Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2012/1143 Esas 2012/2340 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2012/ 1143
Karar No: 2012 / 2340
Karar Tarihi: 29.11.2012

(6245 S. K. m. 3, 4, 5, 14, 15, 37) (311 S. KHK. m. 15)

Davacı 07.05.2012 tarihinde AYİM kaydına geçen dava dilekçesinde özetle; 22.02.2012 - 07.03.2012 tarihleri arasında muharebe arama-kurtarma, operasyon ve iç güvenlik harekatı görevlerini yerine getirmek üzere geçici görev emri ile Silopi/Şırnak Özel Kuvvetler Harekat Üssüne helikopter pilotu olarak görevlendirildiğini, iaşe ve ibate masrafları Özel Kuvvetler Harekat Üssünce karşılansa bile kendisine 6245 sayılı Harcırah Kanunu uyarınca harcırah ödenmesi gerektiğini belirterek yurtiçi geçici görev yolluğu ödenmemesi işleminin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelerin incelenmesi neticesinde; davacının Ankara/Etimesgut Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı Öz. Hv. A. Hlkp. Tb. K.lığında görevli olduğu, Özel Kuvvetler Özel Hava Alay Komutanlığının 17.02.2012 tarih ve HRK: 1280-1210-12/3434 sayılı emri ile davacının 22.02.2012-07.03.2012 tarihleri arasında iç güvenlik harekatı görevlerini icra etmek üzere Şırnak/Silopi Özel Kuvvetler Komutanlığı Harekat Üssüne geçici olarak görevlendirildiği, davacının kendisine yurtiçi geçici görev yolluğu ödenmesi için 03.04.2012 tarihinde idari müracaatta bulunduğu, Özel Hava Alay Komutanlığının 27.04.2012 tarih ve PER:9680-75-12/3128-75 sayılı yazısı ile davacının talebinin reddedilmesi üzerine yurtiçi geçici görev harcırahı ödenmemesi işleminin iptali istemiyle süresinde bu davanın açıldığı anlaşılmıştır.

6245 sayılı Harcırah Kanununun 3'üncü maddesinde harcırah; Bu Kanuna göre ödenmesi gereken yol masrafı, gündelik, aile masrafı ve yer değiştirme masrafından biri, birkaçı veya tamamını, memuriyet mahalli: Memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgahının bulunduğu şehir ve kasabaların belediye sınırları içinde bulunan mahaller ile bu mahallerin dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup belediye hizmetlerinin götürüldüğü veya kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilen yerleri ifade eder şeklinde tanımlanmıştır. Aynı Kanunun Harcırah Verilecek Kimseler başlıklı 4'üncü maddesinde kimlere harcırah verileceği düzenlenmiş; Bu Kanunda belirtilen hallerde: 1. Bu Kanun kapsamına giren kurumlarda çalışan memur ve hizmetliler ile aile fertlerine ve aynı kurumlarda fahri olarak çalışanlara... harcırah verilir. hükmüne; Harcırahın Unsurları başlıklı 5'inci maddesinde; Harcırah; yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer değiştirme masrafını ihtiva eder. İlgili, bu kanun hükümlerine göre bunlardan birine, birkaçına veya tamamına müstahak olabilir. hükmüne yer verilmiştir. Aynı Kanunun 14/1'inci maddesinde ise; kurumlara ait bir vazifenin ifası maksadıyla muvakkaten yurt içinde veya dışında başka bir yere gönderilen memur ve hizmetlilere vazife harcırahı olarak yol masrafı ve yevmiye verileceği belirtilmiştir.

Aynı Kanunun Askeri birliklerde harekatta harcırah başlıklı 15/1'inci maddesinde; Kıta halinde ve bir kumanda altında hareket eden askeri birliklere mensup subay ve askeri memurlarla astsubaylara ve sivil memur ve hizmetlilere yol masrafı ve yevmiye verilmez. Ancak bu hareket, kıtanın daimi yer değiştirmesi veya diğer kuruluşa girmesi için olursa bunlara aile ve yer değiştirme masrafı verilir. hükmüne yer verilmiştir.

Davalı idare tarafından her ne kadar Kanunun 15'inci maddesinde geçen Kıt'a halinde ve bir kumanda altında hareket eden ifadesindeki hareket kelimesinin bir yerden bir yere intikal anlamında değil, kıt'a ile birlikte komuta altında hareket etmek ve birlikte görev yapmak anlamında değerlendirilmesi ve davacının görevlendirilmesinin 6245 sayılı Kanunun 15'inci maddesi kapsamında görülerek harcırah ödenmemesi gerektiği ileri sürülmüş ise de; Geçici olarak bir birliğe görevlendirilen her personelin görevlendirildiği birliğin komutası altına girerek o birliğin komutanının emirlerine göre hareket etmesi o birlikte personelle beraberce görev yapması askerlik hizmetinin zaten olağan gereğidir. 6245 sayılı Kanunun 15'inci maddesinin birliğin bir yerden bir yere hareketi değil de sadece kıt'a ile birlikte bir komuta altında bulunmak ve beraberce görev yapmak olarak değerlendirilmesi geçici görevle memuriyet mahalli dışında bir görevle görevlendirilen personelin hemen hemen tamamına geçici görev harcırahı ödenmemesi sonucunu doğurur.

Kanunun 15'inci maddesinin 1'inci fıkrasının ikinci cümlesinde bu hareket, kıtanın daimi yer değiştirmesi veya diğer bir kuruluşa girmesi için olursa ibaresine yer verildiği dikkate alındığında 15'inci maddenin birinci cümlesinde geçen hareket tabiri ile birliğin yer değiştirmesinin kastedildiği açıkça anlaşılmaktadır.

Kıt'anın yer değiştirmesi sürekli mahiyette bir yer değiştirme ise sürekli yer değiştirme sebebiyle yapılan harekette, yeri değiştirilen kıt'aya mensup personele ancak o zaman geçici görev harcırahı verilmeyecektir. Bu durumdakilere yol masrafı ve gündelik ödenmemesinin nedeni yer değiştiren askeri birliğe mensup personelin birlikle beraber gitmelerinin zorunlu olması ve kıt'anın yararlandığı vasıtalardan parasız olarak yararlanmaları ile konaklamaların birliğin imkanları ile sağlanmış olmasıdır.

Davacının birliği ile birlikte bir kumanda altında Ankara'daki birliğinden Silopi Özel Kuvvetler Harekat Üssüne yer değiştirerek intikal ettiğine dair dosya içeriğinde herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Davacının görev mahalli olan Ankara'dan belli periyotlarla (15 günlük) Silopi'deki pilotları değiştirmek üzere uçucu personel olarak görevlendirildiği anlaşılmaktadır.

Dolayısıyla davacının görevlendirilmesinin nitelik itibariyle 6245 sayılı Kanunun 15'inci maddesinde belirtilen kıt'a halinde hareket (intikal, yer değiştirme) olarak vasıflandırılmasına imkan bulunmamaktadır.

Davacının geçici görevli olarak bulunduğu dönemde, iaşesinin birlik tarafından sağlanması ve yatacak yer temin edilmesi nedeniyle geçici görev yevmiyesi ödenmeyeceği yönündeki davalı idare savunmasının da yasal dayanağı bulunmamaktadır. Zira davacının iaşesinin birlik tarafından sağlanması ve birlikte kalması ile ilgili olarak, 6245 sayılı Kanunda bu durumlarda harcırahın ödenmeyeceği veya eksik ödeneceğine ilişkin bir istisnaya yer verilmediği görülmektedir. Bu konuda 6245 sayılı Kanunun 37'nci maddesindeki, mesleki bilgilerini artırmak amacıyla memuriyet mahalli dışında açılan okul veya kurslara katılan memur ve hizmetlilerin kurs süresince yeme ve yatmalarının sağlanması halinde gündeliklerinde belli oranda indirim yapılmasını öngören düzenlemenin, 14.01.1988 tarih ve 311 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 15'inci maddesi ile yürürlükten kaldırıldığı, bu yeni düzenleme ile kanun koyucunun bu kapsamdaki personelin yeme ve yatmalarının sağlanması halinde eksik ödemeyi dahi kaldırmakla gündeliklerinin tam ödenmesini amaçladığı anlaşılmaktadır. Açıklanan yasal düzenlemelere göre dava konusu uyuşmazlık incelendiğinde; davacının 6245 sayılı Harcırah Kanunu kapsamı içerisinde bir personel olduğu ve Kanunun 14/1'inci maddesinde tarif edildiği şekilde; kurumlara ait bir vazifenin ifası maksadıyla muvakkaten yurt içinde ... bir yere gönderilen personel statüsünde olduğu konusunda bir tereddüt bulunmamaktadır. Bu durumda davacının Öz. Hv. A. K. lığının emri ile Ankara'daki birliğinden 22.02.2012-07.03.2012 tarihleri arasında memuriyet mahalli dışında olan Silopi/Şırnak Özel Kuvvetler Komutanlığı Harekat Üssüne geçici olarak görevlendirilmesi nedeniyle yurtiçi geçici görev harcırahına müstahak olduğu, yurtiçi geçici görev harcırahı ödenmemesi işleminin hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.
Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Davacıya geçici görev harcırahı ödenmemesi İŞLEMİNİN İPTALİNE,

29 KASIM 2012 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy