Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2010/877 Esas 2010/636 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2010/ 877
Karar No: 2010 / 636
Karar Tarihi: 20.05.2010

(5664 S. K. m. 2, 3) (3320 S. K. m. 4) (5828 S. K. m. 29)

Davacı vekili 14.05.2010 tarihinde AYİM kaydına geçen dilekçesinde özetle; müvekkilinin Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yaptığı dönemde adına konut edindirme yardımı yatırıldığı halde hiç KEY ödemesi alamadığını beyan ederek konut edindirme yardımına ilişkin belgelerin ilgili kuruma gönderilmemesi işleminin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

AYİM Genel Sekreterliğinin 18.05.2010 tarih ve Gensek: 2010/1948/id.ks. sayılı yazısıyla dilekçedeki bazı eksiklikler belirtilerek ilk inceleme aşamasında bir karar verilmek üzere dava dosyası Dairemize gönderilmiştir.

Konut edindirme yardımlarının hak sahiplerine ödenmesi usul ve esaslarını düzenleyen ve 30.05.2007 tarih ve 26537 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 5664 sayılı Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanunun 2'nci maddesinin (c) fıkrasında; Hak Sahibi: Mülga 3320 sayılı Memurlar ve İşçiler ile Bunların Emeklilerine Konut Edindirme Yardımı Yapılması Hakkında Kanun uyarınca; 1/1/1987 ilâ 31/12/1995 tarihleri arasında adlarına konut edindirme yardımı yatırılan ve yardım tutarları gerekli bildirimler yapılarak Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi hesaplarına intikal etmiş olan kişiler veya bunların kanuni mirasçıları ile 1/1/1987 ilâ 31/12/1995 tarihleri arasında adlarına düzenlenen bildirim formu, konut edindirme yardımı hesaplarını tahakkuk ettirmek ve Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketine devretmekle yükümlü kurum ve kuruluşlara verilmiş ve yardım tutarı tahsil edilmiş, ancak Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi hesaplarına intikal ettirilmemiş olan kişiler (SSK tarafından yardım tutarları kısmen Bankaya aktarılmış olan işçi emeklileri dâhil) veya bunların kanuni mirasçılarını, olarak belirlenmiştir.

Hak sahiplerinin belirlenmesine ilişkin düzenlemelere Kanunun 3'üncü maddesinde yer verilmiştir. Bu hükme göre Mülga 3320 sayılı Kanunun 4'üncü maddesi uyarınca konut edindirme yardımı hesaplarını tahakkuk ettirmek ve Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketine devretmekle yükümlü olup, ilgili mevzuatı uyarınca bu kanuna ekli (1) sayılı cetveli daha önce gönderen kurumlar dışındaki tüm kurum ve kuruluşların; Konut edindirme yardımı Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketine aktarılmış olan hak sahiplerinin isimleri ve yardım tutarlarının yer aldığı listeleri, konut edindirme yardım tutarı tahsil edilmiş, ancak Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketine aktarılmamış olan hak sahiplerinin isimleri ve yardım tutarlarının yer aldığı listeleri, her hak sahibi için bu Kanuna ekli (1) sayılı cetvele uygun şekilde ve elektronik ortamda kayıtlı olarak Bankaya teslim edeceği, belirlenen süre içinde hak sahiplerine ilişkin listelerin bildirilmemesi, mükerrer veya yanlış bildirilmesi halinde hak sahiplerine karşı sorumluluğun ilgili kurum ve kuruluşlara ait olduğu hükmü, aynı Kanunun 5'inci maddesinde; hak sahiplerine ilişkin olarak bildirilen listelerin resmi gazetede ilan edileceği, bu listelerde isimleri yer almadığı halde konut edindirme yardımına müstahak olduğunu ileri sürenlerin, ilanın yapıldığı tarihten itibaren 3 ay içerisinde Mülga 3320 sayılı Kanuna göre konut edindirme yardımı hesaplarını tahakkuk ettirmek ve ilgili bankaya devretmekle yükümlü olan kurum ve kuruluşlara başvurmaları halinde, adlarına daha önce konut edindirme yardımı yapıldığı hususunun her zaman düzenlenmesi mümkün olmayan nitelikteki belgelerle kanıtlanması veya bu durumun ilgili kurum kayıtları ile anlaşılması kaydıyla, konut edindirme yardımı tutarlarının ilgili kurum veya kuruluşlarca hesaplanarak ilgililerin başvurusunu izleyen 2 aylık (bu süre 5828 Sayılı 2009 yılı Merkezi Bütçe Kanunun 29'uncu maddesiyle 8 ay olarak değiştirilmiştir) süre içinde Kanuna ekli EK-(1) sayılı cetvele uygun olarak bankaya bildirileceği, başvuru süresi geçirildikten sonra yapılan taleplerin kurum ve kuruluşlarca dikkate alınmayacağı hükmü bulunmaktadır.

Ancak, 5939 sayılı yasanın genel gerekçesinde de belirtildiği üzere, hak sahiplerine ilişkin bilgilerin Tasfiye Halinde Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketine 8 aylık süre içerisinde bildirilememesi ve bu durumun yarattığı hak kayıplarının önlenmesi maksadıyla 08.12.2009 tarih ve 5939 sayılı kanunla (17.12.2009 tarih ve 27435 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.) 5664 sayılı Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanunda değişiklik yapılmıştır.

5939 sayılı Kanunun 2. Maddesinde; 5664 sayılı Kanunun 5 inci maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiş, maddenin ikinci fıkrasının ikinci cümlesi ile üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

(4) İkinci fıkrada belirlenen sürenin sonuna kadar ilgili kurum ve kuruluşlarca Bankaya gönderilen listelerde belirlenen hatalı bildirimler, Banka tarafından azami 3 ay içinde ilgili kurumlara düzeltme işlemleri için iade edilir. Hatalı bildirimlerin düzeltilmesi ile ilgili süre 31/12/2010 tarihinde sona erer. Ancak kurum ve kuruluşlar süre sonunu beklemeden düzeltmesi tamamlanan listeleri üçer aylık dönemler halinde Bankaya gönderir. Bu düzeltme sırasında, 30/6/2010 tarihinden sonra yeni hak sahibi bildirimi yapılamaz. Banka, ikinci fıkrada belirlenen sürenin sonuna kadar yapılacak bildirimlerden hatasız olanlara göre hazırlanacak listeleri 31/3/2010 tarihine kadar, kurum ve kuruluşlarca düzeltme işlemleri yapılarak gönderilen listeleri ise üçer aylık dönemler halinde EGYO'ya gönderir. Düzeltmeler neticesinde hazırlanacak son liste 31/3/2011 tarihine kadar EGYO'ya gönderilir. Bankaca EGYO'ya bildirilen listeler hak sahipliğinin tespitine esas olmak üzere EGYO tarafından Resmi Gazete'de ilan edilir.

(5) Dördüncü fıkraya göre Resmi Gazete'de ilan edilen ilk listede yer alan hak sahipleri için 4 üncü maddeye göre yapılan nema hesaplaması neticesinde oluşan yardım tutarına ilk ilanın yapılacağı tarihe kadarki dönem için % 10 artış uygulanır. İlk ilan tarihinden sonraki listelerde isimleri yer alan hak sahiplerine ise her ilan dönemi için başlangıçtaki % 10 artışa ilave olarak basit usulde % 1,25 artış uygulanır.

(6) Deprem, sel, yangın gibi sebeplerle konut edindirme yardımı hak sahiplerinin bildirimlerini bu Kanuna ekli (1) sayılı cetvele uygun şekilde yapamayan kurum ve kuruluşların, bu bilgilerin yukarıda belirtilen sebeplerle zayi olduğuna ilişkin mahkeme kararını ekleyerek hak sahiplerinin kurum ve kuruluşlarında çalıştıkları tarihleri 30/6/2010 tarihine kadar bu Kanuna ekli (2) sayılı cetveldeki formatta ve elektronik ortamda Bankaya bildirmeleri halinde, hak sahiplerinin bu kurum ve kuruluşlarda çalıştıkları tarihlere isabet eden kanuni yardım dilimleri dikkate alınmak suretiyle beşinci fıkra çerçevesinde nema hesaplaması yapılır.

(7) Birinci fıkra uyarınca Resmi Gazete'de ilan edilen listelerde yer aldığı halde hatalı bildirimler nedeniyle yardım tutarını alamayanların bilgileri de dördüncü fıkrada belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda işleme alınarak Resmi Gazete'de iptal ve düzeltme listesi olarak ilan edilir. Bu listelerdeki hak sahiplerinin alacakları da beşinci fıkra çerçevesinde nemalandırılır.

(8) Birinci fıkra uyarınca Resmi Gazete'de ilan edilen listelerde yer aldığı halde, yardım tutarını eksik alan hak sahiplerinin alacakları ile Resmi Gazete'de ilan edilen listelerde yer almayıp hak sahibi oldukları ilgili kurum ve kuruluşlarca bildirilen kişilerin alacakları ile ilgili olarak; düzeltme, nemalandırma ve ilan işlemleri dördüncü ve beşinci fıkrada belirtilen esaslar uyarınca yapılır.

(9) Belediyeler, bu Kanunda belirlenen kriterlere ve nema hesaplama yöntemine göre nemalandıracakları tutarı kendi kaynaklarından çalışanlarına ödeyebilir.

(10) Bu madde uyarınca yapılan ilan tarihlerinden itibaren beş yıl içinde talep edilmeyen alacaklar Hazineye irad kaydedilir.

(11) Bu maddede yapılan düzenlemeler uyarınca ilan edilen listelerde yer alan;

a) 3 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde ve bu maddenin ikinci ve altıncı fıkralarında tanımlanan gruptaki hak sahiplerine 4 üncü maddenin üçüncü fıkrası ve 28/3/2002 tarihli ve 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun geçici 18 inci maddesi uyarınca,

b) 3 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde tanımlanan gruptaki hak sahiplerine 4 üncü maddenin dördüncü fıkrası uyarınca, ödenmek üzere Hazine Müsteşarlığı tarafından EGYO'ya kaynak aktarılır. hükmü,

5664 sayılı Kanuna geçici madde eklenmesine dair 3. maddesinde ise; Bu Kanunu 5. maddesinin ikinci fıkrasındaki 8 aylık süre içerisinde yapmaları gerekene bildirimleri yapmamış olan kurum ve kuruluşlara, bildirimleri yapabilmeleri için bu madenin yayımı tarihinden itibaren 1 aylık süre verilmiştir hükmü yer almıştır.

Mülga 3320 sayılı Kanun uyarınca belirli dönem adlarına konut edindirme yardımı yatırılmış olup da, hak sahibi olarak tanımlananlara yapılacak ödemelere dair usul ve esaslar 5664 sayılı Yasa ile düzenlenmiş ise de, 5939 sayılı Yasa ile; hatalı bildirimlerin düzeltilmesi ve ilanı, hatasız bildirimlerin ödemeyle yükümlü olan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (EGYO)ne bildirimi ve hak sahipleri için hesaplanacak nema oranları yeniden kurala bağlanmış, Türkiye Emlak Bankası A.Ş. ne iletilen listelerde isimleri yer almadığı halde, konut edindirme yardımına müstehak olduğunu ileri sürenlerin itirazları üzerine konut edindirme yardımı tutarları yeniden hesaplanarak bankaya bildirmemiş olan Kurum ve Kuruluşlara yeniden bildirim yapabilmesi için ek süre verilmiştir.

Bu durumda 5939 sayılı yasa ile kurum ve kuruluşlara; hatalı bildirimlerin düzeltilmesi için 31.12.2010 tarihine kadar, bu düzeltmeler sırasında yeni hak sahibi bildirimi için 30.06.2010 tarihine kadar, düzeltmeler sonucu hazırlanacak son listelerin gönderilmesi için 31.03.2011 tarihine kadar süre tanındığı, bu süreç içerisinde belirlenen hak sahiplerinin üçer aylık dönemler halinde ve sürecin sonunda Resmi Gazetede ilan edileceği anlaşılmaktadır.

Yukarıda belirtilen yasal düzenlemeler karşısında KEY ödemeleri ile ilgili sürecin halen devam ettiği, bu süreç sona ermeden açılan davaların, kesin işlem yokluğu nedeniyle inceleme kabiliyeti bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Kesin işlem yokluğundan davanın REDDİNE,

20 MAYIS 2010 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy