Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2009/1141 Esas 2010/173 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2009/ 1141
Karar No: 2010 / 173
Karar Tarihi: 21.01.2010

(2946 S. K. m. 1, 2)

Davacı 20.08.2009 tarihinde Kartal 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, 24.08.2009 tarihinde AYİM.'de kayda geçen dava dilekçesinde özetle; evli ve bir çocuklu olduğunu, eşinin ikinci çocuğuna hamile olduğunu, ailesini görev yaptığı Kıbrıs'a götürmek zorunda olduğunu, ailesiyle beraber ikamet etmek için konut talebinde bulunmasına rağmen, talebinin dikkate alınmadığını ve misafirhane tahsis listesine hiç dahil edilmediğini, 10.08.2009 tarihinde yapılan misafirhane dağıtım işleminde kendisine tahsis yapılmaması işleminin hukuka aykırı olduğunu belirterek iptaline, hamile olan eşinin uçuş izninin Ağustos 2009 ayına kadar olması sebebiyle öncelikle yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmektedir.

Dava dosyasının incelenmesinden; 30.04.2009 tarihinde asteğmenliğe nasbedildiği, 09.07.2009 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan kararname ile KTBK Komutanlığı Askeri Mahkemesinde askeri hakim olarak görevlendirildiği, 2 yaşındaki çocuğu ile hamile olan eşini görev yaptığı yere getirmek zorunda olduğundan 04.08.2009 tarihli dilekçe ile lojman kartı verilmesi ve 06.08.2009 tarihli dilekçe ile kendisine konukevi (misafirhane) tahsis edilmesi için idari müracaatta bulunduğu, KTBK Komutanlığı’nın 04.08.2009 tarihli işlemi ile davacının talebinin reddedildiği, bu işlemin 12.08.2009 tarihinde davacıya tebliğ edildiği, davacının konukevi (misafirhane) tahsis edilmemesi işleminin iptaline karar verilmesi talebiyle süresinde bu davayı açtığı anlaşılmaktadır.

AYİM 3. Dairesinin 01.10.2009/2978-1141 sayılı kararı ile davacının yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verilmiştir.

Girne garnizonunda bulunan misafirhaneler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından KTBK Komutanlığının tahsis yetkisinde olarak, personelinin kullanımına sunulan konutlardan olmakla beraber, Milli Savunma Bakanlığı yoluyla genel bütçeye dahil olan kira ve genel giderlere ilişkin bir kesinti yapılmayıp, yalnızca bakım-onarım masrafı olarak kendi içerisinde kesinti yapılması karşısında, konutlardan yararlanma esasları belirlenirken doğrudan doğruya 2946 sayılı Kamu Konutları Kanununun uygulanma yerinin olmadığı değerlendirilmektedir.

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı tahsis yetkisindeki misafirhanelerden yararlanma esasları Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı Girne Garnizonu Misafirhane Özel Yönergesi ile düzenlenmiştir. Söz konusu Yönergenin İkinci Bölüm Genel esaslar kısmı 1. maddesinde; misafirhane tahsis edilecek personel sayılmış olup, anılan maddede Misafirhaneler, KTBK Komutanlığı Girne Garnizonunda konuşlu birlik ve kurumlara (...) atanan evli subay (muvazzaf/ sözleşmeli), astsubay, sivil memur, uzman erbaşlar ile bekar subay (muvazzaf/sözleşmeli) astsubay, sivil memur, uzman erbaşların kanunen bakmakla yükümlü oldukları birinci derece yakını veya yakınları ile birlikte ikamet edeceğini belgeleyen personele hizmette mesuliyet ve müesseriyet esasları dikkate alınarak, lojman puan sıralamasına göre tahsis edilir. düzenlemesine yer verilmiştir.

Bu Yönerge hükmünden açıkça anlaşılacağı üzere askerlik hizmetini yapmak üzere Türk Silahlı Kuvvetlerine katılan yedek subaylar misafirhanelerden yararlanacak personel arasında sayılmamıştır.

Yönerge hükümleri bir bütün olarak değerlendirildiğinde; konuttan yararlanacak personele ilişkin hükümlerin düzenleme biçiminden amacın hizmetin asli ve devamlı personeli durumunda olanlara sosyal destek sağlayarak hizmette tutmayı özendirmek, hizmetin sürekli görev yapan personel eliyle daha verimli yürütülmesini mümkün kılmak olduğu anlaşılmaktadır. Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde üstlendiği görev şartları, yedek subay personelin görev süresi, 2946 sayılı Kanunun KTBK Komutanlığı kullanımına verilen misafirhanelerden yararlanma esaslarının belirlenmesinde doğrudan doğruya uygulanamayacağı hususu ile KTBK Komutanlığı tahsis yetkisinde, KTBK Komutanlığı bünyesinde görev yapan tüm personele yetecek sayıda misafirhane bulunmadığı hususları birlikte değerlendirildiğinde, askerliğini yedek subay olarak yerine getiren ve nispeten Türk Silahlı Kuvvetlerinde kısa süreli görev yapan personele misafirhane tahsis edilmemesine yönelik dava konusu yönerge hükmünün ve buna dayalı olarak tesis edilen misafirhane tahsis edilmemesi işleminin hukuka aykırı olmadığı sonuç ve kanaatine ulaşılmaktadır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun davanın REDDİNE,

21 Ocak 2010 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy