Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2008/699 Esas 2008/1382 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2008/ 699
Karar No: 2008 / 1382
Karar Tarihi: 25.12.2008

(926 S. K. m. 118)

Davacı 21.05.2008 tarihinde AYİM kayıtlarına geçen dava dilekçesinde özetle; 2006 genel atamaları ile GATF Crh. Tıp Bil. Böl. Bşk.lığı Acil Tıp AD Bşk.lığı Acil Hab. ve Amb. Ks. Acil Tıp Tekns. Kadrosuna atandığını, bu görevi ifa ederken GATA K.lığının 07.04.2008 tarihli emri ile, asli görevi uhdesinde kalmak üzere 1 No'lu Tüketim Malzemeleri Mal Saymanı ve Ana Malzeme ve Yedek Parça Mal Saymanlıklarına karşı Acil Tıp AD Bşk.lığı İkmal Astsubayı olarak görevlendirildiğini, oysa ikmal astsubaylığı ve mal sorumluluğu görevinin TMK 61-9895 sayılı kadronun 87'nci paragrafında yer alan İdari İşler Astsubayına ait olduğunu, İdari işler astsubayı olarak atamalı bulunan kişinin asli görevi uhdesinde kalmak üzere Loj. Şb. Müdürlüğü emrine görevlendirilmiş olması nedeniyle onun yapması gereken ikmal astsubaylığı görevinin kendisine verildiğini, diğer taraftan GATA K.lığının 09.10.2007 tarihli emrinde; mal sorumluluğu görevlerini öncelikle birim ve kliniklerde görevli ikmal astsubayların, yoksa başhemşirelerin, başhemşirelerin görev yoğunluklarına göre de sivil memurların yürüteceğinin belirtildiğini, bu emir doğrultusunda halen bu görevi Sağ. Yzb. …….'un yürüttüğünü, dolayısıyla, öncelikle atamalı idari işler astsubayının, bu mümkün değilse başhemşirenin, bu da mümkün değilse sivil memurun ifa etmesi gereken bir görev ile görevlendirilmesinin hukuka aykırı olduğunu belirterek, bu konuda yaptığı idari müracaatın reddine dair işlemin iptalini talep etmektedir.

Davacının, işlemin yürütülmesinin durdurulması istemi AYİM 3 ncü Dairesinin 28 Temmuz 2008 tarihli kararı ile reddedilmiştir.

Dosyada mevcut bilgi ve belgelerden; Lojistik şube sağlık kısım amiri olarak atamalı Ecz.Bnb…….'in emekliye ayrılması ve KKK lığınca kadro karşılığı kadar personel atandırılmaması sonucu, yatarak tedavi gören hastalar için ihtiyaç duyulan malzemelerin tedarik faaliyetlerinde yaşanabilecek sorunları önlemek maksadı ile GATF Acil Tıp AD Bşk.lığı mal sorumlusu ve ikmal astsubayı Sağ.Kd.Bçvş. ….’nun GATA K.lığının 6.12.2007 günlü emri ile Lojistik Ş.Md.emrine görevlendirildiği, görevlendirme emri Asli görevi uhdesinde kalmak üzere verilemesine rağmen, Sağ.Kd.Bçvş. …'na ilave olarak verilen görevler, asli görevini yerine getirmesini imkânsız kılması nedeniyle bu görevin ilk önce Sağ. Yzb. ……’a verildiği ancak Yzb. ….’un da bazı görevlerinin bulunması ve bunlarla birlikte yeni görevlendirmenin ağır olduğu fikriyle bu kez aynı görevin davacıya, (asli görevi uhdesinde kalmak üzere) ek görev olarak verildiği anlaşılmaktadır.

Kamu hizmetlerinin görülmesi sırasında dikkat edilecek husus her hizmetin kadro görevine uygun bir şekilde gördürülmesidir. Buradan hareketle hizmet gereklerine göre kadrolar belirlenecek ve belirlenen bu görevler usulüne uygun atanan kimselerle yerine getirilecektir. Ancak kamu hizmetlerindeki değişiklikler ve bu hizmetin bu değişikliklere göre de verimli, dengeli bir şekilde sunulması için zaman zaman görev değişikliklerine ve ek görevlendirmelere ihtiyaç doğmaktadır.

Bu gerçek yaşamdan kaynaklanan bir zorunluluktur. İdare bu şekilde doğan ihtiyaçlara göre önlem almak yetkisindedir.

Davacının durumunu da bu açıdan ele aldığımızda idarenin tamamen hizmet gereklerini doğru ve hukuka uygun bir şekilde takdir ederek önlem aldığı ve hizmetin aksatılmadan yürütülmesi için bu ek görevlendirmeyi yaptığı görülmekle işlemde hem mevzuat yönünden, hem de takdir yetkisinin kullanılması açısından herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy