Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2009/793 Esas 2009/1063 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2009/ 793
Karar No: 2009 / 1063
Karar Tarihi: 22.10.2009

(5434 S. K. m. 39)

Davacı 28.05.2009 tarihinde Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde kayda geçen dava dilekçesinde özetle; subay olan eşinin 13.02.2009 tarihi itibariyle mükerrer ticaret yapmak suçu nedeniyle TSK'den çıkarıldığını, eşine kendisi üzerinden aile kimlik kartı çıkarmak istemesine ve bu nedenle çalıştığı kuruma dilekçeyle başvurmasına rağmen dilekçesine olumsuz yanıt verildiğini, TSK Akıllı Kart Yönergesinin eşinin durumunda olanlar için aile kimlik kartı sahibi olamayacaklarına dair bir düzenleme içermediğini, aksine aile fertlerine kart verileceği yönünde düzenlemeler bulunduğunu, davalı idarece Yönergenin aleyhe yorumlandığını, eşine kimlik kartı verilmemesinin aynı zamanda cezaların şahsiliği ilkesine de aykırı düştüğünü, TSK'den çıkarma cezasının nitelik ve sonuçlarının düzenlendiği Askeri Ceza Kanununun 31 inci maddesinde bu şekilde bir hüküm olmadığını, yapılan işlemin hukuka aykırı olduğunu belirterek eşine aile kimlik kartı verilmemesi işleminin iptalini talep ve dava etmiştir.

Dava dosyasında bulunan bilgi ve belgelerin incelenmesinden; halen Diyarbakır Asker Hastanesi Baştabipliği emrinde Sağlık Yüzbaşı sınıf ve rütbesiyle görev yapmakta olan davacının, aynı hastanede Tabip Yüzbaşı olarak görev yapmakta iken, eşi ............'nun mükerrer ticaret yapmak suçundan dolayı 7 nci Kolordu Komutanlığı Askeri, Mahkemesinin 09.10.2008 gün ve E.2008/2619, K.2008/1670 sayılı kararı ile TSK'den çıkarılmasına karar verildiği, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu'nun 39 uncu maddesi uyarınca resen ayırma işleminin 26.01.2009 tarih ve 2008/112 sayılı üçlü kararname ile onaylandığı ve 13.02.2009 tarihi itibariyle ilişiğinin kesildiği, davacının 13.04.2009 tarihli dilekçesi ile eşi adına aile kimlik kartı çıkartılması talebinin Diyarbakır Asker Hastahanesi Baştabipliğinin 28.04.2009 gün ve PER.:1310-499-09/Per.2/G sayılı yazısı ile uygun görülmediği anlaşılmıştır.

Kimlik kartına ilişkin hususlar TSK. İç Hizmet Kanununun 34/e ve TSK. İç Hizmet Yönetmeliğinin 80/b maddelerinde düzenlenmiş olup bu hükümlerde, Silahlı Kuvvetler mensuplarına verilecek kimlik kartının veriliş biçim ve koşullarının yönerge ile saptanacağı öngörülmüştür. Kanun ve Yönetmelik hükümlerinde, TSK'nden emekli olan personele kimlik kartı verilmesine dair bir düzenleme bulunmamaktadır.

Dava konusu uyuşmazlığı oluşturan işlem tarihinde yürürlükte bulunan TSK Akıllı Kart Yönergesinin (MY 88-1), Silahlı Kuvvetler mensupları ve ailelerine ilaveten, kapsam genişletilerek subay ve astsubay emeklileri ile bunların ailelerine de kimlik kartı verilmesi öngörülmüştür.

TSK Akıllı Kart Yönergesinin (MY 88-1) Birinci Bölüm 1 inci maddesinin 3/o bendi; Yasaklı Şahıslar: Hiçbir zaman TSK Akıllı Kartı alamayacak, Mahkeme Kararı, Disiplinsizlik ve Ahlaki Durum, Yüksek Askeri Şura kararı gibi nedenlerle Türk Silahlı Kuvvetleri emekli statüsünü kaybeden personeli ifade eder. Karargah, birlik ve kurumlara girişlerini engellemek amacıyla sakıncalı ve şüpheli sivil şahıslar ile yasaklı firma mensuplarını da kapsar. düzenlemesine, Yönergenin İkinci Bölüm 3 üncü maddesinin a bendinde Mahkeme kararı ile veya haklarında verilen mahkûmiyet kararının sonucu olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarılanlar,... TSK, Akıllı Kart asıl hak sahipliğini kaybederler. düzenlemesine, Yönergenin İkinci Bölüm 4 üncü maddesinde; Birbiriyle evlenen TSK personeli ile bunların Hak Sahibi Aile fertlerine aşağıda belirtilen esaslar dahilinde TSK Personel Akıllı Kartı verilir. (1) Eşlerden her birine sadece kendi statülerine ait TSK Personel Akıllı Kartı verilir... düzenlemesine yer verilmiştir.

Türk Silahlı Kuvvetlerinde subay statüsünde görev yaparken askeri mahkeme tarafından TSK'den çıkarılmasına karar verilen davacının eşi TSK Akıllı Kart asıl hak sahipliğini de kaybetmiştir. Yönerge gereği TSK Akıllı Kart sahipliğine sadece kendi statüsünden yararlanarak sahip olan personelin TSK Akıllı Kart asıl hak sahipliğini kaybetmesi durumunda bu kez eşinden dolayı hak sahibi aile fertleri kapsamında aile kimlik kartı verilmesine imkan bulunmamaktadır. Bu nedenle tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy