Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2009/910 Esas 2010/550 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2009/ 910
Karar No: 2010 / 550
Karar Tarihi: 22.04.2010

(926 S. K. m. 24, 25) (Türk Silâhlı Kuvvetleri Subay Sınıflandırma Yönetmeliği m. 6, 11, 12)

Davacı 30.06.2009 tarihinde İstanbul İdare Mahkemesi kaydına, 02.07.2009 tarihinde AYİM kaydına geçen dava dilekçesinde özetle; 1997 yılında Hava Harp Okulu Havacılık Mühendisliği bölümünden teğmen olarak mezun olduğunu, uçucu personel sıfatını yitirmesi üzerine 1998 yılında uçak bakım sınıfına geçirildiğini, sekiz aylık kursu müteakip 1999 yılında uçak bakım subayı olduğunu, çeşitli birliklerde görev yaptıktan sonra, 2009 yılı atamalarında İstanbul Merkez Komutanlığı 1'inci Özel Koruma Taburundaki Hava Piyade kadrosuna eğitim subay olarak atadığını, katılışından sonra 21.05.2009 tarihli emir ile Hava piyade sınıfına yeniden sınırlandırıldığını öğrendiğini, sınıf değişikliği konusunda isteği ve müracaatının olmadığını, Özel Kuvvetler Komutanlığına bağlı timlerde piyade sınıfı kadrolarında görev yapmış personelin, Hv.Kuv.K.lığı teşkilatında kendi sınıfında görev yapmasının bilgi birikim ve tecrübe eksikliği kaynaklı verim düşüklüğüne yol açtığı şeklindeki idarenin sınıf değişikliği gerekçesinin doğru olmadığını, sınıflandırma işleminin sınıflandırma kurulları tarafından yapılıp yapılmadığının belli olmadığını, hakkında uçak bakım subayı olarak çalışıp çalışmayacağını tespit edecek herhangi bir işlem yapılmadığını, kendisinin sınıfının değiştirilirken diğer taraftan uçak bakım sınıfı kadro ihtiyacını karşılamak için sözleşmeli subay alımı yapıldığını tesis edilen uçak bakım sınıfından piyade sınıfına geçirilme işleminin hukuka aykırı olduğunu belirterek dava konusu işlemin iptaline ve öncelikle yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

AYİM 3'üncü Dairesinin 01.10.2009 tarih ve GENSEK No:2009/2323, ESAS No:2009/910 sayılı kararı ile davanın yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verilmiştir.

Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelerin incelenmesi neticesinde; davacının 1997 yılında Hava Harp Okulu Havacılık Mühendisliği bölümünden teğmen rütbesi ile mezun olduğu, uçucu personel niteliğini kaybetmesi üzerine 1988 yılında uçak bakım sınıfın geçirildiği, uçak bakım sınıf okulunu bitirmesini müteakip 1999-2004 yılları arasında Genkur. Özel Kuvvetler Komutanlığında, 2004-2006 yılları arasında Hava Harp Okulu Öğrc. A. K.lığında, 2006-2009 yıllarında Genkur. Bilgi Ds. Tb. K.lığında görev yaptıktan sonra 2009 yılı genel atamalarında İstanbul Merkez Komutanlığı 1'inci Özel Koruma Tb. K.lığına eğitim subayı olarak atandığı, müteakiben Hv.Kuv. Komutanlığının 21.05.2009 tarih ve PER:1460-60942-09/Per.Ynt.D.Per.Pl.Ş. sayılı ve "yeniden sınıflandırılan subaylar konulu emri ile davacının Hv. Uçak bakım olan sınıfının Hv. Piyade olarak değiştirilerek yeniden sınıflandırıldığı, davacının yapılan bu yeniden sınıflandırma işleminin iptali istemiyle süresinde bu davayı açtığı anlaşılmıştır.

Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunun Yeniden Sınıflandırma başlıklı 24'üncü maddesinde subayların hangi hallerde yeniden sınırlandırılacakları gösterilmiş, (e) bendinde idarece görülecek lüzum üzerine, sınıfların değişmesi icap eden subayların yeniden sınırlandırılabileceği belirtilmiştir. Aynı kanunun 25'inci maddesinde de ilk sınıflandırma ve yeniden sınıflandırma, sınıflandırma kurulları tarafından yapılır.

Sınıflandırma kurullarının kuruluşları, çalışma usulleri, kararlarını nasıl alacakları, kurul üyelerinin nitelikleri ve sınıflandırmanın ne zaman ve nasıl yapılacağına ait hususlar sınıflandırma yönetmeliğinde gösterilir. hükmüne yer verilmiştir.

Subay sınıflandırma Yönetmeliğinin sınıflandırma çeşitleri başlıklı 6'ıncı maddesinde; 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda belirtildiği üzere sınıflandırma iki çeşittir:

(1) İlk sınıflandırma

(2) Yeninden sınıflandırma hükmüne,

Aynı yönetmeliğin sınıflandırma kurulları başlıklı 11'inci maddesinde; Subayların sınıflandırılması, ilk ve yeniden sınıflandırma kurulları tarafından yapılır. Bu kurullar, sınıflandırma şekline ve ihtiyacına göre kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından teşkil edilir.

Sınıflandırma kurullarının:

(1) Görevi: Sınıflandırılması yaptırılacak personelin bu Yönetmelik ve yönergelerine göre işlemlerini yapmaktır.

(2) Kuruluşu, üyelerinin nitelikleri ve çalışma usulleri: Genel olarak sınıflandırma kurulları sınıflandırma hizmetlerinde ihtisası bulunan üç üyeden teşekkül eder; bu üyelerin iş bölümü şöyledir.

Kurul başkanı: Herhangi bir sınıftan oy hakkına sahip bir subaydır.

Üye: Herhangi bir sınıftan oy hakkına sahip bir subaydır.

Raportör: Kurulun toplantısından önce ve toplantı halinde lüzumlu idari işleri yapan, kayıtları tutan, oy hakkına sahip, sınıflandırma işlerinde ihtisası olan bir subaydır.

Teknik Müşavir: Yeniden sınıflandırılması yapılacak subayın sınıfından olup oy hakkı olmayan bir subaydır. Kurula üye olarak önceden seçilmez ve hakkında işlem yapılacak subaydan kıdemli olur. Kurullar kararlarını oyçokluğu ile alırlar. İlk sınıflandırma kurulları, sınıflandırma ile ilgili işlemleri yapmak üzere kayıt kabul ve sınıflandırma merkezlerince yeteri kadar personelle takviye edilir. hükmüne,

Yönetmeliğin sınıflandırmanın kesinleşmesi başlıklı 12/b maddesinde; Yeniden sınıflandırmada, subaylar için sınıf değişikliği sonuçlarını ihtiva eden tutanaklar; mensup oldukları kuvvet komutanlığının, Jandarma Genel Komutanlığının veya Sahil Güvenlik Komutanlığının onayı ile kesinleştirilir. Sınıflandırmaların kesinleşmesini müteakip ilgili personele tebligat yapılır. hükmüne yer verilmiştir.

Yönetmeliğin Yönergeler başlıklı 13'üncü maddesinde subay sınıflandırma faaliyeti, işlemleri, vasıtaları ve ne şekilde yapılacağına dair teferruatlı hususların ilgili kuvvet komutanlıklarınca hazırlanacak yönergelerde gösterileceği belirtilmiş, HKY 12-19(A) sınıflandırma Yönergesinin İkinci bölüm ikinci maddesinde sınıfların kadro ihtiyacı, personelin sağlık durumu, zihni yetenekleri, öğrenimi, sivil mesleği, deneyimi, ilgileri, fiziki profili, isteği gibi faktörler dikkate alınarak yeniden sınıflandırma işleminin yapılacağı, üçüncü maddesinde de, sınıflandırma kurullarının kuruluşu, görev ve yetkileri ile çalışma usulleri düzenlenmiştir.

Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde TSK'de görevli subayların idarece görülecek lüzum üzerine yeniden sınıflandırılabileceği, subayların yeniden sınıflandırmasının sınıflandırma kurulları tarafından yapılacağı ve yeniden sınıflandırmanın ilgili subayın mensup olduğu kuvvet komutanlığının onayı ile kesinleştirileceği görülmektedir.

Dava konusu olaya dönüldüğünde; 926 sayılı Kanunun 25'inci ve subay sınıflandırma Yönetmeliğinin 11'inci maddesinde ilk sınıflandırma ve yeniden sınıflandırmanın sınıflandırma kurulları tarafından yapılacağı öngörülmesine rağmen, dava konusu yeniden sınıflandırma işleminin sınıflandırma kurulu oluşturulmadan sadece Hava Kuvvetleri Komutanının onayını müteakip Hv. Kuv. K.lığının 21.05.2009 tarih ve PER: 1460-60942-09/Per Ynt. D. Per. Pl. Ş. sayılı emri ile tesis edildiği anlaşılmıştır.

Bu itibarla, yeniden sınıflandırma işleminin yapılması için kanun, yönetmelik ve yönergede belirtilen uyulması ve izlenmesi gereken yöntem kurallarına uyulmadan yeniden sınıflandırma işleminin tesis edilmesinin şekil yönünden hukuka aykırı olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Davacı hakkında tesis edilen yeniden sınıflandırma İŞLEMİNİN İPTALİNE,

22 NİSAN 2010 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy