Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2009/91 Esas 2009/635 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2009/ 91
Karar No: 2009 / 635
Karar Tarihi: 11.06.2009

(211 S. K. m. 76, 77) (Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Yönetmeliği m. 382, 387)

Davacı 05.12.2008 tarihinde Bursa Bölge İdare Mahkemesi, 15.12.2008 tarihinde AYİM'de kayda geçen dava dilekçesinde özetle; GATA Asker Hastanesinin atamaya esas Sağlık Kurulu raporu ile kronik hepatit B teşhisine dayanılarak B/52 F2 sınıfının kıta komutanlığı olmayan kurum ve karargahlarında görev yapar kararı verilmesi üzerine 2006 yılı genel atamaları ile bu rapora uygun bir atama işlemine tabi tutulduğunu ve bu birlikte nöbet hizmetinden muaf tutulduğunu, bilahare 2008 yılında şimdiki birliğine atandırıldığını, ancak bu birlikte karargah nöbetçi astsubaylığı nöbetine dahil edildiğini, sağlık sorunları nedeniyle komutanlığa müracaat ederek hakkındaki rapora istinaden nöbet hizmetinden muaf tutulmayı talep ettiğini, bu talebin reddedildiğini, oysa ki mevcut sağlık kurulu raporu karşısında nöbet hizmetine dahil edilmemesi gerektiğini ileri sürerek işlemin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davacı vekilinin yürütmenin durdurulmasına yönelik talebi AYİM 3'ncü Dairesinin 22.01.2009 gün, 2008/3623 Gensek-2009/91 E. Sayılı kararı ile reddedilmiştir.

Dava dosyasının incelenmesinden; rahatsızlığı nedeniyle atamaya esas rapor temini amacıyla Ankara GATA Hastanesine sevk edilen davacının, adı geçen hastane sağlık kurulunun 23.01.2006 gün, 116 sayılı raporu ile Kronik Hepatit B rahatsızlığı nedeniyle B/52 F2 sınıfının kıta komutanlığı olmayan kurum ve karargahlarında görevlendirilmesi uygundur kararı verildiği, bu rapora istinaden davalı idare tarafından 2006 yılı genel atamalarında atamaya tabi tutulan ve atandığı birliğinde nöbet hizmetine dahil edilmeyen davacının 2008 yılı atamaları ile şimdiki birliğine atandığı, ancak bu birliğinde karargah nöbetçi astsubaylığı nöbetine dahil edilmesi üzerine işbu davanın açılmış olduğu anlaşılmaktadır.

Nöbet hizmetinin dayanağı ve yerine getirme şekli, TSK İç Hizmet Kanununda ve Yönetmeliğinde ayrıntılı olarak düzenlenmiş bulunmaktadır. TSK İç Hizmet Kanunun 76'ncı maddesi Nöbet; askerlikteki müşterek hizmetlerin yapılmasını ve devamını sağlamak maksadı ile bu hizmetlerin belli bir sıra ve süre ile subay, askeri memur, astsubay, askeri öğrenci, erbaş ve erler ile Silahlı Kuvvetler Teşkilatı içinde vazifeli olan bilumum sivil şahıslar tarafından yapılmasıdır.

Nöbetçi: Nöbet hizmetinin yapılması için görevlendirilen şahıstır. hükmünü,

Aynı Kanunun 77'nci maddesi ise Kıtalarda, karargahlarda ve askeri kurumlarda nöbet hizmetine tabi tutulacak personelin kimler olacağı, nöbet hizmetlerinin yapılış tarzı ile şekli ve nöbetçilere ait vazifeler talimatname ile tayin ve tespit olunur. hükmünü içermektedir.

TSK İç Hizmet Yönetmeliğinin konuyu düzenleyen 382 nci maddesinde; Kıtalar, karargahlar ve kurumlarda belirli bir sıra ve süre ile subay, askeri memur, astsubay, askeri öğrenci, erbaş ve erler ile Silahlı Kuvvetler Teşkilatı içinde vazifeli olan bilumum sivil şahıslar tarafından nöbet tutulur. Nöbetler Karargah ve kurumlarda sabah saat 09.00 dan ertesi günü saat 09.00 a kadardır. Kıtalarda kıtanın özelliğine göre, komutanın münasip göreceği zamanda başlar ve nöbet 24 saati geçemez.

Nöbet hizmetine aşağıdaki rütbe ve makam sahipleri dahil edilemezler.

a. Albay ve birinci sınıf askeri memurlar,

b. (Mülga:15.3.1984)

c. (Değişik:20.4.2000-24026) Alay (Deniz ve Hava'da eşidi) komutan muavini ile kurum amiri muavinleri, (Askerlik dairesi ile aynı bina veya kışla içindeki askerlik şubesi başkanları ile bir kışla nizamında konuşlu bulunan kışla komutanı dışındaki askerlik şubesi başkanları hariç.)

d. Kurmay Başkanları veya vekilleri, askeri hakimler, disiplin subayları ile kadrosunda emir subayı bulunan komutanlık emir subayları,

e. Birlik komutanı veya kurum amirlerince, görevleri ve sorumlulukları icabı nöbete dahil edilmemesine karar verilen mal saymanı ve mal sorumluları ile aynı şekilde ek görev olarak mal saymanlığı ve mal sorumluluğu yapanlar,

f. Aldığı görevin özelliği sebebiyle nöbet hizmetinden affedilenler,

g. (Değişik:26.8.2005-25918/1 md.) Uzman tabip raporuyla belgelemek koşulu ile hamileliğin tespit edilmesinden itibaren doğumun gerçekleşmesini müteakip çocuğun bir (12 ay) yaşını doldurmasına kadar geçen süre içinde bayan subaylar ile Türk Silahlı Kuvvetlerinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre istihdam edilen bayan Devlet memurları.

h. (Ek:3.4.2003-25068) İki kademeli kıdemli başçavuşlar. hükmüne yer verilmiş,

387'nci maddesinde ise 24 saatlik nöbet hizmeti ile görevlendirilen nöbetçi heyeti, nöbet yerinden ayrılmaz, her zaman vazifeye hazır bulunur.

Subay ve astsubaylar yatma zamanından kalk zamanına kadar kontrol görevlerine aralıksız ve münavebe ile devam ederler.

Ancak, nöbeti Pazar gününe rastlayan subay ve astsubaylar, nöbeti devir ve teslimden sonra ertesi günkü mesaiye kadar istirahat ederler. şeklinde bir esas benimsenmiştir.

Bu düzenlemeler ışığında nöbet hizmetinin, aynı birlik ve kurumda görevli subay ve astsubaylar ile diğer askeri şahıslar arasında eşitlikle ve sırayla yerine getirilmesi gereken bir hizmet olduğudur. Bunun sebebi ise, nerede tutulursa tutulsun, nöbet hizmetinin sorumlusuna gerek fiziken ve gerekse ruhen ek bir külfet getirmekte olmasıdır. Bu şekilde ek külfet ve yorgunluk kaynağı olan bir hizmetin, sorumlusu olan tüm personel arasında sırayla ve eşit şekilde yerine getirilmesini sağlamak idarenin sorumluluğu arasındadır. Dolayısıyla, davacının nöbet hizmetine dahil edilmesi, nöbet hizmeti ile ilgili yukarıdaki genel düzenlemelere uygun düşmektedir.

Davacının dahil edildiği nöbet hizmetinin bir karargah nöbeti olması dikkate alındığında sınıfının karargah hizmetlerinde görevlendirilmesi uygun görülen davacı hakkındaki sağlık kurulu raporu ile tutulan nöbetin çelişki yaratmadığı, bu bağlamda, davacının davasına dayanak olarak aldığı AYİM kararındaki nöbetin bir kıta nöbeti olduğu, her iki dava konularının farklı olduğu ve söz konusu iptal kararının bu davada emsal niteliğinin bulunmadığı kanaatine varılmıştır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy