Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2010/413 Esas 2010/698 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2010/ 413
Karar No: 2010 / 698
Karar Tarihi: 27.05.2010

(375 S. KHK. m. 28)

Davacı 11.02.2010 tarihinde Konya Bölge İdare Mahkemesi kaydına, 15.02.2010 tarihinde AYİM kaydına geçen yenileme dava dilekçesinde özetle; Konya 56. Bakım Merkezi Komutanlığı emrinde görevli iken KKK.lığının 01.12.2008 tarihli emri ile Siirt 3'üncü Komd. Tug. Loj. Des. Bak. Bl. 9. D/Ds. Tk. K.lığına geçici olarak görevlendirildiğini, 27.02.2009 günü Siirt'e intikalini tamamladığını, 24.07.2009 tarihinde görevini tamamlayarak esas birliğinde katılmak üzere ayrıldığını, 375 sayılı kanun hükmünde kararnameye dayanılarak çıkarılan özel harekat ve operasyon tazminatına ilişkin esasların 4/f maddesinde terörle mücadeleye yönelik olarak yapılacak harekat ve operasyonlara katılmak üzere kapsam dışı illerden geçici olarak görevlendirilen personelden kapsam dahilindeki illerde görev yaptıkları süreyle orantılı olarak (2) ve (3) sayılı cetvele göre ek tazminat ödenir. dendiği, kendisine de bu tazminatın ödenmesi gerektiğini belirterek davalı idarenin 05.11.2009 tarihli işleminin iptali ile 2.214,45 TL. iç güvenlik tazminatı, 43 TL bölge tazminatı ve 633,55 TL komando tazminatı olmak üzere toplam 2.891 TL.sının ödenmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelerin incelenmesi neticesinde; Davacının Konya Bakım Merkezi Komutanlığı emrinde görevli olduğu sırada KKK.lığının 01.12.2008 tarih ve HRK:3170-62269-08/Kuv.Glş. ve Tşk.D.Tşk.(7) (351456) sayılı ve İs. İnş. Bkm. Onr. Brl. nin teşkili ve uygulama emri konulu emri gereği SİİRT 3. Komd. Tug. Loj. Des. K. Bkm. Bl. 9'uncu D/Ds. Tk. (İs. İnş. Bkm. Onr. Brl. İçin) 1'nci Mbl. Bkm. ve Onr. Timine tekerlekli araç teknisyeni olarak görevlendirildiği, davacının 12.01.2009 tarihinde Ankara 551'inci İs. İnş.Tb. K.lığına katıldığı, bilahare 551'inci İnş. Tb. K.lığı bünyesine teşkilatlanması tamamlanan 2'inci Or. İs. İnş. Bkm. Onr. Birliği ile 27.02.2009 tarihinde Siirt'deki birliğine katıldığı, buradaki görevini tamamlayarak 24.07.2009 tarihinde esas birliğine katılmak üzere ayrıldığı, davacının özel harekat ve operasyon tazminatı ödenmesi için 03.09.2009 tarihli dilekçesi ile idari müracaatta bulunduğu, 2'nci Or. K.lığına 05.11.2009 tarih ve Mly.Büt:9260-784-09/Büt.Ş. sayılı yazısı ile davacının talebinin reddedildiği, bu işlemin 16.11.2009 tarihinde davacıya tebliğ edildiği, davacının 05.11.2009 tarihli bu işlemin iptali ile 2.214,45 TL. iç güvenlik tazminatı, 43 TL. bölge tazminatı, 633,55 TL komando tazminatı ödenmesine karar verilmesi istemiyle süresinde bu davayı açtığı anlaşılmıştır.

Davacı her ne kadar dava dilekçesinde iç güvenlik tazminatı, bölge tazminatı ve komando tazminatı olmak üzere üç ayrı tazminat ödenmesini talep etmiş ise de; AYİM 3'üncü Dairesinin 29.12.2009 tarih ve 2009/1592-1471 E. K. sayılı Dilekçenin Reddine Dair Kararı ile davacının komando tazminatı ve bölge tazminatı istemlerinin kanuni dayanaklarını göstermesi ve bu hususta idari müracaat bulunup bulunmadığı konusunda açıklık olmadığı belirtilmesine rağmen davacının yenileme dilekçesinde bu hususa açıklık getirmediği, davacının 03.09.2009 tarihli idari müracaat dilekçesinde ve yenileme dava dilekçesinde 375 sayılı KHK'nın 28/A maddesi uyarınca tazminat ödemesi isteminde bulunduğu dikkate alınarak dava konusu 375 sayılı KHK'nın 28/A maddesi kapsamında özel harekat ve operasyon tazminatı ödenmemesi işleminin iptali istemi olarak belirlenmiş ve inceleme bu çerçevede yapılmıştır.

Özel Harekat ve Operasyon Tazminatının ödenmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen 375 sayılı KHK.nın 28/A maddesi sıkıyönetim veya olağanüstü hal ilan edilen bölgeler veya Milli Savunma ve İçişleri Bakanlıklarınca müştereken belirlenecek kritik yörelerde özel harekat ve operasyon timi olarak görev yapan; Emniyet Genel Müdürlüğü emniyet hizmetleri sınıfı kadrolarında bulunanlar ile sözleşmeli uçuş personeline, subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlara ve operasyonları fiilen sevk ve idare eden karargah ve bürolardan bu fıkra uyarınca alınacak Başbakan onayında belirtilenlerden görevlendirilen personele..... fiilen görev yapıldığı sürece ve bu süre ile orantılı olarak ek tazminat, B fıkrasında yer alan tazminata ilave olarak ayrıca ödenir. düzenlemesini içermektedir.

375 sayılı KHK.nın 28/A maddesi 2 nci fıkrasında da tazminat ödenecek yerleşim birimleri, tazminat miktarı ve tazminatın ödenmesine ilişkin usul ve esasların İçişleri ve Milli Savunma Bakanlığının teklifi ve Maliye Bakanlığının görüşü üzerine Başkan onayı ile tespit edileceği belirtilmiştir.

375 sayılı KHK'de öngörülen tazminatın verilmesi ile ilgili usul ve esaslar Özel Harekat ve Operasyon Tazminatına İlişkin Esaslar konulu Başbakanlık oluru ile yürürlüğe konulmuştur.

Özel Harekat ve Operasyon Tazminatına ilişkin Esasların (1) sayılı cetvelinde kritik iller dört dereceye ayrılmış, Siirt ili 1 nci derece kritik il kapsamında sayılmış, (2) sayılı cetvelde de hangi görev unvanları için hangi gösterge rakamı üzerinden ek tazminat (Özel Harekat ve Operasyon Tazminatı) ödeneceği belirtilmiştir.

Aynı esaslara ekli (2) sayılı cetvelin «Jandarma ve diğer askeri personel» başlıklı A maddesinin (a) fıkrasında «birinci derece kritik illerde konuşlandırılmış özel harekat ve operasyon birliği olarak tespit edilmiş Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı birliklerinde görevli personelden denildikten sonra,» 1. Komando ve Dağ komando tugayı, alayı, taburu ve bölüklerinde, 2. Özel Kuvvetler Komutanlığı birliklerinde, 3. İç Güvenlik Harekatında görevlendirilen zırhlı birlik ile piyade/mekanize piyade/motorlu piyade birliklerinde (emrine veya harekat kontrolüne verilen birlikler dahil), 4. Jandarma Komando birliklerinde, 5. Jandarma Özel Harekat timlerinde, 6. Mekanize Jandarma Komando timlerinde 7. Sınır birliklerinde il ve ilçe belediye hudutları dışındaki iç güvenlik karakollarında, 8. İstihbarat birimlerinin terörle mücadele kadrolarında görevli olup, fiilen haber kaynağında bulunan subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlara, 9. Muharebe görev uçuşuna fiilen katılan; helikopter pilotları, teknisyenler, kapı makineli tüfek nişancıları, ambulans helikopterleri sağlık personeli, havacılık birimlerinden görevlendirilen diğer personele, 10. Patlayıcı madde imha uzmanı kadrolarında patlayıcı maddeleri zararsız hale getirme ve yok etme hizmetlerinde fiilen çalışan bomba imha uzmanları ile mayın temizleme timlerinde fiilen çalışan subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlara...... 13 ncü bendinde Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı (emrine veya harekat kontrolüne verilen birliklerden yukarıda sayılanlar dışında kalanlar dahil) ve kuruluşundaki birlikler ile diğer jandarma iç güvenlik birliklerinde görevli subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlara 3200 gösterge rakamı üzerinden tazminat ödeneceği belirtilmiştir.

Özel Harekat ve Operasyon Tazminatına İlişkin Esasların 4/e maddesinde Terörle mücadeleye yönelik olarak yapılacak harekat ve operasyonlara katılmak üzere, kapsam dışı ilerden geçici olarak görevlendirilen personele de, kapsam dahilindeki illerde görev yaptıkları süre ile orantılı olarak ekli (2) ve (3) sayılı cetvele göre ek tazminat ödenir. Kapsam dahilindeki iler arasındaki bu tür görevlendirmelerde, personele daha yüksek tazminat ödenen il için öngörülen miktarda ödeme yapılır. 4/f maddesinde de (2) sayılı cetvelin A/b maddesinde belirtilen personele; birliklerin konuş yerlerine bakılmaksızın 1'inci derece kritik illerde operasyon icra etmeleri halinde ekli (2) sayılı cetvele göre aylık olarak 2, 3 ve 4'üncü derece kritik illerde operasyon icra etmeleri halinde ise ekli (3) sayılı cetvele göre günlük olarak ödeme yapılır. Ay içinde hem 1 'inci derece hem de 2, 3 ve 4'üncü derece kritik illerde operasyon icra edilmesi halinde de ekli (2) sayılı cetvele göre aylık olarak ödeme yapılır. düzenlemesine yer verilmiştir.

Bu düzenlemelerden anlaşılacağı üzere özel harekat ve operasyon tazminatı ödenebilmesi için öncelikle 1 nci derece kritik illerde konuşlu özel harekat ve operasyon birliği olarak tespit edilmiş Özel Harekat ve Operasyon Tazminatına İlişkin Esaslar konulu Başbakanlık olur"una ekli (2) sayılı cetvelin A maddesi (a) fıkrasının bir ila onuncu ve 13ncü bendlerinde gösterilen birlik veya görev yerlerinde fiilen görev yapıyor olmak gereklidir.

Söz konusu Özel Harekat ve Operasyon Tazminatına İlişkin Esaslar konulu Başbakanlık oluru bir bütün olarak incelendiğinde illerdeki terör olayı ve faaliyetlerinin yoğunluk derecesi, birliklerin özellikleri, özel harekat ve operasyon birliği olarak tespit edilmiş olup olmadığı, birliklerin her an operasyonel faaliyetlere katılma riski, personelin görev yeri ve patlayıcı madde uzmanlığı gibi yaptığı görevin niteliği ve önemi gibi etkenler dikkate alınarak farklı birlik ve personel için farklı tazminat miktarının öngörüldüğü anlaşılmaktadır.

Personelin özlük haklarına ilişkin olarak yapılacak ödemelerde kanunilik ilkesi esas olup, hangi ödemenin hangi personele yapılacağı açıkça mevzuatta belirtilenler dışında, ödeme yapılacak personelin yorum yoluyla genişletilmesi mümkün değildir.

Söz konusu 2 sayılı cetvelde özel harekat ve operasyon tazminatı ödenecek birlikler açık olarak sayılmış, davacının görev yaptığı birlik bu birlikler arasında gösterilmemiştir. Ancak tazminat ödenecek birlikler arasında açık olarak sayılmamakla birlikte görev yapılan birliğin özel harekat ve operasyon tazminatına ilişkin esasları düzenleyen Başbakanlık oluruna ekli (2) sayılı cetvelin 3 ve 13 ncü maddelerinde gösterilen birliklerin emrine veya hareket kontrolüne verilmiş olarak 1 nci derecede kritik illerde konuşlu olarak görev yapılması halinde özel harekat ve operasyon tazminatı ödenmesi mümkündür. Davacının görev yaptığı Loj. Des. K.lığı Bak. Brl. 2nci D./Ds. Tk. özel harekat operasyon birliği olarak tespit edilmiş 3'üncü Komd. Tug. K.lığının kuruluşunda bulunmadığı gibi, bu birliğin emrine veya harekat kontrolüne de verilmemiştir.

Davacının iç güvenlik harekat bölgesinde gizlilik ve aciliyet gerektiren yüklenicisi bulunmayan inşaat faaliyetlerinde kullanılmak üzere Malatya 2'nci Or. K.lığı İs. Bşk.lığına bağlı İs. İriş. Bkm. Onr. Brl. teşkil edilmesinde geçici olarak görevlendirildiği, davacının terörle mücadeleye yönelik olarak harekat ve operasyonlara katılma görevinin bulunmadığı anlaşılmıştır.

Tüm bu açıklamalar birlikte değerlendirildiğinde davacının birinci derece kritik ilde görev yapmakla beraber Özel Harekat ve Operasyon Tazminatına İlişkin Esaslar konulu Başbakanlık oluruna ekli (2) sayılı cetvelin A maddesi (a) fıkrası bir ila onuncu ve 13 ncü bendlerinde birlik ve unvanı belirtilen yerlerde görevli olmadığı gibi terörle mücadeleye yönelik olarak harekat ve operasyonlara katılma görevinin de bulunmadığı anlaşıldığından davacıya 375 sayılı KHK'nın 28/A maddesi kapsamında Özel Harekat ve Operasyon Tazminatına İlişkin Esaslar konulu Başbakanlık olur"una ekli (2) sayılı cetvele göre tazminat ödenmesinin mümkün olmadığı, tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun davanın reddine,

27 MAYIS 2010 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy