Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2008/811 Esas 2009/13 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2008/ 811
Karar No: 2009 / 13
Karar Tarihi: 08.01.2009

(2946 S. K. m. 3) (Kamu Konutları Yönetmeliği m. 8, 9)

Davacı 16.07.2008 tarihinde Şile Asliye Hukuk Mahkemesi’nde, 17.07.2008 tarihinde AYİM’de kayda geçen dava dilekçesinde özetle; 28.07.2006 tarihinden itibaren Hava Uçaksavar Er Eğitim Merkez Komutanlığı Lojmanları B Blok 3/7 nolu dairede oturmakta olduğunu, bu konutun kendisine subay şartlı olarak MSY 319-2 (B) esaslarına göre tahsis edildiğini, Hava Uçaksavar Er Eğitim Merkez Komutanlığının 11.07.2008 tarihinde yaptığı lojman dağıtımında görev yapan 9 personelin lojman alamadığını, bu nedenle lojmanda oturan 6 jandarma personelinin lojmanı boşaltmaları için yazı yazıldığını, 3 jandarma personelinin ise lojmanda kaldığını, lojmanda şartlı olarak oturan ve 5 yıllık oturma süresi dolan, Hava Uçaksavar Er Eğitim Merkez Komutanlığı personelinden Kd. Bçvş. Şaban AHİ ve Bçvş. ………..'in lojmandan çıkarılmadıklarını, yerlerinin başkalarına tahsis edilmediğini, Genelkurmay Başkanlığının Boş Konutların Değerlendirilmesi konulu emirlerinin kendisine tebliğ edilmediğini ve emirden haberi olmadığını belirterek lojmandan tahliye işleminin iptali ile yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmektedir.

AYİM Nöbetçi Dairesinin 07.08.2008/8 sayılı kararı ile; savunmadan sonra gözden geçirilmek üzere yürütmenin durdurulmasına karar verildiği, bilahare 3 ncü Dairenin 25.09.2008/811 sayılı kararı ile; yürütmenin durdurulması kararının kaldırılmasına karar verildiği anlaşılmaktadır.

Dava dosyasının incelenmesinden; Şile garnizonundaki konut tahsis makamlarının Hava Uçaksavar Er Eğitim Merkez Komutanlığı, Askerlik Şube Başkanlığı ve İlçe Jandarma Komutanlığı olduğu, her birliğin konut tahsislerinin bu birliklerin komutanları tarafından yapıldığı, Genelkurmay Başkanlığının 04.04.2005 ve 18.07.2005 tarihli boş konutların değerlendirilmesi konulu emirleri kapsamında, lojman sayısı yetersiz olan Şile İlçe Jandarma K.lığı’nın aynı garnizonda en fazla konuta sahip olan Şile Hava Uçaksavar Er Eğitim Merkez Komutanlığından konut talebinde bulunduğu, Şile Hava Uçaksavar Er Eğitim Merkez Komutanlığında lojmana girmeye istekli subay, astsubay ve sivil memur olmadığı için boş durumda olan 12 adet lojmanın Şile İlçe Jandarma Komutanlığı personeline tahsis edildiği, ancak bu tahsis işleminin Yönerge’de belirtildiği üzere Genelkurmay Başkanlığının onayının alınmasından sonra bir protokolle ilgili Birliğe geçici olarak devri suretiyle yapılmadığı, bu bağlamda müracaat eden davacıya görev yaptığı Şile İlçe Jandarma Komutanlığı ile yapılmış herhangi bir protokol olmadığı halde 28.07.2006 tarihinde B-3/7 nolu lojmanın bizzat Hava Uçaksavar Er Eğitim Merkez Komutanlığınca tahsis edildiği, 2008 yılı atamaları sonrasında yapılan Şile Hava Uçaksavar Er Eğitim Merkez Komutanlığının 11.07.2008 tarihli dağıtımında bu birliğe ait lojmanlarda hak sahibi olan 9 kişiye talepleri olmasına rağmen lojman tahsisi yapılamadığı, bilahare 3 kişinin konut talebinden vazgeçtiği, ancak diğer 6 kişinin konut talebinde ısrar etmesi nedeniyle davacıdan ikamet ettiği konutu aynı statüdeki diğer jandarma personel ile birlikte 12.08.2008 tarihine kadar boşaltmasının istenilmesi üzerine, süresinde işbu davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Somut olayda davacı; konuta şartlı giren personel kategorisinde değerlendirilerek, bu statü için Yönerge’de öngörülen şartların kendisine tatbik edilmesi gerektiği iddiasında olmasına rağmen, davalı idare; davacının konuta giriş şekline göre konutta oturmaya devam etme yönündeki talebinin hukuki korumadan istifade edemeyeceğini belirtmektedir.

2946 sayılı Kamu Konutları Kanunun 3. maddesinde; konut tahsisinin yapılmasına ilişkin usul ve esasların yönetmelikle düzenleneceği belirtildikten sonra, Kamu Konutları Yönetmeliğinin 8 ve 9. maddelerinde; Türk Silahlı Kuvvetlerine ait görev tahsisli ve sıra tahsisli konutların tahsisinin konutun kullanımına verildiği askeri birlik, karargâh ve kurumların komutanları, kurmay başkanları veya yetki verecekleri amirler tarafından yapılacağı, keza 14/son maddesinde ise; Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin konut tahsis talebi ve değerlendirilmesine dair usul ve esasların (4) sayılı cetveldeki puanlama ve bu madde hükümleri göz önünde bulundurularak Milli Savunma ve İçişleri Bakanlıklarınca ayrıca düzenleneceği öngörülmüştür.

12.04.2006 tarihinde yürürlüğe giren Türk Silahlı Kuvvetleri Konut Yönergesi (MSY 319-2B) Birinci Bölüm 6. maddesinde; Personel atandığı garnizonda mensup olduğu Kuvvetin veya Jandarma Genel Komutanlığı/Sahil Güvenlik Komutanlığı konutlarından istifade eder. Ancak personelin bulunduğu garnizonda kendi Kuvvetine veya Jandarma Genel Komutanlığı/Sahil Güvenlik Komutanlığına ait konut yok ise, diğer kuvvetlere ait konutlardan (Jandarma Genel Komutanlığı konutları hariç) aşağıdaki esaslara göre yararlandırılırlar. Garnizonda;

a. Yalnız bir kuvvete ait konut varsa, o kuvvet personeli gibi konuttan yararlandırılır.

b. Birden fazla kuvvete ait konut varsa, konutlardan yararlanma oranı fazla olan kuvvetin konutlarından yararlandırılır.

c. Birden fazla kuvvete ait konut varsa ve yararlanma oranı da eşit ise kuvvet konutlarından eşit oranda yararlandırılır. hükmü yer almaktadır. Yönergenin aynı bölüm 4. maddesinde Garnizonlarda Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı için ayrılan konutların kendi personeline tahsis edileceği belirtilmiştir.

Türk Silahlı Kuvvetleri Konut Yönergesi hükümleri gereği personel atandığı garnizonda mensup olduğu Kuvvetin konutlarından istifade edecek, ilgili Kuvvet tarafından kendi personeline lojman tahsis edilebilecektir. Personelin bulunduğu garnizonda mensup olduğu Kuvvete ait konut mevcut olmadığı takdirde diğer kuvvetlere ait konutlardan istifade edebilecektir.

Somut olayda; davacının lojmandan tahliye kararına ilişkin işlem tarihi(28.07.2006) itibarıyla, davacının görev yaptığı garnizonda mensup olduğu İlçe Jandarma Komutanlığına ait konutların bulunduğu anlaşılmaktadır. Kendi kuvvetine ait konutun mevcut olduğu garnizonda davacı diğer Kuvvete ait konutlardan yararlandırılamaz. Mevcut personel sayısından fazla konut bulunması halinde konutların boş kalmaması bakımından oluşacak kamu yararı ve kişi yararı göz önüne alınarak diğer kuvvet personeline konut tahsis edilebilir. Ancak bu durum hak sahibi personelin konut talebi halinde ilgili personelin Türk Silahlı Kuvvetleri Konut Yönergesine göre konuttan çıkarılmasına engel teşkil etmez. Konuttan yararlanmada öncelik hak sahibi personele aittir. Bu sebeple davacının lojmandan tahliyesi işleminde bu yönden bir hukuka aykırılık bulunmamaktadır. Daha önce Yönergede düzenlenmeyen bir prosedür içerisinde konut tahsis edilmesinin de, yukarıda bahsi geçen mevzuat hükmü ve yapılan açıklamalar ışığında hukuki korumadan istifadesi mümkün görülmemektedir

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy