Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2011/583 Esas 2011/1255 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2011/ 583
Karar No: 2011 / 1255
Karar Tarihi: 28.09.2011

(3563 S. K. m. 10, 11) (Harp Akademileri Yönetmeliği m. 37, 38, 40)

Davacı, 09.02.2011 tarihinde kayda geçen dava dilekçesinde özetle; 2009 yılında nitelik belgesinin olumsuz düzenlenmiş olması nedeniyle Harp Akademisi sınavına katılamadığını, 2010 yılında açılan sınava katılmak için müracaat ettiğini, hakkındaki nitelik belgesinin olumlu düzenlediği ve sınava katılmasını engelleyecek menfi bir durumun bulunmamasına rağmen sınava katılmasına izin verilmediğini, bu durumun hukuka aykırı olduğunu ileri sürerek 2010 yılı Harp Akademisi giriş sınavına kabul edilmemesi işleminin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Dava dosyasındaki mevcut bilgi ve belgelerin incelenmesinden; 2010 yılı Kara Harp Akademisi sınavına süresinde müracaat eden davacının talebinin, K.K.K.lığının nihai değerlendirmesi sonucunda uygun bulunmaması üzerine AYİM'de işbu davanın açıldığı anlaşılmıştır.

3563 sayılı Harp Akademileri Kanununun 10'uncu maddesinde Harp Akademilerine Giriş Esasları belirlenmiştir. Maddenin 10/a maddesi: Kuvvet Harp Akademilerine, Harp Okulu Mezunu olup, nitelikleri ve seçim esasları yönetmelikle gösterilecek subaylar katılır. hükmünü amirdir.

Aynı Kanunun 11 'inci maddesinde Harp Akademilerine girişe engel haller (4) bend halinde a) Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, yalan yere tanıklık, yalan yere yemin, cürüm tasnii, ırza geçmek, sarkıntılık, kız, kadın ve erkek kaçırmak, fuhşiyata tahrik, gayri tabii mukarenet, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçlar ile kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma suçlarından birisinden mahkûm olanlar - b) Firar, üste hakaret, emre itaatsizlikte ısrar, mukavemet, amir veya üste fiilen taarruz, fesat, isyan suçları ile Askeri Ceza Kanununun 148'inci maddesinin (A) işaretli fıkrasında yazılı suçlardan mahkûm olanlar. - c) Taksirli suçlar hariç olmak üzere, yukarıdaki fıkralarda sayılanların dışındaki suçlardan mahkemeler, disiplin mahkemeleri veya birden fazla disiplin amirlerince toplam olarak 21 gün ve daha fazla hapis veya oda hapsi cezası ile mahkum olanlar veya cezalandırılanlar, - cezaları ertelenmiş, para cezasına çevrilmiş, veya özel af yasaları kapsamına girmiş, adli sicilden hükümlülükleri çıkartılmış olsalar da Harp Akademilerine kabul edilmezler. - d) Sıralı üç sicil amirinden en az ikisi tarafından kendisi veya eşinin tutum ve davranışlarından dolayı Akademiye girmeye layık görülmeyerek hakkında olumlu nitelik belgesi verilmeyen subaylar Kuvvet Harp Akademilerine alınmazlar. şeklinde düzenlenmiştir. Aynı hüküm Harp Akademileri Yönetmeliğinin 38'inci maddesinde de tekrarlanmıştır.

Harp Akademileri Yönetmeliğinin Giriş Şartları başlıklı 37'nci maddesinde; Kuvvet Harp Akademilerine alınacak subayların nitelik değerlendirilmesine ve sınava tabi tutulacakları, her subayın 6 defa müracaatta bulunma hakkı olduğu belirtilmiştir.

Harp Akademileri Yönetmeliğinin 40'ıncı maddesi; Kuvvet Harp Akademilerine aşağıdaki şekilde müracaat edilir:

a) Akademilere girmeye istekli subay bir dilekçe ile en yakın amirine müracaat eder. Dilekçeye 4,5x6 boyutlarında kendisine, eşine ve 12 yaşından büyük çocuklarına ait dörder adet vesikalık fotoğraf eklenir.

b) Müracaat eden subaylardan sadece hakkında olumsuz değerlendirme yapılacak personel için, sıralı üç sicil amiri tarafından GİZLİ gizlilik dereceli ve EK-B'deki örneğe uygun birer Harp Akademisi Nitelik Belgesi doldurulur. Sicil amirleri nitelik belgesinin kanaat bölümüne Kurmay subay adayı olmaya lâyık değildir şeklinde kanaatlerini belirtirler.

c) Müracaat eden subayın Kuvvet Harp Akademileri sınavlarına girip girmeyeceği hakkındaki nihai karar, Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığında; şahsi dosyalarına ve nitelik belgelerindeki kanaatlara göre Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı personel başkanlıklarınca yapılacak nitelik değerlendirilmelerine göre Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca verilir.

d) Sınava girmeye lâyık görülenlerin kimlikleri ile hangi sınav merkezinde sınava girecekleri; Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca Harp Akademileri Komutanlığı ile ilgili komutanlıklara bildirilir ve Genelkurmay Başkanlığına bilgi verilir.

e) Müracaatın hangi tarihte yapılacağı ve müracaat evraklarının komuta kademelerinde bulundurulacağı tarihler ile sınavların yapılacağı tarihler EK-C çizelgede belirtilmiştir. hükmünü içermektedir.

Davacı hakkında sıralı sicil üstleri tarafından düzenlenen nitelik belgesinin müspet olduğu ve davacının diğer nitelikleri bakımından bu sınava girişine engel bir hali bulunmadığı hususunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmamaktadır.

Uyuşmazlık, davacının disiplin durumu ile halen derdest bulunan ceza yargılamasına konu eylemi gözetilerek Kuvvet K.lığı tarafından sınav başvurusunun reddedilmesinin hukuka uygun olup olmadığı noktasında toplanmaktadır.

Gerçekten 2003 neşetli olan davacının, emre itaatsizlik, usulsüz müracaat ve kısa süreli kaçma suçları nedeniyle disiplin amirleri tarafından değişik tarihlerde disiplin cezası ile cezalandırılmış olduğu, ayrıca 2'nci sicil üstü olduğu bir uzman erbaş hakkında 1'nci sicil üstü tarafından tanzim edilen sicil belgesini imha edip bunun yerine yeni bir sicil belgesi tanzim ettiği ve bu belgede 1'nci sicil üstünün imzasını taklit etmek suretiyle resmi evrakta sahtecilik suçunu işlediği iddiasıyla J.Asyş.Kor.K.lığı Askeri Mahkemesinde davacı hakkında kamu davası açıldığı, neticede davacının atılı suçtan hapis ile cezalandırılmasına ve TSK'dan çıkarılmasına karar verildiği, hükmün temyiz aşamasında bulunduğu görülmektedir.

Davacı hakkında diğer nitelikler bakımından Harp Akademisi sınavına giriş için engel bir durum bulunmamakta ise de yukarıda özetlenen disiplin durumu ve ceza yargılamasına konu olan eyleminin vehamet derecesi dikkate alınarak, sınav müracaatları konusunda nihai değerlendirmeyi yapmak yetkisi ile donatılan KKK.lığı tarafından yönetmeliğin 40/c maddesinde yer alan takdir hakkı kullanılmak suretiyle davacının 2010 yılı Kara Harp Akademisi sınavına katılmak yönündeki müracaatının reddedilmiş olmasında mevzuata ve hukuka aykırı bir yön bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE,

28 EYLÜL 2011 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy