Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2009/1062 Esas 2010/593 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2009/ 1062
Karar No: 2010 / 593
Karar Tarihi: 06.05.2010

(926 S. K. m. 24, 72) (Türk Silahlı Kuvvetleri Astsubay Sınıflandırma Yönetmeliği m. 10)

Davacı 28.08.2009 tarihinde Bingöl Asliye Hukuk Mahkemesi ve bu yolla 03.09.2009 tarihinde AYİM'de kayda geçen dava dilekçesi ile 15.12.2009 tarihinde kayda geçen cevaba cevap dilekçesinde özetle; lise öğrenimini Erzurum Sağlık Meslek Lisesi (Radyoloji Bölümü)'nde, üniversite öğrenimini Atatürk Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (Radyoloji Bölümü)'nde tamamlayarak radyoloji teknikeri olmaya hak kazandığını, 2001-2003 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Radyoloji Anabilim dalı başkanlığında sözleşmeli olarak radyoloji teknikerliği yaptığını, ayrıca 20.04.2009 tarihli dilekçe ile Kara Kuvvetleri Komutanlığına radyoloji teknikeri olarak görev yapmak üzere başvurduğunu, başvurusuna yazılı olarak cevap alamadığını, yaptığı sözlü görüşmede kendisinin Kara Kuvvetleri Komutanlığına sağlık astsubayı (sahra sıhhiye branşında) alındığı, röntgen teknisyenliği için sınava girip kurs görmesi gerektiğinin açıklandığını belirterek, radyoloji teknikeri olarak görev yapma talebinin reddine dair işlemin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmektedir.

Dava dosyasının incelenmesinden; 25.07.2003 tarihinde Atatürk Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Yüksekokulu Radyoloji/Sağlık Teknikeri bölümünü tamamlayan davacının sağlık sınıfında branşsız istihdam edilmek üzere idarenin açtığı sınavda başarılı olduğu, sağlık sınıfında (sahra sıhhiye/branşsız) astsubay olarak istihdam edildiği, 2004 yılında radyoloji teknisyenliği branşına geçmek için yaptığı müracaatın mesleğinde üçüncü yılını doldurmadığından kabul edilmediği, 2009 yılından itibaren sağlık astsubay branş kurslarına personel seçiminin sınavla yapılmaya başlandığı, sağlık astsubaylarının branş seçimi için yapılan bu sınava davacının müracaat etmediği, bilahare 20.04.2009 tarihli dilekçesiyle doğrudan radyoloji teknisyeni olarak atanmayı talep ettiği, süresinde (60 gün) cevap verilmemesi üzerine davacının olumsuz işlemin iptali istemiyle bu davayı süresinde açtığı anlaşılmaktadır.

Taraflar arasındaki uyuşmazlığın; statüye girmeden önce branşlamasını tamamlayan ve bir süre çalışarak mesleki tecrübe edinen bir personelin (sahip olduğu ihtisas ve tecrübesi değerlendirilmeksizin) statüye alınmasından sonra meslek içi branşlaşmada ihtisas ve tecrübelerin referans alınarak öngörülen prosedürün dışında farklı bir uygulama yapılıp yapılmayacağı noktasında olduğu görülmektedir. Davacı, lise ve yüksek okul eğitimini radyoloji üzerine olduğunu, 2 yıl süreyle sivil piyasada radyoloji teknikeri olarak çalıştığını, branşlaşmasını tamamlayan tecrübeli personel olduğunu, Türk Silahlı Kuvvetlerinde bu safahatının gözetilerek doğrudan radyoloji teknisyeni olarak atanması gerektiğini belirtmesine karşın, davalı idare isteklilerin sınava tabi tutulması sonrasında yapılacak değerlendirme ve kontenjan durumuna göre radyoloji teknisyenliği kursuna tefrik edildiklerini belirtmektedir.

Davalı idare, 20.04.2009 tarihli dilekçesiyle idari müracaatını gerçekleştiren davacının 22.05.2009 tarihli 2009 yılı genel atamalarıyla radyoloji teknisyeni olarak atamasının yapılmadığını, dolayısıyla isteminin reddedildiğini öğrendiğini, bu tarihten itibaren 60 günlük yasal süre içinde dava açmayarak süreyi geçirdiğini belirtmekte ise de; idari müracaatı sonrasında davacıya yapılmış resmi bir tebligatın olmadığı, talebinin zımmen reddini takiben adli tatil sırasında açılan davanın süresinde olduğu anlaşılmaktadır.

926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun Yeniden Sınıflandırma başlıklı 72'nci maddesinde astsubayların yeniden sınıflandırılmasında (d) bendi hariç olmak üzere 24'üncü madde esaslarının uygulanacağı belirtilmiş, aynı kanunun 24'üncü maddesinde ise; sıhhi sebepler, uçuştan ayrılmak, ikinci bir tahsil yapmak ve idarenin göreceği lüzum yeniden sınıflandırma sebepleri arasında sayılmıştır.

Astsubay Sınıflandırma Yönetmeliğinin 10'uncu maddesi; Astsubayların yeniden sınıflandırılmaları aşağıdaki hallerde yapılır.

a. Sıhhi sebepler

b. (Değişik:4.6.1992-21248/2 md.) Uçuştan ayrılanlar

c. Özel hizmet niteliğini kaybedenler

d. Yeterlik düşüşlüğü gösterenler: İlk sınıflandırma hatasından dolayı yeterlik düşüklüğü gösterdiği sınıflandırma kurullarının tetkik ve teklifiyle anlaşılan astsubay okulları öğrencileriyle astsubay çavuşlar,

e. Kuruluş ve kadro değişikliği sebebiyle sınıfları değişecek astsubaylar,

f. İdarece görülecek lüzum üzerine sınıfları değişecek astsubaylar,

g. Yeni bir sınıf kurulmasında, lüzumlu personel temini için idarece lüzum üzerine sınıfları değişecek astsubaylar, şeklinde düzenlenmiştir.

Görüldüğü üzere personelin yeniden sınıflandırılması veya buna bağlı olarak branşın yeniden belirlenmesi veyahut yeni bir branşa dahil edilmesinde idarenin takdir hakkının bulunduğu yukarıdaki hükümlerde yer alan idarece görülecek lüzum üzerine ibaresinden açıkça anlaşılmaktadır.

2009 yılına kadar teknisyen sağlık astsubayı yetiştirilmesi Kara Kuvvetleri Komutanlığı kurslar planında yer alan teknisyenlik kurslarına personel seçimi yöntemi ile yapılmıştır. En az 3, en çok 10'uncu hizmet yılındaki personelin sicil notu takdir ve ceza durumuna göre belirlenen değerlendirme notuyla, kontenjan miktarı kadar personel kursa tefrik edilmekteydi. Bu bağlamda davacının 13.09.2004-31.10.2005 tarihleri arasında gördüğü kurs sırasında yaptığı müracaat hizmet yılı şartını karşılamaması sebebiyle kabul görmemiştir. Devam eden yıllarda davacının 2009 yılına kadar başka müracaatı yoktur.

2008 yılında yürürlüğe giren MY 52-15 TSK Sağlık Astsubayları Branş Eğitimi, Tıbbi Cihaz Tamir Teknisyen Eğitimi ile Tıbbi Cihaz Kalibrasyon Teknisyen Eğitimine Personel Seçim Esasları Yönergesi ile sağlık astsubayı branş kurslarına personel seçim esasları yeniden düzenlenmiş ve seçim sınav esasına dayandırılmıştır. Buna göre; müracaat eden sağlık astsubaylarının yazılı sınav notunun % 80'i kuvvet değerlendirme notunun % 20'sinin toplanması sonucu elde edilen başarı notuna göre sıralanan personelden, kontenjan sayısı kadar personel sağlık teknisyen astsubaylığı kursuna tefrik edilmektedir. Bu uygulama ilk defa 2009 yılında başlamıştır. Davacı gibi dış kaynaktan temin edilen sağlık astsubayları ile GATA Komutanlığından yetiştirilen sağlık astsubaylarının seçim ve yetiştirilmelerinin yanı sıra bu sınava müracaatlarında farklılık yoktur. Davacı 2009 yılında ilk defa açılan bu sınava müracaat etmemiştir.

Davacı 2003 yılı personel temin faaliyeti kapsamında branşsız sahra sıhhiye astsubayı olarak alınmıştır. Bilahare davacı, 2009 yılında ilk defa açılan sağlık astsubay branş kursu sınavına müracaat etmeden ve kurs görmeden, önceki ihtisas ve mesleki tecrübesi gözetilerek doğrudan radyoloji teknisyeni olarak atanmayı istemektedir.

İdarenin sağlık astsubaylarının temini, yer değiştirilmesi, hangi hizmette hangi istihdam usullerinin benimseneceği hususlarında takdir hakkı bulunmaktadır. İdare kamu hizmetini gördürdüğü personelin seçiminde, hizmetin özelliklerini, hizmetin gereksinim duyduğu personelin niteliklerini ve eğitimini göz önünde bulundurmak zorundadır.

Davacı sağlık astsubayı olmadan önce branşlaşmasını tamamladığını, bu durumda başka personelin sınav ve kursa çağrılarak eğitime tabi tutulmasının maddi külfet olduğunu, zaman kaybına ve kamu zararına yol açtığını, mevcut kadrolara doğrudan atanması gerektiğini belirtmekte ise de; tespit ettiği branşlarda ihtiyaç miktarı kadar personelin seçiminde sınav sistemini getiren idarenin buradaki takdir hakkını, sübjektif değerlendirmelerden kaçınmak suretiyle objektif kriterlere uygun kullandığı, hizmet gereklerinin kamu yararına uygunluğunu gözettiği, sonuç olarak sınava girip öngörülen şartları sağlamadan doğrudan radyoloji teknisyenliği kursuna tertip edilmesi veya radyoloji teknisyeni olarak atanması mümkün olmayan davacı yönünden tesis edilen işlemin hukuka mevzuata uygun olduğu sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE,

06 Mayıs 2010 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy