Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2009/679 Esas 2009/1240 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2009/ 679
Karar No: 2009 / 1240
Karar Tarihi: 12.11.2009

(375 S. KHK m. 28)

Davacı 27.04.2009 tarihinde Silopi Asliye Hukuk Mahkemesi kaydına, 30.04.2009 tarihinde AYİM kaydına geçen yenileme dava dilekçesinde özetle: 17.07.2006 tarihinde Silopi İlçe J.K.lığı Ks. Amirliğinde göreve başladığını, göreve başladığı günden itibaren Şırnak İl J.K.lığı tarafından 375 sayılı KHK.'nın 28/A maddesi uyarınca 3200 gösterge rakamı üzerinden ek tazminat (Özel Harekat ve Operasyon Tazminatı) ödendiğini, Silopi İlçe J. K.lığı ile 2'nci J. Sınır Tb.K.lığının 172'nci Zh.Tug.K.lığının harekat kontrolüne verilmiş olduğunu, 375 sayılı KHK.'nın 28/A maddesi uyarınca yürürlüğe konulan Özel Harekat ve Operasyon Tazminatına İlişkin Esaslar konulu Başbakanlık oluruna ekli 2 sayılı cetvelin A bendinin (a) alt bendi 3’ncü maddesine göre İç Güvenlik Harekatında görevlendirilen Zırhlı Birlikler ile piyade/mekanize piyade/motorlu piyade birliklerinde (emrine veya harekat kontrolüne verilenler dahil) 7920 gösterge rakamı üzerinden tazminat verileceğinin düzenlendiğini, Şırnak İl J.K.lığının 27.11.2008 tarihli yazısı ile Silopi İlçe J.K.lığının 172'nci Zh. Tug. K.lığının hareket kontrolünde olması sebebiyle 172'nci Zh.Tug.K.lığı tarafından ek tazminat ödeneceğinin bildirildiğini, 172'nci Zh.Tug.K.lığının 23.12.2008 tarihli emri ile Özel Harekat ve Operasyon Tazminatına İlişkin Esasların 4/e maddesinin kapsam dışı illerde geçici olarak görevlendirilen personeli kapsadığının bildirildiğini, 2'nci J. Sınır Tb.K.lığı personeline 7920 gösterge rakamı üzerinden ek tazminat ödemesi yapıldığını belirterek özel harekat ve operasyon tazminatının eksik ödenmesi işleminin iptaline, göreve başladığı tarihten itibaren 2006-2007-2008 yılları özel harekat ve operasyon tazminatının 7200 göstergeden, 2008-2009 yılına ait tazminatın ise 7920 göstergeden tekrar düzenlenerek faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelerin incelenmesi neticesinde: Davacının 2006 yılı genel atamalarında Şırnak il J.K.lığı emrine atandığı, 17.07.2006 tarihinde Silopi İlçe J.K.lığı Ks.A.liğinde göreve başladığı, davacının görev yaptığı Silopi İlçe J.K.lığının 23’ncü J. Sınır Tüm. K.lığının 01.02.2006 tarih ve HRK: 1700-40-06/11097 sayılı emri ile Silopi 172’nci Zh. Tug.K.lığının harekat kontrolüne verildiği, davacıya göreve başladığı tarihten itibaren Şırnak İl J.K.lığı tarafından 375 sayılı KHK.'nın 28/A maddesi uyarınca yürürlüğe konulan Özel Harekat ve Operasyon Tazminatına İlişkin Esaslar konulu Başbakanlık olur una ekli 2 sayılı cetvelin A maddesi (a) fıkrasının 13’ncü bendine göre 3200 gösterge rakamı üzerinden Ek tazminat (özel harekat ve operasyon tazminatı) ödendiği, davacının 375 sayılı KHK'nin 28/A maddesi uyarınca özel harekat ve operasyon tazminatının Başbakanlık olunandaki 2 sayılı cetvel A maddesi (a) fıkrası 32’ncü bendine göre 7920 gösterge rakamı üzerinden hesaplanarak ödenmesi için 28.01.2009 tarihli dilekçesi ile idari müracaatta bulunduğu, davacıya daha önce konu ile ilgili yapılan inceleme sonucu verilen 172’nci Zh.Tug.K.lığının, kendi kuruluşunda bulunan, emrine veya harekat kontrolüne verilen KKK.lığı birliklerine Milli Savunma Bakanlığı bütçesinden 7920 gösterge rakamı üzerinden ödeme yapılmasının mümkün olduğuna dair emrinin ve talebinin uygun görülmediğinin 30.01.2009 tarihinde davacıya tebliğ edilerek davacının talebinin reddedilmesi üzerine süresinde bu davanın açıldığı anlaşılmıştır.

Her ne kadar davalı İçişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı ayrı ayrı husumet mevkiinden çıkarılmalarına karar verilmesi gerektiğini ileri sürmüş ise de: İçişleri Bakanlığı/J.Gn.K.lığı Silopi İlçe Jandarma Komutanlığının K.K.K.lığı/Milli Savunma Bakanlığı bağlısı 172’nci Zh. Tug. K.lığının harekat kontrolüne verilmiş olması durumunda ek tazminatın 7920 gösterge rakamı üzerinden ödenip ödenmeyeceği, davacının iddiasında haklı olması halinde ek tazminatın hangi davalı tarafından ödeneceği konusunda uyuşmazlık olduğu ve dava konusu işlemin tesisinde her iki davalının da dahlinin bulunduğu dikkate alınarak her iki davalı da husumet mevkiinden çıkarılmamıştır.

Davacıya 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 28/A maddesi kapsamında ek tazminat (Özel Harekat ve Operasyon Tazminatı) ödeneceği konusunda uyuşmazlık bulunmamakla birlikte uyuşmazlığın ödenen ek tazminatın 375 sayılı KHK.’nın 28/A maddesi uyarınca ödenecek Özel Harekat ve Operasyon Tazminatına İlişkin Esaslar konulu Başbakanlık olur una ekli 2 sayılı cetvelin A maddesinin (a) fıkrasının 3’ncü bendine göre 7920 gösterge rakamı üzerinden hesaplanarak mı, yoksa 13’ncü bendine göre 3200 gösterge rakamı üzerinden hesaplanarak mı yapılması gerektiği noktasında odaklandığı anlaşılmaktadır.

Özel Harekat ve Operasyon Tazminatının ödenmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen 375 sayılı KHK.’nın 28/A maddesi sıkıyönetim veya olağanüstü hal ilan edilen bölgeler veya Milli Savunma ve İçişleri Bakanlıklarınca müştereken belirlenecek kritik yörelerde özel harekat ve operasyon timi olarak görev yapan; Emniyet Genel Müdürlüğü emniyet hizmetleri sınıfı kadrolarında bulunanlar ile sözleşmeli uçuş personeline, subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlara ve operasyonları fiilen sevk ve idare eden karargah ve bürolardan bu fıkra uyarınca alınacak Başbakan onayında belirtilenlerden görevlendirilen personele..... fiilen görev yapıldığı sürece ve bu süre ile orantılı olarak ek tazminat, B fıkrasında yer alan tazminata ilave olarak ayrıca ödenir. düzenlemesini içermektedir.

375 sayılı KHK.’nın 28/A maddesi 2’nci fıkrasında da tazminat ödenecek yerleşim birimleri, tazminat miktarı ve tazminatın ödenmesine ilişkin usul ve esasların İçişleri ve Milli Savunma Bakanlığının teklifi ve Maliye Bakanlığının görüşü üzerine Başkan onayı ile tespit edileceği belirtilmiştir.

375 sayılı KHK.'de öngörülen tazminatın verilmesiyle ilgili usul ve esaslar: Özel Harekat ve Operasyon Tazminatına İlişkin Esaslar adı altında 01.04.2008 ile 31.03.2009 tarihleri arasında uygulanmak üzere yürürlüğe konulmuştur. 01.04.2008 tarihinden önce de aynı mahiyette düzenlemeler mevcuttur.

Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından çıkartılan Milli Savunma ve İçişleri Bakanlıklarınca Birinci Derece Kritik İllerde Terörle Mücadeleye Yönelik Olmak Üzere Özel Harekat ve Operasyon Timi Olarak Görevlendirilecek Birlik ve Personelin Müştereken Belirlenmesi ne ilişkin 02.05.2008 tarih ve 1 sayılı kararda da 01.04.2008-31.03.2009 tarihleri arasında uygulanmak ve fiilen görev yapılan sürelerde ödenmek üzere yürürlüğe konulan Özel Harekat ve Operasyon Tazminatına İlişkin Esaslar ın 4/b maddesine istinaden birinci derece kritik illerde görevli; K.K.K.lığı, Dz.K.K.lığı, Hv.K.K.lığı ile J.Gn.K.lığı birlikleri ile Emniyet Genel Müdürlüğü birimlerinde güvenlik görevi ifa eden her kademe ve sınıftaki bütün birimler/birlikler (emrine ve harekat komutasına/kontrolüne verilen birlikler/birimler dahil) ile bu birlikler/birimlerde görevli personel Özel Harekat ve Operasyon Timi olarak müştereken tespit edilmiştir. şeklinde düzenleme getirilmiştir.

Özel Harekat ve Operasyon Tazminatına İlişkin Esasların (1) sayılı cetvelinde kritik iller dört dereceye ayrılmış, Şırnak İli 1’nci derece kritik il kapsamında sayılmış, (2) sayılı cetvelde de hangi görev unvanları için hangi gösterge rakamı üzerinden ek tazminat (Özel Harekat ve Operasyon Tazminatı) ödeneceği belirtilmiştir.

Aynı esaslara ekli (2) sayılı cetvelin Jandarma ve diğer askeri personel başlıklı A maddesinin (a) fıkrasında birinci derece kritik illerde konuşlandırılmış özel harekat ve operasyon birliği olarak tespit edilmiş Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı birliklerinde görevli personelden denildikten sonra, 1. Komando ve Dağ komando tugayı, alayı, taburu ve bölüklerinde, 2. Özel Kuvvetler Komutanlığı birliklerinde, 3. İç Güvenlik Harekatında görevlendirilen zırhlı birlik ile piyade/mekanize piyade/motorlu piyade birliklerinde (emrine veya harekat kontrolüne verilen birlikler dahil), 4. Jandarma Komando birliklerinde, 5. Jandarma Özel Harekat timlerinde, 6. Mekanize Jandarma Komando timlerinde 7. Sınır birliklerinde il ve ilçe belediye hudutları dışındaki iç güvenlik karakollarında, 8. İstihbarat birimlerinin terörle mücadele kadrolarında görevli olup, fiilen haber kaynağında bulunan subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlara, 9. Muharebe görev uçuşuna fiilen katılan; helikopter pilotları, teknisyenler, kapı makineli tüfek nişancıları, ambulans helikopterleri sağlık personeli, havacılık birimlerinden görevlendirilen diğer personele, 10. Patlayıcı madde imha uzmanı kadrolarında patlayıcı maddeleri zararsız hale getirme ve yok etme hizmetlerinde fiilen çalışan bomba imha uzmanları ile mayın temizleme timlerinde fiilen çalışan subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlara...... 7920 gösterge rakamı üzerinden, 13’ncü bendinde Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı (emrine veya harekat kontrolüne verilen birliklerden yukarıda sayılanlar dışında kalanlar dahil) ve kuruluşundaki birlikler ile diğer jandarma iç güvenlik birliklerinde görevli subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlara 3200 gösterge rakamı üzerinden tazminat ödeneceği belirtilmiştir.

Özel Harekat ve Operasyon Tazminatına İlişkin Esaslar konulu Başbakanlık olur unun 4’ncü maddesinin (e) bendinde de Terörle mücadeleye yönelik olarak yapılacak harekat ve operasyonlara katılmak üzere, kapsam dışı illerde geçici olarak görevlendirilen personele de, kapsam dahilindeki illerde görev yaptıkları süre ile orantılı olarak ekli (2) ve (3) sayılı cetvele göre ek tazminat ödenir. Kapsam dahilindeki iller arasındaki bu tür görevlendirmelerde, personele daha yüksek tazminat ödenen il için öngörülen miktarda ödeme yapılır. Bunların ek tazminat ödemeleri emrine veya harekat kontrolüne verildikleri birimler tarafından yapılır. düzenlemesine yer verilmiştir.

Bu düzenlemelerden anlaşılacağı üzere 7920 gösterge rakamı üzerinden özel harekat ve operasyon tazminatı ödenebilmesi için öncelikle 1’nci derece kritik illerde konuşlu özel harekat ve operasyon birliği olarak tespit edilmiş Özel Harekat ve Operasyon Tazminatına İlişkin Esaslar konulu Başbakanlık olur 'una ekli (2) sayılı cetvelin A maddesi (a) fıkrasının bir ila onuncu bendlerinde gösterilen birlik veya görev yerlerinde fiilen görev yapıyor olmak gereklidir.

Söz konusu Özel Harekat ve Operasyon Tazminatına İlişkin Esaslar konulu Başbakanlık olur u bir bütün olarak incelendiğinde illerdeki terör olayı ve faaliyetlerinin yoğunluk derecesi, birliklerin özellikleri, özel harekat ve operasyon birliği olarak tespit edilmiş olup olmadığı, birliklerin her an operasyonel faaliyetlere katılma riski, personelin görev yeri ve patlayıcı madde uzmanlığı gibi yaptığı görevin niteliği ve önemi gibi etkenler dikkate alınarak farklı birlik ve personel için farklı tazminat miktarının öngörüldüğü anlaşılmaktadır.

Personelin özlük haklarına ilişkin olarak yapılacak ödemelerde kanunilik ilkesi esas olup, hangi ödemenin hangi personele yapılacağı açıkça mevzuatta belirtilenler dışında, ödeme yapılacak personelin yorum yoluyla genişletilmesi mümkün değildir.

Söz konusu 2 sayılı cetvelde 7920 gösterge rakamı üzerinden tazminat ödenecek jandarma birlikleri açık olarak sayılmış, davacının görev yaptığı İlçe Jandarma Komutanlığı bu birlikler arasında gösterilmemiştir.

Davacının görev yaptığı Silopi İlçe Jandarma Komutanlığının Silopi 172’nci Zırhlı Tugay Komutanlığının harekat kontrolüne verildiği dikkate alınarak davacının görev yaptığı birliğin söz konusu (2) sayılı cetvelin A maddesi (a) fıkrası 3’ncü bendi kapsamında kabul edilip edilemeyeceği incelendiğinde: Bu konunun açıklığa kavuşturulması için özel harekat ve operasyon tazminatına ilişkin esasların yukarıda belirtilen 4’ncü maddesinin (e) bendi ile ekli (2) sayılı cetvelin A maddesinin (a) fıkrasının 3’ncü bendinin birlikte değerlendirilmesi gerekir.

Özel Harekat ve Operasyon Tazminatına İlişkin Esaslar konulu Başbakanlık olur unun 4/e maddesinde terörle mücadeleye yönelik olarak yapılacak harekat ve operasyonlara kapsam dışı illerden geçici olarak görevlendirilen personel ile kapsam dahilindeki iller arasında görevlendirilen personele ek tazminat ödemelerinin emrine veya harekat kontrolüne verildikleri birliklerce yapılacağı düzenlenmiştir. Bir başka deyişle ancak Özel Harekat ve Operasyon Tazminatına İlişkin Esaslara ekli 1 sayılı cetvelde yer alan dört dereceye ayrılmış kritik iller dışından kritik illerdeki birliklerde veya kritik iller arasında emre veya harekat kontrolüne verme şeklinde bir görevlendirme yapılması halinde görev yapılan ildeki birlik için öngörülen tazminatın ödenmesi mümkündür. Davacının görev yaptığı birliğin iller arasında yapılan bir görevlendirmeyle özel harekat ve operasyon birliğinin emrine veya harekat kontrolüne verilmesi söz konusu değildir.

Davacı her ne kadar 172’nci Zh.Tug.K.lığının harekat kontrolüne verilen 2’nci J. Sınır Tb.K.lığı personeline 7920 gösterge rakamından ek tazminat ödendiğini ileri sürmüş ise de; 2’nci J. Sınır Tb.K.lığına ek tazminat söz konusu 2 sayılı cetvelin A maddesi (a) fıkrası 3’ncü bendine göre harekat kontrolüne verilmiş olması sebebiyle değil (2) sayılı cetvelin yukarıda belirtilen A maddesi (a) fıkrası 7’nci bendine göre Şırnak İl J.K.lığınca ödendiğinden davacıya emsal teşkil eden bir yönü bulunmamaktadır.

Tüm bu açıklamalar birlikte değerlendirildiğinde davacının Özel Harekat ve Operasyon Tazminatına İlişkin Esaslar konulu Başbakanlık olur una ekli (2) sayılı cetvelin A maddesi (a) fıkrası bir ila onuncu bendlerinde birlik ve görev unvanı belirtilen yerlerde görevli olmadığı, dolayısıyla davacıya 2006-2007-2008 yıllarında 7200 gösterge rakamı üzerinden, 2008-2009 yıllarında 7920 gösterge rakamı üzerinden özel harekat ve operasyon tazminatı ödenmesinin mümkün olmadığı, davacıya özel harekat ve operasyon tazminatının eksik ödenmesinin söz konusu olmadığı, dava konusu tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy