Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2008/1085 Esas 2009/492 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2008/ 1085
Karar No: 2009 / 492
Karar Tarihi: 07.05.2009

(Kamu Konutları Yönetmeliği m. 8)

Davacı vekili 06.11.2008 tarihinde kayda geçen dava dilekçesi ile cevaba cevap dilekçesinde özetle; müvekkilinin 2003 yılında İstanbul 15'inci Füze Üs Komutanlığına atandığını, hemşire olan eşinin ise Bakırköy-Yenimahalle'de bulunan bir eğitim ve araştırma hastanesine atandırıldığım, eşinin görev yerini mazeret olarak gösterip İstanbul Batı grubu lojmanlarından talepte bulunması üzerine 2003 yılında davacıya İstanbul Yeşilyurt'ta bulunan Hava Lojmanları 12/2 numaralı dairenin tahsis edildiğini, bu dairede oturma süresinin 13.11.2008 tarihinde dolduğunu, 2008 yılında davacının Anadolu yakasında bulunan Hava Malzeme Transit Komutanlığına atandırıldığını, eski ve yeni birliğinin lojman tahsis makamının 15'inci Füze Üs Komutanlığı olması nedeniyle; eşinin il içi atamasının mümkün olmaması mazeretine dayanarak oturduğu lojmanın tekrar kendisine tahsis edilmesini talep ettiğini, bu talebin reddedildiğini belirterek, bu dairenin tekrar dağıtıma sunulması işleminin öncelikle yürütmesinin durdurulmasına ve bilahare iptaline, keza, İstanbul Garnizonu’nda konuşlu Hava Kuvvetleri bağlısı birlikler arasında lojman dağıtımına ilişkin olarak 2005 yılında tesis edilmiş bulunan ve şekil yönünden hukuka aykırı olan protokolün ve (ÜSY 58-1) 15'nci Füze Üs Lojman Yönergesinin iptaline karar verilmesini talep etmiştir.

AYİM 3 üncü Dairesinin 20.11.2008 tarih ve 2008/3272 Gensek, 2008/1085 Esas sayılı kararı ile yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verilmiştir.

Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda; davacının 2003 yılı genel atamalarıyla İstanbul 15'inci Füze Üs Komutanlığına atandığı, bu görevi nedeniyle kendisine 15'inci Füze Üs Komutanlığı tahsis yetkisindeki Batı Konut grubunda yer alan Yeşilyurt Hava Lojmanları 12/2 numaralı lojman Dairesinin 13.11.2003 tarihinde tahsis edildiği, bilahare 2008 yılı genel atamaları ile Haydarpaşa'da bulunan Hava Malzeme Transit Komutanlığına atanan davacının lojmanda oturma süresinin 13.11.2008 tarihinde dolacak olması ve yeni atandığı birliğine tahsisli konut grubunun farklı olması nedeniyle, eşinin iş durumunu mazeret olarak bildirerek oturmakta olduğu lojmandan istifade etmeyi sürdürmek üzere talepte bulunduğu, bu talebin reddi üzerine de iş bu davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

12.04.2006 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Türk Silahlı Kuvvetleri Konut Yönergesi (MSY/319-2 (B))'nin 1'inci Bölüm 3'üncü maddesinin (g) fıkrasında Konut Grubunun Aynı tahsis makamının tahsis sorumluluğunda bulunan konutlar birlik ve kurumların konuş durumu, emniyet, servis hizmeti, trafik yoğunluğu birlik ve kurumlardaki mevcut personel sayısı, personelin konutlardan eşit şekilde faydalandırılması ve personelin görev yerlerine en yakın konutlardan istifade esasları dikkate alınarak oluşturulan konut gruplarını ifade eder şeklinde, 3'üncü Bölüm 6'ıncı maddesi ise; Ayrılan kontenjana göre konuta girecek personel olmadığı için tahsis edilemeyen konutlar, kendi kontenjanında boş konut olmadığı için konuta giremeyen, diğer kontenjanlardaki personele; subay, astsubay, sivil memur/uzman erbaş (Jandarma Genel Komutanlığı için subay, astsubay, uzman jandarma/uzman erbaş, sivil memur) öncelik sırasına göre önerilerek şartlı olarak tahsis edilir.

Şartlı girenlerin tahliyesi gerektiğinde ihtiyaç miktarı kadar konut; tahsis tarihi önce olandan, tahsis tarihi aynı ise tahsis öncelik sırasının statüsüne göre tersinden başlamak üzere tahsis puanı en az olandan, tahsis puanı da eşit ise hizmet süresi az olandan, hizmet süresi de eşit ise konuttan en fazla yararlanmış olandan başlamak üzere tespit edilerek, hak sahibi personele önerilir. Bu konutlardan tercih edilenler tebligat tarihinden itibaren 30 gün içerisinde tahliye ettirilir. Şartlı konutların tahliyesi gerekmediği müddetçe, konutta oturma süresi beş yıldır. Şartlı konut tahsis edilen personelden beş yılını dolduranlara ön tahsis işlemi uygulanmaz hükümlerini içermektedir.

Davacı, aynı konut tahsis makamının yetkisinde olmak üzere farklı konut grubunun tahsis edildiği bir birliğe intibak ataması şeklinde atandığına ve oturma süresi de bu atamadan hemen sonra 13.11.2008 tarihinde dolduğuna göre, Yönergenin 3'üncü Bölüm 5'inci maddesinin son fıkrası ile 7'nci maddesinin 1'inci fıkrasının (b) bendinin 1 numaralı alt bendindeki düzenleme gereğince davacının oturma süresi bitiminde oturduğu konutla ilgili ön tahsis işlemine tabi tutulması mümkün görülmemektedir.

Davacı vekili, davacı ile benzer durumdaki üç subayı örnek göstererek, mevzuat gereğince farklı lojman grubundan lojman almaları gereken bu üç subayın, hak etmedikleri halde değişik lojman gruplarındaki konutlardan yararlandırıldıklarını ileri sürmekte ise de; idare tarafından yapılan bu çeşit uygulamaların dava konusu edilmediği görülmektedir. Ayrıca eğer böyle bir uygulama var ise bile bunlar dava konusu işlem yönünden emsal teşkil etmemektedirler. Davacı hakkında yapılacak işlem hususunda kanun yönetmelik ve yönerge hükümlerinin esas alınması gerekmektedir.

Davacı vekili tarafından, İstanbul'daki Hava Kuvvetlerine bağlı birlikler arasında 2005 yılında tesis edilen lojman protokolünün şekil yönüyle hukuka aykırı olduğu, iddia edilmiş ise de MSY 319-2(B) Yönergesinin 1 inci bölüm 4 üncü maddesinde belirtilen esaslar dahilinde İstanbul'daki Hava Kuvvetlerine bağlı 2 Ana birliğin (15'nci Füze Üs K.lığı ile Hava Harp Okulu K.lığı) arasında bu protokolün düzenlediği, Ankara Hava Lojistik K.lığına bağlı olan İstanbul Hava Malzeme Transit K.lığının da bu protokole dahil edildiği görülmektedir. Protokol, bu birlik temsilcileri tarafından hazırlandıktan sonra, Ana Birlik durumundaki 15'nci Fz. Üs ile Hv. H.O. Komutanlarının imzası ile onaylanmış bulunmaktadır. Dolayısıyla söz konusu protokolün iptalini gerektirecek hukuka aykırı bir durumun mevcut olmadığı kanısına varılmıştır.

Diğer taraftan davacı vekili tarafından, 15'nci Füze Üs Lojman Yönergesi ÜSY 58-1'nin de Türk Silahlı Kuvvetleri Konut Yönergesi ile çeliştiği ileri sürülmüş ise de bu alt yönerge hükümlerinin, Türk Silahlı Kuvvetleri Konut Yönergesi ile çelişen bir yönünün bulunmadığı, özellikle, davacının konuttan çıkarılmasına esas alınan hükümlerin, Türk Silahlı Kuvvetleri Konut Yönergesi ile paralel mahiyette olduğu, İstanbul Garnizonundaki subay-astsubay konut kontenjanlarının belirlenmesine yönelik düzenlemesinde de üst norm niteliğindeki Türk Silahlı Kuvvetleri Konut Yönergesi ile uyumlu olduğu hususları bir arada değerlendirildiğinde, davacının ÜSY 58-1 Yönergesinin iptaline yönelik talebinin de hukuki dayanağının bulunmadığı sonucuna varılmaktadır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE, (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy