Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2011/937 Esas 2012/785 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2011/ 937
Karar No: 2012 / 785
Karar Tarihi: 19.09.2012

(2709 S. K. m. 125) (2955 S. K. m. 19) (Gülhane Askeri Tıp Akademisi Yönetmeliği m. 34, 61, 87)

Davacı, 16.05.2012 tarihinde İstanbul Bölge İdare Mahkemesinde, 23.05.2012 tarihinde AYİM'de kayda geçen dava dilekçesi ile bu dilekçenin AYİM 2'nci Dairesinin 01.06.2011 gün, 2011/770-768 E.K. sayılı kararı ile reddedilmesinden sonra sunduğu 22.06.2012 tarihinde İstanbul Bölge İdare Mahkemesinde, 27.06.2012 tarihinde AYİM'de kayda geçen yenileme dilekçesinde ve vekili marifeti ile savunmadan sonra sunduğu cevaba cevap dilekçesinde özetle; 2010-2'nci dönem GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Labr.Bşk.lığı Tıbbi Biyokimya Servis Şefliği Öğretim Üyesi doçentlik kadrosu için 25.02.2011 tarihli emir ile duyurusu yapılan sınava katılmak için başvuruda bulunduğunu, 03.05.2011 tarihinde icra edilen deneme dersinde başarısız sayılması nedeniyle bu sınavda başarısız olduğunu, yapılan deneme dersi değerlendirmesinin sübjektif olduğunu ileri sürerek deneme dersinde başarısız sayılması işlemini iptaline ve öncelikle yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davacının yürütmenin durdurulmasına ilişkin talebi, AYİM 2.D.nin 21.09.2011 tarih ve 2011/937 Esas sayılı kararı ile reddedilmiştir.

Dava dosyasında bulunan bilgi ve belgelerin incelenmesinden; İstanbul Gümüşsüyü Asker Hastanesinde görevli bulunan davacının 2010-2'nci dönem GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Labr.Bşk.lığı Tıbbi Biyokimya Servis Şefliği Öğretim Üyesi doçentlik kadrosu için 25.02.2011 tarihli emir ile duyurusu yapılan sınava katılmak için başvuruda bulunduğu, yapılan sınav kapsamında 03.05.2011 tarihinde icra edilen deneme dersinde başarısız kabul edilerek sınav sonucunda başarısız olması üzerine bu davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

2955 sayılı Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kanununun Yardımcı doçentliğe atama başlıklı 19 uncu maddesi; Gülhane Askeri Tıp Akademisinde açık bulunan yardımcı doçentlik kadroları, isteklilerin başvurması için Genelkurmay Başkanlığınca ilan edilir. Müracaat eden adayların durumları; Genelkurmay Başkanlığınca şahsi kayıtları, görevin icapları, istihbari bilgi, belge ve kayıtlar ile temin ve yetiştirme planlarına uygunluk bakımından değerlendirilerek, uygun görülenler sınavlarının yapılması için Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığına bildirilir. Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanı; fakültede fakülte dekanı, eğitim hastahanesinde eğitim hastahanesi komutanı, yüksekokulda yüksekokul müdürü ve enstitüde enstitü müdürünün de görüşlerini alarak biri o birimin yöneticisi, diğerleri o birimin dışından olmak üzere üç profesör veya doçent tespit ederek bunlardan, adayların her biri hakkında yazılı mütalaa ister. Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanı; fakülte dekanı, eğitim hastahanesi komutanı, yüksekokul ve enstitü müdürünün görüşlerini de alarak atamanın yapılması için Genelkurmay Başkanlığına öneride bulunur. Önerilenlerden, kadro miktarı kadarının yardımcı doçentliğe atanmaları Genelkurmay Başkanlığınca yapılır.

Yardımcı doçentliğe önermede ve atamada askeri personele öncelik verilir.

Yardımcı doçentler her seferinde üç yıllık bir dönem için olmak üzere en çok iki defa atanabilirler. Genelkurmay Başkanlığınca, yan dal uzmanlık eğitimine müsaade edilen yardımcı doçentlerin, bu eğitimde geçen süreleri yardımcı doçentlikten sayılmaz. Yan dal uzmanlık eğitimi süresince öğretim üyeliği özlük haklarından yararlanılmaz.

Yardımcı doçentlikte ilk üç yıllık görev süresini tamamlamadan yurt dışı daimi göreve seçilenlerin dönüşlerinde kalan sürelerini tamamlama hakları saklıdır. Bu personelin yurda dönüşlerinde boş kadrolardan hangisine atanacakları yönetmelikle düzenlenir.

Yardımcı doçentliğe atamada aranacak şartlar şunlardır:

a) Doktora yapmış veya tıpta uzmanlık unvanını almış olmak.

b) Askeri personel için doktora veya tıpta uzmanlık unvanını aldıktan sonra fiilen en az iki yıl kıt'a hizmeti yapmış olmak.

c) Merkezi sistemle yapılacak yabancı dil sınavında yüzde altmış veya daha yukarısında not almış olmak.

d) Deneme dersinde başarılı olmak.

e) Tutum ve davranışları ile yasadışı siyasi, yıkıcı, irticai, bölücü, ideolojik görüşleri benimsememiş, bu gibi faaliyetlere karışmamış olmak.

f) Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda belirtilen suçlar ile basit ve nitelikli zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, yalan yere tanıklık, yalan yere yemin, suç tasnii, ırza geçmek, sarkıntılık, kız, kadın ve erkek kaçırmak, fuhşiyata tahrik, gayri tabii mukarenet, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçlar ile kaçakçılık, resmi alım-satımlara fesat karıştırma suçlarından birisinden hükümlü olmamak.

g) Firar, üste hakaret, emre itaatsizlikte ısrar, mukavemet, amir veya üste fiilen taarruz, fesat, isyan suçları ile 1632 sayılı Askeri Ceza Kanununun 148 inci maddesinde yazılı suçlardan biriyle hükümlü olmamak.

h) Taksirli suçlar hariç olmak üzere yukarıdaki bentlerde sayılanların dışındaki suçlardan mahkemeler, disiplin mahkemeleri veya birden fazla disiplin amirince toplam olarak yirmibir gün ve daha fazla hapis veya oda hapsi cezası ile hükümlü olmamak veya cezalandırılmamak.

Yardımcı doçentler; ilk üç yıllık dönem sonunda başvurularda aranacak şartlan yitirmemiş olmaları halinde Akademi Kurulunun kararı, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanının önerisi üzerine, Genelkurmay Başkanlığınca ikinci üç yıllık dönem için atanabilirler. hükmünü taşımaktadır.

29.09.2011 tarih ve 28069 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulan (Yeni) Gülhane Askeri Tıp Akademisi Yönetmeliğinin 87 nci maddesiyle yürürlükten kaldırılmış olmakla birlikte, işlemin tesis edildiği tarihte yürürlükte bulunan ve 14.07.1984 tarih ve 18458 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan (Mülga) Gülhane Askeri Tıp Akademisi Yönetmeliğinin Yardımcı Doçentlik Kadrolarının İlanı, Başvuru, Sınav, Değerlendirme ve Atama Esasları başlıklı 34 üncü maddesi ise; Gülhane Askeri Tıp Akademisinde açılması istenen yardımcı doçentlik kadroları, her eğitim öğretim döneminde iki defa olmak üzere, ilgili ana bilim dalı, bilim dalları ile servis ve kısımların ihtiyaç belirtmesi, bu ihtiyaçların akademi kurulunca uygun bulunması üzerine, akademi komutanının teklifi ve Genelkurmay Başkanlığının onayı ile ilan edilir. Genelkurmay Başkanlığı tarafından sınav tarihleri ile açılan kadrolar, sınavdan dört ay önce Türk Silahlı Kuvvetlerine yayımlanır. Askeri personel ve 14 Temmuz 1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında görevli devlet memuru statüsündeki personel; başvurularını, sınav tarihinden iki ay önce Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığında bulunacak şekilde silsileler yoluyla yapar. Genelkurmay Başkanlığı; askeri personel ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında görevli devlet memuru statüsündeki personel tarafından başvuruda bulunulmayan veya atama yapılmadığı için boş kalan yardımcı doçent kadrolarını, Türk Silahlı Kuvvetleri dışından sivil şahısların başvurabilmesi için, Yönetmeliğin 50 nci maddesinin üçüncü fıkrasına uygun olarak ilan eder. Başvurular, Genelkurmay Başkanlığı tarafından değerlendirilir ve uygun bulunanlar sınava çağrılırlar.

Yardımcı doçentliğe başvuruda ve atamada aranacak şartlar aşağıda belirtilmiştir:

1) Doktora yapmış veya tıpta uzmanlık unvanını kazanmış olmak,

2) Askeri personel için, doktora veya tıpta uzmanlık unvanı aldıktan sonra fiilen en az iki yıllık kıt'a hizmetinin tamamlanmasına, sınav tarihi esas alınarak altı ay veya daha az süre kalmış olmak (Atamaları bu süreyi doldurmayı müteakip yapılır.); sivil personel için bu unvanları kazandıktan sonra, ilgili uzmanlık alanında en az iki yıl hizmet yapmış olmak,

3) Askeri personel ile Türk Silahlı Kuvvetlerindeki devlet memurları hakkında birinci, ikinci ve üçüncü sicil amiri tarafından EK-A'da yer verilen örneğe uygun olarak bir nitelik belgesi düzenlenmiş olmak,

4) Sivil şahıslar için askerlik ile ilişkisi olmamak,

5) Üniversitelerarası Kurul tarafından merkezi sistemle yapılmakta olan Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı(ÜDS)'ndan veya son beş yıl içinde Kamu Personeli Yabancı Dil Sınavı(KPDS)'ndan 100 üzerinden 60 ve daha yukarısında not almış olmak.

6) Sınav ve değerlendirme aşamalarında başarılı olmak,

7) Tutum ve davranışları ile yasa dışı siyasi, yıkıcı, irticai, bölücü, ideolojik görüşleri benimsememiş, bu gibi faaliyetlere karışmamış olmak,

8) Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar ve 25 Temmuz 1951 tarihli ve 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda belirtilen suçlar ile basit ve nitelikli zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, yalan yere tanıklık, yalan yere yemin, suç tasnii, ırza geçmek, sarkıntılık, kız, kadın ve erkek kaçırmak, fuhşiyata tahrik, gayri tabii cinsi mukarenet, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçlar ile kaçakçılık, resmi alım-satımlara fesat karıştırma suçlarından birisinden hükümlü olmamak,

9) Firar, üste hakaret, emre itaatsizlikte ısrar, mukavemet, amir veya üste fiilen taarruz, fesat, isyan suçları ile 22 Mayıs 1930 tarihli ve 1632 sayılı Askeri Ceza Kanununun 148 inci maddesinde yazılı suçlardan biriyle hükümlü olmamak,

10) Taksirli suçlar hariç olmak üzere, yukarıdaki bentlerde sayılanların dışındaki suçlardan; askeri ve adli yargıya tabi mahkemeler, disiplin mahkemeleri veya birden fazla disiplin amirince toplam olarak 21 gün ve daha fazla hapis veya oda hapsi cezası ile hükümlü olmamak veya cezalandırılmamak.

Yukarıda yazılı suçlardan dolayı almış oldukları cezaları para cezasına çevrilmiş, ertelenmiş, genel veya özel af kanunları kapsamına girmiş, adli sicilden hükümlülükleri çıkarılmış olsa dahi yardımcı doçentliğe müracaat eden personel, yardımcı doçentliğe kabul edilmezler.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından müracaat eden adayların durumları; şahsi kayıtları, görevin icapları, istihbari bilgi, belge ve kayıtlar ile temin ve yetiştirme planlarına uygunluk bakımından değerlendirilerek, uygun görülenlerin sınavlarının yapılması için Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığına bildirilir. Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanı; fakültede fakülte dekanı, eğitim hastahanesinde eğitim hastahanesi komutanı, yüksekokulda yüksekokul müdürü ve enstitüde enstitü müdürünün de görüşlerini alarak, biri o birimin yöneticisi, diğerleri o birimin dışından olmak üzere üç profesör veya doçentten oluşan jüriyi tespit eder. Jüri, önce adayın deneme dersi sınavını yapar. Deneme dersinde başarılı olan aday, sınavı takip eden üç gün içinde öz geçmişini, bilimsel çalışması ve varsa yayınlarını dört nüsha olarak Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığına teslim eder. Jüri üyeleri; her aday hakkında adayın özgeçmişini, bilimsel çalışması ve varsa yayınlarını değerlendirerek mütalaasını hazırlar ve sıralamasını yapar. Gülhane Askeri Tıp Akademisi komutanı; fakültede dekanın, eğitim hastahanesinde komutanın, yüksekokul ve enstitüde müdürün görüşlerine ve jüri üyelerinin mütalaalarına göre, adayları kendi aralarında sıralandırır. Her aday için kendi görüşünü de ekleyerek ilgili belgeler ile birlikte Genelkurmay Başkanlığına gönderir.

Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığınca önerilen adaylar; sıralamadaki yerleri, jüri üyelerinin ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi komutanının mütalaaları, kadro durumu, bilimsel puanları, KPDS/ÜDS yabancı dil notu ve şahsi kayıtlarında yer alan objektif ve denetlenebilir nitelikleri dikkate alınarak, Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılacak değerlendirmeye göre atanır. Yardımcı doçentliğe önermede ve atamada, askeri personele öncelik verilir. Yardımcı doçentler, her defasında üç yıllık bir dönem için en çok iki kez atanabilirler. Bu Yönetmeliğin 61 inci maddesi gereğince, Gülhane Askeri Tıp Akademisindeki başka bir yardımcı doçentlik kadrosuna yapılan atamalar da, bu süre içerisinde değerlendirilir. Yardımcı doçentlik süresi, hiçbir şekilde altı yılı geçemez. Her atama süresi sonunda, görev kendiliğinden sona erer. Genelkurmay Başkanlığı tarafından yan dal uzmanlık eğitimine müsaade edilen yardımcı doçentlerin, bu eğitimde geçen süreleri, yardımcı doçentlikten sayılmaz. Yan dal uzmanlık eğitimi süresince, öğretim üyeliği özlük haklarından yararlanılmaz.

Yardımcı doçentlikte ilk üç yıllık görev süresini tamamlamadan yurt dışı daimi göreve seçilenlerin, dönüşlerinde, kalan sürelerini tamamlama haklan saklıdır. Bu durumdaki personelin eski birimlerindeki kadroları, yurt dışı daimi görevden dönünceye kadar saklanmak maksadıyla yüksek bilim konseyine aktarılır. Personelin; yurda dönüşünü müteakip kadrolar eski birimlerinde açılarak, bu kadroya atanması sağlanır.

Yardımcı doçentler, ilk üç yıllık dönem sonunda atamada aranacak şartları yitirmemiş olmaları halinde, akademi kurulunun kararı, Gülhane Askeri Tıp Akademisi komutanının önerisi üzerine, Genelkurmay Başkanlığı tarafından ikinci üç yıllık dönem için atanabilirler. düzenlemesini içermektedir.

Görüldüğü üzere, yardımcı doçentlik kadrolarına atanabilmek için aranan şartlardan bir tanesi de deneme dersinde başarılı olmak"tır. Dolayısıyla deneme dersinden başarısız olan bir adayın yardımcı doçentlik kadrosuna atanabilmesine imkan yoktur. Söz konusu deneme dersi ise, GATA K.lığı tarafından tespit edilen ve biri ilgili birim yöneticisi üç kişilik bir jüri tarafından yapılmakta, bu jüri üyeleri deneme dersinde başarılı olan adayların özgeçmişi, bilimsel çalışmaları ve varsa yayınlarını değerlendirmekte ve bir mütalaa hazırlayarak sıralama yapmakta, GATA Komutanı tarafından da, ilgili fakülte dekanı, eğitim hastanesinde komutan, yüksekokul ve enstitüde ise müdürün görüşlerini de alarak, jüri üyelerinin mütalaalarına göre adayları kendi aralarında sıralayarak ilgili belgelerle birlikte Genelkurmay Başkanlığına sunmaktadır. Genelkurmay Başkanlığı tarafından da, önerilmiş olan bu adaylar; sıralamadaki yerleri, jüri üyelerinin ve GATA Komutanının mütalaaları, kadro durumu, bilimsel puanları, KPDS/ÜDS yabancı dil notu ve şahsi kayıtlarında yer alan niteliklerini dikkate alınarak değerlendirilmekte ve atama böylece yapılmaktadır.

Sözü edilen deneme dersi sınavında her bir adayın;

-Dersin amacını ve ana hatlarını açık bir biçimde belirtmesi,
-Dersi bir bütünlük içinde ve mantıklı bir sırayla sunması,
-Dersin konusunu ayrıntılı ve anlaşılır biçimde açıklaması,
-Dersinde Türkçe'nin kurallarına uygun konuşması, sözcükleri seçmesi,
-Öğrencilerin düzeyine uygun ders vermesi,
-Konu ile ilgili iyi seçilmiş örnekler vermesi,
-Derste anlattıklarını ara ve sonuç özetleri şeklinde toplaması,
-Ders konusu ile ilgili kaynakları belirtmesi,
-Dersi yeni kaynaklar ve güncel bilgiler ışığında sunması,
-Öğrencilerin daha önce karşılaşmadıkları sözcük ve terimleri açıklaması kriterlerine göre Dersi Planlama ve İşleme Sürecinin değerlendirildiği,
-Ses tonu ve konuşma hızı, -
Öğrencilerle göz teması kurması,
-Beden dilini başarılı bir biçimde kullanması,
-Öğretme konusunda istekli ve coşkulu olması,
-Yazı tahtasını etkin bir biçimde kullanması,
-Görsel etkin araçlarını etkin bir biçimde kullanması,
-Derse katkıda bulunmaksızın konuşan bir slayt gibi ders vermemesi,
-Ders boyunca öğrencilerin ilgisini canlı tutması,
-Ders konusunu sunmada etkili olması,
-Dersi belirlenen zamanda bitirmesi kriterlerine göre Ders Verme Etkinliğinin değerlendirildiği, yukarıda sıralanan her bir kriter için Çok iyi (3), Yeterli (2), Kısmen Yeterli (1) ve Yetersiz (0) şeklinde notlar verildiği, yine iki ayrı bölümün her birinden en az 20 puan alan her bölümde en fazla 2 Kısmen Yeterli/Yetersiz değerlendirmesi olan adayın başarılı kabul edildiği görülmektedir.

Her ne kadar davalı idarenin adayların deneme dersinde başarılı olup olmadıklarını belirleme hususunda takdir yetkileri bulunmakta ise de; bilindiği üzere, idareye tanınan takdir hakkı (yetkisi) hiçbir zaman mutlak ve sınırsız değildir. Kamu hizmetinin verimliliği, etkinliği ve kamu yararı ile kişi yararı arasında bir denge kurulması zorunluluğu, bu hak ve yetkinin sınırını oluşturmaktadır. Takdir hakkının, idarece takip edilen amaca uygun olarak kullanıldığı, keyfilikten, kişisel ve duygusal, sübjektif değerlendirmelerden kaçınıldığı ve uzak olduğu, objektif ve gerçek kıstaslara bağlı kalındığı sürece, yargı denetimi dışında tutulması gerektiğinde kuşku yoktur. Ne var ki, idarenin takdir hakkını yerinde kullanmadığının iddia edilmesi halinde, bu sınırların aşılıp aşılmadığının idari yargı organınca denetlenmesi de kaçınılmaz olmaktadır. Diğer bir deyişle, Anayasanın 125'nci maddesinin 3'ncü fıkrasında düzenlenmiş bulunan İdarenin takdir yetkisini kaldıracak biçimde yargı kararı verilemez tarzındaki hükmün; idarenin sınırsız ve mutlak takdir hakkına sahip olduğu ve böylece takdir hakkının idari yargı denetimine tabi olmadığı yönünde yorumlanması ve uygulanması, yine Anayasa ile öngörülen hukuk devleti ilkesi ile bağdaşamaz. Bu nedenle, anılan yetkinin sınırlarının (takdir hakkının) özellikle yüksek mahkemelerce olmak koşuluyla, yargı yerlerince çizilebileceği ve hatta bu konuda hiçbir yasal sınırlamanın kabul görmeyeceğinin benimsenmesinde kamu yararı bulunduğu gözden uzak tutulmamalıdır.

Davalı idarenin takdir yetkisini hukuka uygun olarak kullanıp kullanmadığının belirlenmesi kapsamında icra edilen deneme dersinde Deneme Dersi Değerlendirme Formuna göre davacının başarılı sayılıp sayılamayacağının tespiti bu hususta uzman bilirkişi görüşüne başvurulmasını gerektirdiğinden AYİM 2'nci Dairesinin 08.02.2012 gün ve 2011/937 Esas sayılı ara kararıyla bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar verilmiş olup, Yüksek Öğretim Kurumu Başkanlığından GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Labr.Bşk.lığı Tıbbi Biyokimya Servis Şefliğinde boş bulunan Yardımcı doçentlik kadrosu için 03.05.2011 tarihinde icra edilen deneme dersinde davacının başarılı olup olmadığı konusunda bilirkişi sıfatıyla rapor düzenlemek üzere YÖK Başkanlığı bünyesinde veya Ankara'da bulunan Üniversitelerde görevli üç profesör veya doçentin görevlendirilerek ad ve soyadları ile kendileriyle irtibat kurulabilecek telefon numaraların Mahkememize bildirilmesi istenilmiş olup. YÖK Başkanlığınca ismi bildirilen öğretim üyelerinden Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Biyokimya Bilim alanında görev yapan öğretim üyeleri Prof. Dr. K. K., Prof.Dr. Ö.A. ve Prof.Dr. F.A. re'sen bilirkişi olarak görevlendirilmişler ve bilirkişiler tarafından CD halinde kayıtlı olan davacıya ilişkin deneme dersine ait kamera kaydı, jüri değerlendirme formları, ve dava dosyasındaki kayıtlarının incelenerek, GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Labr.Bşk.lığı Tıbbi Biyokimya Servis Şefliğinde boş bulunan Yardımcı doçentlik kadrosu için 03.05.2011 tarihinde icra edilen deneme dersinde davacının başarılı olup olmadığı hususunda tanzim edilecek bilirkişi raporunun dava dosyası ve ekleriyle birlikte Mahkememize gönderilmesi talep edilmiştir.

Bilirkişiler tarafından hazırlanarak Mahkememize gönderilen 15.05.2012 tarihli raporda deneme dersinde davacıyı başarısız bulan öğretim üyelerinin tespitleri konusundaki değerlendirmelerde irdelenip ve bu değerlendirmelerin neden isabetli olmadığı konusunda gerekli açıklamalar yapıldıktan sonra sonuç olarak, Davacının deneme dersinde anlattığı dersin, planlama, içerik, işleme, kaynak ve ders verme etkinliği yönünden yeterli olduğu, davacının deneme dersinde başarılı bulunduğu belirtilmiştir.

Taraflara tebliğ edilen raporuna itirazda bulunulmamış, bilirkişi raporundaki, davacının deneme dersinde başarısız sayılmasına ilişkin nedenlerin isabetli olmadığı konusunda yapılan tespit, değerlendirme ve açıklamalar karşında, bilirkişi raporuna itibar edilmiş ve başka bir bilirkişi incelemesi yaptırılmasına gerek duyulmamıştır.

Bilirkişi raporu ve dava dosyasında bulunan bilgi ve belgelerin değerlendirilmesi sonucunda; davacının yardımcı doçentlik kadrosu için yapılan deneme dersi değerlendirmesinin objektif kriterlere göre yapılmadığı, bu haliyle takdir yetkisinin objektif ve kamu yararı gözetilerek hukuka uygun kullanılmayarak yardımcı doçentlik kadrosuna atama işleminde nihai karar merci olan Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılacak değerlendirmeye engel olunarak Genelkurmay Başkanlığının takdir yetkisinin kısıtlandığı, oysa ki; davacının deneme dersinde başarılı sayılarak özgeçmişi, bilimsel çalışmaları ve varsa yayınlarının jüri heyeti tarafından değerlendirilerek hakkında bir mütalaa hazırlanarak GATA K.lığına gönderilesi, GATA K.lığı tarafından da diğer usulü işlemlerin tamamlanarak, hazırlanan evrakların yardımcı doçentlik kadrosuna atama işleminde nihai karar mercii olan Genelkurmay Başkanlığına gönderilmesi ve burada yapılacak değerlendirme sonucunda, Genelkurmay Başkanlığınca mevzuatta öngörülen diğer şartlarına bulunması halinde davacının anılan kadroya atandırılması gerektiği, bu hususlar gözetilmeden davacının deneme dersinden başarısız sayılması işleminin hukuka aykırı olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Davacı Tbp.Yb...'in GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Lab.Bşk.lığı Tıbbi Biyokimya Servis Şefliğinde boş bulunan 1 adet Yardımcı Doçentlik Kadrosu için 03.05.2011 tarihinde yapılan deneme dersinde başarısız sayılma İŞLEMİNİN İPTALİNE,

19 EYLÜL 2012 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy