Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2012/1630 Esas 2013/569 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2012/ 1630
Karar No: 2013 / 569
Karar Tarihi: 04.04.2013

(926 S. K. m. 136)

Davacı 25.09.2012 tarihinde Mardin İdare Mahkemesi ve bu yolla 01.10.2012 tarihinde AYİM kayıtlarına geçen dava dilekçesi ile ve 17.12.2012 tarihinde Mardin İdare Mahkemesi ve bu yolla 24.12.2012 tarihinde AYİM kayıtlarına geçen cevaba cevap dilekçesinde özetle; 2012 yılı genel atamaları ile 70'inci Mknz. P.Tug.K.lığı MEBS Bl. Tugay Foto Film Kısım K.lığma atandığını, maaşının kısım komutanlığı tazminatı kaleminin uzman çavuş rütbesine göre ödendiğini tespit ettiğini, hatanın düzeltilmesi için yaptığı başvuru neticesinde Mardin 70'inci Mknz. P.Tug.K.lığının 07.08.2012 tarihli yazısı ile maaşında eksiklik bulunmadığının bildirildiğini, görev yaptığı kadronun TMK'smda "astsubay atandırılabilir" ibaresinin yer aldığını, Bakanlar Kurulu Kararındaki rütbesine göre puan üzerinden kısım komutanlığı tazminatı ödenmesi gerekirken "uzman çavuş" rütbesi üzerinden tazminat ödenmesi işleminin hukuka aykırı olduğunu belirterek, dava konusu işlemin iptaline ve eksik ödenen özlük haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Dava dosyasının incelenmesinden; 2012 yılı genel atamaları ile 70'inci Mknz.P.Tug.K.lığı MEBS Bl. Tug. Foto Film K.lığına kısım komutanı olarak atandığı anlaşılan davacının, maaşının kısım komutanlığı yan ödeme kaleminin uzman çavuş rütbesine göre ödendiğini tespit etmesi üzerine, haiz olduğu rütbe üzerinden tazminat ödenmesi için 30.07.2012 tarihinde idari başvuruda bulunduğu, başvurunun Mardin 70'inci Mknz.P.Tug.K.lığının aynı tarihte tebliğ edilen 07.08.2012 tarihli cevabi yazısı ile reddedilmesi üzerine süresi içerisinde bu davanın açıldığı anlaşılmıştır.

Taraflar arasındaki uyuşmazlık; TMK'sındaki asli kadrosu uzman erbaş olarak belirlenen, ancak "Açıklamalar" bölümünde astsubay atamasının da yapılabileceğine ilişkin kod bulunduğu kısım komutanlığına, astsubay rütbesiyle atanan davacıya, eleman temininde güçlük zammı komutanlık puanında hangi rütbenin göz önüne alınacağı noktasındadır. Davalı idare hâlihazırda kadronun asli rütbesi olan uzman erbaş rütbesi üzerinden ödemeye devam etmekte iken, davacı kıdemli başçavuş rütbesi üzerinden ödeme yapılması gerektiğini belirtmektedir.

926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 136'ncı maddesinde yan ödemelerin türleri belirtilmiş, Ek 32'nci maddede ise her yıl Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılacak Kararname ile ödemeye ilişkin usul ve esasların tespit edileceği, keza kararnamenin takip eden mali yılbaşından itibaren yürürlüğe gireceği öngörülmüştür. 2012 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına ödenecek yan ödeme tutarlarının hesabına esas olacak 28.12.2011/2722 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Başbakanlığın 09.04.2012 tarihli yazısıyla yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararın, "Kararlar" bölümünün 6'ncı maddesi; "926 sayılı Türk Silahlı Personel Kanunu'nun 121'inci maddesi gereğince yapılan atamalarda, Ek-2 çizelgede komutanlık olarak belirtilen görevlere asaleten veya asaleten vekil olarak atamaları yapılan subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlara Ek-1 çizelgeden kendi rütbesinin, Ek-2 çizelgeden atandığı görevin kadrosundaki rütbe karşılığı komutanlık puanı, eleman temininde güçlük zammı olarak ayrıca ödenir." şeklinde düzenlenmiştir.

Yapılan incelemede; astsubay kıdemli başçavuş statü ve rütbesindeki davacının, 2012 yılında Mardin 70'inci Mknz.P.Tug.MEBS Bl.Tug. Foto Film Ks.K.lığına kısım komutanı olarak atandığı ve kısım komutanlığı yan ödeme puanını, atandığı kadronun TMK'sına göre asli kadrosu uzman erbaş olarak belirlenen uzman çavuş üzerinden aldığı noktasında şüphe yoktur. Anılan birliğin TMK'sındaki Tugay Foto Film Kısmı, kısım komutanı bölümünün kadroya atanacak rütbe hanesinde "Uzm.Çvş." ibaresi bulunmakla beraber, "Açıklamalar" bölümünde "Al 122" kodu bulunmakta, TMK'nın personel açıklamalar bölümünde ise bu kod "Astsubay atandırılabilir" şeklinde tanımlamaktadır. Bu durumda davacının atandığı kısım komutanlığı kadrosunun rütbe karşılığının uzman çavuş ve astsubay olduğunda tereddüt yoktur. Davacı kısım komutanlığı kadrosuna asaleten atanmış ve görevi fiilen yürütmektedir. Dolayısıyla atandığı ve fiilen yürüttüğü göreve ilişkin kısım komutanlığı yan ödeme puanının hesaplanmasında, kadrosundaki rütbe karşılığı ile uyarlı olan kıdemli başçavuş rütbesine göre ödeme yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde davacının atandığı kadroya göre rütbe uyumsuzluğu bulunduğunun kabulü zaruridir. Dolayısıyla kadroya atama yapılırken hakim olan prensibin, parasal özlük haklarının hesabında da gözetilmesi gerekmektedir. Aksine uygulamanın hukuka aykırı olması kaçınılmazdır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Davacıya kısım komutanlığı yan ödeme puanının eksik verilmesi işleminin İPTALİNE,

04 NİSAN 2013 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy