Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2013/25 Esas 2013/163 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2013/ 25
Karar No: 2013 / 163
Karar Tarihi: 30.01.2013

(657 S. K. m. 36, 71) (Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarında Görevli Devlet Memurlarının Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği m. 5)

Davacı, 11.06.2012 tarihinde Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesinde, 15.06.2012 tarihinde AYİM'de kayda geçen dava dilekçesinde 01.10.2012 tarihinde Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesinde, 04.10.2012 tarihinde AYİM'de kayda geçen cevaba cevap dilekçesinde, özetle; 2008 yılında K.K.K.lığı Ds.Kt. Emniyet ve Muhafız Bl.K.lığında YHS güvenlik görevlisi olarak atandığını; müteakiben eşinin atamasından dolayı 7'nci Kor.K.lığı Kh. ve Ds.Gr.K.lığı Emn. ve Muhf.Bl.K.lığı emrine atandığını; idarenin, K.K.K.lığı hariç güvenlik görevlisi kadrolarının GİH sınıfı olduğunu; kendisinin de GİH sınıfına geçirilmesi için 21.03.2012 tarihinde dilekçe ile başvuruda bulunduğunu; K.K.K.lığının 16.05.2012 tarihli yazısı ile sınava girmek suretiyle GİH sınıfına geçmesinin mümkün olduğunun belirtildiğini; kendisiyle aynı görevi ifa eden güvenlik görevlilerinin GİH sınıfında istihdam edilmesine rağmen kendisinin YHS olarak istihdamının hatalı bir işlemden kaynaklandığını; tesis edilen işlemin hukuka aykırı olduğunu belirterek dava konusu işlemin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Dosyada bulunan bilgi ve belgelerden; 20.11.2008 tarihinden itibaren K.K.K.lığı Des. Kt. Gr.K.lığı emrinde YHS güvenlik görevlisi olarak göreve başladığı anlaşılan davacının, GİH sınıfına geçirilmesi için 21.03.2012 tarihinde dilekçe ile başvuruda bulunduğu; K.K.K.lığının 16.05.2012 tarihli yazısı ile bu talebinin reddedilmesi üzerine bu işlemin iptali istemiyle süresinde AYİM'de işbu davanın açıldığı anlaşılmıştır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Bir Sınıftan Başka Bir Sınıfa Geçme" başlıklı 71'inci maddesi; "Memurların eşit dereceler arasında veya derece yükselmesi suretiyle sınıf değiştirmeleri caizdir. Bu şekilde sınıf değiştireceklerin geçecekleri sınıf ve görev için bu kanunda veya kuruluş kanunlarında belirtilen niteliklere sahip olmaları şarttır. Bu durumda sınıfları değişenlerin eski sınıflarının derecesinde elde ettikleri kademelerde geçirdikleri süreler yeni sınıflardaki derecelerinde dikkate alınır." hükmüne amirdir.

Bu düzenlemeye dayalı olarak yayınlanan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik ile Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarında Görevli Devlet Memurlarının Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde sınıf değişikliğinin esasları belirlenmiş olup, Davacının sınıf değişikliği için müracaat ettiği tarih itibarıyla sınıf değişiklikleri Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliğine ilişkin yönetmelik kapsamı dışında bulunmaktadır. Ancak 12 Mart 2010 tarih ve 25519 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelikte yapılan değişikliğe paralel olarak Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarında Görevli Devlet Memurlarının Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde değişiklik yapılmıştır.

Bu yönetmelik değişikliği 21 Mart 2012 tarih ve 28240 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yönetmeliğin; "Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliğine Tabi Hizmet Grupları" başlıklı 5'inci maddesinin (değişik:21.3.2012-28240/3 md.); "Bu Yönetmelik kapsamında görevde yükselmeye tabi kadrolar aşağıda belirtilmiştir.

a) Yönetim Hizmetleri Grubu:

1) Müdür, yazı işleri müdürü.

2) Müdür yardımcısı, yazı işleri müdür yardımcısı.

b) Teknik Hizmetler Grubu: 1) Başmühendis.

c) Araştırma, Planlama ve Eğitim Hizmetleri Grubu: İHI

ç) İdari Hizmetler Grubu:

1) Adisyon görevlisi, ambar memuru, ambarcı, arşiv memuru, ayniyat memuru, bilgisayar işletmeni, çarkçı, çocuk bakım görevlisi, daktilo, danışma memuru, depo memuru, döner sermaye işlem memuru, eğitim hizmetler memuru, evrak işlem-kayıt memuru, faturalandırma memuru, fotoğrafçı, gardiyan, gemi adamı, gerçekleştirme memuru, güvenlik görevlisi, hesap sorumlusu, ikmal memuru, inceleme memuru, infaz koruma memuru, iş makineleri operatörü, işlem memuru, işletmeci, kameraman, karantina memuru, kasiyer, kiler sorumlusu, kolacı, kunduracı, kütüphane memuru, maaş mutemedi, mal saymanı, mal sorumlusu, maliye memuru, matbaacı, mehteran, memur, mobilya döşemeci, mors operatörü, muhasebe memuru, mutemet, mübaşir, mücellit, müze araştırma görevlisi, nizamiye kayıt görevlisi, redaktör, resepsiyon görevlisi, reyon koruma memuru, santral operatörü, saraç, sayman, sekreter, sistem ve veri kayıt operatörü, şoför, tahakkuk memuru, tasnifçi, telefon santral operatörü, terzi, teslim tesellüm memuru, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, veznedar, zabıt katibi.

d) Yardımcı Hizmetler Grubu:

1) Asansörcü, aşçı, badanacı, bahçıvan, barmen, bekçi, berber, boyacı, bulaşıkçı, camcı, çamaşırcı, çatı onarım ustası, çay kahve ocakçısı, çilingir, çocuk bakıcısı, döşemeci, duvarcı, fayansçı, gardiyan, garson, güvenlik görevlisi, hademe, hamamcı, hasta bakıcı, hizmetli, kaloriferci, kapıcı, karocu, kat bakım görevlisi, kaynakçı, kuaför, kuru temizlemeci, manikürcü, marangoz, masör, nalbant, pastacı, sıvacı, tatlıcı, teknisyen yardımcısı, temizlikçi, tenekeci, ütücü-kolacı, yağlı boyacı.

(2) Bu Yönetmelik kapsamındaki Unvan değişikliğine tabi kadrolar aşağıda belirtilmiştir:

a) Arkeolog, arşivci, bilgisayar programcısı, bilgisayar program uzmanı, biyolog, çocuk bakıcısı, çocuk eğitim uzmanı, çocuk gelişim uzmanı, çocuk sağlığı ve eğitimcisi, desinatör, dil bilimcisi, diş tabibi, diyetisyen, ebe, eczacı, elektrikçi, fizikçi, fizyoterapist, grafıker, hemşire, imam-gassal, istatistikçi, jeolog, kamera operatörü, kaptan, kartograf, kaynakçı, kimyager, kütüphaneci, laborant, marangoz, matematikçi, mikrobiyoloji uzmanı, mimar, muhasebeci, mühendis, mürettip, mütercim, müzisyen, odiyolog-odiyometrist, öğretmen, peyzaj mimarı, psikolog, röntgen teknisyeni, sağlık idarecisi, sağlık memuru, sağlık teknikeri, sağlık teknisyeni, sanat tarihi uzmanı, sistem analiz uzmanı, sosyal hizmet uzmanı, sosyolog, tarihçi, tekniker, teknik ressam, teknisyen, tercüman, tıbbi sekreter, veteriner." hükmünü amirdir. Görüldüğü üzere yapılan değişiklik ile birlikte İdari Hizmetler Grubu ve Yardımcı Hizmetler Grubu da Görevde Yükselme ve Unvan değişikliğine tabi hizmet grupları arasında yer almıştır.

Anılan yönetmeliğin "Görevde yükselme eğitimi" başlıklı 8'inci maddesinin 1'inci fıkrası "Personelin, görevde yükselme mahiyetindeki atamalarının yapılabilmesi amacıyla, 12'nci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (ç), (d), (e) ve (f) bentlerindeki ders konularından en az 30 ve (g) bendinde yer alan ders konularından en az 45 saat olmak üzere toplam en az 75 saat olarak düzenlenecek görevde yükselme eğitim programına katılmaları gerekir." hükmünü,

"Duyuru ve başvuru" başlıklı 9'uncu maddesinin "a" bendi; a) Görevde yükselme veya Unvan değişikliği suretiyle atama yapılacak kadrolar sınavlardan en az 45 gün önce kurum personeline duyurulur. Başvuru süresi en az beş iş günü olarak belirlenir. İlan edilen kadrolar için belirlenen başvuru tarihinin son günü itibarıyla aranan nitelikleri taşıyan personel, duyuruda belirtilen şekilde Kuruma başvuruda bulunabilir." hükmünü,

"Görevde yükselme eğitimine alınma" başlıklı 10'uncu maddesi; "Bu Yönetmelik kapsamındaki görevde yükselmeye tabi kadrolara yapılacak atamalarda; personelin öncelikle görevde yükselme eğitimine alınması esastır. Eğitime çağırılacak aday sayısı, atama yapılacağı duyurulan her bir kadro sayısının üç katını geçemez. Üç katından az istekli bulunması halinde, başvuru şartlarını taşıyan başvuru sahibi tüm personel, eğitime alınır.

Duyurulan kadro sayısının üç katından fazla personelin başvurması halinde, görevde yükselme eğitimine alınacak aday personelin tespiti aşağıdaki şekilde yapılır:

a) Bu Yönetmelik kapsamındaki görevde yükselmeye tabi kadrolara müracaat eden ve yapılan inceleme sonucunda son başvuru tarihi itibariyle niteliklerinin uygun olduğu tespit edilen personel, Genel Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-1 sayılı Personel Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde değerlendirmeye tabi tutulur. Ayrıca, 1632 sayılı Askeri Ceza Kanununun 165'inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (3) ve (4) numaralı alt bentlerinde yer alan disiplin cezaları, görevde yükselme eğitimine alınacak personelin belirlenmesinde aylıktan kesme cezasının eşdeğeri ölçüt puanı olarak değerlendirilir. Buna göre toplam puanı en fazla olandan başlamak üzere kadro sayısının üç katı kadar personel belirlenerek eğitime alınır.

b) Yapılan değerlendirme sonucunda elde edilen değerlendirme notlarına göre her bir personelin başvurmuş olduğu kadrolar esas alınmak suretiyle kendi aralarında sıralanır.

c) Aynı kadroya müracaat eden adaylar arasında yapılan puanlama sonunda eşitlik olması hâlinde, sırasıyla; hizmet süresi fazla olanlara, daha üst öğrenimi bitirmiş olanlara, üst öğrenim mezuniyet notu yüksek olanlara, öncelik verilir.

ç) Bu sınava herhangi bir sebeple katılmayanlar ile başarısız olan veya başarılı olup da iki yıl içinde müteakip sınava kadar atanmamış olanlar aynı unvanla ilgili düzenlenecek eğitim ve sınava ilişkin usul ve esaslara tabidir.

Görevde yükselme eğitimini tamamlayanlar, görevde yükselme sınavına katılmaya hak kazanırlar." hükmünü

"Unvan değişikliği sınavı başlıklı" 13/A maddesi; "Bu yönetmelik kapsamındaki personelin, en az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu elde edilen unvanlara ilişkin görevlere atanmaları, eğitime tabi tutulmaksızın yapılacak unvan değişikliği sınavı sonundaki başarısına göre gerçekleştirilir.

Unvan değişikliği sınavları, kurumca belirlenecek görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliğine ilişkin konularda yazılı olarak yaptırılır ve bu sınavlara katılacaklarda, kurumda veya öğrenim durumları ile ilgisi bulunmayan görevlerde belirli süre hizmet yapmış olma şart aranmaz, unvan değişikliği sınavı kapsamındaki görevlere, kurumun kendi personeli başvurabilir.

Unvan değişikliği sınavında yüz puan üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır.

Bu Yönetmelik kapsamındaki personelden doktora öğrenimini bitirmiş olanlar, unvan değişikliği sınavına katılmaksızın öğrenimle elde edilen görevlere atanabilirler." hükmünü

"Kazanılmış Haklar" başlıklı 20'nci maddesi; "Bu yönetmelik kapsamına giren unvanlara ilgili mevzuatları uyarınca daha önce atanmış olanların haklan saklıdır" hükmünü

Görev grupları arasında geçişler" başlıklı 21'inci maddesi; "5'inci maddenin birinci fıkrasında sayılan hizmet grupları arasındaki geçişler aşağıdaki esaslar çerçevesinde yapılır.

a) Aynı görev grubunda kalmak kaydıyla, ilgili personelin isteği ve atanılacak kadronun gerektirdiği özellikleri taşıyanlar sınav yapılmaksızın alt görevlere atanabilirler.

b) Gruplar arası görevde yükselme niteliğindeki geçişler ile alt gruptan üst gruplara geçişler görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabidir.

Unvan değişikliğine tabi kadrolar ile bu kadrolar arasındaki geçişler, ilgili kadro için düzenlenen unvan değişikliği sınavı sonucuna göre yapılır." hükmünü içermektedir.

Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarında Görevli Devlet Memurlarının Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğin 25'inci maddesinde ise; bu yönetmeliğin (Yönetmelikte değişiklik yapan yönetmelik) yazımı tarihinde yürürlüğe gireceği belirtilmiştir.

Açıklanan mevzuat hükümlerine göre davacının sınıf değişikliği yapabilmesi için öncelikle Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği için müracaat etmesi, yapılan değerlendirme sonucunda bu müracaatının kabul edilmesi halinde, eğitime tabi tutulması ve bu eğitim sonucunda yapılan sınavda başarılı olması gerekmektedir.

Aynı Yönetmeliğin 5'inci maddesinde; 'güvenlik görevlisi' unvanının hem İdari Hizmetler grubunda, hem de Yardımcı hizmetler grubunda sayıldığı anlaşılmakta ise de; 657 s. Devlet Memurları Kanunu'nun 36'ncı maddesinin VIII numaralı bendinde yazılı yardımcı hizmetler sınıfına ilişkin tanıma göre; 'koruma ve muhafaza hizmetleri gibi ana hizmetlere yardımcı mahiyetteki' görevlerin YHS kapsamında tanımlandığı görülmektedir. Davacının 2008 yılında atamasının yapıldığı "Kara Kuvvetleri Komutanlığında İstihdam Edilmek Üzere Açıktan Sivil Memur Alınacaktır" konu başlıklı ilan metninin "Yardımcı Hizmetler Sınıfı" başlığı altındaki kadrolara bakıldığında da 5'nci satırda belirtilen "Güvenlik Görevlisi" unvanlı kadroların "Yardımcı Hizmetler Sınıfı" içinde sayıldığı tespit edilmiştir.

Ayrıca, davacının, sınıf ve unvan değişikliği için başvuru tarihi, Yönetmelik değişikliğinin yürürlüğe giriş tarihi olan 21.03.2012 tarihine tekabül etmektedir. Dolayısıyla, davalı idarece, davacıya yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre işlem yapıldığı anlaşılmaktadır. Dava konusu işlem tarihinde yürürlükte olan mevzuata göre; davacının sınıf değişikliği için yukarıda ayrıntıları belirtilen idarece açılacak sınavda başarılı olması gerekmektedir. Bu kapsamda, davacının 21.03.2012 tarihine "başvuru hakkını" kullanmış olması ve kendisine başvurusunun neticesinin bildirildiği, hakkında "yapılacak işlemlerle" ilgili bir kazanılmış hak olmaması nedeniyle KKY 52-2 (A) Kara Kuvvetleri Sivil Memur Yönergesine göre değil, 21.03.2012 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik değişikliği çerçevesinde MSB.lığı, Gnkur.Bşk.lığı ve Kuvvet Komutanlıklarında görevli devlet memurlarının Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği yönetmeliğine göre işlem tesis edildiği, tüm bu nedenlerle yürürlükteki mevzuata uygun olarak tesis edilen davacının yardımcı hizmetler sınıfından genel idari hizmetler sınıfına geçirilmemesi işleminin hukuka uyarlı olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE,

30 OCAK 2013 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy