Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2010/61 Esas 2010/930 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2010/ 61
Karar No: 2010 / 930
Karar Tarihi: 01.07.2010

(6245 S. K. m. 14, 15)

Davacı, 23.12.2009 tarihinde AYİM'de kayda geçen dava dilekçesinde ve savunmadan sonra sunduğu cevap dilekçesinde özetle; 27 Temmuz - 26 Eylül 2009 tarihleri arasında, iç güvenlik harekatı kapsamında, Hatay İl J.K.lığı emrine geçici görevle görevlendirildiğini, bu süre zarfında Hatay-Dörtyol Jandarma Komando Tabur Komutanlığı misafirhanesinde kaldığını, iaşe ve konaklama ücretinin tarafınca karşılandığını, Jandarma Genel Komutanlığının görevlendirme emrinin aksine 6245 sayılı Harcırah Kanunu uyarınca ödenmesi gereken günlük harcırahlarının kendisine ödenmediğini, konu ile ilgili olarak 31.08.2009 tarihinde Hatay İl Jandarma Komutanlığına dilekçe ile müracaat ettiğini, ancak Güçlendirilmiş yemek bedeli alanların harcırah alamayacakları gerekçesiyle talebinin reddedildiğini, işlemin hukuka aykırı olduğunu belirterek, işlemin iptali ile Hatay İl Jandarma Komutanlığı Dörtyol Jandarma Komando Tabur K.lığında geçici görevle kaldığı 38 günlük harcırahlarının yasal faiziyle birlikte kendisine ödenmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Dava dosyasında bulunan bilgi ve belgelerin incelenmesinden; Jandarma Komando Operasyon Tabur Komutanlığı Jandarma Komando Özel Asayiş Operasyon Timi (Güvercinlik-Ankara)'nde görevli olan davacının görev yaptığı Timin, Jandarma Genel Komutanlığının 05.03.2009 tarih ve LOJ.:4000-88644-09/P1.Koor.D.P1.ve Koor.Ş. sayılı emri ile iç güvenlik harekatı kapsamında Adana Jandarma Bölge Komutanlığının takviyesi amacıyla geçici görevle 26 Temmuz 2009-26 Eylül 2009 tarihleri arasında Adana Jandarma Bölge Komutanlığı harekat komutasında görevlendirildiği ve Hatay Dörtyol'da konuşlandırıldığı, Tim personelin görev süresince Hatay Dörtyol Jandarma Komando Tabur K.lığı Misafirhanesinde ücreti karşılığında ikamet ettikleri ve kendilerine görevleri süresince güçlendirilmiş yemek bedeli ödendiği, ancak bu geçici görevlendirme nedeniyle harcırah ödenmediği, davacının da komutanlık önüne yazdığı 31.08.2009 tarihli dilekçe ile günlük harcırah verilmesini talep ettiği, bu talebinin Hatay İl Jandarma K.lığının 31.10.2009 tarih ve 9200-57808-09 sayılı yazısı ile reddedilmesi üzerine, olumsuz idari işlemin iptali amacıyla süresi içinde işbu davanın açıldığı anlaşılmıştır.

Dava konusu uyuşmazlık; 2009 yılı Bahar - Yaz dönemi İç Güvenlik Harekatını takviye etmek maksadıyla Adana Jandarma Bölge Komutanlığı Harekat Komutasına görevlendirilen ve Hatay İli Dörtyol İlçesinde Konuşlandırılan 2 nci Özel Operasyon timinde görevli olan davacıya yurtiçi geçici görev yolluğu ödenip ödenmeyeceği hususunda odaklanmaktadır.

6245 sayılı Harcırah Kanununun Muvakkat vazife harcırahı başlıklı 14'üncü maddesinde; Aşağıda gösterilen memur ve hizmetlilere muvakkat vazife harcırahı olarak yol masrafı ile yevmiye verilir ve hamal (Cins ve adedi beyannamede gösterilmek suretiyle) bagaj ve ikametgah veya vazife mahalli ile istasyon, iskele veya durak arasındaki nakil vasıtası masrafları da ayrıca tediye olunur:

1. Birinci maddede yazılı kurumlara ait bir vazifenin ifası maksadıyla muvakkaten yurt içinde veya dışında başka bir yere gönderilenlere;

2. Yeni ve eski memuriyetlerine müteallik bir meseleden dolayı bu kanuna tabi kurumlarca açılan bir dava sebebiyle sanık veya davalı olarak (işten el çektirilmiş olsun veya olmasın) başka bir yere gönderilenlerden lehinde netice hasıl olanlara;

3. Memuriyet merkezlerinin bulunduğu mahal dışındaki bir vazifeye vekaleten gönderilenlere;

4. Fiilen oturduğu mahalden gayrı bir yere açıktan vekaleten gönderilenlere (yalnız gidiş ve dönüşleri için);

5. (Değişik:12/1/1959-7187/1 md) Muvakkat kaza salahiyeti ile gönderilenlere. hükmü;

Aynı Kanunun Askeri birliklerde harekatta harcırah başlıklı 15'inci maddesinde; Kıta halinde ve bir kumanda altında hareket eden askeri birliklere mensup subay ve askeri memurlarla astsubaylara ve sivil memur ve hizmetlilere yol masrafı ve yevmiye verilmez. Ancak bu hareket, kıtanın daimi yer değiştirmesi veya diğer kuruluşa girmesi için olursa bunlara aile ve yer değiştirme masrafı verilir.

Subay, askeri memur ve astsubaylardan bir kıtayı bir yerden diğer muayyen bir yere götürmeye memur edilip bu vazifenin hitamında asıl birlikleri mahalline dönenlere yalnız dönüşleri için ve teslim ve tesellüm için birkaç erle başka mahalle gönderilenlere gidiş, dönüşleri için yol masrafı ve yevmiye verilir.

Celp ve terhis eratını şevke memur edilen subay ve askeri memur ve astsubaylara gidişlerinde yalnız yevmiye ve dönüşlerinde yol masrafı ve yevmiye verilir. hükmü bulunmaktadır.

İç Hizmet Kanununun 12'nci maddesinde; a) Kıta: Görevin yapılması için taktik ve idari birlikleri kapsayan ve bir kumanda altında toplanan teşkillere kıta denir.

Taktik birlik: Belli bir kuruluş ve kadrosu olup asli görevi muharebe hareketleri olan bir teşkildir. Taktik birlikler içerisinde bazı idari unsurlar da bulunabilir.

İdari birlik: Belli bir kuruluş ve kadrosu olup asli görevi hizmet hareketleri olan bir teşkildir.

b) Karargah: Kumandan veya amirlerin kıta veya kurumlarının sevk ve idarelerinde yardımcı olan bir toplumdur. Karargahlar bir kuruluş ve kadro ile tesbit edilir.

c) Askeri kurum: Kıta ve karargah anlamı dışında kalan askeri hastane, okul, ordu evi, dikim evi, fabrika, askerlik şubesi, ikmal merkezi ve depo gibi askeri tesis ve teşkillerdir. hükmü,

Askeri Ceza Kanununun 16 ncı maddesinde; Bu kanunda yazılı olan Ordu kelimesi kara, deniz ve hava kuvvetlerine ve kıta kelimesi subay kumandasında bulunan her birliğe şamildir. hükmü yer almaktadır.

Her ne kadar davacı görevli bulunduğu özel operasyon timinin, İç Hizmet Kanununda tanımlandığı şekliyle kıt'a olarak kabul edilemeyeceğini ileri sürmüş ise de; davanın çözümünde önemli olan Harcırah Kanununda belirtilen kıt'a tabirinin ne anlama geldiğidir. Konuyu düzenleyen Harcırah Kanunun 15'inci maddesinin başlığı Askeri birliklerde harekatta harcırah olup, davacının görevli olduğu birlik de iç güvenlik harekatı kapsamında tehdit durumu ve mevsim koşullarına göre, asıl konuşlu olduğu bölgeden başka bölgelere intikal etmekte ve görevini bu şekilde sürdürmektedir. Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığının 10.03.2009 tarih ve LOJ: 4000-94278-09/Loj.Ş sayılı emrinden de anlaşıldığı üzere, 1. JÖH Bölüğünün bazı unsurları Tunceli bölgesine, davacının da görev yaptığı bazı unsurları Hatay Dörtyol'a intikal etmiştir. Davacının görev yaptığı özel operasyon timinin intikali de bu kapsamda olup Harcırah Kanununun 15'inci maddesinde belirtilen kıta halinde intikalin tipik bir örneğidir. Bu açıklamalar çerçevesinde davacıya Harcırah Kanununun 15'inci maddesine dayanılarak yurt içi geçici görev yolluğu ödenmemesinde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE,

01 TEMMUZ 2010 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy