Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2009/1065 Esas 2010/576 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2009/ 1065
Karar No: 2010 / 576
Karar Tarihi: 22.04.2010

(2946 S. K. m. 3) (Kamu Konutları Yönetmeliği m. 14)

Davacı 14.08.2009 tarihinde AYİM kayıtlarına geçen dava dilekçesinde özetle; 2006 yılı atamaları ile Milli Savunma Bakanlığı Teftiş Daire Başkanlığına müfettiş olarak atandığını, üç yıldır konut tahsis edilmesini beklendiğini, 2009 yılı atamaları ile MEBS Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığına atandığını, ilişik kesme tarihinin 19.08.2009 olarak belirlendiğini, 20.05.2009 tarihinde lojman önerisi yapıldığını, 01.06.2009 tarihinde lojman dağıtımı yapıldığını, tercihte bulunduğunu ancak puanının yetersiz olması nedeniyle konut tahsisi yapılmadığını, 27.07.2009 tarihinde atandığı görev yerinden konut önerisi yapıldığını, yeni görev yerinden de tercihte bulunmadığını, önceki görev yerine ait konutlardan tercih yaptırılmadığını, bunun hukuka aykırı olduğunu belirterek 27.07.2009 tarihinde halen görev yaptığı birliğe tahsisli konutlardan önerilmeden 04.08.2009 tarihinde yapılan konut dağıtımının iptaline, yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep etmiştir.

AYİM Nöbetçi Dairesinin 27.08.2009 tarih Gensek No:2009/2902, Esas No:2009/249 sayılı karan ile şartları bulunmadığından yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verilmiştir.

Dava dosyasında yer alan bilgi ve belgelerin incelenmesinden; davacının Milli Savunma Bakanlığı Teftiş Daire Başkanlığında müfettiş olarak görevli bulunduğu, 2009 yılı atamaları ile MEBS Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığına atandığı, 04.08.2009 tarihinde yapılacak olan lojman dağıtımı için 27.07.2009 tarihinde atandığı yerden konut önerisi yapıldığı, davacının atanma öncesinde görev yaptığı yerin konutlarından istifade etmek istediği, talebinin red edildiği anlaşılmıştır.

2946 Sayılı Kamu Konutlan Kanunu’nun 3'üncü maddesinde; konut tahsisinin yapılmasına ilişkin usul ve esasların yönetmelikle düzenleneceği, Kamu Konutları Yönetmeliğinin 14'üncü maddesinde; Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin konut tahsis talebi ve değerlendirilmesine dair esasların (4) sayılı cetveldeki puanlama ve bu madde hükümleri göz önünde bulundurularak Milli Savunma ve İçişleri Bakanlığınca düzenleneceği belirtilmiştir.

Türk Silahlı Kuvvetleri Konut Yönergesi MSY 319-2 (B) Birinci Bölüm 3/g maddesinde; Konut Grubu: Aynı tahsis makamının tahsis sorumluluğunda bulunan konutlar birlik ve kurumların konuş durumu, emniyet, servis hizmeti, trafik yoğunluğu birlik ve kurumlardaki mevcut personel sayısı, personelin konutlardan eşit şekilde faydalandırılması ve personelin görev yerlerine en yakın konutlardan istifade esasları dikkate alınarak oluşturulan konut gruplarını ifade eder. şeklinde tanımlanmış, aynı Yönergenin Birinci Bölüm 4'üncü maddesinde; Konut tahsisine yetkili makamların bu yönerge esaslarına uygun olarak tahsis sorumluluğunda bulunan konut gruplarını, konut gruplarından istifade edecek birlikleri belirleyeceği düzenlenmiştir.

2946 sayılı kanun ile konut tahsisinin yapılmasına ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi yönetmeliğe bırakılmıştır. 2946 sayılı kanuna dayanılarak çıkarılan Kamu Konutları Yönetmeliğinin 14'üncü maddesi ile Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin konut tahsis ve değerlendirilmesine dair usul ve esaslarının tespiti konusunda Milli Savunma ve İçişleri Bakanlığınca ayrıca düzenleme yapılmasına izin verilmiştir. Kamu Konutları Yönetmeliğine dayanılarak çıkarılan Türk Silahlı Kuvvetleri Konut Yönergesinde Türk Silahlı Kuvvetleri Personeline lojman tahsis esasları belirlenmiştir.

Yönetmeliğin 14'üncü maddesi ile Kamu Konutları Yönetmeliğinde yer alan (4) sayılı cetveldeki puanlamanın esas alınması yönünde bir sınırlama getirilmiş, konutlarının gruba ayrılması ile ilgili bir kısıtlama öngörülmemiştir. Sıra tahsisli konut dağıtımında; yönetmelikte belirtilen puanlama esas alınarak ilgili personelin puanının hesaplanmasında (4) sayılı cetvelde yer alan kriterler göz önüne alınacaktır. Ankara garnizonu içerisinde farklı bölgelerde birlikler ve konutlar bulunmaktadır. Birliklerin konuş durumu, emniyet, servis hizmeti, trafik yoğunluğu ve birliklerde mevcut personel sayısı, farklı bölgelerde bulunan konut sayısı gibi faktörlerin göz önüne alınarak Ankara Garnizonu içerisinde görevli Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin yararlanacağı konut grubu belirlenmiştir.

Türk Silahlı Kuvvetleri Konut Yönergesi Üçüncü Bölüm 1'inci maddesinde; göreve katılmayı müteakip konut puanlamasına dahil edilmek üzere başvuru beyannamesi ile konut tahsis makamına veya yetki vereceği birimlere başvurulacağı, genel atama döneminde Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca atama emrinde belirtilmesi kaydı ile atama gören ve ilişiği geç kesilecek personele ilgili belgelerin ulaşması kaydı ile genel atama döneminde yapılacak konut önerisine dahil edileceği belirtilmiştir.

Kamu konutu ilgili personele yapılan görevden dolayı tahsis edilmekte, kamu konutundan yararlanma hakkı yapılan görevden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle personelin görevli olduğu birliğe ait konutlardan yararlandırılması gerekmektedir. Somut olayda; davacı genel atamalardan önce görev yaptığı birliğin konutlarından istifade etmesi için öneri yapılmış, yeterli puana sahip olmadığından davacıya konut tahsis edilememiştir. Genel atamalardan sonra 04.08.2009 tarihinde yapılacak lojman dağıtımı için davacının atandığı birliğin konut grubundan yararlanmak üzere konut önerisi yapılmıştır. Davacının genel atamalardan sonra yapılan dağıtımda önceki görev yerine ait konut grubundan yararlandırılmamasında ve yapılan konut önerisinden sonra 04.08.2009 tarihinde yapılan konut dağıtımı işleminde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE,

22 Nisan 2010 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy