Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2012/1480 Esas 2013/318 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2012/ 1480
Karar No: 2013 / 318
Karar Tarihi: 07.03.2013

(926 S. K. m. 93, 137)

Davacı 22.08.2012 tarihinde AYİM kayıtlarına geçen dava dilekçesinde özetle; 30.08.1988 tarihinde astsubay okundan mezun olduğunu, 10’uncu derece 1’inci kademesinden göreve başladığını, 2000 yılında Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesinden mezun olduğunu, bir derece aldığını, lisans eğitimini tamamlayan Astsubay Meslek Yüksek Okulu mezunları ile aynı seviyede eğitim görmesine rağmen aralarında iki kademe fark bulunduğunu, bu nedenle idareye başvuruda bulunduğunu, idarenin taleplerini reddettiğini belirterek, 926 sayılı Personel Kanununun 137’nci maddesinde belirtilen Ek-VIII/A sayılı cetvelden yararlandırılmama ve 1’inci derecenin 4’üncü kademesine yükseltilmeme işleminin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Dava dosyasında bulunan belgelerin incelenmesinden; 30.08.1988 tarihinde lise mezunu olarak temin edilip astsubay çavuşluğa nasbedilen davacının, TSK Personel Kanununun 137/c maddesinde belirtilen Ek-VIII sayılı cetvele göre 10’uncu derecenin 1’inci kademesinden aylık almaya hak kazandığı, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesinden (4 yıllık) 30.09.2000 tarihinde mezun olduğu, müracaatı üzerine, TSK Personel Kanununun 93 ve 137’nci maddeleri gereğince 23.10.2000 tarihinden geçerli olmak üzere 5’inci derecenin 1’inci kademesinden, 4’üncü derecenin 1’inci kademesine intibakının yapıldığı, davacının 30.08.2011 tarihinde 1’inci derecenin 3’üncü kademesine yükseldiği, 24.09.2011 tarihinde de kendi isteği ile 1’inci derecenin 3’üncü kademesinden emekli olduğu, davacının 926 sayılı Personel Kanununun 137’nci maddeye EK-VIII/A gösterge tablosundan yararlanmak ve 1’inci derecenin 4’üncü kademesine yükselmek için verdiği dilekçeye JGK.lığının 14.06.2012 ve 19.07.2012 tarihli yazıları ile olumsuz cevap verilmesi üzerine iş bu davanın açıldığı ve Başsavcılık düşüncesinin taraflara tebliğ edildiği anlaşılmıştır.

Konu ile ilgili yasal düzenlemeler incelendiğinde; 926 sayılı TSK Personel Kanununun Gösterge Tabloları başlıklı 137’nci maddesi: “Silahlı Kuvvetlerdeki subayların, astsubaylıktan subay olanların, astsubayların, uzman erbaş ve uzman jandarmaların aylıkları, rütbe, rütbedeki kıdem ve kademe esasına göre saptanır.

En düşük gösterge rakamı 560, en yükseği 1500'dür.

Albaylar ile General ve Amirallere 1500 gösterge rakamı uygulanır.

Rütbe rütbe kıdemliliği ve kademelere göre,

a) Subayların gösterge tablosu Ek -VI sayılı cetvelde.

b) Astsubaylıktan subay olanların gösterge tablosu Ek-VII sayılı cetvelde,

c) Astsubaylar hakkındaki gösterge tabloları Ek-VIII sayılı cetvelde gösterilmiştir. Yükseköğrenim yapmış olan astsubayların intibakları; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Genel İdare Hizmetleri Sınıfında aynı yüksek öğrenimi bitirenler için tespit edilen derece ve kademelerden hizmete başlamış kabul edilerek yapılır. Bu intibaklar personelin fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokulunu bitirdiğine dair resmi belgeyi ibraz edip müracaatını yaptığı tarihteki derece ve kademelerine, 2 yıl süreli yüksek öğrenim için 1 kademe, 3 yıl süreli yüksek öğrenim için 2 kademe, 4 yıl süreli yüksek öğrenim için 1 derece ilave edilerek yapılır. 2 ve 3 yıl süreli yüksek öğrenimini tamamlayarak intibakları yapılmış olanların, daha sonra lisans öğrenimini tamamlamaları halinde intibak işlemleri bir defaya mahsus olmak üzere tekrar yapılır. Yüksek öğrenimden dolayı bir defadan fazla yapılan intibak işlemleri toplamı 1 dereceden fazla olamaz, 5 yıl ve üzerindeki öğrenimlerin 4 yıldan fazlası için kademe verilmez.

Fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokullarını bitirdikten sonra astsubay sınıf okulunu bitirip astsubay nasbedilenlerin yüksek öğrenim intibakları astsubay çavuşluğa nasıplarında yapılır. Yüksek öğrenim intibakı yapılan astsubayların sonraki rütbelerinin ilk kademeleri, intibak yoluyla verilen derece ve kademe miktarı kadar fazladır.

Astsubay Meslek Yüksek Okulu mezunları ve kendi nam ve hesabına fakülte, yüksek okul veya meslek yüksek okulunu bitirerek temel askerlik eğitiminde başarılı olup astsubay çavuşluğa nasbedilenler, EK-VIII/A sayılı cetvele göre 9’uncu derecenin birinci kademesinden göreve başlarlar. Bunlar görevde oldukları süre içerisinde lisans tamamlama eğitimi yaptıkları veya en az dört yıl ve daha fazla süreli bir fakülte veya yüksek okulu bitirdikleri takdirde, mezun olduklarına dair resmî belgeyi ibraz edip müracaatını yaptığı tarihteki derece ve kademelerine iki kademe ilâve edilerek intibakları yapılır. Birden fazla fakülte veya yüksek okul öğrenimi dikkate alınmaz. Bu şekilde intibakı yapılan astsubayların sonraki rütbelerinin ilk kademeleri intibak yolu ile verilen kademe miktarı kadar fazladır.

Uzman jandarma ve uzman erbaşlardan muvazzaf astsubaylığa nasbedilenlerden, nasbedildikleri astsubay çavuş rütbesinin aylığından fazla derece ve kademe aylığı alanlar; daha önce emsal oldukları uzman jandarma veya uzman erbaşların derece, kademe ve yükselecekleri yeni derece ve kademe aylıklarına göre aylık almaya devam ederler. Ancak, yükselecekleri astsubaylık rütbe ve rütbe kıdemliliğindeki derece ve kademe aylıkları, daha önce emsal oldukları uzman jandarma veya uzman erbaşların derece ve kademe aylıklarına eşit veya fazla hâle gelince, emsali astsubaylar hakkındaki aylık derece ve kademelerine tâbi tutulurlar.” hükmünü taşımaktadır.

926 sayılı Kanunun 137’nci maddesine EK-VIII sayılı cetvelde, astsubayların yükselebilecekleri en üst derece 1, en son kademe 3 olarak gösterilmiştir. Ancak 03.06.2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6318 sayılı “Askerlik kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanunun” 57’nci maddesi ile 926 sayılı Kanuna ekli EK-VIII sayılı cetvelin değiştirildiği anlaşılmıştır. Değiştirilen EK-VIII sayılı cetvele bakıldığında astsubayların artık bu değişikliğe göre 1’inci derecenin 4’üncü kademesine yükselmeleri mümkündür. Yine 6318 sayılı Kanunun geçici 34’üncü maddesi incelendiğinde “Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce emekli, adi malullük, vazife malullüğü, aylığı bağlananlar ile dul ve yetim aylıkları alanların, hizmet süreleri ve görevde bulundukları sürelerdeki durumları göz önüne alınarak bu kanundaki esaslar dahilinde intibakları yapılır. Bu şekilde yapılacak intibaklarda geçmişe yönelik maaş ve maaş farkı ödenmez” hükmünü içermektedir. Astsubayların kademe ilerlemesi esas ve şartları da 926 sayılı TSK Personel Kanunun 93’üncü maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddede kademe ilerlemesi şartlarından biride “bulunduğu kademede bir terfi yılını doldurmuş olmak” olarak belirtilmiştir. Somut olaya döndüğümüzde dosyada bulunan hizmet belgesine göre davacının 1988 yılında 10’uncu derecenin 1’inci kademesinden göreve başlayarak, her yd bir kademe aldığı, 30.08.2011 tarihinde 1’inci derecenin 3’üncü kademesine yükseldiği, 24 gün sonrada 24.09.2011 tarihinde kendi isteği ile emekli olduğu anlaşılmıştır. Astsubayların kademe ilerlemesi şartlarından olan “bulunduğu kademede bir terfi yılını doldurmuş olmak” şartı somut olayda gerçekleşmemiştir.

Bu nedenle bir statü kanunu olan 926 sayılı Personel Kanunu hükümleri gereğince davacının 1’inci derecenin 4’üncü kademesine yükseltilmesi mümkün olmadığından, tesis edilen işlemde hukuka aykırılık görülmemiştir.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE,

07 MART 2013 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi.(¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy