Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2010/42 Esas 2010/656 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2010/ 42
Karar No: 2010 / 656
Karar Tarihi: 27.05.2010

(205 S. K. m. 26)

Davacı, 04.06.2009 tarihinde Mardin İdare Mahkemesinde, 09.06.2009 tarihinde AYİM'de kayda geçen dava dilekçesinde özetle; terör örgütü mensuplarınca 18.08.2006 tarihinde girdiği çatışmada sol el ve sol karın boşluğundan vurularak yaralandığını, 40 cm. bağırsağının alındığını, maluliyet yardımı yapılması gerektiği halde aksi yönde tesis edilen işlemin hukuka aykırı olması sebebiyle iptaline karar verilmesi belirterek işbu davayı açmıştır.

Dava dosyasının incelenmesinden; 18.08.2006 tarihinde operasyon esnasında terör örgütü üyeleri ile silahlı çatışma esnasında yaralanan davacının hakkında 27.11.2006 tarihli Adli Tıp raporu ile Yaralanmanın; 1- 60 gün iş ve gücüne engel teşkil edeceği, 2- Arıza niteliğinde olduğuna karar verildiği, yine Diyarbakır Asker Hastanesinin 27.11.2006 tarihli raporunda da işgücü kaybı ve sakatlığı ile ilgili karar verildiği, davacı hakkında düzenlenen en son GATA Sağlık Kurulunun 20.11.2006 gün ve 21495 sayılı raporunda A/45- F-6 piyade sınıfı görevini yapar teşhisinin belirtildiği, davacının bu yaralanma nedeniyle kısmi maluliyet yardımını hak edip etmeyeceği yolunda bir raporunun bulunmadığı görülmüştür.

Davalı idare, davacı hakkında tesis edilen olumsuz işlemlerin 27.01.2007 ve 31.03.2009 tarihinde tebliğ edildiğini bu tarihlerden sonra dava açma süresi içinde davanın açılmadığını belirterek süre itirazında bulunmuş ise de buna, bu tebligatların 7201 sayılı Kanunda subay olan asker kişilere yapılacak tebligata ilişkin şekil koşularını taşımadığı kanısıyla itibar edilmeyerek işin esası incelenmiştir.

Dava konusu uyuşmazlığa uygulanacak olan 205 sayılı OYAK Kanununun kısmi maluliyet yardımını düzenleyen 26/b maddesinde kısmi malûllük, üyelerden birisi her hangi bir kaza dolayısıyla daimi ve fakat kısmi bir maluliyete uğradığı takdirde iş bu Kanunun ilişik 2 no.lu tablodaki nispetler dahilinde kısmi maluliyet yardımına hak kazanır... hükmü yer almaktadır. 205 sayılı Kanuna Ek 2 no.lu Ordu Yardımlaşma Kurumu Maluliyet Tablosunun incelenmesinde ise; belli vücut organlarının (kol, el, bacak, ayak, el ve ayak parmakları, göz, kulak) tamamen veya kısmen kayıplarının, belli vücut organlarının (omuz, dirsek, diz, bilek, kalça) hareket kısıtlılıklarının, iyi kaynamayan kimi kırıkların (bacak, ayak, dizkapağı, alt çene) kısmi maluliyete yol açacaklarının belirtilerek, bunların ne oranda maluliyete yol açacaklarının yüzde olarak da gösterildiği görülmektedir. Aynı tablonun altında ayrıca Yukarıdaki cetvelde zikredilmiş bulunan maluliyetlerin nispeti, daha az vahim olsalar bile, bunların ehemmiyet derecelerine göre ek cetvelde yazılı nispetlere kıyasen tayin olunur. hükmünün bulunduğu görülmektedir.

Belirtilen mevzuat hükümlerinden de anlaşılacağı üzere kısmi maluliyet yardımı yapılabilmesi için; kısmi maluliyet sonucu vücut fonksiyon kaybının söz konusu olması, bu maluliyetin devamlı olması ve vücut fonksiyon kaybının oranının 205 sayılı OYAK Kanununa Ek 2 no.lu cetvelde sayılan hallerden veya bunlara kıyasen hesaplanan bir oranda bulunması gereklidir.

Davacıda meydana gelen arızanın kanunda belirtilen şekilde ve oranda bir arıza olup olmadığının tespit edilmesi maksadıyla davacı hakkında rapor tanzim ettirilmiş, GATA Hastanesi Baştabipliği Sağlık Kurulunun 12.05.2010 gün ve 197 sayılı ek raporunda Ateşli silah yaralanması sonucu sol el 1. metakarp fraktürü, eksploratris laparotomi, ince barsak segmenter rezeksiyonu, ucuca anastomoza, neden olan yararlanmasının;

1. İnce barsak segmenter rezeksiyonuna neden olan arızasının daimi olduğu,

2. Kişide tarif ve tespit edilen fonksiyonel kaybın, 205 sayılı Ordu Yardımlaşma Kurumu Kanununa Ekli 2 no.lu tablosunda karşılığının olmadığı, vücut fonksiyon kayıp oranının kıyasen belirlenebileceği,

3. 16.07.2006 tarih ve 26230 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik dikkate alındığında;

Sindirim Sistemi Bölümü Tablo 3.'e göre; ince barsak segmeter rezeksiyonunun % 10 (yüzdeon) olduğu,

4. Tüm vücut fonksiyon kaybının kıyasen % 10 (yüzdeon) olduğu kanaatini bildirir GATA Sağlık Kurulu Ek Raporudur. şeklinde kanaat belirtilmesi üzerine davacının raporda belirtilen şekilde ve oranda kısmi maluliyet yardımını hak ettiği kanısına varılarak işlemin iptaline karar verilmiştir.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Ek raporda zikredilen oran göz önünde bulundurularak davacıya kısmi maluliyet yardımı ödenmemesi işleminin İPTALİNE,

27 Mayıs 2010 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy