Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2008/564 Esas 2008/1395 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2008/ 564
Karar No: 2008 / 1395
Karar Tarihi: 25.12.2008

(6245 S. K. m. 4, 5, 18, 20) (Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliği m. 14, 16, 24, 31)

Davacı, 18.04.2008 tarihinde kayda geçen dava dilekçesinde ve savunmaya karşı cevap dilekçesinde özetle; Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliği gereği atama istemeyenlerin atama formuna eklenmesi gereken sağlık raporu almak için oğlunu İzmir Asker Hastanesi Baştabipliğine götürdüğünü, ancak hastanenin yönergesi gereği 3 yıl üst üste rapor verememeleri nedeniyle oğlunu Ankara/GATA'ya sevk ettiklerini, %83 engelli olan oğlunun İzmir'den Ankara'ya tek başına gidemeyeceği için sevk evrakında refakatli olarak kendisinin de sevki uygun görüldüğünden, oğlu ile birlikte İzmir’den Ankara'ya birlikte geldiklerini, harcırah işlemleri için başvurduğunda ise olumsuz cevap aldığını, oysa kendisi ile benzer durumdaki başka personele harcırah ödendiğini belirterek, oğlunun Ankara/GATA’ya refakatli sevkinden dolayı harcırah ödenmemesi işleminin iptali talep ve dava etmiştir.

Dava konusu uyuşmazlık, davacının %83 oranında engelli olan oğlunun sağlık durumu hakkında atamaya esas rapor almak için müracaat ettiği İzmir Asker Hastanesi baştabipliğinin davacının oğlunu Ankara GATA’ya refakatli olarak sevkine karar vermesi nedeniyle İzmir’den Ankara’ya giden ve söz konusu raporu alarak birliğine dönen davacıya bu sevk nedeniyle harcırah verilip verilmeyeceği noktasındadır. Davalı idare, davacının oğlunun tedavi maksadıyla sevk edilmeyip atamaya esas rapor almak üzere sevk edilmesi nedeniyle 6245 sayılı Kanunun 18’inci maddesi kapsamında kabul edilemeyeceğini savunmaktadır.

Dava konusu uyuşmazlığın çözümü açısından konu ile ilgili mevzuat incelendiğinde; 6245 sayılı Harcırah Kanununun Harcırah Verilecek Kimseler başlıklı 4’üncü maddesinde kimlere harcırah verileceği düzenlenmiş; Bu Kanunda belirtilen hallerde:1. Bu Kanun kapsamına giren kurumlarda çalışan memur ve hizmetliler ile aile fertlerine ve aynı kurumlarda fahri olarak çalışanlara harcırah verilir. hükmüne; Harcırahın Unsurları başlıklı 5’inci maddesinde; Harcırah; yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer değiştirme masrafını ihtiva eder. İlgili, bu kanun hükümlerine göre bunlardan birine, birkaçına veya tamamına müstahak olabilir. hükmüne yer verilmiştir.

6245 Sayılı Harcırah Kanununun 18 nci maddesi; Memurlar, yardımcı hizmetler sınıfına dahil personel ve kurumlarda yalnız ödenek mukabili çalışanlar ile aşağıdaki (c) bendinde yazılan hallerde aile fertlerinden, memuriyet mahalli dışına;

a. Görevlerine ait mesleki ve sıhhi yeterliklerinin tespiti veya kurumlarınca görülecek lüzum üzerine imtihan için gönderilenlere, gidiş ve dönüşleri için yol masrafı ve gündelik ile bu amaçla gönderildikleri yerde geçen sürenin en çok yedi günü için gündelik ödenir.

b. Hava değişimi maksadıyla gönderilenlere gidiş ve dönüşleri için yol masrafı ile yalnız yolda geçen süre için gündelik ödenir.

c) Kanunları gereğince sağlık kurumlarında yatarak veya ayakta tedavi maksadıyla (Aile Fertleri için ikamet mahalli dışına) gönderilenlere, gidiş ve dönüşleri için yol masrafı ve gündelik ödenir. Ayakta tedavi görenlere ayakta tedavi süresince gündelik ve ikamet ettikleri yer ile tedavi kurumu arasındaki mutat taşıt ücreti ayrıca ödenir. hükmünü; Aynı Kanunun Hastalara Refakat Halinde Harcırah başlıklı 20’nci maddesi ise; Hastalıkları icabı 18 inci maddenin (c) bendinde yazılı yerlere bir kimse refakatinde gitmesi lüzumu resmi tabip raporuyla tevsik edilenlere refakat edecek aile efradından birisine ve aile efradından refakat edecek bir kimse bulunmadığı takdirde kurumlarınca terfik olunacak memur veya hizmetliye bu işin devamı müddetince yevmiye ve yol masrafı verilir. hükmünü içermektedir.

Açıklanan yasal düzenlemelere göre; hastalıkları icabı belirtilen yerlere bir kimse refakatinde gitmesi lüzumu resmi tabip raporuyla tevsik edilenlere refakat edecek aile efradından birine bu işin devamı müddetince yevmiye ve yol masrafı verilmesi gerekmektedir.

Davalı idarenin kabulünün aksine, davacının atamaya esas raporunun temini, atama şeklindeki idari işleme etkili ve bir yönü itibarı ile davacının menfaatini korumakla birlikte hizmete müteallik bir uygulamadır. Bu sebeple Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliğinin 14’üncü maddesi ile sağlık durumu dikkate alınarak esaslı bir unsur kabul edilmiş; aynı Yönetmeliğin 16’ncı maddesinde sağlık imkanları garnizon derecelerinin tespitinde etkili sayılmış, Yönetmeliğin 24’üncü maddesinde hayati öneme haiz sağlık durumu, garnizon görev süresi ile bağlı olunmaksızın atanmayı mümkün kılan sebep olarak kabul edilmiş ve nihayet Yönetmeliğin 31’inci maddesi ile atamaya esas sağlık durumunun belgelendirilmesinin gerekliliği hüküm altına alınmıştır. Davacının, %83 oranında özürlü olduğu sağlık kurulu raporu ile tespit edilmiş olan oğlu ………….’ın tedavisinin görev yapmakta olduğu İzmir garnizonunda devamına yönelik olarak atama görmek istememesi nedeniyle, atama mevzuatı gereği kendisinden istenen raporu almak için müracaat ettiği İzmir Asker Hastanesi Baştabipliğince oğlunun Ankara/GATA’ya refakatli olarak sevkine karar verildiği ve davacının da bu sevke uygun olarak oğluna refakat ederek kendisinden istenen raporu almak üzere Ankara’ya gittiği dikkate alındığında usulüne göre tanzim edilen sağlık raporuna istinaden hasta ve bakmakla yükümlü olduğu oğluna refakat eden davacıya 6245 sayılı Harcırah Kanununa uygun olarak harcırah ödenmesi gerekirken aksi yönde tesis edilen işlemin hukuka aykırı olduğu vicdani kanaatine varılmıştır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Davacıya, İzmir Asker Hastanesi Baştabipliği tarafından oğlu ……….’ın refakatli olarak Ankara/GATA’ya sevk edilmiş olması nedeniyle, 6245 sayılı Kanunun 18 ve 20’nci maddeleri uyarınca harcırah ödenmemesi işleminin İPTALİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy