Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire 2007/1400 Esas 2008/983 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 3. Daire
Esas No: 2007/ 1400
Karar No: 2008 / 983
Karar Tarihi: 24.07.2008

(211 S. K. m. 76, 77) (Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Yönetmeliği m. 382, 395, 412, 414, 415, 416)

Davacı, 8.11.2007 tarihinde İskenderun 3.Asliye Hukuk Mahkemesi kaydına ve bu yolla 12.11.2007 tarihinde AYİM kaydına geçen dilekçesinde özetle; 4 ncü Ulş.Ter.Brl.K.lığında görev yaptığını, bu birlikte Nöbetçi Subay/Astsubay nöbetinin kendisi hariç 2 teğmen, 4 astsubaydan oluşan nöbet grubu ile tutulmakta iken, Birlik Komutanlığının 21.9.2007 tarihli emri ile nöbet grubuna kendisinin de dahil edildiğini, TSK İç Hizmet Yönetmeliği’nin 414-416 ncı maddelerinde nöbet hizmetinin ne şekilde ve kimler tarafından tutulacağının düzenlendiğini, binbaşı rütbesinde olması nedeniyle 2 teğmen ve 4 astsubaydan oluşturulmuş nöbet grubuna dahil edilemeyeceğini, benzer görevleri yapmakta olan Magosa/Kıbrıs ve Derince/İzmit’te konuşlu terminal birliklerinde binbaşı rütbesindeki personele nöbet yazılmadığını, birlik personel mevcudunun yetersiz olduğunu, ancak rütbe ve statüleri itibariyle kendisine uymayan personel ile aynı nöbet grubunda nöbet yazılmasının onurunu zedelediğini, astları ile istenmeyen durumların ortaya çıkmasına zemin hazırladığını, bir teğmen ve dört astsubayla birlikte 4 ncü Ulş.Ter.Brl.K.lığı Nöb.Sb./Astsb.lığı nöbeti yazılması işleminin hukuka aykırı olduğunu belirterek, idari işlemin uygulanması halinde maddi-manevi zarara uğrayacağı nedeniyle öncelikle yürütmenin durdurulmasına ve iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

AYİM.3.D.nin 13 Aralık 2007 tarih ve 2007/3308 Gensek, 2007/1400 Esas sayılı kararı ile yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verildiği anlaşılmıştır.

Dava dosyasının incelenmesinden, davacının görev yaptığı İskenderun 4 ncü Ulş.Ter.Brl.K.lığı bünyesinde Nöb.Sb./Astsb.lığı görevi birlik personeli 2 teğmen ve 4 astsubaydan oluşan nöbet grubu tarafından ifa edilmekte iken Ter.Brl.K.lığının 21 Eylül 2007 tarih ve 1700-73/İd.İşl.(1168) sayılı emri ile söz konusu nöbet grubuna davacının da dahil edildiği, davacının 24 Eylül 2007 tarihli dilekçe ile kendisinin bu nöbet grubuna dahil edilmeyeceğini belirterek davalı idareye müracaat ettiği, K.K.K.lığının 10 Ekim 2007 tarihli yazısı ile davacının dahil olacağı nöbet hizmetinin birlik komutanlığınca belirlenebileceğinin belirtilmesi ve Kasım 2007 nöbet çizelgesinde davacıya da nöbetçi subaylığı görevi verilmesi üzerine işbu davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

211 sayılı TSK.İç Hizmet K.nun 76 ncı maddesinde nöbet kavramı; Nöbet; askerlikteki müşterek hizmetlerin yapılmasını ve devamını sağlamak maksadı ile bu hizmetlerin belli bir sıra ve süre ile subay, askeri memur, astsubay, askeri öğrenci, erbaş ve erler ile Silahlı Kuvvetler Teşkilatı içinde vazifeli olan bilumum sivil şahıslar tarafından yapılmasıdır. şeklinde tanımlanmıştır.

Aynı Kanunun 77 nci maddesinde ise; Kıtalarda, karargahlarda ve askeri kurumlarda nöbet hizmetine tabi tutulacak personelin kimler olacağı, nöbet hizmetlerinin yapılış tarzı ile şekli ve nöbetçilere ait vazifeler talimatname ile tâyin ve tesbit olunur. hükmünü amirdir.

Askerlikte nöbet hizmetleri 211 sayılı TSK.İç Hizmet K.nun 76 ncı maddesinde tanımlanmış ve bu hizmetle ilgili usul ve esaslar Kanunun 77 nci maddesinin verdiği yetki ile TSK.İç Hizmet Yönetmeliği’nin 382 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Nöbet hizmetine dahil edilmeyecek rütbe ve makam sahipleri Yönetmeliğin 382 nci maddesinin 2 nci fıkrasında tek tek sayılmış olup binbaşı rütbesinde bulunan davacının maddede sayılan ve nöbet hizmetine dahil edilmeyecek makam ve rütbe sahiplerinden olmadığı anlaşılmaktadır.

TSK. İç Hizmet Yönetmeliğinin, Silahlı Kuvvetler kıt’alarında tutulacak nöbetler başlığı adı altında 412 ve devamı maddelerinde Kara Kuvvetleri kıt’alarında tutulacak nöbetler birlik büyüklüğüne göre (bölük, tabur ve alay) ayrıntılı olarak belirtilmiş olup, davacının görev yaptığı 4 ncü Ulş.Ter.Brl.K.lığının bu maddelerde tanımlanan birlikler kapsamında bulunmadığı görülmektedir.

Söz konusu birliğin teşkilatlanma kapsamında birlik komutanının rütbesinin Albay, fiilen birlik komutanının da albay rütbesinde olduğu ve kendisine bağlı tabur veya başka bir birlik olmadığı anlaşılmaktadır.

TSK.İç Hizmet Yönetmeliği’nin 395 nci maddesinde; Kıt’alarda her Kuvvetin özelliğine uygun olarak nöbet hizmetleri yürütülür. Bu yönetmeliğin dışında kalan veya ayrıca özellik arz eden nöbet hizmetleri ihtiyaca göre komutanlıkça, bu Yönetmelik esasları göz önünde tutularak hazırlanıp uygulanır.

a)...

b) Nöbet hizmeti garnizonu teşkil eden birlik veya kurumun komutan veya amiri tarafından düzenlenir.

... hükmünü içermektedir.

Yukarıda yapılan tespitler ve ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda dava konusu işlem değerlendirildiğinde; davacının görev yaptığı birlik K.lığının, birlik büyüklüğüne göre Kara Kuvvetlerinde tutulacak nöbetlerin gösterildiği Yönetmeliğin 412-416 ncı maddelerinde tanımlanan birlikler kapsamında bulunmaması, davacının rütbe ve makamı itibariyle, Yönetmeliğin 382 nci maddesinde belirtilen nöbet hizmetine dahil edilmeyecek personel kapsamında olmaması ve Yönetmeliğin 395 nci maddesinde Yönetmelikte belirtilmeyen veya ayrıca özellik arz eden nöbet hizmetlerinin ihtiyaca göre Komutanlıkça uygulanacağı yönünde açık hüküm bulunması sebebiyle, söz konusu birlik personel mevcudunun az olması nedeniyle özellikle bayram ve yaz tatillerinde nöbet tutulmasında sıkıntıya düşülmesi şeklinde beliren ihtiyaç doğrultusunda TSK İç Hizmet Yönetmeliği’nin 395 nci maddesi uyarınca davacının Nöb.Sb./Astsb.lığı nöbet grubuna dahil edilmesi işleminde hukuka aykırı bir yön bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy