Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2009/499 Esas 2009/896 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2009/ 499
Karar No: 2009 / 896
Karar Tarihi: 17.09.2009

(926 S. K. m. 118)

Davacı 03.04.2009 tarihinde AYİM'de kayda geçen dava dilekçesi ile özetle; 2003 yılında GATA Hemşirelik Yüksek Okulundan yüksek hemşire olarak mezuniyetini müteakip 2004 yılında TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi Başkanlığı 200 Yataklı Rehabilitasyon Hastanesi Baştabipliği Tanı ve Tedavi Bölüm Şefliği Ortopedik Rehabilitasyon Sorumlu Hemşireliğine hemşire olarak atandığını, ancak bu kadroda çalışmadan Spinal Cord Kliniğinde 2 yıl, Akut Bakım Kliniğinde 1 yıl görevlendirildiğini, müteakiben Beyin Hasarı Kliniğinde hemşire olarak görevlendirildiğini ve halen bu görevini sürdürdüğünü, mevcut düzenlemelere göre görev yaptığı kliniğin sorumlu, hemşireliği görevinin kendisine verilmesinin gerektiğini, ancak halen bu görevin atamaları sorumlu hemşire kadrosuna yapılmamış olmasına rağmen iki yıllık Sağlık Meslek Yüksek okulu veya Sağlık Meslek Lisesi mezunu hemşirelerce yürütüldüğünü, bu durumun askeri kıdem sıralamasına aykırı olduğu kadar, sorumlu hemşirelik nedeniyle hak etmesi muhtemel bir takım maddi imkanlardan da yoksun kaldığını, bu gerekçelerle 22.01.2009 tarihinde dilekçe yazarak Kurumuna yaptığı başvurunun reddedildiğini, bu nedenlerle klinik sorumlu hemşiresi olarak görevlendirilmeme işleminin iptal edilmesine karar verilmesini talep etmiştir.

Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda; davacının GATA Hemşirelik Meslek Yüksek Okulundaki lisans öğrenimini 2003 yılında tamamlayarak yüksek hemşire olarak mezun olduğu, mezuniyetini müteakip gördüğü stajın ardından TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi Başkanlığı 200 Yataklı Rehabilitasyon Hastanesi Baştabipliği Tanı ve Tedavi Bölüm Şefliği Ortopedik Rehabilitasyon Sorumlu Hemşireliği kadrolarına hemşire olarak atandığı, Kurum içi görevlendirmelerle farklı kadrolarda çalıştırılan davacının halen Beyin Hasarı Kliniğinde hemşire olarak görev yaptığı, bilahare 30.06.2008 tarihli onay ile fiilen görev yaptığı kadro görev yerlerine intibak atamasının yapılmasının kararlaştırıldığı ve Ortopedik Rehabilitasyon Sorumlu Hemşireliği kadrosuna intibak atamasının yapıldığı, buna karşın davacının halen atandığı kadro görev yerinden farklı birimde, Beyin Hasarı Kliniğinde hemşire olarak çalıştırılmaya devam edildiği, görev yaptığı Kliniğin sorumlu hemşireliği görevinin ise bir başka hemşire tarafından yürütüldüğü, davacının 22.01.2009 tarihli dilekçe ile davalı idareye başvurarak Klinik Sorumlu Hemşireliği görevini talep ettiği, bu talebin 25.02.2009 tarihli yazı ile reddedilmesi üzerine AYİM'de bu davanın açıldığı anlaşılmıştır.

Sorunun çözümü için öncelikle konu ile ilgili hükümlere bakmak gerekmektedir. Genelkurmay Başkanlığınca yayımlanan Türk Silahlı Kuvvetleri Hemşirelik Hizmetleri Yönergesi (MY33-15) nin 4. Esaslar başlıklı bölümünün ç fıkrasında: Başhemşire, Bölüm Sorumlu Hemşiresi ve Eğitim Koordinatörü görevlendirmeleri rütbe kıdemliliği esasına göre yapılacaktır. Sağlık Subayı hemşire atanmadığı durumlarda, görevlendirme sırasıyla doktora, yüksek lisans, lisans ve ön lisans gibi hemşirenin eğitim seviyesi göz önüne alınarak yapılacaktır. Aynı eğitim seviyesinde bulunan personel için hizmet yılı hesaplanıp kıdemlilik esas alınarak görevlendirmeleri yapılacaktır. şeklinde hüküm mevcuttur.

Ayrıca 24 Ocak 2007 gün ve TSK. Sağ: 9001-2-07(34) günlü emre istinaden yayınlanan MY:33-1(B) TSK Asker Hastaneleri Eğitim Yönergesinin 9 ncu madde (b) fıkrasında da Hemşirelik Yüksek Okulu mezunu hemşiredir. Atama yapılmadığı takdirde lisans mezunu en kıdemli yüksek hemşire bölüm sorumlu hemşiresi olarak görevlendirilir. Kendisine bağlı bölümlerdeki servis sorumlu hemşirelerini ve sorumlu olduğu servislerdeki hasta bakım faaliyetlerini denetleme, değerlendirme ve başhemşirelik ile bölüm/servis şefleri arasında koordinasyon sağlama görevlerini yürütür. hükmü mevcuttur.

Davalı idarenin savunmasını, görülen hizmetin daha iyi sunulması için idarenin takdir yetkisine sahip olduğu ve davacıdan daha alt eğitim düzeyindeki birtakım hemşirelerin klinik sorumlu hemşireliğinde bu nedenle, hizmet gerekleri göz önüne alınarak görevlendirildikleri tezine dayandırdığı görülmektedir.

İdare kuşkusuz, hizmetin daha iyi sunumu için takdir yetkisine sahiptir. Görevlendirilmelerde de bu yetkiye istinaden hareket etmek durumundadır. Ancak yine gözden uzak tutulmayacak bir husus ta; idarenin bu yetkiyi kullanırken kendisini sınırlayan objektif tanzimi tasarruflara riayet etme gerekliliğidir. Aksi takdirde kamu yönetiminde bir düzensizlik ve karmaşa olur. Yukarıda zikredilen iki yönerge hükmü ile konuyla ilgili olarak objektif düzenlemeler getirilmiş her iki düzenlemede de 4 yıllık yüksek hemşirelik okulu hemşirelerin klinik sorumlu hemşiresi olacakları emredilmiştir. Daha alt birim olan Hastane yönetiminin öncelikle bu objektif düzenleyici işlemlere uymaları gereklidir. Takdir hakkının kullanımı öncelikle, getirilen bu hükümlere uygun bir şekilde olmalıdır. Bu nedenle davacının klinik sorumlu hemşireliğinde görevlendirilmemesi (aslında atamaya yetkili birimce davacı sorumlu hemşireliği atanmıştır.) hukuka aykırılık teşkil etmektedir. Öte yandan TSK Rehabilitasyon ve Bkm. Mrk. Bşk.lığı 200 Yataklı Rehabilitasyon Hastanesi Başhemşireliği TMK'sının da klinik sorumlu hemşirelerinin 4 yıllık yüksek okul mezunlarından seçileceğine amir olduğu görülmüştür. İşlemin ayrıca bu yönden de hukuka aykırı olduğu değerlendirilmiştir.

Yukarıda açıklanan sebeplerle;

Hukuka aykırılık teşkil eden işlemin İPTALİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy