Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2011/995 Esas 2011/2249 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2011/ 995
Karar No: 2011 / 2249
Karar Tarihi: 27.10.2011

(1602 S. K. m. 42)

Davacı vekili, 11.04.2011 tarihinde AYİM'de kayda geçen dava dilekçesinde ve cevaba cevap dilekçesinde özetle; müvekkilinin görev yaptığı 9 yıl boyunca bir kez ceza aldığını, buna karşılık 5 kez takdirle ödüllendirildiğini, 2009 yılında istihbarat branşına seçilmesinin ardından İstanbul İl J.K.lığı İstihbarat Şube Müdürlüğü AKOM kısmına atandığını, istihbarat kursunu 78 not ortalaması ile bitirdiğini, davalı idare tarafından, müvekkilinin kursta başarısız olduğunu gerekçe gösterilerek kurstan sarfınazar edildiğinin bildirildiğini, müvekkilinin J.Gn.K.lığı İhtisas Değerlendirme Kurulu toplantısı sonucunda ihtisas kapsamından çıkarıldığını ve müteakip dönemlerde açılacak olan ihtisas sınavına müracaatının kabul edilmeyeceğinin bildirildiğini, temel kurs niteliğindeki bir eğitimde başarı puanının 80 olarak belirlenmesinin ölçülülük ve orantılılık ilkesine aykırı olduğunu, tesis edilen ihtisas kapsamından çıkarılma işleminin hukuka aykırı olduğunu belirterek iptaline ve öncelikle yürütmenin durdurulmasına ve J.Gn.K.lığı İstihbarat Okul K.lığı Yönergesi JGY: 180-6 (B)'nin 4'üncü Bölüm, Üçüncü Kısım, b maddesi, (2) fıkra, (a) bendinin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

AYİM 3'üncü Dairesinin 21.04.2011 gün ve 2011/1482 Gensek, 2011/995 Esas sayılı kararı ile yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verilmiştir.

Dava dosyasında bulunan bilgi ve belgelerin incelenmesinden; J.Gn.K.lığı bünyesinde istihbarat branşına seçilen davacı hakkında 04.11.2010 tarihli İstihbarat Okulu K.lığının Öğretmenler Kurulu Toplantısında Bitirme not ortalamasının 78 olduğundan bahisle, kursta başarısız olduğu tespit edilerek, 11'inci dönem İstihbarat İhtisas Uzman Jandarma Temel Kursundan ilişiğinin kesildiği ve kararın 05.11.2010 tarihinde İstihbarat Başkanınca onaylandığı, İstanbul J.Blg.K.lığının 09.12.2010 tarih ve PER.:1460-37059-10/Özl.İşl.Ks. sayılı, İhtisas Kapsamından Çıkarılması Teklif Edilen Personel konulu yazısı ile J.Gn.K.lığına teklifte bulunulduğu, teklifin İhtisas Değerlendirme Kurulu toplantısında görüşüldüğü, 25.02.2011 tarihinde toplanan J.Gn.K.lığı İhtisaslaşma Değerlendirme Kurulunca oy birliğiyle ihtisas kapsamından çıkarılmasına karar verildiği, J.Gn.K.lığının 25.02.2011 tarihli ve PER.:1440-88516-11/Tyn.D.J.Astsb.Tyn.Ş. sayılı, İhtisas Değerlendirme Kurulu Toplantı Sonucu konulu yazının ilgili birliklere yayınlandığı, istihbarat ihtisası kapsamından çıkarılması üzerine, vekili aracılığı ile AYİM'de işbu davayı açtığı anlaşılmıştır.

Davacı vekili her ne kadar J.Gn.K.lığı İstihbarat Okul K.lığı Yönergesi JGY: 180-6 (B)'nin 4'üncü Bölüm, Üçüncü Kısım, b maddesi, (2) fıkra, (a) bendinin iptalini talep etmekte ise de; dava dilekçesinde metin halinde bahsettiği bu bölümün, ilgili düzenleyici işlemin 4'üncü Bölüm, 3'üncü madde, (a) fıkrası, (1'inci) bendi (a) alt bendinde yer aldığı, davacı vekili tarafından sehven farklı gösterildiği ve işleme esas teşkil eden düzenleyici tasarruf olan JGY: 180-6 (B)'nin 4'üncü Bölüm, 3'üncü madde, (a) fıkrası, (1'inci) bendi (a) alt bendinin iptali istediği hakkında öncelikle açıklama yapmak gerektiği değerlendirilmiştir.

İdare gördüğü kamu hizmetinin daha etkin ve daha verimli sunulması için genel düzenleyici işlemler yapmaktadır. Söz konusu işlemlerin kamu hizmetinin özelliklerine göre oluşturulmasında idarenin geniş bir takdir yetkisi bulunmaktadır. Not seviyesini 80 puan olarak belirleyen yönerge hükmünde getirilen bu uygulamanın görülen hizmetin gereklerine uygun bir değerlendirme olduğu, takdir yetkisinin kullanılma sürecinde herhangi bir hukuka aykırılık bulunmadığı görülmekle bu istemin reddine karar verilmiştir.

İstihbarat ihtisasından çıkarılma işlemi incelendiğinde;

JGY:52-11 (A) J.Gn.K.lığı Jandarma Astsubay ve Uzman Jandarma İhtisaslaşma Yönergesinin ikinci bölümünün 3/g-3'üncü maddesinde; Başarısızlık nedeniyle personelin ihtisas dalındaki görevinin etkin bir şekilde yürütülmesini sağlayan teknolojik gelişmeye paralel olarak envantere yeni giren silah, malzeme, araç, gereç ve teçhizatların kullanımı hususunda verilen meslek içi uygulama ve görev başı eğitimini başarı ile bitirememesi hükmü,

Aynı Yönergenin ikinci bölümünün 3/g-5'inci maddesinde; ihtisası ile ilgili gönderildiği kursta, özel alan veya alt uzmanlık eğitiminde başarısız olması (Sağlık nedeniyle kursu bitiremeyenler hariç) halinde hükmü,

Aynı Yönergenin ikinci bölüm, 2'nci maddesinin 8'inci bendinde; ....3/g maddesinin 1-7 bentleri arasında belirtilen haller nedeniyle ihtisas kapsamından çıkarılan personel, müteakip yıllarda tekrar aynı veya farklı bir ihtisas dalına alınmaz. hükmü,

J.Gn.K.lığı Kurslar Yönergesinin ikinci bölüm 5-e maddesinde; İhtisasa yönelik kurslara katılan personelin kurs başarı ortalaması en az 80 olmalıdır. 79 ve daha aşağı not alan personelin ihtisas durumu Tayin Daire Başkanlığınca değerlendirmeye alınır. hükmü,

Aynı Yönergenin ikinci bölüm 6-b/5 maddesinde J.Astsb. ve Uzm. J. ihtisas dallarına ilişkin kurslarda başarısız olan personel J.Gn.K.lığınca ihtisaslaşma kapsamından çıkarılır. hükmü düzenlenmektedir.

J.Gn.K.lığı Jandarma Astsubay ve Uzman Jandarma İhtisaslaşma Yönergesinin ikinci bölümünün 3/g-3 üncü maddesinin Başarısızlık nedeniyle personelin ihtisas dalındaki görevinin etkin bir şekilde yürütülmesini sağlayan teknolojik gelişmeye paralel olarak envantere yeni giren silah, malzeme, araç, gereç ve teçhizatların kullanımı hususunda verilen meslek içi uygulama ve görev başı eğitimini başarı ile bitirememesi hükmü ve aynı Yönergenin ikinci bölümünün 3/g-5 inci maddesinin ihtisası ile ilgili gönderildiği kursta, özel alan veya alt uzmanlık eğitiminde başarısız olması (Sağlık nedeniyle kursu bitiremeyenler hariç) halinde hükmü, nedeniyle ihtisas kapsamından çıkarılmasında mevcut Yönerge hükümlerine aykırı bir husus bulunmamaktadır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE,

27 EKİM 2011 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy