Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2013/1513 Esas 2014/946 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2013/ 1513
Karar No: 2014 / 946
Karar Tarihi: 18.06.2014

(4752 S. K. m. 31) (Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği m. 27) (Gülhane Askeri Tıp Akademisi Yönetmeliği m. 15)

Davacı vekili, 28.10.2013 tarihinde AYİM’de kayda geçen dava dilekçesinde özetle; davacının yapılan sağlık muayenelerinde askeri öğrenciliğe elverişli olduğuna dair sağlık kurulu raporu verilmesi üzerine 2012-.2013 eğitim öğretim yılında Balıkesir Astsubay Meslek Yüksek Okuluna kayıt yaptırdığını, l’nci sınıfta öğrenimine devam etmekte iken 25.03.2013 tarihinde sınıflandırma/komando muayenesi için Balıkesir Asker Hastanesine sevk edildiğini, muayenesi sonrasında Balıkesir Asker Hastanesi tarafından düzenlenen 17.04.2013 gün ve 3014 sayılı sağlık kurulu raporu ile “1- nazal septumdeviasyonu 2- kifoz, diğer ve tanımlanmamış, torakolomber bölge (SCHEURMAN KİFOZU) 3- triküspid yetmezliği (1 DERECEDE TRİKÜSPİT YETMEZLİĞİ)” teşhisiyle “ 22/A/l, 63/B/3, 42/D/10 askeri öğrenciliğe devam edemez” kararı verildiğini, itiraz üzerine sevk edildiği Hava Harp Okulu Komutanlığında kurulu Hv.Sağ.Mua.Mrk.Bşk.lığmda yapılan muayenesi sonrasında “triküspid yetmezliği” teşhisiyle “askeri öğrenci olamaz” kararı verildiğini, davacının rapordan sonra Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde yapılan muayenelerinde eko bulgularının normal olduğu ve bir kalp rahatsızlığının bulunmadığının tespit edildiğini, 23.10.2013 tarihinde askeri öğrencilikten çıkarma işleminin tebliğ edilerek ilişiğinin kesildiğini, davacının askeri öğrenciliğe devamına engel teşkil edecek herhangi bir kalp rahatsızlığı ve arızasının bulunmadığını ve TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde 14.01.2013 tarihinde askeri öğrenciliğe alınacaklarla ilgili sağlık kriterlerinde yapılan değişikliklerin o dönemde halen askeri öğrenci olan davacı yönünden uygulanmaması gerektiğini belirterek davacının öncelikle GATA Profesörler Sağlık Kuruluna şevki ile askeri öğrenciliğe devam etmesine engel teşkil eden bir hastalık veya vücut arızası bulunup bulunmadığına dair sağlık kurulu raporu alınmasına, yargılamanın sonuna kadar yürütmenin durdurulmasına ve yargılamanın duruşmalı olarak yapılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

AYİM 2.Dairesinin 18.12.2013 gün ve 2013/3707 Gensek-2013/1513 Esas sayılı kararı ile yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verilmiş, davacı vekilinin 29.05.2014 tarihinde AYİM’de kayda geçen dilekçesi ile yeniden yürütmenin durdurulmasını talep etmesi üzerine yapılan değerlendirme sonucunda 11.06.2014 gün ve 2013/3707 Gensek-2013/1513 Esas sayılı kararı ile yeninden yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne karar verilmiştir.

Dava dosyası incelemesinden; davacı ……’in Mevki Asker Hastanesinin 28.70.2012 tarih ve 13186 sayılı sağlık kurulu raporu ile hakkında “askeri öğrenci olur” kararı verilmesi üzerine 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Balıkesir Astsubay Meslek Yüksekokuluna kayıt yaptırarak öğrenimine başladığı, 1’nci sınıfta eğitimine devam etmekte iken25.03.2013 tarihinde sınıflandırma/komando muayenesi için Balıkesir Asker Hastanesine sevk edildiği, Balıkesir Asker Hastanesinin 17.04.2013 gün ve 3014 sayılı sağlık kurulu raporu ile hakkında” 1- nazal septumdeviasyonu 2- kifoz, diğer ve tanımlanmamış, torakolomber bölge (SCHEURMAN KİFOZU) 3- triküspid yetmezliği (1 DERECEDE TRİKÜSPİT YETMEZLİĞİ)” teşhisiyle “ 22/A/l, 63/B/3, 42/D/10 askeri öğrenciliğe devam edemez” kararı verildiği, davacının bu rapora itirazı üzerine Hava Harp Okulu Komutanlığı bünyesinde teşkil edilmiş olan sağlık kuruluna çıkarıldığını ve yapılan muayene sonunda düzenlenen 21.04.2013 gün ve 28 sayılı ön rapor ile “ triküspit yetmezliği” teşhisi ile “42/D/10 askeri öğrenci olamaz” kararı verildiği, Balıkesir Asker Hastanesinin 17.04.2013 gün ve 3014 sayılı sağlık kurulu raporunun 03.06.2013 tarihinde kesinleştiği ve davacının bu rapora istinaden 11.10.2013 tarihinde okuldan ilişiğinin kesilmesine karar verildiği, 23.10.2013 tarihinde kararın davacıya tebliğ edildiği, davacının Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji bölümünde muayene olduğunu ve bu muayeneler sonunda eko bulgularının normal olduğu, herhangi bir kalp rahatsızlığının olmadığı yönünde rapor düzenlendiği, davacının vekili aracılığıyla okuldan ilişiğinin kesilmesini müteakip işbu davayı açtığı anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin 27’nci maddesi “Tüm askeri öğrencilerin sıhhi izin süresi okulun normal öğrenim süresinin her üç yılı için her çeşit hastalıklarda toplam olarak bir yıldır. Bu süre tüberküloz için iki yıldır. Öğrenci, sıhhi izin süresini doldurduğu ayın son haftasında kesin işlem yapılmak üzere sağlık kuruluna gönderilir. Hastalık ve arıza öğrenciliğe devamına engel ise kesin işlem yapılır. Tedavisi mümkün olmayan hastalık veya bedeni arızalan nedeni ile beden eğitimi ile askeri eğitim derslerine devamlı şekilde katılamayacakları onaylı sağlık kurulu raporu ile saptanan öğrenciler, sağlık izin süresinin doldurulması beklenilmeden okuldan çıkarılır.

Hastalık ya da arızaları nedeni ile tedavi görmüş öğrencilerin geriye kalan hastalık sekelleri (A) ve (B) dilimlerine uyuyorsa, bunların 1 ve 2 numaralı sınıflandırma çizelgelerinde Subay Astsubay Sütununda (+) işaretli sınıflar varsa okuldan çıkarılmazlar ve bu sınıflardan birinde yetiştirilmek üzere öğrenimlerine devam ederler. Sabitleşmiş arıza ve hastalık sekelleri için uygun sınıflar yoksa veya sekel (D) dilimine uyuyorsa, sıhhi izin süresini doldurması beklenilmeksizin haklarında “Askeri Öğrenciliğe Devam Edemez” kararı verilir.” hükmünü amirdir.

4752 sayılı Astsubay Meslek Yüksekokulları Kanununu 31’nci maddesinde ise, sağlık kurullarınca verilecek raporlara dayalı olarak sağlık yetenekleri bakımından astsubay meslek yüksekokulu öğrenimine devam imkânı kalmayan öğrencilerin okuldan çıkarılacakları hükme bağlanmıştır. Astsubay Meslek Yüksekokulları Yönetmeliğinin 62’inci maddesinde de, sağlık kurullarınca verilecek raporlara dayanılarak sağlık durumları bakımından astsubay meslek yüksek okulu öğrenimine devam olanağı kalmayanların, Yüksek Okul Kurulu kararı ile okulla ilişiğinin kesileceği düzenlemesi yer almaktadır.

Davacı hakkında da, Balıkesir Asker Hastanesinin 17.04.2013 tarihli raporu ile “askeri öğrenci olamaz” kararı verildiğinden sağlık kurulu raporuna istinaden sağlık nedeniyle öğrenime devam etme olanağı kalmadığı gerekçesiyle okuldan çıkarıldığı görülmektedir.

Davacı vekili, düzenlenen sağlık kurulu raporunun hatalı olduğunu, davacının mitral kapak yetmezliği tanısı ile askeri öğrencilikten çıkarılmasına rağmen müvekkilinin Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji bölümünde yapılan muayenesinde herhangi bir kardiyolojik bulgu saptanmadığını, okula giriş sırasında askeri öğrenciliğe alınmasına engel herhangi bir rahatsızlığı tespit edilmemesine rağmen rapor düzenlenmesinden itibaren 5-6 ay gibi kısa bir süre içerisinde askeri raporda belirtilen TSK Sağlık Yetenekleri Yönetmeliği Hastalıklar ve Arızalar Listesinin D/42 F-10 maddesine uyan kalp rahatsızlığının ortaya çıkmasının mümkün olmadığını ileri sürmekte; davalı idare ise ciddi sağlık sorunları nedeniyle davacının artık askeri öğrencilik yapamayacağını savunmaktadır.

Dava konusu uyuşmazlık, Astsubay Meslek Yüksekokulu öğrencisi olan davacının öğrencilik statüsünü kaybetmesine neden olacak derecede rahatsızlığı/rahatsızlıkları bulunup bulunmadığı konusundadır.

Gülhane Askeri Tıp Akademisi Yönetmeliğinin “Profesörler Sağlık Kurulu” başlıklı, kurulun görevlerinin düzenleyen 15/1 maddesinin “Türk Silahlı Kuvvetleri Personelinin sağlık sorunları ve raporları ile ilgili uyuşmazlıkları sağlık kurulu olarak ve hakem sıfatı ile kesin karara bağlamak” hükmü ve MY-33 (2-C) TSK Sağlık Muayene Yönergesinin 2’nci Bölüm “Gülhane Askeri Tıp Akademisi Profesörler Sağlık Kurulu Muayenesi (Hakem Muayenesi)” başlıklı 6’ncı maddesinin; “İkinci kontrol muayenesi sonucu düzenlenen rapor, daha önce düzenlenen iki rapordan hiçbirine uymadığı takdirde; raporlar onay makamları tarafından Milli Savunma Bakanlığı Sağlık Daire Başkanlığına gönderilir. Bu makam raporları inceleyerek gerek gördüğü takdirde ilgiliyi, kesin kararlı rapor düzenlenmesi için Gülhane Askeri Tıp Akademisi Profesörler Sağlık Kurulu muayenesine gönderir. Bu kurulca düzenlenen rapor üzerinde hiçbir değişiklik yapılamaz. Rapor kararı kesindir. Bu raporların onayı, Milli Savunma Bakanlığı Sağlık Daire Başkanlığınca yapılır.” hükmü gereğince “hakem muayene” mercii olarak belirlenen ve kararları kesin olan Gülhane Askeri Tıp Akademisi Profesörler Sağlık Kurulun’dan, davaya konu okuldan çıkarılma işlemine dayanak alınan raporlar ile davacıda herhangi bir kardiyolojik rahatsızlık olmadığında dair düzenlenen rapor arasındaki çelişkinin giderilmesi, davacının Astsubay Meslek Yüksekokulu öğrenciliğine devam etmesine engel bir rahatsızlığının bulunup bulunmadığı, askerliğe elverişli değil ise askeri öğrenciliğe alındığı esnada da askeri öğrenciliğe elverişli olup olmadığı, askeri öğrenciliğe alındığı esnada da askeri öğrenciliğe elverişli değil ise bu durumun neden tespit edilemediği, askeri öğrenciliğe alındığı esnada askeri öğrenciliğe elverişli iken sonradan askeri öğrenciliğe elverişsiz hale gelmiş ise bu durumun neden kaynaklandığı, 05.02.2013 gün ve 28550 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde yapılan değişikliğin davacı hakkında düzenlenen “askeri öğrenci olamaz” kararlı sağlık kurulu raporuna etkisinin olup olmadığı hususlarında rapor düzenlenmesine karar verilmiştir. Mahkememizin bu kararı uyarınca, davacının muayenesi sonrası düzenlenen GATA Profesörler Sağlık Kurulunun 29.04.2014 tarih ve 45 sayılı raporu ile “KARDİYOLOJİK AÇIDAN SAĞLAM. ASKERİ ÖĞRENCİ OLMASINDA KARDİYOLOJİK AÇIDAN ENGEL BİR DURUM YOKTUR. BEDEN EĞİTİMİ VE ASKERİ DERSLERE DEVAMLI ŞEKİLDE KATILIR. MEVCUT BULGULARLA 14.01.2013 TARİHİNDE YAPILAN YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ ÖNCESİNDE VE SONRASINDA DA ASKERİ ÖĞRENCİLİĞE DEVAM EDER.” kararı verilmiş ve bu rapor 14.05.2014 tarihinde MSB Sağlık Dairesi Başkanlığınca onaylanarak kesinleşmiştir.

Bu durumda; Astsubay Meslek Yüksekokuluna kayıt yapılmadan evvel yapılan sağlık muayenesinde engel bir rahatsızlığı görülmeyerek askeri öğrenciliğe kabul edilen davacının, 1’nci sınıfta iken yapılan muayenesinde çeşitli rahatsızlıklarının saptanması sonrası bu rahatsızlıklar nedeniyle Astsubay Meslek Yüksekokulundan çıkarılmasına karar verilmiş ise de; Mahkememizin 12.03.2014 tarihli ara kararı uyarınca sevk edilmesi üzerine tanzim edilen 29.04.2014 tarih ve 45 sayılı raporu ile askeri öğrenciliğe engel bir rahatsızlığının bulunmadığı GATA Profesörler Sağlık Kurulunca kesin olarak saptanmış ve bu raporun Milli Savunma Bakanlığı Sağlık Dairesinde onaylanarak kesinleşmiş olması karşısında; Astsubay Meslek Yüksekokulu öğrencisi iken yapılan sağlık muayenesi sonucu askeri öğrenci olamayacağına dair hakkında sağlık kurulu raporları düzenlenen davacı hakkındaki bu raporlardaki askeri öğrenciliğe engel bir rahatsızlığının bulunduğuna ilişkin tespit ve kararların GATA Profesörler sağlık kurulunca düzenlenen raporla doğrulanmadığı, davacıdaki rahatsızlığın askeri öğrenciliğe engel olacak boyutta olmadığı, davacı hakkında düzenlenen sağlık kurulu raporlarına istinaden yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri uyarınca tesis edilen sağlık nedeniyle okuldan çıkarılma işleminin sebep ve konu unsurları yönünden hukuka aykırı olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Davacı ...,’in Balıkesir Astsubay Meslek Yüksekokulundan sağlık nedeniyle çıkarılması İŞLEMİNİN İPTALİNE,

Bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (onbeş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere 18 HAZİRAN 2014 tarihinde OYÇOKLUĞU ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy