Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2008/620 Esas 2009/78 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2008/ 620
Karar No: 2009 / 78
Karar Tarihi: 14.01.2009

(2955 S. K. m. 33, 34) (926 S. K. m. 124)

Davacı, 02.06.2008 tarihinde Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kayıtlarına giren dava dilekçesinde özetle; yaklaşık 4 yıldır GATA Viroloji Bilim Dalı Bşk.lığı görevini sürdürdüğünü, uzmanlık kadrosunun Viroloji Bilim Dalı olduğunu, uzmanlık alanında yaptığı bilimsel çalışmalar nedeniyle ülke genelinde tanınan saygın bir bilim adamı olduğunu, 2007 yılından itibaren GATA Etik Kurulunda görev yaptığını, bu kurulda görev yapmakta iken Doç.Tbp.Yb. …………… ile ilgili yayın etiğini ilgilendiren bir başvuruyu incelerken Kurul Başkanının, GATA K.nın kendisini arayarak işlemin …………… lehine sonuçlandırılmasını istediğini ve aleyhte oy kullananların isimlerinin kendisine bildirilmesini istediğini söylediğini, kendisinin şahsi kanaatini içeren taslak metin hazırlayarak, kurula ibraz ettiğini, aynı gün Doç.Tbp.Alb. ………..’ın kendisini cep telefonundan arayarak Hakkari-Yüksekova’ya görevlendirildiğini, söz konusu görevlendirilmenin Yüksekova bölgesinde askeri birliklerdeki hijyen şartlarının personel üzerindeki etkisini incelemek hususunu kapsadığını, ancak hijyen konusunun tamamen Halk Sağlığı Anadal Uzmanlık alanı konusu olduğunu, kendisinin uzmanlık alanı bakımından halk sağlığı ile akademik düzeyde doğrudan bir ilgisi bulunmadığını, öte yandan dava konusu görevlendirme emri ile görevlendirmeye tabi tutulan diğer öğretim üyesi Doç.Tbp.Yb. …………….’ın da Etik Kurul Üyesi olmasının son derece anlamlı olduğunu, 2955 sayılı GATA Kanununun 33 ncü ve 34 ncü maddesinde belirtilen görevlendirmelerin ancak Genelkurmay Bşk.lığınca yapılacağı yönünde amir ve açık hüküm bulunduğunu, söz konusu görevlendirmenin GATA Kanununa aykırı olarak GATA K.lığınca yapıldığını, uzmanlık alanını kapsamadığı halde sadece Doç.Tbp.Yb. ………… ile ilgili yayın etiğinin birinci bölümünü içeren şahsi kanaati nedeniyle böyle bir görevlendirmenin yapılmış olmasının açıkça hukuka aykırı olduğunu belirterek söz konusu görevlendirme işleminin iptalini talep ve dava etmiştir. AYİM 2.D.nin 11.06.2008 tarih ve 2008/1743-620 Gensek-Esas sayılı kararı ile yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne, AYİM Nöb.D.Bşk.lığının 03.09.2008 tarih ve 2008/1743-335 Gensek-Esas sayılı kararı ile de yürütmenin durdurulması kararının kaldırılması isteminin reddine karar verilmiştir.

Dava dosyasının incelenmesinden; GATA Viroloji Ana Bilim dalı Başkanı olarak görevli olan davacının GATA K.lığının 30.05.2008 tarih ve HRK:1280-17835-08/EĞT.ÖĞT.KS. (ÖĞT.ÜYE) sayılı Görevlendirme konulu emri ile Yüksekova bölgesinde askeri birliklerdeki hijyen şartlarının personel üzerindeki etkisini incelemek amacıyla 03.06.2008-17.06.2008 tarihleri arasında görevlendirildiği, söz konusu görevlendirme işleminin iptali istemiyle Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde işbu davanın açıldığı anlaşılmıştır.

GATA öğretim elemanlarının görevlendirmeleri ile ilgili düzenleme GATA Kanunu’nun 33 ve 34 ncü maddelerinde yer almaktadır.

GATA Kanunu’nun 33 ncü maddesinde GATA öğretim elemanlarının kamu kuruluşlarında görevlendirilmesine dair usul ve esaslar, 34 ncü maddesinde de yurt içinde ve yurt dışında görevlendirilmelerine dair esaslar düzenlenmiştir. 2955 sayılı GATA Kanunu’nun 33 ncü maddesi; İlgili kurumların isteği, Akademi Kurulunun kararı ve Genelkurmay Başkanlığının uygun görmesiyle ihtiyaç duyulan konularda öğretim elemanları diğer yükseköğretim kurumlarıyla, kamu kurum ve kuruluşlarında geçici olarak görevlendirilebilirler. 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nun 124 üncü maddesi hükümleri saklıdır.

Ayrıca ilgili adli mercilerin talebi ile, adli tıp mevzuatı çerçevesinde, adli tıp olaylarında ve diğer adli konularda resmi bilirkişi olarak Genelkurmay Başkanlığının izniyle görevlendirilebilirler. hükmünü içermektedir. GATA Kanunu’nun 34 ncü maddesi; Gülhane Askeri Tıp Akademisinde görevli öğretim elemanları, Genelkurmay Başkanlığınca, görev unvanlarına bakılmaksızın;

a) Eğitim maksadıyla, diğer eğitim hastanelerinin kadrolarına,

b) Askeri hastanelerin bilimsel gelişmesine katkıda bulunmak maksadıyla, bir yılı geçmemek üzere diğer hastanelerin uzmanlık kadrolarına,

c) Sağlık hizmetlerinin yönetimi ve plânlanması maksadıyla; Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Kuvvet Komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığındaki sağlık şube müdürlüğü veya daire başkanlığı kadrolarına,

d) Disiplin, kıdem, kadro, kadrosuzluk ile diğer askeri ihtiyaçlar nedeniyle; Gülhane Askeri Tıp Akademisindeki başka bir göreve ya da Gülhane Askeri Tıp Akademisi dışındaki karargâh ve kurumlara, atanabilir veya buralarda görevlendirilebilirler.

Yüksek Bilim Konseyinde görevli öğretim üyeleri, özlük hakları saklı kalmak kaydıyla, Türk Silâhlı Kuvvetlerinin sağlık ihtiyaçları nedeniyle diğer askeri hastanelerde, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Kuvvet Komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığındaki sağlık şube müdürlüğü veya daire başkanlığı kadrolarında görevlendirilebilirler. Bu personelin Gülhane Askeri Tıp Akademisinde verecekleri derslerin toplam süresi, diğer öğretim üyelerinin haftalık ders süresi kadardır.

Yüksek Bilim Konseyinde görevli öğretim üyeleri, özlük hakları saklı kalmak kaydıyla, Türk Silâhlı Kuvvetlerinin sağlık ihtiyaçları nedeniyle diğer askeri hastahanelerde, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Kuvvet Komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığındaki sağlık şube müdürlüğü veya daire başkanlığı kadrolarında görevlendirilebilirler. Bu personelin Gülhane Askeri Tıp Akademisinde verecekleri derslerin toplam süresi, diğer öğretim üyelerinin haftalık ders süresi kadardır.

Öğretim elemanlarının yollukla veya yolluk almaksızın yurt içinde ve dışında kongre, konferans, seminer ve benzeri bilimsel toplantılarla, bilim ve meslekleri ile ilgili diğer toplantılara katılmaları, araştırma ve inceleme gezileri yapmaları, araştırma ve incelemenin gerektirdiği yerde bulunmaları, Gülhane Askeri Tıp Akademisi ilgili kurullarının kararı ve Genelkurmay Başkanlığının onayına tabidir. Acil hallerde yurt içinde yapılan bu gibi bilimsel toplantılara katılmaya Genelkurmay Başkanlığına bilgi verilmek suretiyle Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığınca da izin verilebilir.

Yurt dışında görevlendirilecek öğretim üyelerine verilecek yolluklar, yol masrafları ve gündelikler, genel hükümler çerçevesinde ödenir.

Yurt dışında görevlendirilen öğretim elemanlarına yurt dışı kuruluşlardan burs veya ücret sağlanmışsa, bunlar görev yapacakları sürece, maaşlı izinli sayılırlar.

Dış ülkelerde kalınacak sürenin uzatılması Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kurulunun kararı ve Genelkurmay Başkanlığının onayına bağlıdır.

Gülhane Askeri Tıp Akademisinde görevli öğretim elemanları olağanüstü hal, sıkıyönetim, seferberlik ve savaş hallerinde Genelkurmay Başkanlığınca, özlük hakları saklı kalmak kaydıyla, Gülhane Askeri Tıp Akademisi dışında da görevlendirilebilirler. hükmünü içermektedir.

Dava konusu işlemin hukuki dayanağını teşkil eden GATA Kanunu’nun 34 üncü maddesindeki düzenlemede; GATA’da görevli öğretim elemanlarının Genelkurmay Başkanlığınca görevlendirileceği açıkça belirtildikten sonra, hangi görevlerde görevlendirilebileceği tek tek sayılmıştır.

GATA Kanunu’nun 34 üncü maddesinin d bendinde Disiplin, kıdem, kadro, kadrosuzluk ile diğer askeri ihtiyaçlar nedeniyle GATA’daki başka bir göreve ya da GATA dışındaki karargah ve kurumlara atanabilir veya burada görevlendirilebilirler hükmünü amirdir. Bu düzenlemeden anlaşılacağı üzere, GATA öğretim üyelerinin GATA dışında görevlendirilmeleri son derece kısıtlı ve istisnai bir şekilde öngörülmüştür. Asıl olan akademik unvana sahip öğretim üyesi kadrolarında çalışan görevlilerin bu kadrolarında görev yapmasıdır.

2955 sayılı GATA Kanunu’nun 33 ncü ve 34 ncü maddelerinin açık hükümlerinden anlaşılacağı üzere GATA’da görevli öğretim elemanlarının görevlendirilmelerinin Genelkurmay Bşk.lığınca yapılacağı belirtilmişken dava konusu edilen GATA Viroloji Bilim Dalı Başkanı olan ve öğretim üyesi statüsünde bulunan davacının Yüksekova Bölgesinde 03-17.06.2008 tarihleri arasında görevlendirilmesine dair işlemin GATA K.lığınca tesis edildiği anlaşılmaktadır.

Bu nedenle her şeyden önce tesis edilen işlemin, tesis eden makamın yetkisinde olmadığı açıktır. Dolayısıyla dava konusu işlem en başta yetki unsuru itibarıyla hukuka aykırıdır.

Davalı idarece, Genelkurmay Bşk.lığının yetkilerinin hangi başkanlıklarca yerine getirileceğine ilişkin GKY-75-1C Genelkurmay İmza Yetkileri Yönergesinin 9 ncu Kısım 1 nci maddesinde; TSK Sağlık Komutanı ve bağlılarında görevli personelin (öğretim üyesi dahil) bir yıl süre ile geçici görevle TSK’nin diğer birlik ve kurumlarında görevlendirme yazıları düzenlemesiyle TSK Sağlık Komutanının geçici görevlendirme yetkisinin açıkça belirtildiği ileri sürülmüş ise de; davacının TSK Sağlık Komutanlığı tarafından kullanılan bir yetki ile değil, GATA Komutanlığı tarafından kullanılan bir yetki ile görevlendirildiği anlaşılmaktadır. İşlemi inşa eden makamın Genelkurmay Başkanlığınca yetki devredilen makam olmadığı açıktır. TSK Sağlık Komutanlığı ile GATA Komutanlığı makamlarının aynı kişide birleşmesi, halinde dahi GATA Komutanlığı görevini yapan kişinin Genelkurmay Başkanlığı adına yetki kullanmasının hukuka aykırı olacağı şüphesizdir.

Açıklanan nedenlerle;

Davacı Prof.Tbp.Alb…………’ın GATA K.lığına 03.06.2008-17.06.2008 tarihleri arasında Yüksekova bölgesinde görevlendirilmesi işleminin İPTALİNE. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy