Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2010/270 Esas 2010/702 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2010/ 270
Karar No: 2010 / 702
Karar Tarihi: 03.06.2010

(2946 S. K. m. 3) (Kamu Konutları Yönetmeliği m. 14)

Davacı 28.01.2010 tarihinde AYİM kayıtlarına geçen dava dilekçesinde özetle; 07.01.2005 tarihinde kendisine sıra tahsisli olarak lojman tahsis edildiğini, konutta beş yıllık oturma süresinin dolduğunu, oturmakta olduğu konut grubunda altı adet hak sahibi subayın başvurusu olduğunu, dört adet konutun öneriye sunulduğunu, lojman puanının ilk dört sırada yer almaması nedeniyle konutun başka bir subaya tahsis edildiğini, şartlı olarak verilen iki adet konutun daha öneriye dahil edilmesi için müracaat ettiğini, talebinin uygun görülmediğini, ön puanlama hakkının elinden alındığını, bunun hukuka aykırı olduğunu belirterek konuttan çıkarılma işleminin iptaline, yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

AYİM 3'üncü Dairesinin 04.02.2010 tarih Gensek No:2010/324, Esas No:2010/270 sayılı kararı ile şartları bulunmadığından yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verilmiştir.

Dava dosyasının incelenmesinden; Selviburnu subay lojmanlarından 07.01.2008 tarihinde davacıya sıra tahsisli olarak konut verildiği, davacının konutta beş yıllık oturma süresinin dolduğu, davacının ön puanlama yapılarak oturduğu konutun yeniden tahsisi için müracaat ettiği, lojman tahsis toplantısının 18.01.2010 tarihinde yapılacağının bildirildiği, personelin bu tarihte görevli olması nedeniyle toplantının 25.01.2010 tarihine ertelendiği, dört adet konutun öneriye çıkarıldığı, beş personelin konut almak için müracaat ettiği, davacının şartlı verilen konutlardan ihtiyaç kadarının öneriye dahil edilmesini talep ettiği, talebinin uygun görülmediği, davacının puan sıralamasında (43) puan ile beşinci sırada yer aldığı, davacıya ön tahsisle ayın konutun yeniden tahsis edilmediği, daha yüksek puanlı bir personele bu konutun verildiği, tahsis toplantısında iki personelin tercihte bulunmadığı, kalan iki adet konutu davacı tercih etmediğinden davacıya konut tahsis edilmediği, davacının konutu tahliyesinin istendiği anlaşılmıştır.

2946 Sayılı kamu konutları kanunun 3’üncü maddesinde; konut tahsisinin yapılmasına ilişkin usul ve esasların yönetmelikle düzenleneceği, 4'üncü maddesinde; sıra tahsisli konutlarda oturma süresinin beş yıl olduğu, bu sürenin tamamlanmasından sonra konuttan yararlanacak başka birinin olmaması halinde belli bir süre verilmeksizin ve şartlı olarak oturmaya izin verilebileceği hüküm altına alınmış, Kamu Konutları Yönetmeliğinin 14'üncü maddesinde; Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin konut tahsis talebi ve değerlendirilmesine dair esasların (4) sayılı cetveldeki puanlama ve bu madde hükümleri göz önünde bulundurularak Milli Savunma ve İçişleri Bakanlığınca düzenleneceği belirtilmiştir.

Türk Silahlı Kuvvetleri Konut Yönergesi MSY 1319-2 (B) Üçüncü Bölüm 4'üncü maddesinde; Konutta yasal oturma süresini dolduran personelin konuttan çıkarılmadan yeniden puanlamasının yapılacağı ve diğer personel ile birlikte öneri listesine dahil edileceği, bu personelin ikametindeki konutların ön tahsis işlemine tabi tutulacağı belirtilerek diğer konutlarla birlikte öneriye çıkarılacağı, öneri sonu itibari ile sadece öneriye cevap veren personelin yer aldığı puan sıralamasında personel sırasının öneriye çıkarılan konut sayısı içerisinde kalması halinde bu personele ikametindeki konutun yeniden beş yıllığına tahsis edileceği düzenlenmiştir.

Türk Silahlı Kuvvetleri Konut Yönergesi Üçüncü Bölüm şartlı konut tahsis ve tahliye esasları başlıklı 6'ncı maddesi; Ayrılan kontenjana göre konuta girecek personel olmadığı için tahsis edilemeyen konutlar, kendi kontenjanında boş konut durumuna bakılmaksızın diğer kontenjanlardaki personele; subay, astsubay, sivil memur/uzman erbaş (Jandarma Genel Komutanlığı için subay, astsubay, uzman jandarma/uzman erbaş, sivil memur) öncelik sırasına göre önerilerek şartlı olarak tahsis edilir.

Şartlı girenlerin tahliyesi gerektiğinde ihtiyaç miktarı kadar konut; tahsis tarihi önce olandan, tahsis tarihi aynı ise tahsis öncelik sırasının statüsüne göre tersinden başlamak üzere tahsis puanı en az olandan, tahsis puanı da eşit ise hizmet süresi az olandan, hizmet süresi de eşit ise konuttan en fazla yararlanmış olandan başlamak üzere tespit edilerek, hak sahibi personele önerilir. Bu konutlardan tercih edilenler tebligat tarihinden itibaren 30 gün içerisinde tahliye ettirilir. Şartı konutların tahliyesi gerekmediği müddetçe, konutta oturma süresi beş yıldır. Şartlı konut tahsis edilen personelden beş yılını dolduranlara ön tahsis işlemi uygulanmaz.

Ancak, bu personele ikametindeki konut birinci paragraf esaslarınca şartlı olarak tekrar tahsis edilebilir. ... şeklinde düzenlenmiştir.

Türk Silahlı Kuvvetleri Konut Yönergesi Üçüncü Bölüm 3'üncü maddesinde; boş konutların fiilen boşaldığı tarihten itibaren en geç 30 gün içerisinde öneri tarihi itibariyle boşalacak konutlar ile birlikte öneriye çıkartılarak Yönerge esaslarına göre hak sahibi personele tahsis makamlarınca belirtilecek tarihte tahsis edileceği/tahsis planlaması yapılacağı belirtilmiştir.

2946 sayılı kanun ile kamu konutlarında oturma süresi beş yıl olarak belirlenmiş, konut tahsisinin yapılmasına ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi yönetmeliğe bırakılmıştır. 2946 sayılı kanuna dayanılarak çıkarılan Kamu Konutları Yönetmeliğinin 14'üncü maddesi ile Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin konut tahsis ve değerlendirilmesine dair usul ve esaslarının tespiti konusunda Milli Savunma ve İçişleri Bakanlığınca ayrıca düzenleme yapılmasına izin verilmiştir. Kamu Konutları Yönetmeliğine dayanılarak çıkarılan Türk Silahlı Kuvvetleri Konut Yönergesinde Türk Silahlı Kuvvetleri Personeline lojman tahsis esasları belirlenmiştir.

Türk Silahlı Kuvvetleri Konut Yönergesinde konutta yasal oturma süresini dolduran personele konuttan çıkarılmadan önce yeniden puanlama yapılarak konutta oturabilecek kadar puanı mevcut ise konutu tahliye ile yeniden konuta taşınmak sureti ile mağduriyeti önlemek amacı ile ön tahsis yapılması düzenlenmiştir.

Ön tahsis işlemi uygulanırken fiilen boş olan veya otuz gün içerisinde öneri tarihi itibariyle boşalacak konutlar göz önüne alınacaktır.

Şartlı tahsis edilen konut fiilen boş olan konut olmayıp, ihtiyaç halinde boşaltılacak konuttur. Ayrıldığı kontenjanda konuta girecek personel olmadığı takdirde bu konutlar diğer kontenjanda yer alan personele şartlı olarak verilmektedir. Şartlı tahsis edilen konutlar genelde ilgili kontenjanda yer alan personel tarafından bulunduğu bölge, lojmanın durumu gibi faktörlerle daha az tercih edilen konutlardır. Şartlı verilen konut hak sahibi kontenjanın ayrıldığı subay veya astsubay tarafından talep edilmesi halinde tahliye ettirilebilir. Şartlı girenlerin tahliyesinde de Yönergede belirtilen kriterler göz önüne alınır. Şartlı konutların ön puanlamaya dahil edilmesi, daha düşük puanlı bir personele aynı konutun yeniden beş yıllığına tahsis edilmesini sağlarken, konutta hiç oturmayan veya uzun süre konut bekleyen yüksek puanlı personeli şartlı konutu tercih etmek zorunda bırakabilir. Aynı konutun yeniden tahsisi yapılacak personel de konut bekleyen yüksek puanlı personelde aynı kontenjanda yer aldığından ikisi de hak sahibidir. Sıra tahsiste puanlama esastır. Şartlı konutların ön puanlamada öneriye dahil edilmesi Kamu Konutları Yönetmeliği ve Türk Silahlı Kuvvetleri Konut Yönergesi hükümlerine uygun düşmemektedir. Şartlı verilen konutlardan ihtiyaç halinde ve talep edilmesi durumunda her zaman faydalanılabilir. Hak kaybı söz konusu değildir. Bu nedenle şartlı konutların ön puanlamada dikkate alınmamasında mevzuata aykırılık bulunmamaktadır.

Somut olayda; dört adet konut öneriye çıkarılmış, beş personel tercihte bulunmuş, sıralaması itibarı ile davacının puanı önerilen konut sayısı içerisinde kalmadığından davacıya oturduğu konut yeniden tahsis edilememiş, oturduğu konut daha yüksek puanlı bir personele verilmiş, önerilen iki konutu tercih etmeyen davacının konutu tahliyesi istenmiştir. Yapılan işlemde hukuka aykırılık görülmemiştir.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE,

03 Haziran 2010 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy