Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2011/81 Esas 2011/659 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2011/ 81
Karar No: 2011 / 659
Karar Tarihi: 04.05.2011

(926 S. K. m. 115) (Harp Okulları Yönetmeliği m. 3, 53, 65)

Davacı velili, 09.08.2010 tarihinde AYİM'de kayıtlara geçen dava dilekçesinde özetle; Müvekkilinin Deniz Lisesinde 4 yıl okuduktan sonra direk olarak Deniz Harp Okuluna geçtiğini ve burada ilk yıl 2 dersten başarısız olarak sınıfta kaldığını, ikinci yıl ise final sınavlarına girdikten sonra 18.06.2010 tarihinde kendi isteği ile askeri öğrencilikten ayrıldığını, ancak girdiği tüm sınavların başarılı geçtiğini ve bu nedenle sınav sonuçlarının açıklanmasını beklemediğini, müteakiben 24.06.2010 tarihinde sınav sonuçlarının açıklanmasıyla kimya ve fizik derslerinden kaldığını öğrendiğini, bu sonuçlara itiraz etmeleri üzerine kimya dersinin notunun düzeltildiğini ve bu dersi geçtiğini, ancak fizik dersinden 45 not ile başarısız sayıldığını, oysa ders geçme notunun 50 olduğunu, müvekkilinin diğer yükseköğrenim kuruluşlarına yatay geçiş hakkının bulunduğunu, ancak yönetmelik uyarınca bu hakkı kullanabilmesi için 100 üzerinden en az 60 not ortalaması tutturmasının gerektiğini, başarısız olduğu fizik dersi nedeniyle bu ortalamayı tutturamadığını, oysa fizik sınavının çok iyi geçtiğini ve 70-80 gibi bir not beklediğini, yaptırılacak tarafsız bir bilirkişi incelemesi sonucunda durumun açıklığa kavuşacağını, bu bilirkişi incelemesi sonucunda sınav notunun yine 50'nin altında kalması halinde ise, kendisine tek ders ve bütünleme sınavlarına giriş hakkı tanınmasının gerektiğini, davalı idarenin aksi yöndeki red yanıtının hukuka aykırı olduğunu, davacı her ne kadar okuldan ayrılmak suretiyle mezun olma hakkını yitirmiş ise de, 60 ortalamayı tutturduğu takdirde yatay geçiş hakkı kazanacağını ve bunda hukuki menfaati bulunduğunu beyan etmiş ve davacının Deniz Harp Okulu birinci sınıf fizik dersinden başarısız sayılması işlemi ile kendisine bütünleme ve tek ders sınav hakkı tanınmaması işleminin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda; Deniz Lisesindeki öğrenimini müteakip 2008-2009 yılında Deniz Harp Okuluna giren ve ilk yıl sınıfta kaldığından, müteakip 2009-2010 yılında Harp 1'inci sınıfı tekrar okuyan davacının, ikinci yarıyıl bitirme sınavlarının tamamlanmasının ardından, henüz sınav sonuçları da açıklanmadan 18.06.2010 tarihinde kendi isteğiyle okuldan ayrıldığı ve böylece öğreniminin son bulduğu, 24.06.2010 tarihinde açıklanan sınav sonuçlarına göre ise, Kimya-2 ve Fizik-2 derslerinden 50'nin altında not alarak başarısız olduğu, bunun üzerine davacının sınav sonuçlarına itiraz ettiği ve yapılan değerlendirme sonucunda, Kimya-2 dersinden geçer nota ulaştığının anlaşıldığı, ancak Fizik-2 dersinden aldığı notun ise değişmediği, bilahare davacının babası aracılığıyla 01.07.2010 tarihli dilekçeyi verdiği ve üniversitelere yatay geçiş hakkını kaybetmemesi için kendisine bütünleme ve tek ders sınav hakkın tanınmasını talep ettiği, ancak Deniz Eğitim ve Öğretim K.lığının 05.07.2010 tarihli yazısı ile bu talebinin reddedilmesi üzerine, süresi içinde işbu davayı açtığı anlaşılmıştır.

4566 sayılı Harp Okulları Kanunun Lisans düzeyinde öğretim başlığını taşıyan 37 nci maddesinde; harp okullarında lisans eğitim ve öğretim süresinin 4 yıl olduğu, öğrencilerin lisans eğitim ve öğrenimini sağlık nedenleri hariç beş yılda, sağlık nedenleri dahil azami altı yılda tamamlamalarının gerektiği, öğrencilerin hangi şartlarda o eğitim ve öğretim yılını kaybetmiş sayılacaklarının ve harp okullarındaki sınav, değerlendirme ve sınıf geçme esaslarının çıkarılacak yönetmelikte düzenleneceği hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanunun, Disiplin ve okuldan çıkarılma başlığını taşıyan 38 inci maddesinin son fıkrası ise; Harp okullarında okuyan öğrencilerden, bu Maddede belirtilen nedenlerle okuldan çıkarılanlar ile 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 115 inci Maddesi gereğince kendi isteğiyle okuldan çıkanlar, hiçbir şekilde başka askeri yükseköğretim kurumlarına alınmazlar ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde istihdam edilemezler. 21.6.1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanunu ile 16.6.1927 tarihli ve 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu hükümleri saklıdır. Bu öğrencilerin kimlikleri bütün askeri yükseköğretim kurumlarına emniyet makamlarına ve ilgili askerlik şubelerine, alınan çıkarma kararı ile birlikte bildirilir. düzenlemesini taşımaktadır.

Yukarıda sözü geçen 926 sayılı TSK Personel Kanununun Askeri öğrencilerin istifa hakları başlıklı 115 nci maddesi de; (Değişik: 19.6.2010-6000/18 md.)

a) Türk Silahlı Kuvvetleri eğitim-öğretim kurumlan ile yurt içi ve yurt dışı fakülte ve yüksek okullarda öğrenim gören askeri öğrenciler;

1) Lisans seviyesinde 4 üncü sınıfın,

2) On lisans seviyesinde 2 nci sınıfın,

3) Ortaöğretimde son sınıfın,

Temmuz ayının son gününe kadar okul masraflarını,

b) Fakülte, yüksek okul veya meslek yüksek okullarından mezun olup da astsubay nasbedilmek üzere temel askerlik eğitimine alınanlar, yemin ettikten itibaren astsubay nasbedilinceye kadar geçecek süre içerisinde kendilerine yapılan masrafları, ödemek suretiyle istifa edebilirler. Yapılan hesaplamada personel ve amortisman giderleri hariç, masraflar sarf tarihinden tahsil tarihine kadar geçen süre için kanuni faizi ile birlikte hesaplanır. İntibak eğitimi sırasında yapılan masraflar ödemeye dahil edilmez. Ayrıca, intibak eğitimi sırasında yapılan tedavi masrafları ile vefat edenlerin cenaze masrafları, Devlet tarafından karşılanır. hükmüne amirdir.

4566 sayılı Kanuna dayanılarak hazırlanan Harp Okulları Yönetmeliğinin Tanımlar başlıklı 3 üncü maddesinin (y) bendindeki tanıma göre Harp Okulu Öğrencisi: Öğrencilerin ant içme törenini müteakip, harp okulundan mezun oluncaya veya herhangi bir nedenle harp okulu ile ilişiği kesilinceye kadar sahip oldukları statüyü ifade etmektedir.

Yönetmeliğin Bütünleme, Not Yükseltme, Tek Ders Sınavları başlıklı 53 üncü maddesi de; Akademik yıl sonunda sınıf geçme koşullarını gerçekleştiremeyen ve doğrudan sınıfta kalmayan öğrenciler, bütünleme veya not yükseltme sınavlarına katılabilirler. Bütünleme ve not yükseltme sınavları, diğer yaz dönemi faaliyetleri dikkate alınarak müştereken veya önce bütünleme, sonra not yükseltme olmak üzere farklı dönemlerde yapılabilir.

a) Bütünleme Sınavları: Akademik yıl sonunda, sınıf geçme koşullarını gerçekleştiremeyenlerden, doğrudan sınıfta kalmamış olanlar; yarı yıllarda F başarı harfi aldıkları kredili ve katsayılı derslerden bütünleme sınavlarına girerler. Bütünleme sınavları, en erken ikinci yarı yıl sınavlarının bittiği günü takip eden yedinci gün başlatılabilir. Bütünleme sınavları sonunda;

1) Sınıf geçme koşullarını yerine getirenler bir üst sınıfa devam ederler.

2) İki ve daha fazla kredili, katsayılı dersten başarısız olanlar sınıfta kalırlar.

3) Bütünlemeli olduğu kredili derslerin hepsinden geçer not alan öğrencilerden; akademik kredi ortalaması 2.00'a ulaşamayanlar; not yükseltme sınavlarına girerler.

4) Kredili bir dersten başarısız olan öğrencilerden;

(a) 2.00 akademik kredi ortalamasına ulaşanlar, tek ders sınavına katılmaya hak kazanırlar.

(b) 2.00 akademik kredi ortalamasına ulaşamayanlar, not yükseltme sınavlarına girer. Not yükseltme sınavları sonucunda 2.00 akademik kredi ortalamasına ulaşamayanlar, sınıfta kalırlar.

b) Not Yükseltme Sınavları:

Akademik yıl sonu kredi ortalaması 2.00'nin altında kalan öğrenciler, kredi ortalamalarını yükseltmek amacıyla, her iki yarı yılda DD ve DC başarı aldıkları derslerden istedikleri kadarını seçerek, bunlardan not yükseltme sınavına girerler. Öğrenciler hangi derslerden not yükseltme sınavına girmek istediklerini, yıl sonu başarı durumlarının ilanından sonra bir gün içinde bir dilekçe ile başvurarak belirtirler. Not yükseltme sınavlarında, ilk notundan daha düşük not alan öğrencilerin bu notları dikkate alınmaz.

1) Kredili ve katsayılı hiç bir dersten F başarı harfi olmayan ve 2.00 akademik kredi ortalamasına ulaşanlar, bir üst sınıfa devam hakkı kazanırlar. Ulaşamayanlara, kredili derslerden ek not yükseltme sınavına girme hakkı tanınır.

2) Kredili bir dersten başarısız, durumda olanlardan 2.00 akademik kredi ortalamasına ulaşanlar, tek ders sınavına girmeye hak kazanırlar. Ulaşamayanlar, sınıfta kalırlar.

c) Ek Not Yükseltme Sınavları:

Bütünleme ve not yükseltme sınavları sonucunda katsayılı dersler dahil olmak üzere hiç bir dersten F almayan, ancak 2:00 kredi ortalamasına ulaşamayan öğrenciler, bütünleme ve not yükseltme sınavları dahil olmak üzere; DD ve DC aldıkları kredili dersler arasından seçecekleri azami üç dersten ek not yükseltme sınavına girerler. Öğrenciler hangi derslerden ek not yükseltme sınavına girmek istediklerini, sonuçların tebliğini müteakip bir gün içinde bir dilekçe ile başvurarak belirtirler.
ç) Tek Ders Sınavı:

Bütünleme ve not yükseltme sınavları sonucunda kredili derslerden birinden F notu olan ve 2.00 kredi ortalamasını tutturan öğrenciler, F aldıkları kredili dersten tek ders sınavına katılırlar.

d) Tek ders ve ek not yükseltme sınavları, bütünleme ve not yükseltme sınavlarının bitiminden sonra en erken üçüncü gün başlatılabilir. Tek ders ve ek not yükseltme sınavları sonunda sınıf geçme koşullarını yerine getirenler, bir üst sınıfa geçmeye hak kazanırlar; getiremeyenler, sınıfta kalır.

e) Bütünleme, not yükseltme, ek not yükseltme ve tek ders sınavlarının birinden veya birkaçından alınan krediler toplamı, 2.00 kredi ortalamasını geçse bile, akademik yıl sonu başarı değerlendirmesine esas kredi tutarı 2.00'a tamamlanacak şekilde, Harp okulları sınav geçme ve değerlendirme yönergesi kapsamında belirlenecek esaslara göre işlem yapılır.

2.00 kredi ortalamasının üzerinde kredi notu olan, ancak bütünlemeye kalan öğrencilerin bütünleme imtihanlarında aldıkları notların kredi toplamı, yarı yıl başarı notlarını etkilemez. Sadece, bütünlemeye kaldıkları derslerden sınıfı geçmek için gerekli asgari not kadarı kabul edilir.

Notların hesaplanmasında ve sınıf geçme kredilerinin belirlenmesinde kolaylık sağlamak maksadıyla; öğrencinin sınavdan geçmesi veya sınıfı geçmesi için gereken asgari kredi tutarları ve notları dikkate alınarak hesaplanacak yarı yıl akademik yıl sonu başarı notunun 2.00 ortalamayı aşması kabul edilebilir. 2.00 üzerinde kredi ortalaması olup, bütünleme imtihanına kalanlar için de aynı yöntem uygulanır. düzenlemesini taşımaktadır.

Aynı Yönetmeliğin Okuldan Çıkma başlıklı 63 üncü maddesi; (Değişik:20.2.2010-27499/3 md.) Öğrenciler; 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 115 inci maddesi uyarınca harp okullarına giriş tarihlerinden, intibak eğitimi başlangıcından itibaren dördüncü sınıfın Temmuz ayının son gününe kadar olan sürede okul masraflarını ödemeleri kaydıyla başka bir şart aranmaksızın okuldan çıkabilirler. Yapılan hesaplamada masraflar, sarf tarihinden tahsil tarihine kadar geçen süre için kanuni faizi ile birlikte hesaplanır. Bu dönem içerisinde 18 yaşını tamamlayan öğrenciler kendi müracaatları ile, tamamlamayan öğrenciler ise velilerinin muvafakati ile okuldan çıkabilirler. Bu süreyi geçirdikten sonra öğrenciler, yapılan masrafları ve kanuni faizlerini ödeseler de okuldan çıkamazlar. hükmünü ve Diğer Yüksek Öğretim Kurumlarına Giriş başlıklı 65 inci maddesi de; Harp okullarında okuyan öğrencilerden, bu Yönetmelikte belirtilen nedenlerle okuldan çıkarılanlar ile 27 Temmuz 1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 115'inci maddesi gereğince kendi isteği ile okuldan çıkanlar, hiç bir şekilde başka askeri yüksek öğretim kurumlarına alınmazlar ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde istihdam edilemezler. Bunlar hakkında; 16 Haziran 1927 tarihli ve 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu ile 21 Haziran 1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanunu hükümleri saklıdır. Bu öğrencilerin kimlikleri, alınan çıkarma kararı ile birlikte; bütün askeri yüksek öğretim kurumlarına, emniyet makamlarına ve ilgili askerlik şubelerine bildirilir. hükmünü içermektedir.

Davacı vekilinin istemi üzerine davacı ....'in başarısız olduğu 2009-2010 Eğitim öğretim yılı birinci sınıf fizik-2 Dersi Bitirme sınav kayıtlarının değerlendirilmesi için bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar verilmiştir.

Fizik Dersi için tayin edilen Öğ.Kd.Alb.......yaptığı inceleme sonucunda özetle; öğrencinin 51 puan aldığını beyan etmiştir.

Taraflara tebliğ edilen bilirkişi raporlarına, davalı idare tarafından 18 Nisan 2011 gün ve MAİY: 42812-3c-3-22-2010/Huk.Müş.ve Dav.D./M.P.A. sayılı yazı ile itiraz edilmiştir. Her ne kadar puan artışına sebep olan 1, 8, 9 ve 12'nci sorulara bilirkişi tarafından verilen puanlara itiraz edilmiş olsa da bilirkişi tarafından hazırlanan rapor ilmi verilere ve mahkememizin içtihatlarına uygun olduğu değerlendirildiğinden davalı idarenin bu yöndeki itirazı kabul edilmemiştir. Ancak davacının bilirkişi raporu uyarınca fizik-2 dersi bitirme sınavında 51 puan alması durumunda dahi, davacının yıl sonu geçme puanının 49,36 olduğu ve fizik-2 dersi geçme notu olan 50.00 puana ulaşamadığı görülmüş ve davacının fizik-2 dersinden başarısız olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Harp okullarında yapılacak bütünleme ve tek ders sınavlarına, ancak harp okulu öğrencileri girebilirler, öğrenci statüsünü herhangi bir şekilde yitirmiş olanların ise bu sınavlara alınmalarına hukuken imkan yoktur. Davacı da istifa etmek suretiyle 18.06.2010 tarihinde harp okulu öğrencisi statüsünden çıkmıştır. Dolayısıyla bu tarihten sonra yapılacak herhangi bir sınava girmesi mümkün değildir. Mevzuatta öğrencilik statüsünü yitirenlerin harp okulunda bütünleme ve tek ders sınavlarına girebilmelerine imkan tanıyacak başkaca herhangi bir düzenleme olmadığından, davacının anılan sınavlara alınmaması yönünde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırı bir yön bulunmadığı sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE,

04 MAYIS 2011 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy