Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2009/1014 Esas 2009/893 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2009/ 1014
Karar No: 2009 / 893
Karar Tarihi: 17.09.2009

(2330 S. K. m. 1, 2) (Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelik m. 2)

Davacılar vekili 27.02.2009 tarihinde Bakırköy 9. ncu Asliye Hukuk Mahkemesinde, 16.03.2009 tarihinde AYİM'de kayda geçen dava dilekçesinde özetle; müvekkillerinin oğlu .............'un, Şırnak/Uludere-Dağdibi J.Asyş.Krk.K.lığı emrinde hazır kıta görevini ifa etmekte iken nöbet değişimi esnasında 13.10.2005 tarihinde silah kazası sonucu şehit olduğunu, davalı idare tarafından nakdi tazminat talebinin reddedildiğini, nakdi tazminat ödenmemesi işleminin hukuka aykırı olduğunu belirterek iptaline karar verilmesini talep etmiştir.

Dava dosyasında bulunan bilgi ve belgelerin incelenmesinden; Şırnak/Uludere Dağdibi J.Asyş.Krk.K.lığı emrinde J.Er olarak askerlik hizmetini yapmakta olan davacıların oğlu..........'un, 13.10.2005 tarihinde nöbete gitmekte olan J.Er ..............’e ....... misin, döner misin demek suretiyle şakalaşması ve bu şakaya sinirlenen J.Er............'in bu şekilde konuşmaması konusunda uyarmasına rağmen şakaya devam etmesi üzerine J.Er ..............'in silahını doğrultup ateşlemesi neticesinde vefat ettiği, Şırnak Ağır Ceza Mahkemesinin 21.10.2008 gün ve 2007/806 Dosya, 2008/541 Karar sayılı kararı ile ...........'in tahrik altında kasten öldürme suçunu işlediği sabit görülerek neticeten 15 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildiği, 2330 sayılı kanun kapsamına girmediğinden davalı idare tarafından nakdi tazminat talebinin reddedildiği anlaşılmıştır.

Nakdi Tazminatın ödenme usul ve esasları 2330 Sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ile Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelikte düzenlenmiştir.

2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanunun 1 nci maddesinde, bu kanunun amacının Barışta güven ve asayişi korumak, kaçakçılığı men, takip ve tahkikle görevli olanların bu görevlerinden dolayı ya da görevleri sona ermiş olsa bile yaptıkları hizmet nedeniyle derhal veya bu yüzden maruz kaldıkları yaralanma veya hastalık sonucu ölmeleri veya sakat kalmaları halinde ödenecek nakdi tazminat ile birlikte bağlanacak aylığın ve bu yüzden yaralanmaları halinde ödenecek nakdi tazminatın esas ve yöntemlerinin düzenlenmesidir, şeklinde belirtilmiştir. Kanununun ikinci maddesinde ise, iç güvenlik ve asayişin korunması veya kaçakçılığın men, takip ve tahkikle görevlendirilen personelle kimlerin amaçlandığına açıklık getirilerek kanun kapsamında bulunan personel sayılmıştır. 2330 sayılı kanuna dayanılarak çıkarılan Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmeliğin kapsamla ilgili 2 nci maddesinde, iç güvenlik ve asayişin korunması ile kaçakçılığın men, takip ve tahkiki konularında görevlendirilen personel sayılmakta, bu görev ve yardımlardan dolayı veya görev ve yardımları sona ermiş olsa bile yaptıkları bu görev ve yardımları nedeniyle ya da devlet güçlerini sindirme amacına yönelik saldırı sonucu, derhal veya bu yüzden maruz kaldıkları yaralanma ve hastalık sonucu ölmeleri halinde hak sahiplerine verilecek nakdi tazminat ile bağlanacak aylığın, sakat kalmaları halinde kendilerine verilecek nakdi tazminatın esaslarını kapsayacağı açıklanmıştır.

Belirtilen mevzuat hükümlerine göre nakdi tazminat ödenebilmesi için; iç güvenlik ve asayişin korunması, kaçakçılığın men, takip ve tahkiki konularında görevli olunması ya da görevli kişinin 2330 Sayılı Kanunun 2 nci maddesinde belirtildiği derecede yakını bulunulması, ölüm, sakatlanma ve yaralanmanın, belirtilen görevlerin yapılışı sırasında veya görev sona ermiş bulunsa bile görevden dolayı meydana gelmiş olması, ölüm yaralanma ve sakatlanmanın oluşumunda kendi kasdı bulunmaması koşullarının bir araya gelmesi gerekmektedir.

Dava konusuna dönüldüğünde; davacıların oğlu J.Er ..........'un, olay günü iç güvenlik ve asayişin korunması, kaçakçılığın men, takip ve tahkiki konularında görevli olmadığı ve söz konusu ölüm olayının bu belirtilen görevlerin yapılışı sırasında meydana gelmediği, nöbete giden silah arkadaşı J.Er .......... ile şakalaşması ve J.Er ...........'in J.Er ........... tarafından yapılan şakaya sinirlenmesi neticesinde silahını ateşlemesi suretiyle ölüm olayının meydana geldiği anlaşılmıştır. Ülke genelinde askerlik hizmeti ile ilgili bütün görevlerin bu kanun kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir. Askerlik hizmetinin mutad faaliyetleri esnasında meydana gelen ölüm ve yaralanma olaylarının 2330 sayılı kanun kapsamında değerlendirilmek sureti ile uygulamanın genişletilmesi kanunun amacına uygun düşmez. Davacılar hakkında tesis edilen işlemde hukuka aykırılık görülmemiştir.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy