Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2012/631 Esas 2013/536 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2012/ 631
Karar No: 2013 / 536
Karar Tarihi: 30.04.2013

(Türk Silahlı Kuvvetleri Ortaöğretim Okulları Sınıf Geçme Ve Sınav Yönetmeliği m. 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47)

Davacı 03.07.2012 tarihinde kayda geçen dava dilekçesinde özetle; 2007-2008 eğitim döneminde Işıklar Askeri Lisesine kayıt yaptırdığını, 11. sınıfta sınıf tekrarı yaptığını 12. sınıfta ise Türk Edebiyatı ve Dil Anlatım derslerine aynı öğretmenin geldiğini, öğretmeni ile arasında sıkıntı olduğunu, bu nedenle sınav kâğıtlarının objektif değerlendirilmemesi nedeniyle 18.06.2012 tarihinde girdiği ortalama yükseltme sınavında her iki dersten de başarısız sayıldığını, yanı sıra matematik dersinden de sınıfta kaldığı için okulu ile ilişiğinin kesildiğini, Türk Edebiyatı ve Dil Anlatım derslerinin sınavlarında başarılı olması gerektiğini düşündüğünü, bu iki dersten geçtiği takdirde matematikten de tek ders sınavı hakkı doğacağını ve okulundan mezun olmasının imkan dahilinde olacağını, tarafsız bilirkişiler tarafından her iki derse ait sınav kağıtlarının tekrar incelenmesi durumunda Türk Edebiyatı ve Dil Anlatım derslerinden başarılı olduğunun anlaşılacağını ileri sürerek başarısızlık nedeniyle okuldan çıkarma işleminin iptaline ve öncelikle yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davacının yürütmenin durdurulması talebi AYİM Nöbetçi Dairesinin 25.07.2012 tarih ve Gensek No.2012/2364, Esas No.2012/25 sayılı kararı ile reddedilmiştir.

Dava dosyasının incelenmesinden; 2007-2008 eğitim-öğretim döneminde Işıklar Askeri Lisesinde öğrenimine başlayan davacının 11. sınıfta başarısızlık nedeniyle sınıf tekrarı yaptığı, 12. sınıfta ise Türk Edebiyatı, Dil Anlatım ve matematik derslerinden de başarısız olduğu için okulla ilişiğinin kesilmesi üzerine 18.06.2012 tarihinde yapılan Dil Anlatım ve Türk Edebiyatı Ortalama Yükseltme Sınavlarından başarısız sayılma işleminin iptali istemi ile iş bu davanın açılmış olduğu anlaşılmıştır.

Silahlı Kuvvetler Orta Öğretim Okulları sınıf geçme ve Sınav Yönetmeliğinin 26-34'üncü maddelerinin yer aldığı 7'nci bölümde "Yıl Sonu Başarısının Tespiti", 35-47'nci maddelerinin yer aldığı 8'inci bölümde "Ortalama Yükseltme ve Yıl Sonunda Bir Dersten Başarısız Olan Öğrenciler İçin Yapılan Sınavların Esasları" konuları düzenlenmiştir. Bu kapsamda 26'ncı maddede "Bir dersin yıl sonu puanı ve notunun tespiti", 27'nci maddede "Öğrencinin ders yılı sonunda herhangi bir dersten başarılı sayılması", 28'inci maddede "Ders yılı sonunda doğrudan sınıf geçme", 29'uncu maddede "Ortalama yükseltme ve başarısız olunan bir ders için yapılan sınavla sınıf geçme", 30'uncu maddede "Sınıfı tekrar etme", 31'inci maddede "Yıl sonu başarı notu ile başarılı sayılamayacak dersler", 32'nci maddede "Bir dersin ağırlığı, ağırlıklı puanı ve ağırlıklı notu", 33'üncü maddede "Yıl sonu başarı puanı ve notu", 34'üncü maddede "Bir üst öğretim kurumuna geçiş", 35'inci maddede "Sınavların şekli", 36'ncı maddede "Sınav takvimi", 37'nci maddede "Sınav komisyonları", 38'inci maddede "Gözetmen görevlendirme", 39'uncu maddede "Yazılı sınavlar", 40'inci maddede "Sözlü ve uygulamalı sınavlar", 41'inci maddede "Sınavların başlama saati ve süresi", 42'nci maddede "Sınav salonuna girebilecekler", 43'üncü maddede "Sınavların değerlendirilmesi ve değerlendirme sonunda yapılacak işlemler", 44'üncü maddede "Sınavlarda kopya çekme", 45'inci maddede "Sınavlarda başarılı sayılma", 46'ncı maddede "Sınav sonuçlarının ilanı ve ilişik kesme", 47'nci maddede "Sınavlara giremeyenler" konularına ilişkin düzenlemeler yer almaktadır.

Yönetmeliğinin "Bir dersin yıl sonu puanı ve notunun tespiti" başlıklı 26'ncı maddesi; "(1) Bir dersin yıl sonu puanı;

a) Birinci ve ikinci dönem puanlarının aritmetik ortalamasıdır.

b) Özre dayalı bir sebeple bir dersten yalnız bir dönem puanı almış olan öğrencinin bu puanı ile yetiştirme programında alınan puanın aritmetik ortalaması, yıl sonu puanı sayılır.

c) Ortalama yükseltme sınavı veya yıl sonunda bir dersten başarısız olan öğrenciler için yapılan sınav sonunda en az 2 (geçer) puan alınarak başarılı sayılan dersin yıl sonu puanı, bu sınavlarda alman puanla daha önce belirlenen yıl sonu puanının toplamının aritmetik ortalamasıdır.

ç) Bir dersten hiç dönem puanı olmayan öğrencinin yıl sonu puanı, o dersle ilgili yetiştirme programında alınan puanların aritmetik ortalamasından elde edilen puandır.

d) Dönem puanlarının aritmetik ortalaması hesaplanırken bölme işlemi virgülden sonra iki basamak yürütülür.

(2) Bir dersin yıl sonu notu ise;

a) Birinci ve ikinci dönem notlarının aritmetik ortalamasıdır.

b) Özre dayalı bir sebeple bir dersten yalnız bir dönem notu almış olan öğrencinin bu notu, yıl sonu notu sayılır.

c) Ortalama yükseltme sınavı veya yıl sonunda bir dersten başarısız olan öğrenciler için yapılan sınavdan, en az 2 (geçer) not alınarak başarılı sayılan dersin yıl sonu notu, bu sınavlarda alınan notla yıl sonu notunun toplamının aritmetik ortalamasıdır.
ç) Yıl sonu notu hesaplanırken yarım ve yarımdan büyük kesirler tama yükseltilir." hükmünü,
Yönetmeliğinin "Ders yılı sonunda doğrudan sınıf geçme" başlıklı 28'inci maddesi; "(1) Ders yılı sonunda; bu Yönetmeliğin 27 nci maddesi hükmüne göre bütün derslerden başarılı sayılan öğrenci doğrudan sınıf geçer." hükmünü,

Yönetmeliğin "Ortalama yükseltme ve başarısız olunan bir ders için yapılan sınavla sınıf geçme başlıklı" 29'uncu maddesi; "(1) Öğrenciler başarılı ve başarısız olduğu derslerden ortalama yükseltme sınavına girer.

a) Öğrenciler, başarısız oldukları derslerden ortalama yükseltme sınavı hazırlık kurslarına devam etmek zorundadır. Kurslarda her ders için planlanan ders saati sayısının üçte birine veya daha fazlasına özürsüz olarak devam etmeyen öğrenciler, o dersin ortalama yükseltme sınavına alınmaz ve başarısız sayılır.

b) Ortalama yükseltme sınavı sonunda, başarısız olduğu derslerin her birinden en az 2 (geçer) not alan öğrenci sınıfını geçer.

c) Türk Silahlı Kuvvetleri ortaöğretim okullarının haftalık ders çizelgelerinde her sınıf için ayrı ayrı belirtilen, yıl sonu başarı puanı ile geçilemeyecek derslerin dışında olmak koşulu ile ortalama yükseltme sınavları sonunda bir dersten başarısızlık söz konusu ise; yıl sonu başarı notu üç ve yukarı olanlar bu dersten başarılı sayılarak bir üst sınıfa devam ederler. Yıl sonu başarı notu 3 ten aşağı olanlar bir ders sınavına alınırlar. Bir ders sınavı sonunda, bu dersten 2 (geçer) alamayan öğrencinin aldığı puan ile ders kesim tarihinde belirlenmiş olan yıl sonu puanının ortalamasından elde edilen yıl sonu başarı puanı, yukarıdaki esaslara uyduğu takdirde öğrenci sınıfı geçer, şartları uymayan öğrenci sınıfı tekrar eder.

ç) Silahlı Kuvvetler Bando Astsubay Hazırlama Okulunda Türk ve Batı Müziği Çalgıları, Müziksel İşitme Okuma ve Yazma, Türk ve Batı Müziği Çalgı Toplulukları derslerinin ortalama yükseltme ve yıl sonunda başarısız olunan bir ders için yapılan sınav sonucunda öğrencinin başarılı sayılabilmesi için; bu sınavlarda aldığı not en az üç olmalıdır." hükmünü,
Yönetmeliğin "Sınavlarda başarılı sayılma" başlıklı 45'inci maddesi; "(1) Sınavlarda bir dersten en az 2 (geçer) alan öğrenci; bu dersten başarılı sayılır. Ancak, bu Yönetmeliğin 27 ve 29 uncu maddelerinde yer alan hükümler saklıdır." hükmünü içermektedir.

18.06.2012 tarihinde yapılan Dil Anlatım ve Türk Edebiyatı Ortalama Yükseltme Sınavlarından geçer not alamaması nedeniyle yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri uyarınca başarısız sayılan davacı, Matematik dersinden de başarısız olması nedeniyle bütünleme sınavına giremediğini ve okulla ilişiğinin kesildiğini belirterek, bu iki dersten başarılı olduğunu, bu iki dersten başarılı sayılması durumunda Matematik dersinden bütünlemeye girme durumunun söz konusu olacağını, bilirkişi incelemesi yapılması durumunda başarılı olduğunun ortaya çıkacağını iddia etmektedir.

Davacının sınav kağıtlarının ve iddialarının değerlendirilmesi için Dairemizin 26.12.2012 tarih ve 2012/631 E. sayılı ara kararı ile bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar verilmiş, Kara Harp Okulu Komutanlığınca bilirkişilik yapabilecek kişiler olarak bildirilen üç kişi arasından bilirkişi olarak tayin edilen Oğ.Yb.A. tarafından hazırlanan 12.02.2013 tarihli bilirkişi raporunda özetle; soruların ders içeriklerine uygun olarak hazırlandığı, puanlama kriterlerinin yani hangi bilgilerin yazıldığında karşılığında kaç puan verileceğinin ilgili sorularda belirtildiği, davacı (3229) M.'a ait Türk Edebiyatı ve Dil ve Anlatım dersi, ortalama yükseltme sınav kağıtlarının en düşük ve en yüksek not alan öğrenci kağıtları ile birlikte incelenmesi sonucunda; cevapların değerlendirilmesinde maddi hata, not takdirinde bir değerlendirilme hatası bulunmadığı, takdir edilen notlarda bir tutarsızlığın yer almadığı tespit ve kanaatine varıldığı belirtilmiştir.

Taraflara tebliğ edilen bilirkişi raporuna itiraz edilmemiş, Mahkememizce ilmi verilere uygun bulunan bilirkişi raporu doğrultusunda Dil Anlatım ve Türk Edebiyatı Ortalama Yükseltme Sınavlarından başarısız sayılan davacı hakkında tesis edilen işlemde hukuka aykırı bir yön olmadığı kanaatine ulaşıldığından davacının Dil Anlatım ve Türk Edebiyatı Ortalama Yükseltme Sınavlarından başarısız sayılma işleminin iptali isteminin reddi gerektiği sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Davacının, Dil Anlatım ve Türk Edebiyatı Ortalama Yükseltme Sınavlarından başarısız sayılma işleminin iptali istemiyle açtığı yasal dayanaktan yoksun davanın reddine,

30 NİSAN 2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy