Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2009/733 Esas 2010/727 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2009/ 733
Karar No: 2010 / 727
Karar Tarihi: 26.05.2010

(2955 S. K. m. 19, 21) (1632 S. K. m. 148) (Gülhane Askeri Tıp Akademisi Yönetmeliği m. 34, 35, 36)

Davacı vekili, 09.06.2009 tarihinde İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'nde, 11.06.2009 tarihinde de AYİM'de kayda geçen dava dilekçesinde özetle; GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Komutanlığının 12.11.2008 gün ve HRK. EĞT. ŞUBE: 1210-1465 -08/Eğt.Öğt.Ks. sayılı emri ile GATA K.lığındaki boş doçent kadrolarının ilan edildiğini, bu ilanda Ortopedi ve Travmotoloji Servisi için bir tane boş doçentlik kadrosunun bildirildiğini, müvekkilinin bu kadroya atanmak üzere 3 adet başvuru dosyası hazırlayıp incelenmek üzere Ankara GATA Eğitim Şubesine gönderdiğini, jüri heyeti olarak Prof.Tbp.Tuğg...., Prof.Tbp....ve Prof....'nun görevlendirildiğini, müteakiben müvekkiline ait başvuru dosyasının jüri üyelerine dağıtıldığını, doçentlik kadrosuna atanacak kişilerin MY 52-10 (A) GATA K.lığı Profesörlüğe Yükseltme ile Doçentlik ve Profesörlük Kadrolarına Atamada Yapılacak Değerlendirmelerde Kullanılacak Bilimsel Kriterler ve Uygulama Esasları Yönergesine göre değerlendirildiklerini, bu yönergenin amacının doçentlik ve profesörlük kadrolarına atamada mümkün olduğunca objektif ölçütler getirmek suretiyle keyfiliği önlemek olduğunu, anılan Yönerge gereğince yapılan puanlamada müvekkilinin toplam puanının 2017 olduğunu, aynı doçentlik kadrosu için diğer aday olan Doç....'in toplam puanının müvekkilinden daha az olduğunu değerlendirdiklerini, öte yandan müvekkilinin iki kez mümtazen terfi etmiş, emsalleri arasında askeri ve mesleki yönden temayüz etmiş, yurtdışı ihtisas eğitimine gönderilmiş, istikbalde çok önemli görevlere gelmesi beklenen bir personel olduğunu, sıralı amirlerince meslek safahatı boyunca hep takdir edildiğini, hiç savunma ve ceza almadığını, buna rağmen ve müvekkili hakkında olumsuz sayılabilecek somut hiçbir gelişme olmadığı halde müvekkilinin söz konusu doçentlik kadrosuna atandırılmadığını, Doç....'ın atandırıldığını, tesis edilen işlemlerin hukuka aykırı olduğunu belirterek müvekkilinin GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji servisindeki boş doçentlik kadrosuna atandırılmaması işleminin iptaline, müvekkili yerine söz konusu doçentlik kadrosuna Doç....'in atandırılması işleminin iptaline ve öncelikle Tbp.Alb.'ın atandırılmasına dair işlem ile ilgili olarak yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davacının yürütmenin durdurulmasına karar verilmesine ilişkin talebi AYİM Nöbetçi Dairesinin 12 Ağustos 2009 tarih ve Gensek No:2009/2013, Esas No:2009/131 sayılı kararıyla reddedilmiştir.

Dava dosyasında bulunan bilgi ve belgelerin incelenmesinden; ilan edilen doçentlik kadrolarından GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Servisinde boş bulunan doçentlik kadrolarının 12 Kasım 2008 tarih ve HRK. EĞT. ŞUBE:1210/1465-08/Eğt.Öğt.Ks. sayılı emri iç yayınlanması üzerine boş bulunan bu kadroya atandırılmak için müracaat eden davacının yapılan bilimsel değerlendirme sonunda 2017 bilimsel puanı olmasına rağmen kendisinden daha düşük bilimsel puanı bulunan diğer aday Döç.Dz.Tbp....'ın söz konusu doçentlik kadrosuna atandırılması üzerine AYİM'de işbu davayı ikame ettiği anlaşılmıştır.

2955 sayılı GATA Kanununun 19 ncu maddesi; Gülhane Askeri Tıp Akademisinde açık bulunan yardımcı doçentlik kadroları, isteklilerin başvurması için Genelkurmay Başkanlığınca ilan edilir. Müracaat eden adayların durumları; Genelkurmay Başkanlığınca şahsi kayıtları, görevin icapları, istihbari bilgi, belge ve kayıtlar ile temin ve yetiştirme planlarına uygunluk bakımından değerlendirilerek, uygun görülenler sınavlarının yapılması için Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığına bildirilir. Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanı; fakültede fakülte dekanı, eğitim hastahanesinde eğitim hastahanesi komutanı, yüksekokulda yüksekokul müdürü ve enstitüde enstitü müdürünün de görüşlerini alarak biri o birimin yöneticisi, diğerleri o birimin dışından olmak üzere üç profesör veya doçent tespit ederek bunlardan, adayların her biri hakkında yazılı mütalaa ister. Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanı; fakülte dekanı, eğitim hastahanesi komutanı, yüksekokul ve enstitü müdürünün görüşlerini de alarak atamanın yapılması için Genelkurmay Başkanlığına öneride bulunur. Önerilenlerden, kadro miktarı kadarının yardımcı doçentliğe atanmaları Genelkurmay Başkanlığınca yapılır. Yardımcı doçentliğe önermede ve atamada askeri personele öncelik verilir. Yardımcı doçentler her seferinde üç yıllık bir dönem için olmak üzere en çok iki defa atanabilirler. Genelkurmay Başkanlığınca, yan dal uzmanlık eğitimine müsaade edilen yardımcı doçentlerin, bu eğitimde geçen süreleri yardımcı doçentlikten sayılmaz. Yan dal uzmanlık eğitimi süresince öğretim üyeliği özlük haklarından yararlanılmaz.

Yardımcı doçentlikte ilk üç yıllık görev süresini tamamlamadan yurt dışı daimi göreve seçilenlerin dönüşlerinde kalan sürelerini tamamlama hakları saklıdır. Bu personelin yurda dönüşlerinde boş kadrolardan hangisine atanacakları yönetmelikle düzenlenir.

Yardımcı doçentliğe atamada aranacak şartlar şunlardır:

a) Doktora yapmış veya tıpta uzmanlık unvanını almış olmak.

b) Askeri personel için doktora veya tıpta uzmanlık unvanını aldıktan sonra fiilen en az iki yıl kıt'a hizmeti yapmış olmak.

c) Merkezi sistemle yapılacak yabancı dil sınavında yüzde altmış veya daha yukarısında not almış olmak.

d) Deneme dersinde başarılı olmak.

e) Tutum ve davranışları ile yasadışı siyasi, yıkıcı, irticai, bölücü, ideolojik görüşleri benimsememiş, bu gibi faaliyetlere karışmamış olmak.

f) Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda belirtilen suçlar ile basit ve nitelikli zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, yalan yere tanıklık, yalan yere yemin, suç tasnii, ırza geçmek, sarkıntılık, kız, kadın ve erkek kaçırmak, fuhşiyata tahrik, gayri tabii mukarenet, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçlar ile kaçakçılık, resmi alım-satımlara fesat karıştırma suçlarından birisinden hükümlü olmamak.

g) Firar, üste hakaret, emre itaatsizlikte ısrar, mukavemet, amir veya üste fiilen taarruz, fesat, isyan suçlan ile 1632 sayılı Askeri Ceza Kanununun 148 inci maddesinde yazılı suçlardan biriyle hükümlü olmamak.

h) Taksirli suçlar hariç olmak üzere yukarıdaki bentlerde sayılanların dışındaki suçlardan mahkemeler, disiplin mahkemeleri veya birden fazla disiplin amirince toplam olarak yirmibir gün ve daha fazla hapis veya oda hapsi cezası ile hükümlü olmamak veya cezalandırılmamak.

Yardımcı doçentler; ilk üç yıllık dönem sonunda başvurularda aranacak şartları yitirmemiş olmaları halinde Akademi Kurulunun kararı, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanının önerisi üzerine, Genelkurmay Başkanlığınca ikinci üç yıllık dönem için atanabilirler. hükmüne,

21 nci maddesi de Gülhane Askeri Tıp Akademisinde açık bulunan doçentlik kadroları; isteklilerin başvurması için Genelkurmay Başkanlığınca ilan edilir. Genelkurmay Başkanlığı, biri Gülhane Askeri Tıp Akademisindeki doçentlik kadrolarının boş olduğu birimin yöneticisi, diğerleri o birimin dışından olmak üzere, üç profesör tespit ederek bunlardan, adayların her biri hakkında yazılı mütalaa ister. Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanı, profesörlerin adaylar hakkındaki mütalaalarına fakülte dekanı, eğitim hastahanesi komutanı, yüksekokul müdürü ve enstitü müdürünün adaylar hakkındaki görüşlerini alarak hazırlayacağı kendi mütalaasını da ekleyerek, önerilen kadro miktarı kadarının atanması için Genelkurmay Başkanlığına teklifte bulunur. Genelkurmay Başkanlığı, yapacağı değerlendirmeyi müteakip, uygun olanları boş doçentlik kadrolarına atar. Doçent kadrosuna atamada askeri personele öncelik verilir.

Doçentliğe atamada aranacak şartlar şunlardır:

a) Doçentlik unvanını almış olmak.

b) En az üç yıl yardımcı doçentlik kadrosunda çalışmış olmak.

c) Bu Kanunun 19 uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (e), (f), (g) ve (h) bentlerinde yazılı olan nitelikleri haiz olmak. hükmüne,

GATA Yönetmeliğinin 36 ncı maddesi ise; Gülhane Askeri Tıp Akademisinde açık bulunan doçentlik kadroları; isteklilerin başvurması için Genelkurmay Başkanlığı tarafından ilan edilir. Genelkurmay Başkanlığı, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığından akademi kurulunun da görüşünü alarak, biri Gülhane Askeri Tıp Akademisindeki doçentlik kadrolarının boş olduğu birimin yöneticisi, diğerleri o birimin dışından ancak o birime yakın dallardan olmak üzere üç asil ve iki yedek profesör tespit eder. Heyetten, dosyaları incelemelerini ve adayların her biri hakkında kişisel raporlarım bir ay içinde yazılı olarak göndermelerini ister. Bu üyeler, adayların her biri için ayrı ayrı yazılı mütalaalarını, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanına bildirirler. Gülhane Askeri Tıp Akademisi komutanı, bu mütalaalara; fakültede dekanın, eğitim hastahanesinde komutanın, yüksekokulda ve enstitüde müdürün görüşlerini de alarak hazırlayacağı kendi kanaatini de ekleyerek, önerilen kadro miktarı kadarının atanması için Genelkurmay Başkanlığına teklifte bulunur.

Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında görevli 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi Devlet memuru statüsündeki doçent unvanına sahip personel de, birinci fıkra gereğince doçent kadrolarına aynı esaslar dahilinde başvurabilir. Bu personelin, sivil öğretim kurumlarında geçen yardımcı doçentlik süreleri göz önünde bulundurulur.

(Değişik Üçüncü Fıkra:30.7.2008-26952/2 md.) Genelkurmay Başkanlığı, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığının adaylar hakkındaki mütalaalarını, adayların bilimsel puanlarını, yardımcı doçentlik görev sürelerini ve şahsi kayıtlarında yer alan objektif ve denetlenebilir niteliklerini de dikkate alarak yapacağı değerlendirmeyi müteakip, uygun olanları boş doçentlik kadrolarına atama yapar. Doçent kadrosuna atanmada askeri personele öncelik verilir.

Askeri personel tarafından talepte bulunulmayan doçentlik kadrolarına, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığının önerisi üzerine yukarıdaki esaslar dahilinde Genelkurmay Başkanlığınca sivil doçentler de atanabilir.

35 inci madde hükmüne aykırı olarak, Genelkurmay Başkanlığından izin almadan doçentlik sınavına girip, doçentlik unvanını kazananlar, bu unvanlarım, Türk Silahlı Kuvvetleri içinde kullanamazlar ve bunların doçentlik kadrolarına atanmaları yapılmaz.

Doçentliğe atamada aranacak şartlar aşağıda belirtilmiştir:

1) Doçentlik unvanını almış olmak,

2) En az üç yıl ilgili bilim alanında yardımcı doçentlik kadrosunda çalışmış olmak,

3) Yönetmeliğin 34 üncü maddesinde belirtilen ve yardımcı doçentliğe atamada aranacak şartları düzenleyen ikinci fıkrasının (7), (8), (9) ve (10)'uncu bentlerinde ve üçüncü fıkrasında yazılı olan nitelikleri haiz olmak,

4) Türk Silahlı Kuvvetleri dışından Yönetmeliğin 50 nci maddesinin üçüncü fıkrasına göre temin edilecekler için, ilanda belirtilen nitelik ve şartları taşımak. hükmüne amirdir.

Görüldüğü üzere, 2955 sayılı GATA Kanununun 21 nci maddesinin; ... Genelkurmay Başkanlığı, yapacağı değerlendirmeyi müteakip, uygun olanları boş doçentlik kadrosuna atar. ... hükmü ve GATA Yönetmeliğinin 36 nci maddesinin; ... Genelkurmay Başkanlığı, ... ve şahsi kayıtlarında yer alan objektif ve denetlenebilir niteliklerini de dikkate alarak yapacağı değerlendirmeyi müteakip, uygun olanları boş doçentlik kadrolarına atama yapar. ... hükmü birlikte değerlendirildiğinde; adayların doçentlik kadrosuna atandırılması konusunda Genelkurmay Başkanlığı'na dolayısıyla idareye geniş bir takdir yetkisi tanındığı anlaşılmaktadır.

Kamu hizmeti, kamunun yararına olacak şekilde yürütülür. Hizmetin hangi ve ne nitelikteki personel eliyle yürütüleceğini seçmede, takdir hakkı hiç kuşkusuz idareye aittir. İdare kamu hizmetini gördüreceği personeli seçerken, hizmetin özelliklerini, hizmetin gereksinme duyduğu personelin niteliklerini göz önünde bulundurmak ve ona göre atama yapmak durumundadır. Kamu hizmetinin ayrılmaz bir parçası olan personel, görevin etkin, başarılı ve yararlı biçimde yürütülmesinden sorumludur. Bu sorumluluğun gereği gibi yerine getirilmemesi halinde, elbette hizmette etkinliğin sağlanması için idare gerekli önlemleri sorumlu idare ilkesi gereği almak zorundadır. Bu önlemleri alır iken de hizmeti arz edecek personelin seçiminde personelin olumlu ya da olumsuz niteliklerini değerlendirmede objektif olmak durumundadır. Hizmet arz etmeye gönüllü olan ve göreve talip olan bir personelin liyakatini değerlendirirken somut verilerle hareket eden idare olumsuz olarak değerlendirmesini de somut verilere dayandırmak zorundadır.

Dairemizin 17 Mart 2010 tarih ve Esas No.: 2009/733 sayılı ara kararı ile istenilmesi üzerine gönderilen Jüri Değerlendirme Formlarından davacının GATA Kanununun 21 ve Yönetmeliğinin 36 ncı maddelerine uygun olarak başvurusunun kabulünü müteakip yapılan bilimsel değerlendirmesi sonucunda 2017 bilimsel puan aldığı diğer aday Tbp....'ın ise 1554 bilimsel puanının olduğunun tespit edildiği,yine GATA Kanununun 21 ve Yönetmeliğinin 36 ncı maddelerine uygun olarak 3 Bilim adamından oluşan jüri heyetinin tamamının da değerlendirmesinde her iki aday kadroya atanmada öncelikli olarak değerlendirildiğinde ...yayınları ve yukarıdaki değerlendirmeler ışığında toplam puanı yüksek olduğu için atamada birinci derecede öncelik taşımaktadır sonucuna ulaşıldığı görülmektedir.

Bu bağlamda idarenin savunma ekinde gönderdiği ve davacının doçentlik kadrosuna atanmasına engel olarak belirttiği (takdir yetkisini dayandırdığı) durumuna ilişkin somut bilgi ve belgelerin gönderilmesi Dairemizin 17 Mart 2010 tarih ve Esas No.: 2009/733 sayılı ara kararı ile istenilmesi üzerine 26 Nisan 2010 tarih ve MAİY:68841-3d-l-141-2009/Huk.Müş.ve Dav.D./DM. sayılı yazı ekinde Gizli gizlilik derecesi ile gönderilen bilgi ve belgelerin incelenmesinden davacının kategorik değerlendirmesine ilişkin somut bilgi ve belgelerin bulunmadığı, sadece davacının kategorik değerlendirmesinin tekrar edildiği anlaşılmıştır. Bu durumda doçentlik kadrosuna atanmasına engel olarak belirtilen hususlar araştırılmasına rağmen somutlaştırılamayan, hakkında olumsuz istihbari bilgiyi destekleyecek hiçbir belge ve delil bulunmayan davacının hakkında bu sebebe dayalı olarak tesis edilen doçentlik kadrosuna kendisinin atandırılmaması işleminin hukuka aykırı olduğu sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır.

Diğer taraftan Tbp.....'in puanı davacıya göre düşük olmasına rağmen atama şartlarım taşıdığı, atandığı kadroda bir yıldır görevine devam ettiği, bu kişinin atandırılmasının iptal edilmesinde davacının doğrudan menfaatinin olmadığı anlaşılmakla, Doç.. ..'in atamasının iptali ile ilgili karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiştir.

Açıklanan nedenlerle;

1. GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji servisindeki boş doçentlik kadrosuna davacı ...'nın atandırılmaması İŞLEMİNİN İPTALİNE,

2. Doç.Tbp....'in atandırılma işleminin iptali istemi hakkında karar verilmesine YER OLMADIĞINA,

26 Mayıs 2010 tarihinde OYÇOKLUĞU ile karar verildi.

KARŞI OY GEREKÇESİ

Davalı idarece 1602 sayılı AYİM Kanununun 52/son maddesi kapsamında incelenmek üzere GİZLİ gizlilik derecesi ile gönderilen bilgi ve belgelere göre, davacının Ortopedi ve Travmotolöji Servisi için açılan doçentlik kadrosuna atandırılmayıp diğer adayın atandırılması işleminde, idareyi işlem tesis etmeye yönelten dayanağın gerekçesinin somut bir şekilde ortaya konulmuş olduğu, idarece takdir yetkisinin kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun olarak, objektif kriterler esas alınmak suretiyle kullanıldığı, kamu hizmetinin verimliliği, etkinliği ve kamu yararı ile kişi yararı arasında bir denge gözetildiği, bu itibarla; davacının söz konusu doçentlik kadrosuna atandırılmaması işleminin hukuka ve mevzuata uygun olduğunu düşündüğümüzden, işlemin iptali yönünde alınan çoğunluk kararına katılmadık. 26.05.2010 (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy