Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2008/18 Esas 2008/754 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2008/ 18
Karar No: 2008 / 754
Karar Tarihi: 01.05.2008

(2709 S. K. m. 125) (2946 S. K. m. 11) (Kamu Konutları Yönetmeliği m. 26)

Davacı 12.12.2007 tarihinde AYİM kayıtlarına geçen dava dilekçesinde özetle; 31.08.2007 tarihinde MSB lojmanlarından adına tahsis edilen lojmanın su borcu nedeniyle su sayacının su idaresi tarafından söküldüğünü, 40 YTL su sayacı bedeli ile 20 YTL su borcunu ödemek zorunda kaldığını, zararın idare tarafından tazmin edilmediğini belirterek uğradığı toplam 60 YTL zararın yasal faiziyle birlikte tazmin edilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Dava dosyasında yer alan bilgi ve belgelerden; MSB Oran Loj. Doğan Apt. 5/4 nolu kamu konutunun mal sorumlusunun MSB Loj. Bkm. Onr. Des. K.lığı, tahsis makamının ise Hv.K.K.lığı olduğu, söz konusu kamu konutunun 13.09.2005 tarihinde tahliye edildiği, tahliye sırasında su elektrik, vs. borçlarının kapatıldığı, 31.08.2007 tarihine kadar tahsis edilmeyen konutun bu tarihte davacıya tahsis edildiği, konutun tahsis edilmediği dönemde (13.09.2005-31.08.2007) Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı Su ve Kanalizasyon İdaresince (ASKİ) şube yolu bakım ücreti tahakkuk ettirildiği ve tahakkuk ettirilen bakım ücreti ödenmediğinden Doğan Apt. 5/4 nolu kamu konutunun su sayacının söküldüğü, davacının kamu konutunun kendisine tahsisi üzerine 20 YTL bakım ücreti, 40 YTL su sayacı bedelinin ASKİ’ye ödenmek suretiyle kendisine tahsis edilen kamu konutuna su bağlantısını gerçekleştirdiği, davacının 18.09.2007 tarihinde su bağlantısı için ödediği meblağın kendisine ödenmesi için davalı idareye yaptığı reddine ilişkin işlemin 30.10.2007 tarihinde reddi üzerine işbu davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

2946 Sayılı Kamu Konutları Kanunu’nun 11 nci maddesinde kanun hükümlerinin uygulanması ile ilgili usul ve esasların Bakanlar Kurulunca çıkarılacak yönetmelik ile düzenleneceği belirtilmiş, Kamu Konutları Yönetmeliği’nin 26 ncı maddesinde konutların olağan kullanılmasından doğan temizlik ve onarım giderleri dışında kalan asansör, kalorifer, ana duvarlar, çatı, koridor gibi ortak yerlerin bakımı, korunması ve onarımı ile ilgili giderlerin Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca karşılanacağı düzenlenmiştir. Maliye Bakanlığının dosyada bulunan 04.04.2003 tarih ve 10969 sayılı yazısında personele tahsisli olmayan ve boş olarak bulunan konutların boş kaldığı süreler için yakıt ve boş ortak kullanım alanındaki giderlerin idarece karşılanması gerektiği bildirilmiştir.

Anayasa’nın 125 nci maddesine uyarınca idare, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararları ödemekle yükümlüdür. Bu açıdan idarenin sorumluluğu Anayasa prensibi olarak kabul edilmiştir. Ancak Anayasada idarenin sorumluluğunun hangi esaslara göre belirleneceği belirtilmemiş olup bu sorunun çözümünü öğreti ve yargı kararlarına bırakılmıştır. Genel kabule göre idarenin sorumluluğu hizmet kusuru ve kusursuz sorumluluk esaslarına dayandırılmaktadır. İdarenin tazminle sorumlu tutulabilmesi için bir zararın varlığı, zararı doğuran eylemin idareye yüklenebilir olması, zararlı sonuç ile eylem açısından doğrudan doğruya bir nedensellik bağının bulunması zorunludur. İdari işlemden doğan sorumlulukta, sorumluluğu doğuran nedenler yönünden idari eylemlere nazaran bir farklılık yoktur. Hizmet kusuru ve kusursuz sorumluluk kuram ve ilkeleri, genel çizgileriyle bu alanda da yürürlüktedir.

Somut olayda; Millî Savunma Bakanlığı Or-An Lojmanları Doğan Apartmanı 5/4 nolu daire personel tarafından tercih edilmediğinden uzun süre boş kalmıştır. Boş kaldığı dönemde kamu konutunun onarım ve bakım gideri Millî Savunma Bakanlığına aittir. Dairenin boş kaldığı sürede ASKİ Şube yolu bakım ücretinin ödenmemesi ve bu nedenle oluşan zararın engellenmesi için gerekli tedbirler alınmamıştır. Hizmetin iyi işlememesi hizmet kusuru olarak nitelendirilmektedir. Davacıya lojman tahsis edilmesinden dolayı oluşan zararın davalı idare tarafından karşılanması gerekir.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Konut tahsis edilmesinden dolayı oluşan zararın ödenmemesi işleminin İPTALİNE, 60,00 YTL zararın davalı idare tarafından davacıya ödenmesinin HÜKMEN TAZMİNİNE, ödenecek tazminata davacının idareye müracaat tarihi olan 18.09.2007 tarihinden ödeme tarihine kadar YASAL FAİZ UYGULANMASINA, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy