Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2011/3101 Esas 2012/614 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2011/ 3101
Karar No: 2012 / 614
Karar Tarihi: 22.03.2012

(211 S. K. m. 76, 77) (Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Yönetmeliği m. 394)

Davacı 02.12.2011 tarihinde Gölcük 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi, 06.12.2011 tarihinde AYİM kayıtlarına geçen dava dilekçesinde özetle, Deniz Hava Üs Komutanlığı Hizmet Destek Birlikleri birinci basamak muayene merkezinde diş tabibi olarak görev yaptığını, sağlık sınıfı subay, astsubay, devlet memuru, hemşire ve uzman erbaşlarla birlikte acil ilk yardım nöbetine dahil edildiğini, İç Hizmet Yönetmeliği 394'üncü maddesi uyarınca nöbetçi diş tabipliğine dahil edilmesi için yaptığı başvurunun red edildiğini, bunun hukuka aykırı olduğunu belirterek İç Hizmet Yönetmeliğine uygun şekilde nöbet hizmetinin yeniden düzenlememesi işleminin iptaline, yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep etmiştir.

AYİM 3'üncü Dairesinin 22.12.2011 tarih Gensek No:2011/5625, Esas No:2011/3101 sayılı kararı ile yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir.

Dava dilekçesi ve eklerinin incelenmesinden; Deniz Hava Komutanlığı TOPEL üssünde bulunan revirde icapçı tabip ile idari işler için revir nöbeti düzenlendiği, icapçı tabip nöbetinin tıp doktoru subaylar, revir nöbetinin ise revirde görevli tüm personel (subay, astsubay, sivil memur, uzman çavuş) tarafından yerine getirildiği, davacının diğer personel ile birlikte acil ilk yardım nöbetine dahil edildiği, vazifesi ile ilgili nöbet hizmetine dahil edilmesi talebinin red edildiği anlaşılmıştır.

211 Sayılı İç Hizmet Kanununun 76'ıncı maddesinde Nöbet; askerlikteki müşterek hizmetlerin yapılmasını ve devamını sağlamak maksadıyla bu hizmetlerin belli bir sıra ve süre ile subay, askeri memur, astsubay, askeri öğrenci, erbaş ve erler ile Silahlı Kuvvetler teşkilatı içinde vazifeleri olan bilumum sivil şahıslar tarafından yapılmasıdır şeklinde, nöbetçi; nöbet hizmetinin yapılması için görevlendirilen şahıstır şeklinde tarif edilmiştir. 211 sayılı kanunun 77'inci maddesinde kıtalarda, karargahlarda ve askeri kurumlarda nöbet hizmetine tabi tutulacak personelin kimler olacağının, nöbet hizmetlerinin yapılış tarzı ile şekli ve nöbetçilere ait vazifelerin talimatname ile tayin ve tespit olunacağı hüküm altına alınmıştır.

İç Hizmet Yönetmeliğinin Tabip, diş tabibi, veteriner hekim ve askeri hakimlerin nöbet hizmeti başlıklı 394'üncü maddesi;

Tabip, diş tabibi ve veteriner hekimler ile askeri hakimler kendi aralarında vazifeleri ile ilgili nöbet hizmetine girerler. Askeri hakimler kışlada yatmazlar, lüzumu halinde vazifeye çağırılırlar.

Bir garnizon içinde konuşlandırılmış; kıt'a, karargah ve kurumların (askeri hastaneler hariç) tamamında baştabip dışındaki tabip, diş tabibi ve veteriner hekim mevcudu;

1. Üçten az olduğu takdirde, ayrı ayrı garnizon tabipliği, garnizon diş tabipliği ve garnizon veterinerliği ihdas edilir ve kendi aralarında vazifeleri ile ilgili nöbet hizmetine girerler. Kışlada yatmazlar, lüzumu halinde vazifeye çağırılırlar.

2. Üç ve daha fazla ise, garnizon komutanlığınca alınacak tertibe göre kendi aralarında vazifeleri ile ilgili nöbet hizmetine girerler ve kışlada bu maksat için ayrılmış yerde yatarlar.

3. Birden fazla kışla grubunun bulunduğu garnizonlarda bu hizmet, yukarıdaki esaslara göre garnizon komutanlarınca düzenlenir şeklindedir.

İç Hizmet Yönetmeliğinin 395'inci maddesinde kıtalarda her kuvvetin özelliğine uygun olarak nöbet hizmetlerinin yürütüleceği bu yönetmeliğin dışında kalan ve ayrıca özellik arz eden nöbet hizmetlerinin ihtiyaca göre komutanlıklarca bu yönetmelik esasları göz önünde tutularak hazırlanıp uygulanacağı belirtilmiştir. İç Hizmet Yönetmeliği dışında kalan ve özellik arz eden hizmetler dikkate alınarak kuvvet komutanlıklarına ihtiyaca göre nöbet ihdas edilebilir. İç Hizmet Yönetmeliğinin 395'inci maddesi aynı yönetmeliğin 394'üncü maddesini ortadan kaldırmamaktadır. İhtiyaca göre nöbet düzenlenirken bu yönetmelik esasları dikkate alınacaktır. İç Hizmet Yönetmeliğinin 394'üncü maddesinde diş tabiplerine nasıl nöbet yazılacağı açıklanmış, diş tabibi sayısı üçten az olduğu halde garnizon diş tabipliği ihdas edileceği, kendi aralarında vazifeleri ile ilgili nöbet hizmetine girecekleri, kışlada yatmayıp lüzumu halinde vazifeye çağrılacakları, sayıları üçten fazla ise garnizon komutanlığınca alınacak tertibe göre kendi aralarında vazifeleri ile ilgili nöbet hizmetine girecekleri belirtilmiştir. Diş hekimlerinin vazifeleri ile ilgili olmayan nöbete dahil edilmesi, İç Hizmet Yönetmeliği hükümlerine ve hukuka uygun değildir.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Davacının acil ilk yardım nöbetine dahil edilme işleminin İPTALİNE,

22 MART 2012 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy