Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2011/1634 Esas 2011/2422 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2011/ 1634
Karar No: 2011 / 2422
Karar Tarihi: 18.11.2011

(1602 S. K. m. 42)

08.06.2011 tarihinde kayıt altına alınan dava dilekçesinde 2010 yılı özel ve yerel eğitim merkezlerinden yararlanmak üzere davalı idareye yaptığı başvuru sonucunda adına tahsis yapılamadığı fakat yedek sıralamaya alındığı yönünde bildirim yapıldığını ancak sonrasında adına yedekten tahsis yapıldığı yönünde bir bildirim yapılmadığını, 2011 yılında kamp tahsisi için müracaat yaptığında bu kez puanının bir önceki yıl kamptan yararlanmış olduğu gerekçesi ile (18)'den (-7)'ye düşürülmüş olduğunu öğrendiğini, bunun sebebini araştırdığında kendisine 2010 yılı yaz döneminde yedekten kamp tahsis edilmiş olduğunu ve tahsis döneminden en geç 15 gün önce tahsisten vazgeçtiği yönünde bildirim yapmaksızın bu kampa katılmadığı için kamptan yararlanmış gibi puan düşürüldüğünü tespit ettiğini, oysa ki kendisine 2010 yılında yedekten kamp tahsis edildiğine dair bir bildirim yapılmadığı için kampa katılmadığını, bu nedenle kamp puanının düşürülmesinin hukuka aykırı olduğunu belirterek işlemin iptaline karar verilmesini talep etmiştir.

Davacının 2010 yılında özel ve yerel eğitim merkezlerinden yararlanmak için müracaat ettiği, 08.04.2010 tarihli yazı ile yedekte olduğunun, dönem başlamadan önce tahsis yapılanlardan iptal olması durumunda muvazzaf personele TSK NET ortamında, emekli personele ise yazılı ve sözlü olarak bilgi verileceğinin, yedekte olduğu dönemin başlamasına 10 gün kalıncaya kadar bilgi verilmediği takdirde durumun telefonla sorulabileceğinin bildirildiği, davacının 2011 yılı özel ve yerel eğitim merkezi için müracaat ettiği, puanının (-7) olduğunun bildirildiği, davacının 17.05.2011 tarihli dilekçesi ile puanın eksik hesaplandığını ileri sürdüğü, 26.05.2011 tarihli yazı ile 2010 yılı yaz sezonunda 11'inci dönem tahsis yapıldığı, tahsise rağmen katılmadığından puanın düşürüldüğünün bildirildiği anlaşılmıştır.

Özel ve yerel eğitim merkezlerinden istifade usul ve esasları MY58-2(A) TSK Eğitim Merkezleri Yönergesinde belirlenmiştir. Buna göre, bu tesislerden istifade etmek üzere başvuruda bulunan ve adına kamp tahsis edilen personel, tahsis döneminden en geç 15 gün içinde bildirimde bulunmaksızın tesisten yararlanmadığı takdirde kamp puanının o tahsis döneminde tesisten yaralanmış gibi düşürülmesi esası benimsenmiş bulunmaktadır. Esas itibariyle bu noktada davacı ile davalı arazında uyuşmazlık bulunmamaktadır.

Uyuşmazlık, davacı adına yedekten yapılan tahsisin kendisine bildirilip bildirilmediğine ilişkindir.

Aynı yönergeye göre, müracaat sahiplerine müracaatlarını sonucunun bildirilmesi gerekmektedir. Ancak bu bildirimin şekli tespit edilmiş değildir. Savunmadan bu bildirimin adi posta yoluyla yapıldığı anlaşılmaktadır. Adi posta ile yapılan bildirimler kayıt altına alınmadığı için gönderinin muhataba ulaşıp ulaşmadığını ve ulaşma tarihinin tespiti mümkün değildir.

Tahsis edilen kampa katılmayanın puanının düşülmesi için ilgilinin kamp tahsisinden haberdar olması gerekmektedir. Müracaat sahiplerine sonuçların bildirilmesi yükümlülüğü de Yönerge hükümleri gereği idareye aittir. Davacı bildirimin kendisine ulaşmadığını ileri sürmekte idare bildirimin ulaştığını ortaya koyamamaktadır. Bildirimin ulaştığını ispat yükü idarenindir. Davacıya yedekten kamp tahsis edildiğinin bildirildiği ortaya konulamadığından davacının puanının düşürülmesi hukuka aykırı bulunmuştur.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Davacının Özel ve yerel eğitim merkezi müracaat puanının eksik hesaplanması İŞLEMİNİN İPTALİNE,

18 KASIM 2011 tarihinde Üyeler J.Kur. Alb. Güven ŞAĞBAN ve Hv.Svn.Kur.Alb. Sadrettin AÇIKSÖZ'ün karşı oyları ve OYÇOKLUĞU ile karar verildi.

KARŞI OY GEREKÇESİ

Emekli olan davacıya; yedekte olduğu dönem başlangıcından 10 gün öncesine kadar tahsis yapılıp yapılmayacağının yazılı ve sözlü olarak kendisine bildirileceği, bu bilgilendirmenin yapılmaması durumunda ise telefonla tahsis durumunu takip etmesinin gerektiği, idarece; 08.04.2010 tarihinde bildirilmiştir.

Bu bağlamda sayın çoğunluğun işlemin iptali yönünde oluşan görüşüne; idarenin söz konusu eğitim merkezlerinden faydalanan personel sayısının azami olması maksadıyla, son ana kadar tahsis yaptığı, özellikle yedekte olan personele kısa sürede karşı bildirim yapacak şekilde yazılı tebligat yapmanın yaratacağı ilave işgücü ihtiyacı ve maddi zorlukların dikkate alınmadığını değerlendirdiğimizden katılamadık. 18.11.2011 (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy