Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2009/49 Esas 2009/733 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2009/ 49
Karar No: 2009 / 733
Karar Tarihi: 02.07.2009

(1602 S. K. m. 42)

Davacı vekili, 29.12.2008 tarihinde AYİM kayıtlarına giren dava dilekçesi ile 23.03.2009 tarihinde kayıtlara giren cevaba cevap dilekçesinde özetle; müvekkilinin 1999-2001 yılları arasında Tunceli Pülümür İlçe J.K.lığı Mutu J.Krk. K.lığı emrinde görev yaptığı sırada istihbarat ihtisası kapsamına alındığını, bu ihtisasta başarılı bir şekilde görevini yaptığını 2003 yılında Antalya İl J.K.lığı İstihbarat Şb. Md. lüğü emrine atandığını, başarılı bir şekilde görevini sürdürürken aldığı oda hapsi cezaları nedeniyle ihtisastan çıkarıldığını ve il içi atamaya tabi tutularak Gömbe J.Krk. K.lığına atandığını, söz konusu cezaların müvekkilinin ihtisastan çıkarılması amacıyla verildiğini, izinsiz garnizonu terk etmek ve uygun olmayan kişilerle görüşmek suçlarının oluşmadığını ve hukuka aykırı olduğunu, bu sebeple ihtisas kapsamından çıkarılma işleminin de hukuka aykırı olduğunu belirterek iptalini talep etmiştir.

AYİM 3.D.nin 08.01.2009 tarih ve Gensek: 2008/3779, E:2009/49 sayılı kararı ile yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verildiği anlaşılmıştır.

Dava dosyasının incelenmesinden; davacının görev yaptığı son 1 yıl içerisinde disiplin amirlerince; 26.06.2008 tarihinde kendisine yazılı ve sözlü birçok emir verilmesine rağmen amirlerinin bilgisi dışında uygun olmayan kişilerle görüşmesi ve Jandarma etiğine uygun olmayan hareketlerde bulunması nedeniyle 7 gün oda hapsi cezası, aynı tarihte izinsiz olarak garnizonu terk etmesi nedeniyle ise 7 gün oda hapsi cezası ile cezalandırıldığı, İhtisaslaşma Değerlendirme Kurulunca; Jandarma Astsubay ve Uzman Jandarma İhtisaslaşma Yönergesinin, ihtisas kapsamından personel çıkarma esaslarını düzenleyen, İkinci Bölüm 3/g maddesi 2 nci bendi uyarınca disiplinsizlik nedeniyle ihtisas kapsamından çıkarılmasına 17.10.2008 tarihli onay ile karar verildiği anlaşılmıştır.

Dava konusu uyuşmazlık, istihbarat ihtisası kapsamından çıkartılması işleminin hukuka uygun olup olmadığıdır. Uyuşmazlık konusu işlem 17.10.2008 tarihinde tesis edilmiştir. Konu ile ilgili mevzuat incelendiğinde; 12.09.2007 tarihinde yürürlüğe girmiş olan Jandarma Genel Komutanlığı Jandarma Astsubay ve Uzman Jandarma İhtisaslaşma Yönergesi JGY:52-11(A) İkinci Bölüm Üçüncü maddesinin (a) bendinde; ihtisas sisteminden personel çıkarılması, her yıl Eylül ayı içerisinde, ayrıca; personelin ihtisas kapsamında bulunmasında sakınca olduğu değerlendirilen durumlarda zamana bağlı kalmaksızın toplanan İhtisaslaşma Değerlendirme Kurulunca yapılır... hükmüne amirdir. Aynı maddenin; (b) bendinde Kurulun kimlerden oluşacağı açıklanmış; (ç) bendinde ise Kurulun kararlarını oy çokluğu ile alacağı belirtilmiştir. Yönergenin İkinci Bölüm Üçüncü maddesi (g) bendinde ise ihtisas kapsamından çıkarılmayı gerektiren haller tek tek sayılmıştır. Çıkarma sebeplerinden olan g(2) bendine göre; Disiplinsizlik nedeniyle; son bir yıl içinde mahkemeler, disiplin mahkemeleri veya disiplin amirlerinden toplam;

(a) (14)gün ve daha fazla hapis cezası alması veya

(b) (7) gün ve daha fazla hapis cezası ile (2) kez aylık kesilmesi cezası alması veya

(c) (7) gün ve daha fazla hapis cezası ile (3) kez uyarı cezası alması halinde... Birlik komutanları veya kurum amirleri tarafından konuya ilişkin bilgi ve belgeler İhtisaslaşma Değerlendirme Kuruluna gönderilecektir.

Açıklanan düzenlemeye göre davacının durumu incelendiğinde; davacının son bir yıl içinde aldığı toplam 14 gün oda hapsi cezası nedeniyle İhtisaslaşma Değerlendirme Kuruluna sevk edildiği ve 26.09.2007 tarihinde Kurul tarafından istihbarat ihtisası kapsamından çıkarılmasına karar verildiği, Kurulun Yönergeye uygun olarak teşkil edildiği, Kurul kararının 17.10.2008 tarihinde Jandarma Genel Komutanı tarafından onaylandığı anlaşılmaktadır. Hal böyle olmakla birlikte dava dosyasında ve savunma ekinde gönderilen belge ve bilgilerde davacıya ait ceza yazıları ile buna ait evrakın asıl ya da suretlerinin bulunmadığı öncelikle, bunların getirtilerek incelenmesi ve davacı tarafın iddia ettiği beldibi beldesinin garnizon hudutları içerisinde olup olmadığının da sorulması konusu gündeme gelmiş, bu ara karar isteği Üye Hakim Albay Ayhan AKARSU ve Üye Hakim Yarbay Mehmet AKBULUT'un karşı oylan ile reddedilmiş ve eldeki verilerle karar ittihaz edilmiştir.

Bu durumda işlem tarihinde yürürlükte bulunan yukarıda belirtilen mevzuata uygun olarak davacının ihtisas kapsamından çıkarıldığının anlaşılması nedeniyle davacı hakkında tesis edilen işlemde herhangi bir hukuka aykırı bir yön bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy