Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2009/784 Esas 2009/660 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2009/ 784
Karar No: 2009 / 660
Karar Tarihi: 18.06.2009

(1602 S. K. m. 40)

Davacı 20.05.2009 tarihinde AYİM kaydına geçen dilekçesinde özetle; 31.07.2003 tarihinde Artvin İl Jandarma Komutanlığında göreve başlarken 256 lojman puanı olduğunu, Adalet Bakanlığında Hakim olarak görevli olan eşine Adliye lojmanlarından konut tahsis edildiğini, 01.08.2003-29.07.2005 tarihleri arasında bu lojmanda oturduğunu, eşine tahsis edilen lojmanda ikamet ettiğinden dolayı Türk Silahlı Kuvvetleri Konut Yönergesinin ikinci bölüm birinci madde (g) bendi gereği 256 olan lojman puanının sıfıra indirilerek hak kaybına uğradığını belirterek, Türk Silahlı Kuvvetleri Konut Yönergesinin ikinci bölüm birinci madde (g) bendinin iptaline, sıfıra indirilen puanın iade edilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

AYİM Genel Sekreterliğinin 12.06.2009 tarih ve Gensek:2009/1711/İd. Ks. sayılı yazısıyla dava açma süresinin geçirildiği belirtilerek ilk inceleme aşamasında bir karar verilmek üzere dava dosyasının Dairemize gönderildiği anlaşılmaktadır.

Dava açma sürelerinin kamu düzenine ilişkin olması sebebiyle öncelikle davada süre aşımı bulunup bulunmadığı incelenmiştir.

1602 Sayılı AYİM kanununun Dava açma süresi başlığını taşıyan 40 ncı maddesi; Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde dava açma süresi her çeşit işlemlerde yazılı bildirim tarihinden itibaren kanunlarda ayrı süre gösterilmeyen hallerde altmış gündür. Adresleri belli olmayanlara özel kanunlardaki hükümlere göre ilan yolu ile bildirim yapılan hallerde, özel kanunda aksine hüküm bulunmadıkça süre, son ilan tarihinden itibaren onbeş gün sonra başlar.

Kanuna göre ilam gereken düzenleyici ve genel tasarruflara karşı, ilan tarihini izleyen günden itibaren altmış gün içinde dava açılabilir. Ancak bu tasarrufların kendilerine uygulanması üzerine, ilgililer düzenleyici tasarruf veya uygulanan işlem yahut her ikisi aleyhine birden dava açmakta muhtardırlar. İlgililer ayrıca; düzenleyici tasarrufun kaldırılması, değiştirilmesi veya yeni bir düzenleme yapılmasını uygulamadan itibaren altmış gün içinde idareden isteyebilirler. Bu isteklerinin reddi veya altmış gün içinde cevap verilmemesi halinde altmış günün bitiminden itibaren isteklerinin yerine getirilmemesi yolundaki işleme karşı altmış gün içinde dava açabilirler. Düzenleyici tasarrufun kaldırılmaması, değiştirilmemesi veya dava yoluyla iptal edilmemiş olması bu tasarrufa dayalı işlemin iptaline engel olmaz. hükmünü amirdir.

Türk Silahlı Kuvvetleri Konut Yönergesi 12.04.2006 tarihinde yeniden düzenlenerek yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Bir önceki Yönergede de mevcut olan aynı yöndeki düzenleme davacıya uygulanmış 06.07.2005 tarihinde düzenlenen konut puan taşıma kartında davacının puanı (0) olarak belirtilmiştir. Davacı hakkında tesis edilen bu birel işleme ve işlemin dayanağı olan Yönerge hükmüne karşı yasal süre içerisinde dava açılmamıştır.

Davacının iptalini istediği yeni yönerge hükümlerinin davacı hakkında uygulanarak somut bir olaya ilişkin olarak birel işlem tesisi söz konusu değildir. Davacının doğrudan doğruya Türk Silahlı Kuvvetleri Konut Yönergesinin yukarıda belirtilen ilgili kısmının iptaline yönelik olarak dava açtığı anlaşılmaktadır.

Davacı tarafından MSY 319-2(B) Türk Silahlı Kuvvetleri Konut Yönergesinin dava konusu maddesindeki düzenlemenin iptali istemi ile yönergenin yayımlandığı tarihten itibaren 60 günlük süre içinde dava açılmamış ve yine bu süre içinde düzenleyici tasarrufun kaldırılması veya değiştirilmesi için herhangi bir müracaatta bulunulmamıştır. 1602 sayılı Kanunun 40/2 nci maddesine göre davacı hakkında bir uygulama işlemi de mevcut değildir. Bu halde iptali istenen düzenlemenin yayımlanmasından itibaren 60 günlük süre geçirildikten sonra düzenleyici işlemin iptali istemi ile açılan davanın süresinde olduğunun kabulü mümkün değildir.

Bu nedenlerle davanın, 1602 sayılı Kanunun 40 ncı maddesinde belirtilen 60 günlük dava açma süresi geçirildikten sonra açıldığı anlaşıldığından, davanın süre aşımı nedeniyle reddine karar verilmiştir.

Yukarıda açıklanan sebeplerle;

Davanın süre aşımı yönünden REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy