Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2008/595 Esas 2009/390 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2008/ 595
Karar No: 2009 / 390
Karar Tarihi: 26.03.2009

(926 S. K. m. 150) (5044 S. K. m. 2, 5) (211 S. K. m. 74, 75)

Davacı, 17.04.2008 tarihinde Kartal 4 üncü Asliye Hukuk Mahkemesi ve 21.04.2008 tarihinde AYİM kayıtlarına giren dava dilekçesi ile 04.12.2008 tarihinde kayıtlara giren cevaba cevap dilekçesinde özetle; 2007 yılı Eylül atamaları ile ikmal Maliye Okl.K.lığı emrine Bakım Sınıf danışmanı olarak atandığını, 2007/2008 eğitim öğretim yılına kadar, sınıf danışmanlığı görevi dışında; TMK kadrosunda sınıf danışmanlarının paragrafının hizasındaki 0099 nolu açıklamasında öğretmenlik de yapar ifadesinden dolayı, haftalık 8 saate kadar girmiş olduğu her ders için ek ders ücreti tahakkuk ettirildiğini, KKY 164-7(B) Yönergesinin yürürlüğe girmesini müteakip, KKY 164-7(A) Yönergesinin yürürlükten kaldırıldığını ve ek ders ücreti ödenmesi ile ilgili açıklayıcı bölümün iptal edildiğini ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı EDOK K.lığının 19.02.2002 tarihli emri ekinde bulunan çizelgesinin 5’inci sırasındaki statüye dahil edilerek haftalık 6 saati maaş karşılığı, diğer 6 saati ise ek ders ücretine mahsuben ödeme yapıldığını, Öğretim Bşk.lığı emrinde değil, Okul K.lığı emrinde çalıştığından dolayı ek ders ücreti hesaplanmasındaki mağduriyetin önlenmesi amacıyla dilekçe ile idareye başvurduğunu, verilen cevabi yazıda sınıf danışmanlığı kadrosuna atanmış personelin aynı kategoride kabul ederek haftalık 12 saati maaş karşılığı, diğer 6 saati ise ücret karşılığı olacak şekilde ek ders ücretine tabi tutulacağının bildirildiğini, K.K. EDOK K.lığının 27.02.2008 tarihli emri EK-A'sında yer alan Ek Ders Ücret Çizelgesinin 1’inci maddesine göre ek ders ücreti hesaplamasının yanlış değerlendirme sonucu sınıf danışmanı ile öğretmenin aynı kategoride kabul edilerek yazılmasının hukuka aykırı olduğunu belirterek, söz konusu ek ders çizelgesinin görevi sütunun 1, 2 ve 3’üncü maddeleri sınıf danışmanı ibaresinin çıkarılarak 5 inci maddedeki idari görevli ibaresi için verilen açıklama kısmına Snf Dnş ibaresinin dahil edilmesini ve 01.10.2007 tarihinden itibaren yapılan eksik ödemelerin yasal faizi ile birlikte ödenmesine karar verilmesi talebinde bulunmuştur.

Dava dosyasının incelenmesinden, 2007 yılı Eylül atamaları ile İkmal Maliye Okl. ve Eğt. Mrk. İkm.Mly.Okl.K.lığı emrine Bkm.Snf.Dnş. kadrosuna atanan davacının, Okul K.lığı emrinde görev yapan sınıf danışmanlarının EDOK K.lığının 19.02.2002 tarihli emrin EK-B'sinde yer alan ek ders ücreti tahakkuk ettirilmesi nedeniyle haftada 6 ders saatine kadar ders ücretini alamadığını, aynı emrin 6’ncı sırasındaki İdari görevli olup öğretim başkanlığında görevli olmayan Sb/Astsb. statüsünde değerlendirilmesi gerektiğini, belirterek mağduriyetinin giderilmesi talebiyle idareye müracaat ettiği, EDOK K.lığının 27.02.2008 tarihli yazısı ile Ek Ders Ücret Çizelgesinin güncellendiğinin ve davacının söz konusu çizelgenin 1’nci maddesinde yer alan statüde değerlendirilebileceğinin bildirilmesi üzerine AYİM'de iş bu davanın açıldığı anlaşılmıştır.

Dava konusu uyuşmazlığın temelinde ek ders ücreti ödenirken davacının öğretmen statüsünde mi yoksa idare görevli statüsünde mi kabul edileceği hususu yatmaktadır. Davacı yaptığı idari müracaatta da öğretmen statüsünde değil idari görevli statüsünde kabul edilerek ek ders ücreti ödenmesi talebinde bulunmuş talebin reddedilmesi üzerine açtığı bu davada işlemin iptaliyle birlikte geçmişte eksik ödenen ek ders ücretlerinin tazminini de istemiş olup usul yönünden davanın reddini gerektirecek bir hukuka aykırılık söz konusu değildir. Davalı idarenin itirazı yerinde görülmeyerek davanın esastan incelenmesine geçilmiştir.

926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun Ek Ders Ücreti başlıklı 150’nci maddesinde; Her derecedeki askeri okullarda ve Meslek Programları Yönetmeliği gereğince açılan kurslarda hizmetin gerektirdiği kadrolara öğretmen atanamaması halinde 5044 sayılı Kanunun esaslarına göre öğretmenler ile subay ve astsubaylara ders görevi verilebilir.

Birinci fıkra gereğince kendilerine ders görevi verilenlere ders saati başına ödenecek ücret her yıl bütçe kanunlarında gösterilir. hükmüne yer verilmiştir.

Bu düzenlemeden anlaşıldığı üzere her derecedeki askeri okullarda ve meslek programları yönetmeliği gereğince açılan kurslarda görevlendirilen öğretmenler ile subay ve astsubaylara verilecek ders görevi 5044 sayılı kanun esaslarına göre belirlenecek, ders saati başına ödenecek miktar ise Bütçe Kanununa göre hesaplanacaktır. O halde davacının hak ettiği ek ders ücretinin belirlenmesindeki esaslar 5044 sayılı Kanun hükümlerinde aranacaktır.

5044 Sayılı Askeri Okullar Öğretmenleri Hakkında Kanunun, 2’nci maddesinde meslek dersleri öğretmenlerinin, muvazzaf veya emekli subay ve askeri memurlardan tayin olunacağı belirtilmiştir.

Yine 5044 sayılı Kanunun 5’nci maddesinde; Asli öğretmenler, öğretmeni bulunduğu bilim dalında, yüksek okullarda haftada oniki, liselerde haftada onbeş ve ortaokullarda haftada onsekiz saat ders okutmakla ödevlidirler. Ancak, teşkilatı elverişli olmayan okullarda bu miktar ders saatlerinden daha az miktarda ders verilebilir.

Yüksek okullarda, haftada oniki saate ilave olarak, öğretmenin fazla okutacağı ders saati, aynı derste aynı konuyu okutmak şartıyla, haftada altı saat olabilir. hükmüne yer verilmiştir.

211 sayılı İç Hizmet Kanununun 74’ncü maddesinde; Hangi rütbe sahibinin hangi birlik ve askeri kurumda ne gibi vazife alacağı kadrolarla gösterilir. hükmüne, 75’nci maddesinde de Her rütbe sahibi, kanunların, nizamların ve amirlerin kendisine tahmil ettiği bütün hizmet ve vazifeleri öğrenmeye, vazifeli olduğu yerlerde öğretmeye ve bu hizmet ve vazifeleri eksiksiz yapmaya ... mecburdur. hükmü bulunmaktadır.

Davacının görev yaptığı birlik TMK.'sı incelendiğinde, atanmış olduğu bakım sınıf danışmanı kadrosunun açıklama kodunun 0099 olduğu, 0099 kodunun açıklamasında öğretmenlik de yapar şeklinde açıklama yer aldığı yine sınıf danışmanlık kısmının öğretim başkanlığının altında yer aldığı, davacının rütbe ve kıdem itibariyle öğretim başkanlığı kadrolarına değil de Okul Komutanlığı emrine atanmış olmasının bu sonucu değiştirmediği anlaşılmakla, davacının idari personel statüsünde ek görevlendirme ile derslere girmediği, öğretmenlik görevinin asli görevi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

İkmal ve Maliye Okul Komutanlığı, Subay Meslek Programları Yönetmeliği ve Astsubay Meslek İçi Eğitimi Yönetmeliği ve Türk Silahlı Kuvvetleri Sınıf Okulları/Eğitim Merkezi Komutanlıkları Yönetmeliği hükümlerine göre; Türk Silahlı Kuvvetleri personeline sınıf branş ve ihtisas özelliklerine uygun eğitim-öğretim yaptıran, sınıfının teknik ve taktik gelişmesi için araştırma, inceleme yapan taktik ve doktrin geliştiren, kurslar açan sınıf okullarından birisidir. Sınıf okullarında öğrenim görenlerin öğrenim düzeyleri dikkate alındığında (Harp Okulları, Fakülte ve Yüksek Okullar ve Astsubay Meslek Yüksek Okulları mezunları gibi) sınıf okullarının 5044 sayılı Kanunda belirtilen yüksek okul olarak kabulü zorunludur.

Bu açıklamalar çerçevesinde somut olay değerlendirildiğinde, davacının ikmal ve Maliye Okul Komutanlığındaki öğretmenlik görevinin asli görevi olduğu, 5044 sayılı Kanun esaslarına göre haftada 12 saat dersi maaş karşılığı okutması gerektiği haftada 12 saati aşan ve en fazla 6 ders saati için Bütçe Kanunu hükümlerine göre ek ders ücreti ödenebileceği, davacıya yapılan ek ders ücreti ödemesinin bu esaslara göre yapıldığı, dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy