Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2008/309 Esas 2008/1020 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2008/ 309
Karar No: 2008 / 1020
Karar Tarihi: 11.09.2008

(926 S. K. m. 24) (Türk Silâhlı Kuvvetleri Subay Sınıflandırma Yönetmeliği m. 10)

Davacı vekili 21.02.2008 tarihinde kayda geçen dilekçesinde özetle; müvekkilinin 2007 yılında Hava Harp Okulundan pilot olarak mezun olduğunu, müvekkili hakkında, Çiğli Ana Jet Üssündeki uçuş eğitimleri devam ederken rahatsızlanması sonucu yapılan muayenede Eskişehir Asker Hastanesinin 20 Kasım 2007 tarihli 2223 sayılı raporu ile Jenaralize epilektiform elektro ensafalogram anomolisi tanısı ile uçucu yetiştirmeye elverişli bulunmayarak Hava Kuvvetlerinde yeniden sınıflandırılması uygundur, kararı verildiğini, işbu rapora yapılan itiraz sonucu Güzelyalı Asker Hastanesi Baştabipliğince tekrar yapılan muayene ile hakkında aynı tanı ile aynı kararın verildiğini, bu rapor sonucu müvekkilinin derhal uçuşlardan alınarak idari bir göreve verildiğini, alınan bu raporlarla müvekkilinin pilot olma hakkının fiilen sona erdirildiğini, bu yaşına kadar herhangi bir sara nöbeti ve baygınlık geçirmeyen müvekkilin ailesinde de bu rahatsızlığının mevcut olmadığını, dolayısıyla müvekkili hakkındaki işbu tanı konusunda hata yapıldığını iddia ederek; Hava Kuvvetleri Komutanlığı Güzelyalı Asker Hastanesi Baştabipliği Nöroloji Kliniğince verilen 17 Ocak 2008 tarihli ve 48 sayılı raporla Jenaralize epilektiform EEG anormalliği tanısı ile uçucu yetiştirmeye elverişli bulunmayarak Hava Kuvvetlerinde yeniden sınıflandırılması işleminin iptali talep ve dava etmiştir.

Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelerin incelenmesinde; Uçuşa intibaksızlık nedeniyle muayeneye çıkan davacının, uçuş sırasında bulantı şikayeti ile yapılan muayenesi ve tetkikler sonucunda indirect hiperbilirubinemr tespit edilerek sağlık kuruluna çıkarıldığı ve Hava Sağlık Muayene Merkez Başkanlığının (Güzelyalı/İzmir) 23 Ekim 2007 tarihli ve 718 sayılı raporu ile uçucu yetiştirmeye elverişlidir. kararı verildiği, davacının hastalığı sonunda yapılan muayeneler neticesinde 1 nolu Hava, Sağlık Muayene Merkez Başkanlığının (Eskişehir) 20 Kasım 2007 tarihli ve 2223 sayılı ve Hava Sağlık Muayene Merkez Başkanlığının (Güzelyalı/İzmir) 17 Ocak 2008 tarihli ve 48 sayılı rapor ile Jenaralize epilektikform EEG anormalliği tanısına istinaden TSK SYY'nin 12/A F-2 Md.69 ve 72 gereği uçucu yetiştirilmeye elverişli değildir, TSK SYY'nin Hv.K.K.lığına ait (+) işaretli sınıflarında yeniden sınıflandırılması uygundur kararı verildiği, Genelkurmay Başkanlığının 31 Aralık 2007 tarihli ve TSK.SAĞ:9052-414-07/Sağ.Hiz.D.Rp.Ş. (899) sayılı emri ile kontrol muayenesine gönderilen personel hakkında Güzelyalı Asker Hastanesi Baştabipliğinin 17 Ocak 2008 gün ve 48 No'lu Raporu ile aynı tanı ve kararın verildiği, her iki kararın aynı olmasından dolayı TSK Personeli Sağlık Muayene Yönergesi (MY 33-2(B)) gereği kararın kesinlik kazandığı Genelkurmay Başkanlığının 17 Nisan 2008 gün ve TSK.SAĞ:8050-879-08/Sağ.Hiz.D.Rp. Ş.(899) sayılı yazısı ile davacıya bildirildiği anlaşılmaktadır.

926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 24 ncü maddesinin b fıkrasında; Uçuculuk niteliğini kaybeden veya uçmak istemeyen uçucu subaylar yeniden sınıflandırılırlar. Ancak sınıf değişikliğini gerektirecek nitelikteki sıhhi sebepler hariç olmak üzere, Kara Havacılık ve Pilot sınıfındaki kıdemli yüzbaşı ve daha üst rütbelerdeki uçuculuk niteliğini kaybeden veya uçmak istemeyen subaylar yeniden sınıflandırılmazlar. Bunların uçuculuk statüleri sona erer hükmü yer almaktadır.

926 Sayılı Kanuna dayanılarak çıkarılan ve 23.5.1968 günlü 12906 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Türk Silahlı Kuvvetleri Subay Sınıflandırma Yönetmeliğinin Yeniden Sınıflandırma başlıklı 10’ncu maddesinde; uçuculuk niteliğini kaybetme veya uçmak istemeyerek uçuştan ayrılma yeniden sınıflandırmayı gerektiren hallerden sayılmıştır.

Davacı dilekçesinde tanı ve karara itiraz ederken EEG Anormalliği tanısı ile kendisine Epilepsi Hastası olabileceği ihtimali ile pilotaja elverişsizlik kararının verildiğini, EEG Anormalliğinin sağlıklı insanlarda da bulunabileceğini ifade etmektedir. Davacı hakkında düzenlenen her iki raporun da tanı ve kararlarının Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine uygun olduğu ve Türk Silahlı Kuvvetleri Personeli Sağlık Muayene Yönergesi (MY 33-2(B)) esasları doğrultusunda düzenlendiği, Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde EEG Anormalliğinin hastalık ve arızalar listesi A/12 F-1 maddesinde yer aldığı, Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği Genel Hükümler Md.72 nin ilk paragrafında uçuş emniyetini bozacak hallerin pilotaja elverişsizlik durumu için yeterli olduğu ifade edildiğinden kararın tıbbi açıdan da doğru olduğu anlaşılmaktadır. Davacının sağlık durumu Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği hükümlerine göre yetkili Sağlık Kurullarında değerlendirilmiş ve uçuşa elverişli olmadığına karar verilmiştir. Bu durumda bağlı yetki çerçevesinde hareket etmek durumunda olan idarenin, davacı hakkında sınıf değişikliği işlemi tesis etmesinde kanuna ve hukuka aykırı bir durum bulunmamaktadır.

Diğer taraftan davacının bir dönem bu sürece kadar uçuş görevini yerine getirebilmiş olması, aktif spor hayatına devam etmiş olması, ileriki dönemlerde de bu görevini tam olarak yerine getirebileceğinin kanıtı olamaz. Öte yandan dava dilekçesi ekinde sunulan Hacettepe Üniversitesi Hastanelerine ait 12.12.2007 gün ve 07-2873 sayılı Elektroensefelografi raporunda : …… 2-3 kez göz kapamayı takiben ortaya çıktığı dikkati çeken keskin karakterli yavaş dalgalarla bir kez diken dalga kompleksini andırır tekli deşarjdan oluşan paroksismal bir bozukluk izlenmiştir. şeklinde belirtilen kanaat de davacı hakkında askeri sağlık kurumlarınca düzenlenen raporları ve buna istinaden oluşturulan uçuştan ayırma işleminin doğruluğunu teyid etmektedir.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy