Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2009/1504 Esas 2010/347 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2009/ 1504
Karar No: 2010 / 347
Karar Tarihi: 11.03.2010

(211 S. K. m. 34) (926 S. K. m. 50, 94) (Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Yönetmeliği m. 80) (AYİM. 3. D. 11.06.2009 T. 2008/859 E. 2009/650 K.)

Davacı vekili 01.12.2009 tarihinde A.Y.İ.M.'de kayda geçen dava dilekçesinde özetle; davacının disiplinsizlik nedeniyle 05.08.2008 tarihinde T.S.K.'dan ilişiğinin kesildiğini, bunun üzerine statü dışında iken adi malul kabul edilerek emekli aylığı bağlanması için Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına başvurduklarını, bu talebin reddi üzerine Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde açılan iptal davasında davacının adi malul olduğu ve emekli aylığı bağlanması yönünde karar verildiğini, iptal kararı gereğince adi maluliyet aylığı bağlandığını, ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığına başvurularak davacıya emekli subay kimlik kartı verilmesini talep ettiklerini, bu talebin reddedildiğini, oysa davacıya T.C. Emekli Sandığı tarafından adi malul kabul edilerek emekli aylığı bağlanmış olması nedeniyle, 211 sayılı İç Hizmet Kanunu, İç Hizmet Yönetmeliği ve T.S.K. Kimlik Kartı Yönetmeliği hükümleri gereğince subay kimlik kartı verilmesi gerektiğini, tesis edilen işlemin hukuka aykırı olduğunu belirterek, iptaline karar verilmesini talep ve dava etmektedir.

Dava dosyasının incelenmesinden; davacının adi maluliyet aylığı bağlanmaması işleminin iptali istemiyle açtığı dava üzerine; AYİM 3.D.’nin 11.06.2009 tarih ve E.2008/859, K.2009/650 sayılı hükmü ile adi malul kabul edildiği, davacının disiplinsizlik ve ahlaki durum nedeniyle T.S.K.'dan çıkarılma işleminin iptali istemiyle açtığı başka bir davada, A.Y.İ.M 1’inci Dairenin 16.06.2009 tarihli ve 2008/922 E., 2009/655 K. sayılı hükmü ile davanın reddine karar verildiği, davacının vekili aracılığı ile 07.09.2009 tarihinde emekli subay kimlik kartı verilmesi istemiyle idari müracaatta bulunduğu, talebinin 28.09.2009 tarihli cevabi yazı ile reddedilerek, 01.10.2009 tarihinde davacıya tebliği üzerine süresinde bu davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Dava konusu uyuşmazlığın, disiplinsizlik ve ahlaki durumu sebebiyle üsteğmen rütbesinde iken emekli edilen davacıya Türk Silahlı Kuvvetleri emekli subay kimlik kartı verilip verilemeyeceği noktasında olduğu anlaşılmaktadır.

Kimlik kartları ile ilgili hususlar 211 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu’nun 34/e, İç Hizmet Yönetmeliğinin 80/b maddelerinde düzenlenmiştir.

Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu’nun 34/e maddesi; Silahlı Kuvvetler mensupları şekli ve kullanma tarzı talimatnamede gösterilen hüviyet kartlarını resmi ve sivil olarak her zaman üzerlerinde bulundurmaya mecburdurlar hükmünü ihtiva etmektedir. İç Hizmet Yönetmenliği’nin 80/b maddesinde; kimlik kartlarının şekilleri, dağıtma usulleri ve hangi makamlarca verileceğinin Milli Savunma Bakanlığınca hazırlanacak bir talimatla tespit edileceği öngörülmüştür.

Yukarıdaki düzenlemeler, halen görevde olan Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına ilişkin olup Türk Silahlı Kuvvetleri emeklileri ile ailelerine, vazife malulü yedek subay ve ailelerine kimlik kartı verilmesine ilişkin yasa ve yönetmelikte açık bir düzenleme bulunmamaktadır.

İç Hizmet Yönetmeliği’nin 80/b maddesi uyarınca çıkartılan Türk Silahlı Kuvvetleri Kimlik Kartı Yönergesi’nde (MSY 52-7(A)), emekli askeri personel ile muvazzaf ve emekli askeri personelin aile fertlerine de kimlik kartı verilmesi öngörülmüştür.

Türk Silahlı Kuvvetleri Kimlik Kartı Yönergesi’nin Amaç başlıklı l/c maddesinde; bu yönerge ile Türk Silahlı Kuvvetleri emeklilik statüsünü muhafaza eden subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaşlar ile bunların aile fertlerine verilecek kimlik kartlarının şekil, dağıtım ve kullanma usullerinin düzenlediği belirtildikten ve 3'üncü maddesinin (b) bendinin (1) nci alt bendinde kimlik kartı çeşitleri arasında Emekli Subay Kimlik Kartı sayıldıktan sonra, 5'inci maddesinin (b) ve (c) bentlerinde; emekli subay eş ve çocuklarına kimlik kartı verilme esasları düzenlenmiştir. Aynı Yönergenin Kimlik Kartlarının Hak Sahiplerine Verilmesi ve Değiştirilmesi başlıklı 9'uncu maddesinin (c) bendi; Hak sahibi olarak emekliye ayrılan subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaşlara emekliye ayrılış sırasında bir defaya mahsus olmak üzere kimlik kartları ilgili Kuvvet veya Jandarma Genel Komutanlığınca, daha sonraki zayi, yıpranma ve diğer değişiklik vs. hallerinde ilgili Askerlik Şube Başkanlıklarınca verilir..... hükmünü amirdir. Yönergenin Kimlik Kartı Verilmeyecek Personel başlıklı 6'ncı maddesinin (b) fıkrasında ise; 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nun 50/c ve 94/b maddesi gereğince disiplinsizlik veya ahlaki durumları nedeniyle ayırma işlemine tabi tutulanlara kimlik kartı verilmeyeceği düzenlenmiştir.

03.02.2009 tarihinde yürürlüğe giren MY 88-1 Türk Silahlı Kuvvetleri Akıllı Kart Yönergesinin 2'nci Bölüm 3'üncü maddesi 3/c bendinde de; 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu gereğince disiplinsizlik veya ahlaki durumları nedeniyle ayırma işlemine tabi tutulanların Türk Silahlı Kuvvetleri akıllı kart hak sahipliğini kaybedecekleri belirtilmektedir.

Mevzuat hükümleri ışığında yapılan incelemede; disiplinsizlik ve ahlaki durum sebebiyle ayırma işlemine tabi tutulanların askeri kimlik kartı alamayacağı, muvazzaf ve emekli subaylara kimlik kartları, orduevleri, askeri gazinolar, özel eğitim merkezleri, dinlenme kampları ve diğer sosyal tesislerde kullanılmak üzere verilmekte olduğundan, davacıya emekli subay kimlik kartı vermeyen idarenin işleminde yönerge hükümlerine aykırılık olmadığı, bu nedenle tesis işlemin hukuka ve mevzuata uygun olduğu sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE,

11 Mart 2010 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy