Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2008/1201 Esas 2009/1002 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2008/ 1201
Karar No: 2009 / 1002
Karar Tarihi: 01.10.2009

(2709 S. K. m. 10) (Banka Promosyonları İle İlgili Başbakanlık Genelgesi) (Banka Promosyonları Hakkında Genelge)

Davacı 04.12.2008 tarihinde AYİM kaydına geçen dilekçesinde özetle; KK EDOK K.lığı ile AKBANK T.A.Ş. arasında yapılan maaş ödeme, bankacılık hizmetleri protokolünün iptal edilerek, 04.08.2008 tarih ve 2008/18 sayılı genelge ile değişik Başbakanlık Genelgesine uygun olarak yeni teklifler alınıp yeni bir protokol oluşturulması talebiyle yaptığı müracaatın cevap verilmeyerek zımnen reddedildiğini, mevcut protokolün dayandığı temellerin değiştiğini, AKBANK T.A.Ş ile arasında oluşan husumet sonucu halen maaşını elden almak zorunda kaldığını, bunun yanında kendisine banka promosyonu ödenmediğini, konuyu düzenleyen Başbakanlık Genelgesinde yapılan değişiklik doğrultusunda yeni teklifler alınarak yeni bir protokol yapılması durumunda mağduriyetinin giderilebileceğini, maaşı az olanla çok olanın aynı miktarda promosyon almasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirterek 13.08.2008 tarihli dilekçesiyle yaptığı müracaatın zımnen reddedilmesi işleminin öncelikle yürütmesinin durdurulmasına ve iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

AYİM 3'üncü Dairesinin 25.12.2008 tarih ve Esas No:2008/1201 sayılı kararı ile idari işlemin uygulanması ile telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açık biçimde hukuka aykırı görülmesi şartlarının birlikte gerçekleşmediği gerekçesiyle davacının yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi talebi reddedilmiştir.

Dosyanın incelenmesinden; K.K. EDOK K.lığı, Gnkur.Bşk.lığı Mu.Bil.Sis.Ds.K.lığı ve K.K. Mu.Tb.K.lığı personellerinin maaş ödeme ve bankacılık hizmetleriyle ilgili olarak, anılan komutanlık yetkilileriyle Akbank T.A.Ş Nenehatun Şubesi yetkilisi arasında 15.05.2008 tarihinden geçerli olmak üzere 11.04.2008 tarihinde maaş ödeme, bankacılık hizmetleri protokolü nün imzalandığı, söz konusu protokolün 15.05.2008 maaşlarının ödenmesiyle uygulanmaya başlaması üzerine davacının bahse konu protokolün iptali için açtığı davada AYİM 3'üncü Dairesinin 05.03.2009 tarih ve E:2008/742, K:2009/418 sayılı kararı ile söz konusu protokol hukuka uygun bulunarak davanın reddine karar verildiği, bu arada maaş ödeme protokollerini düzenleyen Başbakanlık Genelgesinde değişiklik yapılmış olmasına dayanarak, davacının idareye müracaat edip mevcut protokolün iptal edilmesini ve genelgedeki değişiklikler de dikkate alınarak yeni teklifler alınıp yeni bir protokol yapılmasını talep ettiği, ancak idare tarafından cevap verilmemek suretiyle talebin zımnen reddi üzerine iş bu davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Dava konusu uyuşmazlık, banka promosyonlarını düzenleyen Başbakanlık Genelgesinde yapılan değişikliğin, bu değişiklikten önce yapılmış ve uygulanmakta olan protokollerin iptalini ve yeni bir protokol yapılmasını zorunlu kılıp kılmadığı hususunda odaklanmaktadır.

Banka promosyonlarını düzenleyen 20.07.2007 tarih ve 2007/21 sayılı Başbakanlık Genelgesinin 5'inci maddesi; Dağıtılacak promosyonlar, ilgili banka tarafından personel adına açılan hesaba her personel için eşit tutarlarda aktarılmak suretiyle altı aylık periyotlarla ödenecektir şeklinde iken 04.08.2008 tarih ve 2008/18 sayılı Genelge ile değiştirilerek Dağıtılacak promosyonlar ilgili banka tarafından personel adına açılan hesaba aktarılmak suretiyle ödenecektir şeklini almıştır.

Davacı Genelgenin değişiklikten önceki 5'inci maddesine uygun olarak hazırlanan protokolde, kişi başı ödenecek promosyon tutarının eşit olarak dağıtılmasının öngörüldüğünü, halbuki maaş miktarları dikkate alınarak oranlama suretiyle promosyonların belirlenmesi gerektiğini, Genelge değişikliğinin bu eşitsizliği ortadan kaldırdığını, mevcut protokolün Genelgeye aykırı hale geldiğini ileri sürmektedir.

İdari işlemlerin yargısal denetimi, tesis edildikleri anda yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine göre yapılmaktadır. Bu hukuk güvenliği ilkesi nin bir gereğidir. Daha önce hukuka uygun olarak tesis edilmiş bulunan işlemlerin doğurduğu hukuki sonuçları ortadan kaldıracak şekilde tasarrufta bulunulması hukuk güvenliği ilkesine aykırılık oluşturur. Hukuk devletinin gereği olan hukuk güvenliğini sağlama yükümlülüğü, kural olarak düzenleyici işlemlerin geriye yürütülmemesini gerekli kılar. Düzenleyici işlemlerin geriye yürümezliği ilkesi uyarınca düzenleyici işlemler, kamu yararı ve kamu düzeninin gerektirdiği, kazanılmış hakların korunması, mali haklarda iyileştirme gibi kimi ayrıksı durumlar dışında ilke olarak yürürlük tarihinden sonraki olay, işlem ve eylemlere uygulanmak üzere çıkarılır.

Bu genel açıklamalardan sonra somut olay değerlendirildiğinde; ilgili Genelgede yapılan değişikliğin ancak yürürlüğe girdiği 04.08.2008 tarihinden sonra yapılacak işlemlere uygulanabileceği, söz konusu değişikliğin geçmişte yapılan protokollere uygulanacağına dair bir hüküm bulunmadığı gibi, değişiklik metninin içeriğinden de geçmiş olaylara uygulanacağına dair bir anlam çıkmadığı, dolayısıyla idarenin mevcut protokolü süresi dolana kadar iptal etmemesinde ve yeniden teklifler alarak yeni bir protokol yapmamasında hukuka aykırı bir yön görülmemiştir.

Ayrıca söz konusu Genelge değişikliği incelendiğinde, promosyonların herkese eşit miktarda dağıtılacağı kuralını kaldırdığı, ancak herkese maaşı ile orantılı promosyon dağıtılmasını zorunlu hale getirmediği hususuna da işaret etmekte fayda görülmüştür.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy