Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2011/858 Esas 2012/7 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2011/ 858
Karar No: 2012 / 7
Karar Tarihi: 11.01.2012

(4566 S. K. m. 38) (926 S. K. m. 11, 22, 23, 24, 25)

Davacı vekili, 08.06.2011 tarihinde AYİM'de kayıt altına alınan dava dilekçesinde ve savunmadan sonra sunduğu cevap dilekçesinde özetle; Kara Harp Okulu 4 üncü sınıf öğrencisi olan ve mezuniyetine aylar kalan müvekkilinin, Etimesgut Asker Hastanesinde yapılan muayenesi sonucunda düzenlenen sağlık kurulu raporunda hatalı olarak askeri öğrenci olamaz kaydı düşülmesi nedeniyle Harp Okulundan çıkarılmasına karar verildiğini, oysa müvekkilinin 3 üncü sınıfın sonlarında yapılan muayenesi sonucunda rahatsızlığı görülmeyerek Piyade sınıfına ayrıldığını, bu aşamadan sonra ortaya çıkacak herhangi bir rahatsızlık durumunda TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin 28 inci maddesinin uygulanmasının ve K.K.K.lığına ait 2 numaralı sınıflandırma çizelgesine göre davacının yeniden sınıflandırılarak öğrenimine devam ettirilmesinin gerektiğini, bu hatalı sağlık kurulu raporuna istinaden tesis edilen Kara Harp Okulu öğrenciliğinden çıkarılma işleminin de sebep unsuru yönünden hukuka aykırı hale geldiğini beyanla, anılan işlemin iptaline ve yürütmenin durdurulmasına durulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

AYİM 2'nci Dairesinin 22.06.2011 gün, 2011/858 E. sayılı kararı ile yürütmenin durdurulmasına yönelik talebin reddine, 28.09.2011 gün, 2011/858 E. ve 21.12.2011 gün, 2011/858 sayılı kararları ile yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir.

Dosyada mevcut bilgi ve belgelerin incelenmesinden; Maltepe Askeri Lisesini 2007 yılında bitirerek aynı yıl Kara Harp Okuluna giren ve burada 1021 apolet numarasıyla öğrenime başlayan davacının, Kara Harp Okulu 3 üncü sınıfında iken yapılan sınıflandırma işlemleri sırasında engel bir rahatsızlığı görülmeyerek Piyade sınıfına ayrıldığı, ancak son bir yıldır kardiyal şikayetleri bulunduğundan, doktorların kontrollerini yaptırması gerektiği şeklindeki tavsiyesine istinaden, 4 üncü sınıf öğrencisi olduğu 04.01.2011 tarihinde GATA Kardiyoloji Servisine müracaat ettiği, yapılan muayeneleri sonucunda aynı Hastanenin 05.01.2011 tarih ve 11 numaralı Sağlık Kurulu Raporu ile, Mitral yetmezlik tanısı konulduğu ve durumunun TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği Hastalıklar ve Arızalar Listesi Madde: 42, Dilim: (D) Fıkra: 10'a uyduğu belirtilerek Askeri öğrenci olamaz kararı verildiği, anılan rapora itiraz üzerine Etimesgut Asker Hastanesi Sağlık Kurulunun 16.03.2011 tarih ve 2 numaralı Sağlık Kurulu Raporu ile, Mitral yetmezlik tanısı konulduğu ve durumunun TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği Hastalıklar ve Arızalar Listesi Madde: 42, Dilim: (D) Fıkra: 10'a uyduğu belirtilerek Askeri öğrenci olamaz kararı verildiği, anılan raporlara istinaden konunun 09.05.2011 tarihinde Kara Harp Okulu Eğitim ve Öğretim Yüksek Kurulunda görüşüldüğü ve sağlık nedeniyle ilişiğinin kesilmesine ve kararın K.K.K.lığınca onaylanmasına kadar KHO'dan geçici olarak uzaklaştırılmasına karar verilmesi üzerine süresi içinde işbu davanın açıldığı anlaşılmıştır.

4566 sayılı Harp Okulları Kanununun 38'inci maddesinde, sağlık kurullarınca verilecek raporlara dayalı olarak sağlık durumları bakımından harp okulu öğrenimine devam imkanı kalmayan öğrencilerin okuldan çıkarılacakları hükme bağlanmıştır. Anılan Kanunun 41'inci maddesine dayanılarak yürürlüğe konulan Harp Okulları Yönetmeliğinin 62'inci maddesinde de, sağlık kurullarınca verilecek raporlara dayanılarak sağlık durumları bakımından harp okulu öğrenimine devam olanağı kalmayanların, Eğitim ve Öğretim Yüksek Kurulu kararı ile okulla ilişiğinin kesileceği düzenlemesi yer almaktadır.

Davacı hakkında da, Gata Sağlık Kurulunun 05.01.2011, Etimesgut Asker Hastanesi Sağlık Kurulunun 16.03.2011 tarihli raporları ile askeri öğrenci olamaz kararı verildiğinden, anılan sağlık kurulu raporuna istinaden Eğitim ve Öğretim Yüksek Kuruluna sevk edildiği, kurulca sağlık nedeniyle öğrenime devam etme olanağı kalmadığı gerekçesiyle okuldan çıkarıldığı görülmektedir.

Davacı vekili, düzenlenen sağlık kurulu raporunun hatalı olduğunu, zira müvekkilinin TSK Sağlık Yetenekleri Yönetmeliği Hastalıklar ve Arızalar Listesinin D/42 F-10 maddesine uyan rahatsızlığı nedeniyle yeniden sınıflandırma işlemine tabi tutulmasının ve Yönetmelik ekindeki 2 numaralı sınıflandırma çizelgesinde belirtilen sınıflardan birine geçirilerek öğrenimine devam ettirilmesinin gerektiğini ileri sürmekte, davalı idare ise; ciddi sağlık sorunları yüzünden davacının artık askeri öğrencilik yapamayacağını savunmaktadır.

Dava konusu uyuşmazlık, Kara Harp Okulu öğrencisi olan davacının öğrencilik statüsünü bitirmesine az bir süre kala teşhis edilen hastalığı nedeniyle askeri öğrencilikten çıkarılma işlemine mi tabi tutulacağı yoksa yeniden sınıflandırılma işlemine tabi tutularak teşhis edilen hastalığından dolayı TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin (+) işaretli sınıflarında istihdam edilip edilmeyeceği konusundadır.

926 sayılı TSK Personel Kanununun 11'inci maddesinde, muvazzaf subay kaynaklarının harp okulları ve fakülte ve yüksek okullar olduğu belirtilmiş, aynı Kanunun 11'inci maddesinde de, harp okullarının kuruluşu, işleyişi ve bu okullara giriş şartları, yetiştirilme usulleri ve diğer hususların özel kanununa göre yürütüleceği belirtilmiştir.

926 sayılı Kanunun 22-24'üncü maddelerinde, sınıflandırma işlemlerinin ne şekilde yapılacağı hükme bağlanmıştır. Buna göre, askeri öğrenciler ve subaylar, test ve mülakat sonuçlarına, bedeni kabiliyetlerine, isteklerine ve kadro ihtiyaçlarına göre ilk sınıflandırma ve yeniden sınıflandırma şeklinde iki şekilde sınıflandırılmakta, harp okulları öğrencilerinin sınıflara ayrılması, sınıfların kadro ihtiyacına göre ilk sınıflandırma işlemi ile yapılmakta, harp okulu öğrenimi süresince, öğrencinin sıhhi sebeplerle tabi tutulacağı müteakip sınıflandırmalar da ilk sınıflandırma kapsamı içinde kabul edilmekte, sağlık durumlarının mensup oldukları sınıfın hizmetine elverişli olmadığı hakkında sağlık kurulu raporu alanların, sınıflandırma kurullarınca TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği esaslarına göre uygun görülen sınıflara geçirilmeleri gerekmektedir. Ayrıca Kanunun 25'inci maddesinde, ilk sınıflandırma ve yeniden sınıflandırma işlemlerinin usul ve esaslarının sınıflandırma yönetmeliğinde gösterileceği hükme bağlanmış, sözü edilen Subay Sınıflandırma Yönetmeliğinin 9'uncu maddesinde de, harp okulları öğrencilerinin sınıflandırılmasının, ilgili kuvvet komutanlıklarınca çıkarılacak yönergelere göre yapılacağı belirtilmiştir.

Yönetmeliğin atıfta bulunduğu KKY 202-6/(A) K.K.K.lığı Sınıflandırma ve Sınıflandırma Kurulları Yönergesi incelendiğinde, Kara Harp Okulu öğrencilerinin sınıflandırılmasında dikkate alınan faktörlerden birinin de, öğrencinin sağlık durumu olduğu anlaşılmakta, bunun dışında Yönergede somut uyuşmazlığın çözümüne ışık tutacak düzenlemeye rastlanmamaktadır.

Diğer taraftan Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin 27'inci maddesi; Tüm askeri öğrencilerin sıhhi izin süresi okulun normal öğrenim süresinin her üç yılı için her çeşit hastalıklarda toplam olarak bir yıldır. Bu süre tüberküloz için iki yıldır. Öğrenci, sıhhi izin süresini doldurduğu ayın son haftasında kesin işlem yapılmak üzere sağlık kuruluna gönderilir. Hastalık ve arıza öğrenciliğe devamına engel ise kesin işlem yapılır. Tedavisi mümkün olmayan hastalık veya bedeni arızaları nedeni ile beden eğitimi ile askeri eğitim derslerine devamlı şekilde katılamayacakları onaylı sağlık kurulu raporu ile saptanan öğrenciler, sağlık izin süresinin doldurulması beklenilmeden okuldan çıkarılır.

Hastalık ya da arızaları nedeni ile tedavi görmüş öğrencilerin geriye kalan hastalık sekelleri (A) ve (B) dilimlerine uyuyorsa, bunların 1 ve 2 numaralı sınıflandırma çizelgelerinde Subay Astsubay Sütununda (+) işaretli sınıflar varsa okuldan çıkarılmazlar ve bu sınıflardan birinde yetiştirilmek üzere öğrenimlerine devam ederler. Sabitleşmiş arıza ve hastalık sekelleri için uygun sınıflar yoksa veya sekel (D) dilimine uyuyorsa, sıhhi izin süresini doldurması beklenilmeden okuldan çıkarılırlar. hükmünü,

Aynı Yönetmeliğinin 28'inci maddesi de; Kara Harp Okulu öğrencilerine, meslek sınıflarına ayrılmadan önce sağlık kurulu muayenesi yapılır. Muayene sonunda arıza ve hastalık sekelleri saptananlar, bu yönetmeliğin 1 ve 2 numaralı Sınıflandırma Çizelgesindeki artı (+) işaretli sınıflarda görevlendirilirler.

(Değişik İkinci Fıkra:6.12.2004-2004/8202/5 md.) Harp okullarının dışında kalan ve eğitim süreleri bir yıldan fazla olan askerî okulları bitirenlere de aynı sağlık işlemleri uygulanır. Eğitim süreleri bir yıl ve altında olan okul öğrencilerine aynı sağlık işlemi uygulanmaz ancak, bunlardan yıl içerisinde kıt'a tabibince takibi yapılanlardan sağlık durumunun yeniden değerlendirilmesi uygun görülenlerin sağlık kurulu muayeneleri yapılır.

Deniz ve Hava Harp Okulunu bitirenlere kendi bölümlerindeki sağlık işlemleri uygulanır. hükmünü taşımaktadır.

Mevzuatta yer alan bu düzenlemelerden anlaşıldığı üzere; Kara Harp Okulu öğrencilerinin mezuniyetlerinden önce sağlık muayenesine tabi tutularak ilk sınıflandırma işlemlerinin bu doğrultuda gerçekleştirilmesi, ilk sınıflandırmadan sonra sağlık durumlarında değişme olanların yeniden muayene edilmesi ve rahatsızlıklarının TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin ekinde yer alan çizelgelere göre başka bir sınıfta subay yetiştirilmelerine engel oluşturmaması halinde, bu sınıflardan birine geçirilmeleri, eğer rahatsızlıkları yüzünden hiçbir sınıfta subay yetiştirilmelerine imkan yok ise, öğrencilikten çıkarılmaları gerekmektedir.

Somut olayda da, dava tarihi itibariyle Kara Harp Okulu 4'üncü sınıf öğrencisi olan davacının, 3'üncü sınıfta iken yapılan sınıflandırma işlemleri sırasında, engel bir rahatsızlığı gözlenmediğinden, Piyade sınıfına ayrıldığı, böylece sınıflandırma işleminin 3'üncü sınıfta tamamlandığı, ancak davacının rahatsızlığı nedeniyle sevk edildiği GATA'da ve Etimesgut Asker Hastanesinde yapılan muayeneleri sonucu davacıda saptanan ve TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği Hastalıklar ve Arızalar Listesinin D/42, F-10 (Madde: 42, Dilim (D), Fıkra: 10 ) maddesi kapsamındaki mitral yetmezlik rahatsızlığı nedeniyle askeri öğrenci olamayacağına karar verildiği anlaşılmaktadır.

Oysa, yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerine göre, ilk sınıflandırması yapılan bir harp okulu öğrencisinin, öğrenimi sırasında bir rahatsızlığının ortaya çıkması ve bu rahatsızlığının, ayrıldığı sınıfta veya başka bir sınıfta subay yetiştirilmesine imkan tanıması halinde, askeri öğrencilikle ilişiğinin kesilmesi yerine, sınıfının değiştirilmesi ve öğrenimine devam etmesinin sağlanması gerekmektedir.

TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği ekinde yer alan K.K.lığı General, Üstsubay, Subay, Yedeksubay ve Astsubayların Hastalık ve Arızalarına Göre Görevlendirilecekleri Sınıfları Gösteren 2 Numaralı Sınıflandırma Çizelgesi incelendiğinde ise, Hastalıklar ve Arızalar Listesinin D/42 F-10 maddesine uyan rahatsızlık nedeniyle, Levazım, Personel, Ordudonatım, Maliye, İkmal ve Bakım sınıflarından birinde görev yapılabileceği anlaşılmaktadır.

Bu durumda; Kara Harp Okulu 3'üncü sınıf öğrencisi iken yapılan sağlık muayenesinde engel bir rahatsızlığı görülmeyerek Piyade sınıfına ayrılan davacının, 4'üncü sınıfta iken rahatsızlığı nedeniyle yapılan muayenesinde Mitral yetmezlik şeklinde tanımlanan ve TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği Hastalıklar ve Arızalar Listesinin D/42 F-10 maddesine uyan bu rahatsızlık nedeniyle yeni bir sınıflandırma işlemine tabi tutularak, rahatsızlığı nedeniyle TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği ekinde yer alan K.K.lığı General, Üstsubay, Subay, Yedeksubay ve Astsubayların Hastalık ve Arızalarına Göre Görevlendirilecekleri Sınıfları Gösteren 2 Numaralı Sınıflandırma Çizelgesine göre görevlendirilmesi mümkün olan Levazım, Personel, Ordudonatım, Maliye, İkmal ve Bakım sınıflarından birine geçirilmesi ve askeri öğrenciliğe devam etmesi gerekirken, düzenlenen sağlık kurulundaki Askeri öğrenci olamaz şeklindeki hatalı kayda istinaden Kara Harp Okulundan çıkarılması yönünde tesis edilen işlemin sebep unsuru açısından hukuka aykırı olduğu sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

1. Davacı Mehmet TÜRKOĞLU'nun Kara Harp Okulundan sağlık nedeniyle çıkarılması İŞLEMİNİN İPTALİNE,

2. 1602 sayılı Askerî Yüksek İdare Mahkemesi Kanunu'nun 71 nci maddesi gereğince yargılama giderlerinin davalı idareye YÜKLETİLMESİNE, ancak 492 sayılı Harçlar Kanununun 13/j maddesi gereğince muaf tutulan idare aleyhine harca hükmedilmesine YER OLMADIĞINA,

3. Davacı tarafından peşin yatırılan 235,00 TL. (İKİYÜZOTUZBEŞ TÜRK LİRASI) harcın istemi halinde DAVACIYA İADESİNE,

4. Davacı tarafından peşin yatırılan ve sarf edilen 37,00 TL. (OTUZYEDİ TÜRK LİRASI) posta giderinin davalı idareden alınarak DAVACIYA VERİLMESİNE,

5. Hüküm tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca maktu olarak hesap edilen 2.400,00 TL. (İKİBİNDÖRTYÜZ TÜRK LİRASI) avukatlık ücretinin davalı idareden alınarak DAVACIYA VERİLMESİNE,

11 OCAK 2012 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verilmiştir. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy