Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2008/117 Esas 2008/925 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2008/ 117
Karar No: 2008 / 925
Karar Tarihi: 03.07.2008

(926 S. K. Ek m. 3) (375 S. KHK. m. 28) (Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Yönetmeliği m. 3)

Davacı 14.01.2008 tarihinde AYİM kaydına geçen dava dilekçesinde özetle; Jandarma Okullar Komutanlığı Gösteri ve Tatbikat Bölük K.lığından Mekanize Jandarma D Tim Komutanı olarak görev yaptığını, Mekanize Jandarma Komd. D timi tazminatı ödenmesi için yaptığı müracaata, eleman temininde güçlük zammı ödenmesinin mümkün olmadığı şeklinde olumsuz cevap verildiğini belirterek Mekanize Jandarma Komando D tim tazminatının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelerin incelenmesinden; Davacının Jandarma Okullar Komutanlığı Gösteri ve Tatbikat Bölük Komutanlığında Mekanize Jandarma Komando Tim Komutanı olarak görev yaptığı, davacının kendisine mekanize jandarma komando tazminatı ödenmesi için 13.09.2007 tarihli dilekçesi ile idari müracaatta bulunduğu, Jandarma Okullar Komutanlığının 26.11.2007 tarih ve MLY:5633-1-07/95987 sayılı yazısıyla davacının talebinin reddi üzerine davacının süresinde mekanize jandarma komando tazminatı ödenmesi istemiyle bu davayı açtığı anlaşılmıştır.

Davacı her ne kadar dilekçesinde hangi kanun kapsamında tazminat istediğini açıkça belirtmemiş ise de; davacının müracaatına davalı idare tarafından eleman temininde güçlük zammı ödenmesinin mümkün olmadığı şeklinde cevap verilmiş olduğu, davacının 375 sayılı KHK kapsamında özel harekat ve operasyon tazminatı ödenmesi yönünde idari müracaatının bulunmadığı dikkate alınarak dava konusunun 926 sayılı Kanunun Ek-3’ncü maddesinde belirtilen eleman temininde güçlük zammı ödenmemesi işleminin iptali istemi olduğu değerlendirilmiş ve dava bu kapsamda görülmüştür.

926 Sayılı Kanunun iş güçlüğü ve riski zammı başlıklı Ek-3’ncü maddesinde: (Ek madde: 31/07/1970 - 1323/13 md.; Değişik madde: 20/01/1976 - 1933/1 md.)

Subay, astsubay, uzman erbaş ve uzman jandarmalardan; Niteliği ve çalışma şartları bakımından güç olan işlerde çalışanlara iş güçlüğü zammı, Hayat ve sağlık için tehlike arz eden hizmetlerde çalışanlara iş riski zammı, Temininde, görevde tutulmasında veya belli yerlerde istihdam edilmesinde güçlük bulunan elemanlara temininde güçlük zammı, Sayıştay’a hesap vermekle yükümlü olan saymanlara Mali sorumluluk tazminatı ödenir. Bu tazminat ve zamların hangi işi yapanlara, hangi görevde bulunanlara ödeneceği, miktarları, ödeme usul ve esasları her yıl Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığının müştereken lüzum göstermesi üzerine Maliye Bakanlığının görüşü alındıktan sonra Milli Savunma Bakanlığının teklifi ile Bakanlar Kurulunca yılda bir defa tespit edilir. Ve bu tespiti izleyen mali yılbaşından itibaren yürürlüğe girer. (Ek fıkra: 09/04/1990 - KHK - 418/19 md.; Mülga fıkra: 13/07/1993 - KHK-486/27 md.) hükmüne yer verilmiştir.

Halen yürürlükte bulunan Bakanlar Kurulunca çıkartılan 31.12.2006 tarih ve 2006/1171 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Yan Ödeme Kararnamesine ekli Ek-2 numaralı çizelgesinin 4 ncü maddesinde de Jandarma Komando Birlikleri ve Jandarma Komando Eğitim Merkezi komutanlıklarında görevli Astsubaylara 9000 gösterge rakamı üzerinden eleman temininde güçlük zammı ödeneceği düzenlenmiştir.

Davacı Jandarma Genel Komutanlığı 164-7 (A) Birlik Eğitim Yönergesinin 4 ncü maddesinde Jandarma Birliklerinin gruplandırıldığını, bu maddesinin a bendinin 4/ç fıkrasında Gösteri ve Tatbikat bölüklerinin Komando Birlikleri statüsünde gösterildiğini ve kendisinin eleman temininde güçlük zammından yararlandırılması gerektiğini ileri sürmüştür. Dava konusu uyuşmazlık davacının görev yaptığı Gösteri ve Tat. Bl. K.lığının söz konusu kararnamede belirtilen Komando birlikleri statüsünde olup olmadığı noktasında düğümlenmektedir. Bu kapsamda davacının görev yaptığı birliğin komando birliği statüsünde olup olmadığının irdelenmesi gerekmektedir.

2803 sayılı Kanuna dayanılarak çıkartılan ve 17.12.1983 tarih ve 18254 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Yönetmeliğinin 3 ncü maddesinin a bendinin 11’nci fıkrasında Jandarma Komando Birlikleri: Jandarma Genel Komutanlığının ihtiyatını oluşturmak üzere; gerektiğinde mülki teşkilata tabi iç güvenlik birliklerinin gücü dışına çıkan toplumsal olaylara müdahale etmek, kuruluş ve kadrosunda gösterilen diğer askeri görevleri yerine getirmek amacıyla;

Jandarma Genel Komutanlığınca gerek görülecek yerlerde konuşlandırılan birliklerdir. şeklinde tanımlanmış ve yine aynı yönetmeliğin Teşkilat ve Kuruluş başlıklı 5’nci maddesinin b bendinin 1-a fıkrasında Jandarma Komando Birlikleri Jandarma Genel Komutanlığı Teşkilatı içerisinde açık olarak gösterilmiştir.

Jandarma Okullar Komutanlığı Tatbikat ve Eğitim Destek Birlik Komutanlığı bünyesinde bulunan ve kuruluşunda 3 Jandarma Komando İç Güvenlik Timi ile 1 Mknz. J. Komd. Timi olan Gösteri ve Tatbikat Bölüğünün vazifesi 09.08.1998 tarih J. TMK 2-24 C numaralı TMK’da;

a. Öğretim ve eğitim ile ilgili silah, araç ve gereci eğitime hazırlamak, muhafaza etmek ve bakımını sağlamak,

b. Jandarma Okullar Komutanlığınca planlanan gösteri ve tatbikatları uygulamak şeklinde belirtilmiştir.

JGY: 164-7(A) Birlik Eğitim Yönergesinin Birinci Bölüm 1’nci maddesinde yönergenin amacının birlik, karargah ve kurumlarda icra edilecek birlik eğitimini planlama, uygulama ve değerlendirmesiyle ilgili esasları vermek, komutanlık sorumluluklarını açıklamak olduğu belirtilmiştir. Aynı yönergenin Jandarma Birliklerinin Gruplandırılması başlıklı 4’ncü maddesinin 4/ç fıkrasında Gösteri ve Tatbikat Bölükleri Komando birlikleri arasında sayılmış ise de; Gösteri Tatbikat Bölüklerinin sırf eğitimin planlanması ve uygulaması bakımından gruplandırılması ve komando birlikleri gibi eğitime tabi tutulması bu birliğin sadece bu nedenle komando birliği olarak kabulünü zorunlu kılmaz.

Yukarıdaki açıklamalar ile mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde; Davacının görev yaptığı birliğin teşkilat, malzeme ve kadro personeli ile görevinin Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Yönetmeliğinin 3’ncü maddesi ile TSK Yan Ödeme Kararnamesinin Ek-2 sayılı cetvel 4’ncü maddesinde belirtilen Jandarma Komando Birliklerinden farklı olduğu, dolayısıyla davacının görev yaptığı Gösteri ve Tatbikat Bölük Komutanlığının Komando Birliği olarak kabulünün mümkün olmadığı, davacıya 926 sayılı Kanunun Ek-3 ncü maddesi kapsamında eleman temininde güçlük zammı ödenmemesi işleminde mevzuat ve hukuka aykırılık bulunmadığı sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy