Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2008/711 Esas 2008/1367 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2008/ 711
Karar No: 2008 / 1367
Karar Tarihi: 18.12.2008

(Kamu Konutları Yönetmeliği m. 14, 15)

Davacı 09.06.2008 tarihinde AYİM kayıtlarına giren dava ve 08.09.2008 tarihinde kayıtlara giren cevaba cevap dilekçelerinde özetle; beş yıllık oturma süresini doldurması sebebiyle halen oturduğu lojmanda kalabilmek için 05.06.2008 tarihli lojman dağıtımında ön tahsis işlemine tabi tutulmayı talep ettiğini, 12 adet lojmanın öneriye çıkarıldığını, ancak dağıtım sonunda onüçüncü sırada olması sebebiyle oturduğu lojmanın kendisine tahsis edilmediğini, sahibi olduğu gayrimenkulü beyan etmesi sebebiyle puan hesabının buna göre yapıldığını, ancak aynı dağıtımda lojman tahsis edilen Müh.Alb. ………’ın Ankara il sınırlarında Çankaya ve Eryaman semtlerindeki gayrimenkullerini beyan etmemesi sebebiyle lojman puanının yüksek hesaplandığını ve dağıtımın buna göre yapıldığını, Müh.Alb. …………..’ın söz konusu gayrimenkulleri beyan etmesi halinde puanının kendisinden daha düşük olacağını, bilahare Müh.Alb. ……….’ın kendisinin emsal gösterildiğini öğrenmesi üzerine kendisine tahsis edilen lojmanı iade ettiğini belirterek, 05.06.2008 tarihinde yapılan ön tahsis sonucu Müh.Alb. …………. adına tahsis yapılması ve bu sebeple ön tahsis dışında kaldığından, halen oturmakta olduğu lojmanda adına ön tahsis yapılmaması işlemlerinin yürütmelerinin durdurularak iptaline karar verilmesini talep ve dava etmektedir.

AYİM 3.D.nin 19.06.2008/1836-711 sayılı kararı ile savunmadan sonra gözden geçirilmek üzere yürütmenin durdurulmasına, 17.07.2008/1836-711 sayılı kararı ile yürütmenin durdurulması kararının kaldırılması isteminin reddine ve 18.09.2008/1836-711 sayılı kararı ile yeniden yürütmenin durdurulmasına karar verildiği anlaşılmıştır.

Dava dosyasının incelenmesinden; aralarında davacının oturmakta olduğu Mamak Çiğiltepe Mah. Kutan Apt. 208/10 nolu dairenin de bulunduğu, 4.Kor.K.lığı konut grubuna ait boş ve boşalacak 12 konutun 21.05.2008 tarihinde konut için sırada bekleyen 287 personele önerildiği, Müh.Alb. ……………’ın 77 puanla 231.sırada, Müh.Alb. ……………..n ise 86 puanla 198. sırada öneri listesinde yer aldığı, 05.06.2008 tarihi itibarıyla öneriye çıkarılan 12 adet konut için toplam 27 personelin tercihte bulunduğu, Müh.Alb. ………….’ın lojman puanı itibarıyla konut önerisine tercih yapan personel listesinde 7 nci sırada, davacının ise 13 ncü sırada yer aldığı, öneriye sunulan 12 adet konutun TSK Konut Yönergesi 3. Bölüm 4. madde 1. paragrafı kapsamında tercihte bulunan 12 kişiye söz konusu konutların tahsis edildiği, ancak Müh.Alb. ………..’ın konut puanlaması yapılırken 16.01.2003 tarihinde düzenlediği güncel olmayan konut başvuru beyannamesinin esas alındığı, söz konusu beyannamede Müh.Alb. ………’ın Ankara garnizonunda sahibi olduğu 2 adet dairesinin henüz beyan edilmemiş olduğu, söz konusu lojman tahsis işlemi yapıldıktan sonra davacı tarafından işbu davanın açılmasını müteakip Müh.Alb. …………..’ın ön tahsis işlemi ile adına tahsis edilen Mamak Çiğiltepe mah. Cansu Apt. 212/5 nolu konutu tahliye etmek istediği yönünde yaptığı başvurunun KKK.lığının 12.06.2008 tarihli yazısı ile onaylandığı ve konutu boşalttığı anlaşılmaktadır.

TSK Konut Yönergesinin 3. Bölüm 1/3 maddesi; Daha önce verilen konut başvuru beyannamesinde meydana gelen değişiklikler, değişikliğin meydana gelmesinden itibaren bir ay içerisinde yeniden düzenlenecek konut başvuru beyannamesiyle tahsis makamına veya yetki vereceği birimlere bildirilir, aynı Yönergenin 3. Bölüm 4/1 maddesi ise; Konutta yasal oturma süresini dolduran personelin konuttan çıkarılmadan yeniden puanlaması yapılır ve diğer personel ile birlikte öneri listesine dahil edilir. Bu personelin ikametindeki konutlar, ön tahsis işlemine tabi tutulacağı belirtilerek diğer boş ve boşalması gereken konutlar ile birlikte öneriye çıkarılır. Öneri sonu itibariyle sadece öneriye cevap veren personelin yer aldığı puan sıralamasında personelin sırasının öneriye çıkarılan konut sayısı içinde kalması halinde bu personele ikametindeki konut yeniden beş yıllığına tahsis edilir. şeklinde düzenlenmiştir.

Mevzuat hükümleri ışığında yapılan incelemede; davacının emsal olarak gösterdiği Müh.Alb. ………….’ın en son konut başvuru beyannamesindeki değişiklikleri bir aylık süredeki bildirim yükümlülüğüne aykırı olarak beyan etmemesinden dolayı konut puanının güncel olmayan beyannamesine göre yüksek hesaplandığı, bu şekilde öneriye cevap veren 27 personel arasında 7. sırayı alarak dağıtılan konut sayısı (12 adet) içinde kaldığı ve ikamet ettiği konut için ön tahsis işlemi uygulandığı, öte yandan sahibi olduğu gayrimenkul beyan eden davacının hesaplanan puan ile 13. sırayı alarak dağıtılan 12 adetlik konut sayısının bir sıra altında kaldığı ve ön tahsis işlemi yapılmadığı, mevcut durum itibariyle Müh.Alb. …………’ın güncel bilgilerine göre konut tahsis hakkı olmamasına rağmen, puanının hatalı ve eksik bilgilere göre hesap edilmesinden dolayı yasal olarak hakkı olmadığı halde yeniden konutunda oturma hakkını kazandığı, hukuka aykırı olarak gerçekleşen bu ön tahsis işlemi, konut önerisine cevap veren 27 personel arasında dağıtılan 12 adet konut sıralamasının hemen bir sıra altında kalan davacıyı doğrudan etkileyerek, adına ön tahsis yapılmaması sonucunu doğurduğu, sonuç itibariyle davacı yönünden hak kaybına sebep olduğu noktasında hiç bir şüphe bulunmayan işlemin mevzuat hükümlerine aykırı olduğu sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

05.06.2008 tarihli lojman dağıtımında Müh.Alb. ………..’a lojman ön tahsis işlemi yapılması ve davcıya ön tahsis yapılmaması İŞLEMİNİN İPTALİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy