Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2009/240 Esas 2009/930 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2009/ 240
Karar No: 2009 / 930
Karar Tarihi: 17.09.2009

(Dış Kaynaktan Muvazzaf Astsubay Temin Yönetmeliği m. 8)

Davacı 07.01.2009 tarihinde kayda geçen dava dilekçesi ile özetle; 23.08.2008 tarihinde yapılacak olan muvazzaf astsubaylık sınavına başvurduğunu, yazılı sınavdan 81,12 puan alarak başarılı olduğunu ancak yapılan mülakat sınavında başarısız sayıldığını, mülakat sınavında sorulan sorular ve heyet üyelerince sarf edilen sözler nedeniyle kendisinin veteriner sınıfında ve köpek eğiticisi olmasından dolayı elendiğini düşündüğünü, zira yazılı sınavda kendisinden düşük not almış olan ancak köpek eğiticisi olmayan iki uzman çavuşun mülakatta başarılı sayıldığını, mülakat heyetinin 10 dakikalık süre içerisinde kendisini neye göre elediklerini ve geçer not vermediklerini anlayamadığını öne sürerek 2008 yılı muvazzaf astsubaylık mülakat sınavında başarısız sayılması işleminin iptaline ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep etmiştir.

AYİM 3'üncü Dairesinin 05.03.2009 tarih ve 2009/223-240 Gensek-Esas nolu kararı ile yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verilmiştir.

Dış Kaynaktan Muvazzaf Astsubay Temin Yönetmeliğinin Başvuruların Kabulü, Seçim ve Sınav Esasları başlıklı 8nci maddesi; Muvazzaf astsubay aday adayları; kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından belirlenen makamlara, yürürlüğe konulacak yönergede belirtilen usullere uygun olarak başvururlar. Başvuruları kabul edilenler; genel kültür sınavı, fiziki yetenek değerlendirme testi ile mülakata tâbi tutulurlar. Bu sınavlarda göz önünde tutulan değerlendirme ölçüt ve esasları; kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönergelerde belirlenir.

Yapılacak değerlendirmeler sonucunda başarılı olanlar ve tam teşekküllü askeri hastahanelerden sınıfında Muvazzaf Astsubay Olur kararlı sağlık raporu alanlardan, ihtiyaç kadarı, muvazzaf astsubay adayı olurlar. hükmü içermektedir.

(KKY 51-18) Dış Kaynaktan Muvazzaf Astsubaylığa Alınacaklara İlişkin Yönergenin Mülakat başlıklı 4ncü Bölüm 2nci madde (d) fıkrası da; (1) Mülakat, alınacak personel hakkında arzu edilen ve testlerle tespiti mümkün olmayan bilgilerin tespiti amacıyla mülakat heyeti ve aday arasında yapılan planlı ve ölçülü bir konuşma ve görüşmedir.

(2) Mülakat KKK. lığı Mülakat Yönergesi (KKY-51-8) esaslarına göre yapılır. Üyelerden bir veya birkaçının sınav yapılan branştan olması şarttır.

(3) Adaylar mülakata alınmadan önce güvenlik tahkikatına esas olan Personel Hal Bilgi Fişi 6 suret (EK-İ) ve Personel Tanıtma Kartı (EK-J) 1 suret kendilerine doldurtulur ve doğruluğu mülakat-esnasında kontrol edilir.

(4) Mülakat değerlendirme sonuçları EK-K' deki değerlendirme formuna işlenerek Mülakat Komisyonu başkan ve üyelerince onaylanır.

(5) Değerlendirme 50 tam not üzerinden yapılır, 40 ve daha yukarı puan alanlar başarılı kabul edilirler. şeklinde düzenlenmiştir.

Buna göre; davacının 23.10.2008 tarihinde yapılan mülakatta heyette yer alan her bir üye tarafından EK-K de değerlendirme formunda yer alan 1) Dış Görünüm 2) Anlatım, 3) Ses Tonu ve Konuşma Düzgünlüğü, 4) Kendine Güvenme ve 5) TSK Hakkındaki Görüşü olarak belirlenen değerlendirme kriterlerine göre ayrı ayrı değerlendirildiği, mülakat komisyonunda bulunan üyelerin 37, 39, 39, 37, 38 gibi birbirlerine yakın not değerlendirmesinde bulunmuş oldukları, buna göre davacının belirlenen mülakat ortalama puanının başarılı sayılması için gerekli 40 puandan aşağıda 38 puan olarak tespit edilmiş olması nedeniyle mülakatta başarısız sayıldığı anlaşılmıştır. Bu itibarla; dosya kapsamında davalı idarece takdir yetkisinin mevzuata aykırı, sübjektif ve taraflı tutum ve davranış içinde kullanıldığına, not takdirinde objektiflikten uzaklaşıldığına ve takdir yetkisinin kamu yararı dışında kullanıldığına dair hiçbir somut bilgi, belge ve kanıt bulunmadığından davacının mülakat sınavında başarısız sayılması yönünde tesis edilen dava konusu işlemin mevzuata ve hukuka uygun olduğu sonucuna varılmıştır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun davanın REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy