Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2010/35 Esas 2010/638 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2010/ 35
Karar No: 2010 / 638
Karar Tarihi: 20.05.2010

(5044 S. K. m. 2, 4, 5) (926 S. K. m. 150, Ek. m. 4) (657 S. K. m. 176)

Davacı, 18.11.2009 tarihinde Samsun Nöbetçi İdare Mahkemesi'nde, 23.11.2009 tarihinde de AYİM'de kayda geçen dilekçesinin AYİM 3'üncü Dairesinin 03.12.2009 gün ve 2009/1392 Esas, 2009/1267 Karar sayılı kararı ile 30 gün içinde dava açılmak şartıyla reddi üzerine 22.12.2009 tarihinde Samsun Bölge İdare Mahkemesi'nde, 25.12.2009 tarihinde de AYİM'de kayda geçen yenilenen dava dilekçesinde özetle; 2008 yılı atamaları ile Samsun /Sahra Sıhhiye Okulu ve Eğitim Merkezi Kurmay Başkanlığı Koordinasyon Subaylığına atandığını, 22.07.2008 tarihinde Öğretim Başkanlığı Müşterek Konular Kurulu Öğretmenliğine görevlendirildiğini, Haziran 2009 tarihinde öğretmenlerin ek ders ücreti aldığını öğrendiğini, bunun üzerine Okul idaresine müracaatta bulunduğunu, Okul idaresince kendisinin atamalı öğretmen statüsünde olduğunun ve maaş karşılığı haftalık 12 saat ders vereceğinin belirtildiğini, bu konumu itibariyle sadece 10.11.2008 tarihinde 1 ders saatlik ücret aldığını, Okul idaresine atanmalı öğretmen olmadığını, idare tarafından görevlendirilen personel statüsünde olduğunu ve haftalık 8 saat girmiş olduğu derslerden ek ücret alması gerektiğini belirtmesine rağmen talebine olumsuz cevap verildiğini, ek ders ücreti ile ilgili olarak 26.08.2009 tarihinde yapmış olduğu müracaatına Sahra Sıhhiye Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığının 13.11.2009 tarihli cevabi yazısı ile olumsuz cevap verildiğini, tesis edilen ders ücreti ödenmemesi işleminin hukuka aykırı olduğunu belirterek iptaline ve 2008 -2009 eğitim - öğretim yılında girmiş olduğu ders ücretlerinin yasal faiziyle birlikte tarafına ödenmesine karar verilmesini talep etmiştir.

Dava dosyasında bulunan bilgi ve belgelerin incelenmesinden; 2008 yılı genel atamaları ile Samsun/Sahra Shh. Okl. ve Eğt. Mrk. Kur. Bşk. Bşk. (Koor.Sb.) görevine atanan ve Samsun/Sahra Shh. Okl. ve Eğt. Mrk. Kliğinin 22.07.2008 gün ve MRK.Ş.: 1280 -648-08 sayılı, Görevlendirme konulu emri ile Öğrt. Bşk.lığı Müş. Kon. Krl. öğretmeni olarak görevlendirilen davacının, 26.08.2009 tarihli dilekçesi ile; Eylül 2008 - Haziran 2009 tarihleri arasında öğretmen olarak görev yaptığını, girdiği derslerden ücret alması gerekirken bu güne kadar ders ücreti alamadığını, ders ücreti hakkında Haziran 2009 tarihinde okul idaresine verdiği dilekçesine bir cevap alamadığını belirterek bu güne kadar girdiği dersler hesaplanarak ücretin tarafından ödenmesini talep ettiği, Sahra Sıhhiye Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığının 13.11.2009 tarihli cevabi verilmesi üzerine AYİM'de işbu davayı açtığı anlaşılmıştır.

926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 150'nci maddesi; Her derecedeki askeri okullarda ve Meslek Programları Yönetmeliği gereğince açılan kurslarda hizmetin gerektirdiği kadrolara öğretmen atanamaması halinde 5044 sayılı Kanunun esaslarına göre öğretmenler ile subay ve astsubaylara ders görevi verilebilir. Hükmüne

5044 sayılı Askeri Okullar Öğretmenleri Hakkında Kanunun 2'nci maddesi; Askeri yüksek okullarda: I - Meslek dersleri öğretmenleri, muvazzaf veya emekli subay ve askeri memurlardan;

tayin olunur. hükmüne,

5044 sayılı Kanunun 4'üncü maddesi; Askeri okullar için ikinci ve üçüncü maddelerde yazılı şartları haiz öğretmen bulunmadığı takdirde, mütehassıs subay ve askeri memurlarla mütehassıs diğer Devlet memurları, ek görevle, öğretmenliğe tayin olunurlar.

Bu suretle görevlendirileceklere ders saati başına, orta derece okullarda (2-4), lise derecesindeki okullarda (3 - 5) ve yüksek okullarda (5 -10) lira, Milli Savunma Bakanlığınca takdir edilerek kadro karşılıklarından verilir. Bunların ders saati hesabiyle ayda alacakları ücret tutarı, yüksek okullarda (160), lise ve ortaokullarla muadillerinde (80) lirayı geçemez.

5044 sayılı Kanunun 5'inci maddesi; Asli öğretmenler, öğretmeni bulunduğu bilim dalında, yüksek okullarda haftada oniki, liselerde haftada onbeş ve ortaokullarda haftada onsekiz saat ders okutmakla ödevlidirler. Ancak, teşkilatı elverişli olmayan okullarda bu miktar ders saatlerinden daha az miktarda ders verilebilir.

Asli öğretmenler okutmakla ödevli oldukları ders saatleri miktarından fazla, ilave olarak ve toplamı haftada, ortaokullarda altı, liselerde dokuz, yüksek okullarda (yalnız tatbiki mahiyette) dört saat ders okutabilirler.

Yüksek okullarda, haftada oniki saate ilave olarak, öğretmenin fazla okutacağı ders saati, aynı derste aynı konuyu okutmak şartıyla, haftada altı saat olabilir.

Bu suretle fazladan okutacakları bilim dalı dersleri için, yüksek okullarda beher ders saatine (4) lira, lise ve ortaokullarda (2) lira ücret verilir. hükmüne,

2009 yılı Merkezi Yönetim ve Bütçe Kanunu K cetveli I/B maddesinde ise; 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 150 nci ve ek 4'üncü maddeleri gereğince, fiilen ek ders görevi yapanlara ders saati başına ödenecek ek ders ücreti:

1. Harp Akademileri, Gülhane Askeri Tıp Akademisi, sınıf okulları, özel ihtisas okulları, NBC Okulu, İstihbarat ve Dil Okulu, Harita Yüksek Teknik Okulu, yabancı dil okulları ve benzerleri ile harp okulları ve astsubay meslek yüksek okullarında ders görevi verilenlerden;

a) Öğretim üyesi, öğretim görevlisi ve okutmanlara,

b) Öğretmenlere ve öğretmen olarak görevlendirilenlere,

2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa göre Okutmanlara ödenen kadar

2. Ortaöğretim yapan askeri okullarda ve kurslarda ders görevi verilenlere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 176'ncı maddesine göre ders saati ücreti ödeneceği öngörülmüş bulunmaktadır.

Davacının öğretmen olarak görev yaptığı Samsun Sahra Sıhhiye Okul Komutanlığının, 5044 sayılı Kanunda belirtilen yüksek okul kapsamında değerlendirilmesi gerektiği hususunda taraflar arasında bir ihtilaf bulunmamaktadır. Taraflar arasındaki ihtilaf; davacının 5044 sayıl Kanunun 2'nci maddesi kapsamında asli öğretmen statüsünde mi, yoksa 5044 sayılı Kanunun 4'üncü maddesi kapsamında ek görevle öğretmen olarak görevlendirilmiş mütehassıs (uzman) subay statüsünde mi değerlendirilmesi gerektiği ve buna bağlı olarak da 5044 sayılı Kanunun 4'üncü maddesinde kapsamında davacıya ders saati başına mı ücret ödeneceği, yoksa aynı Kanununun 5'inci maddesi gereğince haftalık azami 12 saatlik zorunlu derse ilave olarak okutulacak ders saati başına haftada azami 6 saate kadar ek ders ücreti mi ödeneceği noktasındadır.

5044 sayılı Kanunun 4'üncü maddesi gereğince ders saati başına ücret ödenebilmesi için; mütehassıs (uzman) subay ve askeri memurlarla, mütehassıs (uzman) diğer Devlet memurlarından; askeri yüksek okullar için 5044 sayılı Kanunun 2'nci maddesinde, askeri lise ve ortaokullar ile muadili okullar için ise 5044 sayılı Kanunun 3'üncü maddesinde belirtilen şartlara haiz öğretmen bulunmadığı için ek görevle öğretmenliğe tayin olunmuş olması gerekmektedir. Burada tayin olunma ifadesinin, sadece atama görmeyi ifade ettiği şeklinde dar yorumlanmaması gerektiği, maddede belirtilen tayin olunma ifadesinden, ek görevle öğretmen olarak görevlendirilmenin anlaşılması gerekmektedir. Kanun Koyucunun, askeri yüksek okullarda, askeri lise ve ortaokulları ile muadili okullarda öğretmen olarak görev yapacak kişilerin 5044 sayılı Kanunun 2'nci ve 3'üncü maddelerinde belirtilen şartlara sahip olmasını şart koştuğu, ancak bu niteliklere haiz öğretmen bulunmadığı takdirde Kanunun 4'üncü maddesi ile söz konusu askeri okullarda mütehassıs (uzman) subay ve askeri memurlar ile mütehassıs(uzman) diğer Devlet memurlarının ek görevle görevlendirilebileceğini öngördüğü anlaşılmaktadır. Bu noktada üzerinde durulması gereken diğer kavram ek görev ifadesidir. Bu ifadeden anlaşılması gereken de; asli görevin yanında öğretmenlik görevinin ek görev olarak yaptırılmasıdır. Öğretmenlik görevi yaptırılacak mütehassıs subay, askeri memur veya diğer Devlet memuru; bu görevin yanında asli görevini de yapabilecektedir.

926 sayıl Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunun 150'nci maddesinde de her derecedeki askeri okullarda ve Meslek Programları Yönetmeliği gereğince açılan kurslarda hizmetin gerektirdiği kadrolara öğretmen atanamaması durumunda 5044 sayılı Kanun esaslarına göre öğretmenler ile subay ve astsubaylara ders görevi verilebileceği, bu şekilde ders görevi verilenlere ders saati başına her yıl bütçe kanunlarında gösterilecek tutar kadar ücret ödenmesi öngörülmüştür. Burada dikkate edilmesi gereken husus; verilecek ders görevinin 5044 sayılı Kanun esaslarına göre verilmesi öngörüldüğünden; ödenmesi gereken ders saati başı ücretinin; verilecek ders görevinin, 5044 sayılı Kanunun 2 ve 3'üncü maddeleri kapsamındaki niteliklere haiz olunması nedeniyle mi, yoksa 5044 sayılı Kanunun 4'üncü maddesi kapsamında ek görevle mi verildiğinin saptanması ve buna göre 5044 sayılı Kanunun 4'üncü maddesi gereğince ders saati başı veya 5044 sayılı Kanunun 5'inci maddesi gereğince zorunlu haftalık ders saatine ilave olarak okutulan ders saati ile ilgili olarak ek ders ücreti olarak ödenmesi gerekmektedir.

Dava konusuna dönüldüğünde; her ne kadar davacı 2008 yılı genel atamalarında Samsun/Sahra Sıhhiye Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı Kurmay Başkanlığı Koordinasyon Subaylığı kadrosuna atanmış ise de; Samsun/Sahra Shh.Okl.ve Eğt.Mrk.K.lığının 22.07.2008 gün ve MRK.Ş.: 1280-648-08 sayılı görevlendirme emri ile Öğretim Başkanlığı Müşterek Konular Kurulunda öğretmen olarak görevlendirildiğinden, atamalı olduğu görev yerinden görevlendirme tarihinden itibaren ayrılarak öğretmen olarak görev yaptığı, atamalı olduğu görev yerinde görev yapmadığı, öte yandan anılan görevlendirmenin; asli görevi uhdesinde kalmak üzere yapılmış bir görevlendirme olmadığı, söz konusu öğretmenlik görevinin davacıya ek bir görev olarak değil, asli bir görev olarak verildiği, bu nedenle davacının, 5044 sayılı Kanunun 4'üncü maddesi kapsamında, 2'nci ve 3'üncü maddelerde belirtilen şartlara haiz öğretmen bulunamadığından ek görevle öğretmen olarak görevlendirilmiş personel statüsünde olduğunun kabul edilemeyeceği, 5044 sayılı Kanunun 2'nci maddesinde askeri yüksek okullarda meslek dersleri öğretmenlerinin muvazzaf subaylardan da seçilebileceği belirtildiğinden, davacının 5044 sayılı Kanunun 2'nci maddesi kapsamında öğretmen statüsünde olduğunun kabul edilmesi gerektiği, bu itibarla; 5044 sayılı Kanunun 5'inci maddesi gereğince haftalık azami 12 saatlik zorunlu derse ilave olarak okutulan ders saati ile ilgili olarak haftada azami 6 saate kadar ek ders ücreti ödenmesinin söz konusu olacağı, (davacının Ekim 2008 ile Haziran 2009 (dahil) tarihleri arasında girdiği ders sayısı savunma ekinde gönderilmiş olmakla 9 ay içinde toplam 109 derse giren davacının sadece öğretmen olarak görev yaptığı ve haftalık ortalama 4 saat derse girdiği müşahade edilmiştir.) 5044 sayılı Kanunun 4'üncü maddesi kapsamında ders saati başına ücret ödenmemesi şeklinde tesis edilen dava konusu işlemin belirtilen nedenlerle hukuka ve mevzuata uyarlı olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE,

20 Mayıs 2010 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy