Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2012/244 Esas 2012/962 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2012/ 244
Karar No: 2012 / 962
Karar Tarihi: 31.10.2012

(2955 S. K. m. 44) (Gülhane Askeri Tıp Akademisi Yönetmeliği m. 75)

Davacı, 08.03.2012 tarihinde kayda geçen dava dilekçesinde özetle; 2007-2011 yılları arasında TSK namına GATA'da Acil Tıp branşında tıpta uzmanlık eğitimini tamamlayarak acil tıp uzmanı olarak göreve başladığını, 2012 yılında ÖSYM tarafından yapılacak olan Tıpta Uzmanlık Sınavına yönelik uygulama emri yayınlandığında başka bir dalda olmak üzere tekrar tıpta uzmanlık sınavına katılmaya karar verdiğini ve mevzuatta buna engel bir hüküm bulunmadığından usulü dairesinde sınava müracaat ettiğini, ancak KKK.lığının 27.01.2012 tarihli bir işlemi ile, ikinci kez TUS sınavına girmesine olanak bulunmadığı gerekçesi ile bu müracaatının reddedildiğini oysa ki mevzuatta bu sınava farklı branşlarda birden çok kez girmeye engel bir düzenlemenin bulunmadığını belirterek ikinci kez TUS sınavına müracaatının kabul edilmemesi işleminin hukuka aykırı olması nedeniyle iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

AYİM 2 nci Dairesinin 21.03.2012 gün ve 2012/244 Esas sayılı kararıyla idarenin savunması alındıktan sonra gözden geçirilmek üzere yürütmenin durdurulmasına, 16.05.2012 gün ve 2012/244 Esas sayılı kararıyla davalı idarenin yürütmenin durdurulması kararının kaldırılması isteminin reddine, 19.06.2012 gün ve 2012/244 Esas, 19.09.2012 gün ve 2012/244 Esas sayılı kararlarıyla da yeniden yürütmenin durdurulması istemlerinin kabulüne karar verilmiştir.

Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelerin incelenmesinden; 2007-2011 yılları arasında TSK nam ve hesabına tıpta uzmanlık eğitimini tamamlayarak acil tıp dalında uzman hekim olan davacının 2012 yılında yapılacak Tıpta Uzmanlık Sınavına katılmak üzere yaptığı müracaatına davalı idarece 27.01.2012 tarihli bir yazı ile olumsuz cevap verilmesi ve keyfiyetin 28.02.2012 tarihinde davacıya tebliğ edilmesi üzerine işbu davanın açıldığı anlaşılmıştır.

Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu tabip subayların tıpta uzmanlık eğitimi yapmaları ile ilgili hususlar, 2955 sayılı GATA Kanununun 44 ncü maddesinde ve GATA Yönetmeliğinin 75 inci maddesinde düzenlenmiştir.

2955 sayılı GATA Kanununun Lisansüstü öğretim başlıklı 44 ncü maddesi;

Lisansüstü öğrenimin usul ve şartları;

a) Lisans düzeyinde öğrenim gördükten sonra, Gülhane Askeri Tıp Akademisinde yüksek lisans, doktora veya tıpta uzmanlık öğrenimi yapmak isteyenler, Üniversiteler-arası Kurulca tespit edilecek esaslar dikkate alınarak hazırlanacak yönetmelikte belirtilen ilkelere göre Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığınca açılacak sınavla seçilirler.

b) Gülhane Askeri Tıp Akademisinde lisansüstü öğretime başlayan personelin görevleri yönetmelikte gösterilir. Ancak, askeri personelin lisansüstü öğretime başlaya-bilmesi için temel askeri eğitim ve öğretimi müteakip, fiilen en az iki yıl kıta, kurum ve karargahlarda hizmet yapmış olmaları şartı aranır. Bu süre, gerektiğinde Genelkurmay Başkanlığınca kısaltılabilir.

c) Sivil tabipler, ilgili kanunlardaki şartlara uymaları ve eğitim ve öğretim süresi kadar Türk Silahlı Kuvvetlerinde mecburi hizmet yapmaları şartı ile gerektiğinde, yönetmelikte belirtilen esaslar çerçevesinde Gülhane Askeri Tıp Akademisinde tıpta uzmanlık eğitim ve öğretimine tabi tutulabilirler. hükmünü,

GATA Yönetmeliğinin Tıpta Ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitim-Öğretimi başlıklı 75 inci maddesi;

(1) Tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi ile ilgili mevzuat esasları doğrultusunda tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi giriş sınavlarına; subay nasbedildikten sonra onbeş yıllık fiili hizmet süresinin sonuna kadar aşağıda belirtilen şartları haiz olanlar kabul edilirler.

a) Başvuru tarihine kadar almış olduğu sicillerin not toplamlarının ortalaması, sicil tam notunun en az yüzde doksan ve yukarısında olmak,

b) Tutum ve davranışları ile yasadışı siyasi, yıkıcı, irticai, bölücü, ideolojik görüşleri benimsememiş, bu gibi faaliyetlere karışmamış olmak,

c) Taksirli suçlar hariç olmak üzere mahkemeler, disiplin mahkemeleri veya birden fazla disiplin amirince toplam olarak yirmi bir gün ve daha fazla hapis veya oda hapsi cezası ile cezalandırılmamak veya hükümlü olmamak,

ç) Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlarla, 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda belirtilen suçlar ile zimmet, rüşvet, irtikap, hırsızlık, nitelikli hırsızlık, dolandırıcılık, nitelikli dolandırıcılık, sahtecilik, görevi kötüye kullanma, güveni kötüye kullanma, yalan yere tanıklık, yalan yere yemin, suç uydurma, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, cinsel saldırı, cinsel taciz, gayri tabii mukarenet, fuhuş, hileli iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçlar ile kaçakçılık, ihaleye fesat karıştırma suçlarından birisinden hükümlü olmamak,

d) Firar, üste hakaret, emre itaatsizlikte ısrar, mukavemet, amir veya üste fiilen taarruz, fesat, isyan suçları ile 1632 sayılı Askeri Ceza Kanununun 148 inci maddesinde yazılı suçlardan biriyle hükümlü olmamak.

(2) Personelin kendinden kaynaklanmayan harekât ve benzeri görevler gibi diğer nedenlerden dolayı giremedikleri sınavlar için ilave sınav başvuru hakkı tanınır. Söz konusu tabiplere sınava giremedikleri süre kadar, onbeş yıllık fiili hizmet süresi sonundan itibaren başvuru hakkı tanınır.

(3) Birinci fıkranın (c), (ç) ve (d) bentlerinde sayılan suçlar nedeniyle almış oldukları cezalar ertelenmiş, para cezasına çevrilmiş, genel veya özel af kanunları kapsamına girmiş, hükümlülüklerine ilişkin kayıtları adli sicilden çıkarılmış olsa dahi, bu suçlardan mahkum olanların başvuruları kabul edilmez.

(4) Genelkurmay Başkanlığınca, kuvvet komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığının personel temin ve yetiştirme planları da dikkate alınarak hazırlanan Beş Yıllık Uzman Tabip Temin ve Yetiştirme Planlarında yer alan ve her yıl için ayrı ayrı belirlenen uzmanlık dalı kontenjanları sınav tarihinden en az dört ay önce TSK'ya yayım yolu ile duyurulur.

(5) Tıpta Uzmanlık ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavları her yıl tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi ile ilgili mevzuat kapsamında Yükseköğretim Kurulunun belirleyeceği zamanlarda ve açacağı sınav merkezlerinde, merkezi sistemle veya Yükseköğretim Kurulunca belirlenecek herhangi bir seçme sınavı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca yapılır. Genelkurmay Başkanlığınca belirlenen kontenjanlar, Yükseköğretim Kurulunca sınavdan önce yayımlanacak Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavlarına Müracaat Kılavuzlarında yer alması için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına gönderilir.

(6) Sınavlar için başvuracak adaylar, kadroların duyurulmasını müteakip otuz gün içerisinde dilekçe ile silsileler yoluyla ilgili kuvvet komutanlığına ve Jandarma Genel Komutanlığına müracaatlarını yaparlar. İlgili kuvvet komutanlığınca ve Jandarma Genel Komutanlığınca dilekçeler ve birinci, ikinci ve üçüncü fıkralardaki şartlara haiz olup olmadıkları Genelkurmay Başkanlığına gönderilir. Genelkurmay Başkanlığınca birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarda belirtilen şartları haiz olmayan adayların listesi Yükseköğretim Kurulu ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezine gönderilir. Bu adaylar sınava kabul edilmezler. Sınava girmiş olsalar bile ilan edilen kontenjanlara yerleştirilmezler.

(7) Personel, müracaatını Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezine şahsen yapar.

(8) Yabancı dil ve meslek sınavını kazandıkları halde yapılan başarı sıralamasında TSK'nın ihtiyaç duyduğu kontenjan miktarı dışında kalanlar, uzmanlık öğrenimi için müteakip senelerde yeniden tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık giriş sınavlarına girmek zorundadır.

(9) Sınav sonuçlan, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca, Sağlık Bakanlığına Genelkurmay Başkanlığına ve GATA Komutanlığına bildirilir.

(10) Sınavı kazanan adayların uzmanlık eğitimlerini GATA Komutanlığı bünyesindeki hangi eğitim hastanesinde yapacakları, GATF Dekanlığı ve Eğitim Hastanesi Baştabipliğinin ilgili birimlerle koordinasyonuyla belirlenir.

(11) TSK Sağlık Komutanlığınca sınavlarda başarılı olanlardan ilân edilen kontenjan kadarı, tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık öğrencisi olarak ataması yapılmak üzere, kuvvet komutanlıklarına ve Jandarma Genel Komutanlığına bildirilir.

Tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimine giriş şartlarından herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılanlar ile uzmanlık eğitimi sırasında bu şartlardan birisini kaybedenlerin eğitimlerine son verilir.

(12) Sınavı kazanan subaylar Tıpta Uzmanlık Eğitimine;

a) İki yıllık kıt'a, kurum ve karargâh hizmetini tamamlayanlar sınavın yapıldığı yıl,

b) İki yıllık kıt'a, kurum ve karargâh hizmetini tamamlamayanlar ise iki yıllık hizmetlerini tamamladıktan sonra katılabilirler. Ancak, eğitim ve hizmetin aksamasının söz konusu olduğu hallerde acil ve zorunlu ihtiyaç bulunan branşların, günün şartları ve teknolojik gelişmelere uygun olarak kurulacak yeni birimlerin uzman personel ihtiyacını karşılamak amacıyla, aranan kıt'a, kurum ve karargâh hizmeti süresi, gerektiğinde GATA Komutanlığının teklifi ile Genelkurmay Başkanlığınca kısaltılabilir.

(13) Askeri sağlık personelinin ait olduğu branşlardan herhangi birinin uzmanlık giriş sınavı kısmen veya tamamen merkezi sistemle yapılmadığı takdirde, bu sınavlar her yıl Yükseköğretim Kurulu ile koordine edilerek Genelkurmay Başkanlığınca tespit edilecek tarihlerde, GATA Komutanlığı tarafından yukarıdaki esaslara ilâve olarak aşağıda belirtilen şartlar çerçevesinde yapılır:

a) Sınavlar için başvuracak adaylar başvurularını sınav tarihinden on beş gün önce GATA Komutanlığında bulunacak şekilde silsileler yoluyla yaparlar.

b) Yabancı dil sınavları İngilizce, Almanca, Fransızca ve Akademi Kurulunun uygun göreceği bir başka dilde yapılır. Sınavlar GATA Akademi Kurulunca her yabancı dil için görevlendirilecek üç öğretim üyesi tarafından yapılır. Sınavda başarılı olabilmek için o yabancı dildeki tıbbi yayınları kolayca okuyup anlayabilecek, Türkçeye çevirebilecek derecede o dili bilmek ve yüz üzerinden en az altmış not almak zorunludur. Sınavda ilgili yabancı dilin sözlüğü kullanılabilir.

c) Meslek sınavları ise Akademi Kurulunca her uzmanlık dalı için ayrı ayrı seçilecek beş öğretim üyesinden oluşacak kurullar tarafından, uygulamalı ve teorik olarak yapılır. Bu sınavlarda; uygulama ve teorik notların ortalaması yüz üzerinden seksen beş ve daha yukarı not alanlar sınavı kazanmış sayılırlar. Notların eşitliği halinde sıralama yabancı dil notu ve kıdem sırasına göre yapılır. Sınavı kazanan adayların uzmanlık eğitimlerini hangi eğitim hastanesinde yapacakları, GATA Komutanlığınca belirlenir. TSK Sağlık Komutanlığınca sınavlarda başarılı olanlardan ilân edilen kontenjan kadarı, tıpta uzmanlık öğrencisi olarak atandırılmak üzere, kuvvet komutanlıklarına ve Jandarma Genel Komutanlığına bildirilir.

(14) Tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitim-öğretim süresi, tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi ile ilgili mevzuatta belirtilen süreler kadardır. Yıllık kanuni izin süresi dışında öğrenimde geçmeyen süreler tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi ile ilgili mevzuattaki sürelere eklenir. Askerlik şubesi yoklamalarında geçen süreler öğrenim süresinden sayılmaz.

(15) Tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık öğrenimine başlayanlar, bu Yönetmelikte düzenlenen hükümler hariç olmak üzere, GATA dışında bir başka göreve atanamaz. Ancak, Genelkurmay Başkanlığınca ihtiyaç duyulması hâlinde ve olağanüstü hâl, seferberlik ve savaş hâlleri dolayısıyla uzmanlık öğrenimine ara verilebilir. Bu durumların ortadan kalkması hâlinde, dört aya kadar geçen süreleri öğrenimden sayılmak üzere, öğrenimlerini tamamlamak için GATA Komutanlığına iade edilirler. Ayrıca, tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi yapan bayan subaylardan doğum yapanlara istekleri hâlinde, en fazla altı aya kadar aylıksız izin verilebilir. Aylıksız izinde geçen süreler, öğrenim süresinden sayılmaz.

(16) Tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık öğrenimi görenler, hazırlayacakları tezlerini öğrenimlerinin bitiminden üç ay önce GATF Dekanlığına, diş hekimliği uzmanlık öğrenimi görenler ise Komutan Bilimsel Yardımcılığına sunarlar. Bu tezlerin; bilime yenilik getirme, yeni bilimsel yöntem getirme veya bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulama niteliklerinden birisini yerine getirmesi gerekir.

(17) Tezler tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi süresinin bitiminden üç ay önce uzmanlık öğrencisinin eğitim gördüğü dalda Akademi Kurulunca seçilen üç öğretim üyesinden oluşan bir jüri tarafından incelenir. Eğitim gördüğü birimde üç eğitim sorumlusu bulunmaması halinde rotasyon yaptığı dallar veya Akademik Kurulunun uygun göreceği dallardaki eğitim sorumlularından jüri tamamlanır. Tez, jüriye verildiği tarihten itibaren en geç bir ay içerisinde incelenir ve jüri huzurunda savunulur. Sonuç, tez inceleme ve değerlendirme esaslarına göre hazırlanan bir raporla GATA Komutanlığına bildirilir. Tezinde düzeltme istenilen öğrenciler, sonucun kendilerine bildiriminden itibaren en geç bir ay içinde, jürinin gerekçesindeki esaslara göre tezde gerekli değişiklikleri yaparak aynı jüriye sunar. Tezin yetiştirilemediği veya jüri tarafından kabul edilmediği durumlarda, tez danışmanının önerisi ve Akademi Kurulu Kararı ile tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi süresine altı aylık bir süre eklenir. Ek süre içerisinde tezini teslim etmeyen veya tezleri kabul edilmeyenlerin öğrenciliğine son verilir ve durumları bağlı oldukları kuvvet komutanlığı veya Jandarma Genel Komutanlığına bildirilir.

(18) Tezi kabul edilen öğrenciler, öğrenim süresinin sonunda Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Bitirme Sınavına girerler. Bu sınavlar, tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi ile ilgili mevzuatta belirtilen esaslar göz önünde bulundurularak Akademi Kurulu tarafından seçilecek beş kişilik bir jüri tarafından yapılır. Jürinin en az üç üyesi sınav yapılan daldan seçilir. Jüri üyeleri kendi aralarında bir başkan ve kâtip üye seçer. Sağlık durumları sınava girmeye elverişli olmayanlar ile sınavlarda başarılı olamayanlar hakkında Akademi Kurulu tarafından altı ay süre uzatımına karar verebilir. Süre uzatıldığı takdirde süre bitiminde sınav tekrarlanır. Bu sınavda da başarılı olamayanların tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık öğrenciliği ile ilişikleri kesilir ve durumları bağlı oldukları kuvvet komutanlığı veya Jandarma Genel Komutanlığına bildirilir. Bu suretle tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık öğrenciliği ile ilişiği kesilenlere, takip eden altı ay içerisinde iki sınav için başvuru hakkı verilir. Bu sınavlarda da başarılı olamayanlar veya sınavlara girmeyenlerin bu eğitimlerine bağlı haklan sona erer.

(19) Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Bitirme Sınavında başarılı olanların sınav tutanakları usulüne göre düzenlenip onaylanarak gerekli işlemleri yapılmak üzere personelin bağlı oldukları kuvvet komutanlığı veya Jandarma Genel Komutanlığına gönderilir. Sağlık Bakanlığınca düzenlenen ve tescil edilen Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Belgeleri, kuvvet komutanlığı veya Jandarma Genel Komutanlığınca sağlanır.

(20) Kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve GATA Komutanlığınca ihtiyaç duyulan, fakat GATA Komutanlığında bulunmayan veya eğitim verilmeyen anabilim ve bilim dallarında üsteğmen ve yüzbaşı rütbesindeki tabip, diş tabibi, eczacı ve veteriner hekimlerin uzmanlık eğitimleri Genelkurmay Başkanlığının izni ile GATA Komutanlığı dışındaki üniversitelerin ilgili anabilim veya bilim dallarında yaptırılabilir. hükmünü içermektedir.

Görüldüğü üzere, GATA Kanununun 44 ncü maddesi, GATA'da yüksek lisans, doktora veya tıpta uzmanlık görevini yapmak isteyenlerin bu öğrenimlerine başlayabilmeleri için iki koşul getirmiş bulunmaktadır. Üniversitelerarası Kurulca belirlenen esaslara uygun surette düzenlenecek bir yönetmelikte öngörülen koşulları taşımak ve yapılacak sınavda başarılı olmak.

GATA Kanununun bu maddesinin öngördüğü Yönetmelik 29.09.2011 tarih ve 28069 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmış olan Gülhane Askeri Tıp Akademisi Yönetmeliği"dir. Anılan Yönetmeliğin Tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitim-öğretimi başlıklı 75 inci maddesinde başvuru için gerekli olan koşullar belirtilmiş olup, bu koşullar arasında bir dalda uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra başka bir dalda uzmanlık eğitimi için başvuranların müracaat edemeyeceğine ilişkin bir düzenleme ve koşul bulunmamaktadır. Davalı idarece davacının Kanun ve yönetmelikte belirtilen şartlan taşımadığına ilişkin bir iddiası bulunmamaktadır. Tıpta uzmanlık eğitimine müracaat edebilmek için Kanun ve yönetmelikte belirtilen şartları taşıyan davacının, GATA Kanununda ve GATA Yönetmeliğinde ikinci kez TUS sınavına katılmasını engelleyen somut bir düzenleme bulunmadığı halde, 2012 yılı TUS sınavına katılmak için yaptığı başvurunun, davalı idarece, Kanun ve Yönetmelikte davacının durumunda olan kişilerin başvuracağına ilişkin bir düzenleme olmadığı, TSK Sağlık Personeli Temin ve Yetiştirme Esasları ile Dağılım Oranları Direktifine ile TSK'da planlanan bir gelecekte ihtiyaç duyulan uzman hekim dal ve miktarları ile buna göre eldeki hekimlere aldırılacak eğitimlerin planlandığı, bu planlama kapsamında bir hekime iki farklı dalda uzmanlık eğitimi aldırılmasının mümkün olmadığı, bu halde iki uzmanlığa sahip hekimin hangi dalda ve nasıl istihdam edileceği gibi sorunların ortaya çıkacağı ileri sürülerek 27.01.2012 tarihli işlemle reddedilmiş olmasının sebep unsuru bakımından hukuka aykırı olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Davacı Tbp.Yzb.....'in TUS sınavına yaptığı başvurusunun kabul edilmemesi İŞLEMİNİN İPTALİNE,

31 EKİM 2012 tarihinde OYÇOKLUĞU ile karar verildi.

KARŞI OY GEREKÇESİ

GATA Yönetmeliğinin 75'inci madde 4'üncü fıkrası gereğince düzenlenen MD 51-1 (B) TSK Sağlık Personeli Temin ve Yetiştirme Esasları ile Dağılım Oranları Direktifi doğrultusunda davalı İdarenin davacının müracaatını uygun bulmadığını, İdarenin söz konusu Direktife göre yetiştirme yaptığını ve bu Direktifte ikinci defa uzmanlık eğitimi yapılmasına yer verilmediğini, İdarenin kamu hizmeti için ihtiyaç duyduğu branşlarda TSK nam ve hesabına yetiştirme kontenjanı belirlerken bir personelin sadece bir branşta uzmanlık eğitimi yapmasını öngördüğünü, bunun aksi düşünüldüğünde idarenin bir personele iki ayrı branşta uzmanlık eğitimi vermiş olacağını, ancak bu personelin sadece bir uzmanlığından istifade edebileceğini, bu durumda personele verilen ancak istifade edilmeyen branşta yapılan yetiştirme için ayrılan Milli kaynak, zaman ve emeğin heba olacağını, ayrıca uzmanlık eğitimi alacak başka bir personelin de hakkının göz ardı edilmiş olacağını, çift uzmanlığı olan bir personelin hizmetinden istifade edilmesinde, atanmasında ve mesleki gelişimi gibi özlük haklarının yürütülmesinde hangi uzmanlığının dikkate alınacağı konusunda yaşanacak tereddütlerin idari sorunlara yol açacağını, kamu hizmeti veren hiçbir idari yapının istifade edemeyeceği alanlarda kaynak, zaman ve emek ayıramayacağını, kamu hizmetinin aksatılmadan yürütülmesi ilkesi ve idari istikrar ilkesine dayanılarak İdarenin takdir yetkisini yerinde kullandığını değerlendirdiğimizden sayın çoğunluk görüşüne katılmadık. 31.10.2012 (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy