Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2008/776 Esas 2009/389 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2008/ 776
Karar No: 2009 / 389
Karar Tarihi: 02.04.2009

(2946 S. K. m. 3, 11) (Kamu Konutları Yönetmeliği m. 8, 9, 14)

Davacı, 24.06.2008 tarihinde AYİM kaydına geçen dava dilekçesi ile özetle; Gölcük Bölgesine ilk atandığında 01.09.2003 tarihinden itibaren Değirmendere Batı Lojmanları Dumlupınar A-3 lojmanında sıra tahsisli olarak ikamet etmeye başladığını, bilahare lojman onarım temin planı gereği 09.10.2006 tarihinde Gölcük Doğu Lojmanları Bafra A-7 lojmanına nakil olduğunu, 2007 yılı genel atamalarıyla Gölcük Yzb. N. Öngören K.lığından Gölcük İkmal Merkezi Malzeme Depo K.lığı görevine atandığını ve aynı lojmanda oturmaya devam ettiğini, 5 (beş) yıllık yasal oturma süresinin 01.09.2008 tarihinde sona ereceğini, bu sürenin bitiminde halen ikamet etmekte olduğu lojman ile ilgili ön tahsis işlemine tabi tutulması isteminin davalı idarece Başiskele Bölgesi lojmanlarından istifade etmesi gerektiği gerekçesiyle reddedilerek 01.09.2008 tarihinden itibaren konutu boşaltmasının istenildiğini, ön tahsis işlemine tabu tutulmayarak ikamet etmekte olduğu lojmanı tahliye etmesi gerektiğine dair tesis edilen işlemin hukuka aykırı olduğunu öne sürerek iptaline ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep etmiştir.

AYİM Nöbetçi Dairesinin 28.08.2008 gün ve 2008/2037-172 sayılı, 3 üncü Dairesinin 31.12.2008 gün ve 2008/2037-776 sayılı kararları ile davacının yürütmenin durdurulması taleplerinin reddine karar verilmiştir.

Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda; davacıya Gölcük Deniz Ana Üs K.lığı tahsis yetkisindeki Gölcük Batı Bölgesi konutlar gurubundaki Dumlupınar A-3 numaralı konutun 01.09.2003 tarihinde sıra tahsisli olarak tahsis edilmiş olduğu, bilahare söz konusu konut hakkında düzenlenen konutta oturulamaz raporuna bağlı olarak uzun süreli bakım/onarım planlaması çerçevesinde kalan yasal oturma süresini tamamlamak üzere Gölcük Doğu Bölgesi konutlar grubundaki Bafra A-7 numaralı konuta 09.10.2006 tarihinde nakil edildiği, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının 21.05.2007 tarihli genel atamalarıyla da Gölcük Yzb........... K.lığı görevinden Gölcük Deniz İkm. Mrk. K. İşit. A. Mlz. Depo K.lığı görevine atandığı, davacının söz konusu atama işlemine bağlı olarak istifade etmesi gereken konut grubunun yine Gölcük Deniz Ana Üs K.lığı tahsis yetkisinde olmakla beraber ayrı bir konut grubu olan Gölcük Başiskele/Yuvacık Bölgesi konut gurubu olduğu, ancak davacının 20.07.2007 tarihli dilekçesine nazaran konutların esaslı bakım/büyük oranım faaliyetleri kapsamında konuttan tahliye edilmeyerek kalan yasal oturma süresini ikamet etmekte olduğu konut tamamlamasına izin verildiği, müteakiben davacının konuttaki 5 (beş) yıllık yasal oturma süresinin 01.09.2008 tarihinde sona erecek olması nedeniyle 16.05.2008 tarihli dilekçesi ile müracaat ederek yasal oturma süresi sonunda konuttan tahliye edilmeyip ön tahsis işlemine tabi tutularak Gölcük Doğu Bölgesi Konutlar gurubundan istifade ettirilmesi talebinde bulunduğu, bu talebin Donanma K.lığının 20.06.2008 gün ve PER:1630-12332-08/Moral ve Spor Ks. sayılı cevabi yazısı ile Başiskele/Yuvacık Bölgesi Konutlar Gurubundan istifade etmesi gerektiği gerekçesiyle reddedilmesi üzerine AYİM'de bu davanın açılmış olduğu anlaşılmıştır.

Dava konusu uyuşmazlık, sıra tahsisli olarak 5 yıllık oturma süresi dolan, oturduğu konut grubu ile görev yaptığı birliğin yararlandığı konut grubu farklı olan davacının ön tahsis işleminden yararlanma hakkı bulunup bulunmadığı hususunda odaklanmaktadır.

2946 Sayılı Kamu Konutları Kanununun 3 ncü maddesinde konut türleri; özel tahsisli görev tahsisli, sıra tahsisli ve hizmet tahsisli olarak sayılmış, konut tahsisinin yapılmasına ilişkin usul ve esaslarının Yönetmelikte düzenleneceği belirtilmiştir.

2946 Sayılı Kamu Konutları Kanununun 11 nci maddesine dayanılarak çıkarılan Kamu Konutları Yönetmeliğinin 8, 9 ve 14 ncü maddelerinde görev ve sıra tahsisli konutların tahsis şekli ile konut tahsis talebi ve değerlendirilmesinin usul ve esaslarının Milli Savunma ve İçişleri Bakanlıklarınca ayrıca düzenleneceği hüküm altına alınmıştır.

12.04.2006 tarihinde yürürlüğe giren Türk Silahlı Kuvvetleri Konut Yönergesinin (MSY 319-2(B)) Üçüncü Bölüm maddesinde konutta yasal oturma süresini dolduran personele uygulanacak ön tahsis işlemlerinin esasları belirlenmiş, son fıkrada; Bu hususlar aynı tahsis makamı veya konut grubunda göreve devam eden personele uygulanır. Aynı garnizonda farklı tahsis makamı veya konut grubunda göreve devam eden personele yasal oturma süresi sonunda yeni görev yerinin konutlarından faydalanır denilmek suretiyle ön tahsisten kimlerin yararlanabileceği düzenlenmiştir. Ancak bu düzenlemenin kendi içerisinde çeliştiği görülmektedir. Birinci cümlede; aynı tahsis makamı veya konut grubunda göreve devam etmenin, bir başka ifadeyle iki koşuldan birini sağlamanın ön tahsisten yararlanmak için yeterli olduğu kabul edilmiş, ancak ikinci cümlede farklı tahsis makamı veya farklı konut grubunda göreve devam edenlerin ön tahsisten yararlanamayacağı belirtilmiştir. Sırf bu hükme bakıldığında davacı aynı tahsis makamının sorumluluğunda göreve devam ettiği için birinci cümleye göre ön tahsisten faydalanabilecek, ancak farklı konut grubunda göreve devam ettiği için ikinci cümleye göre ön tahsisten faydalanamayacaktır. Yukarıdaki düzenleme uyuşmazlığın çözümünde tek başına yeterli olmamaktadır. Bu karmaşık durumun çözümü için Türk Silahlı Kuvvetleri Konut Yönergesinin diğer hükümlerini de irdelemek gerekmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri Konut Yönergesinin İkinci Bölüm 2 nci maddesinde Konutta yasal oturma süresini dolduran veya oturma süresini doldurmadan atanma veya diğer bir sebeple konutu tahliye eden personelin puan hesaplamasının nasıl yapılacağı düzenlenmiştir. Bu düzenlemede ön tahsis işlemiyle ilgili hükümlere de yer verilmiştir. Anılan maddede; Konutta oturan personelden yasal oturma süresini dolduran ve tahsis makamı veya konut grubu (Değişiklik 25.06.07) değişmeyenlerin, ön tahsis işlemine tabi tutulmak üzere, konut başvuru beyannamesi ile (beyanlarında değişiklik olması halinde) son bir ay içerisinde yapacağı müracaat üzerine puanı, bu bölümün 1 nci madde esaslarına göre (her ay için verilen puan hariç) yeniden hesaplanır ve bu personel ön tahsis işlemine tabi tutulur. Ön tahsis sonucu puanı yeterli olmadığından aynı konutta kalamayan veya başka bir konut tahsis edilemeyen personelin her ay için verilen puanı konutunu teslim ettiği kamu konutları geri alma tutanağında belirtilen tahliye tarihini takip eden ay başından itibaren verilmeye başlanır.... hükmü bulunmaktadır. Davacı hakkındaki red işleminin tesis edildiği tarihte de değişik hali yürürlükte bulunan düzenlemeye göre ön tahsis işlemine tabi tutulabilmek için tahsis makamı veya konut grubunun değişmemesi gerekmektedir.

Dava konusu olayda da; davacı aynı tahsis makamı olan Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığının tahsis yetkisinde olmakla beraber Gölcük Doğu Bölgesi Konutlar gurubunda ikamet etmekte iken 2007 yılı genel atamalarıyla ayrı bir konut gurubu olan Gölcük Başiskele/Yuvacık Bölgesi Konutlar gurubundan yararlanma hakkına sahip olan İkm. Mrk. Malzeme Depo K.lığı görevine atanmış ve buna bağlı olarak konut tahsis makamı değişmemiş ise de; konut gurubu değişmiş olduğundan ön tahsise tabi tutulmaması işleminde hukuka aykırı bir yön bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Her ne kadar davacı savunmaya cevap dilekçesinde Gölcük Bölgesinde görev yapan personelin açtığı benzer davalarda yürütmenin durdurulmasına ve daha sonra da işlemin iptaline karar verildiğini ileri sürmekte ise de; emsal olarak gösterdiği kararlar incelendiğinde, davacıya emsal teşkil edemeyeceği, zira söz konusu kararlarda Altınova lojman bölgesinde ikamet edildiği ve bu bölgede 243 adet konutun Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığının tahsis yetkisinde bulunması nedeniyle ön tahsise tabi tutulmalarının gerektiğine işaret edildiği anlaşılmaktadır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy