Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2011/1599 Esas 2012/512 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2011/ 1599
Karar No: 2012 / 512
Karar Tarihi: 09.05.2012

(657 S. K. m. 36)

Davacı, 25.11.2011 tarihinde AYİM'de kayda geçen dava dilekçesinde ve cevaba cevap dilekçesinde özetle; Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü mezunu olarak MSB Genel İdari hizmetler sınıfında bulunan kadroya belge araştırma uzmanı olarak atandığını; halen MSB Arşiv Müdürlüğü Belge Araştırma ve Hizmet Sunma kısmında 'Belge Araştırma Uzmanı' unvanıyla görev yaptığını; MSB.lığı Arşiv Müdürlüğü Yönergesi uyarınca; arşivde bulunan Osmanlıca tarihi belgelerinin araştırılması, analitik tasnifi, tercümesi, sayısal ortama aktarılması, envanter çalışması ve kataloglanarak yayına hazır hale getirilmesi gibi arşivcilik görevlerini fiilen ifa ettiğini; 2010/1092 sayılı Bakanlar Kurulu kararı uyarınca arşivci unvanının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36'ncı maddesinin 1'inci fıkrasının Teknik hizmetler sınıfı başlıklı II numaralı bendi kapsamına alınmasına karar verildiğini; bu karar üzerine 07.01.2011 tarihli dilekçe ile GİH olan hizmet sınıfının THS olarak değiştirilmesini talep ettiğini; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36'ncı maddesinin II numaralı bendinde yer alan tanımlamaya uyduğunu; davalı idarece arşivcilik görevini fiilen ifa ettiğinin kabul edildiğini; davalı idarece sunulan savunmalarda görev ve hizmet alanının sadece Osmanlıca bilmeye indirgendiğini; oysa ki Osmanlıca bilmenin, arşivde görev yapmak için yeterli olmadığını; yapmış olduğu mahiyeti itibariyle büro ve benzeri hizmetlerde sınıflandırılamayacağını;

Deniz K.K.K.lığı, İstanbul Deniz Müzesi K.lığı ve Deniz Tarihi Arşiv Müdürlüğünde görevli personelin sınıf değişikliği işlemlerinin yapıldığını; TSK bünyesinde aynı işi yapan MSB Arşiv Müdürlüğü personelinin sınıf değişikliklerinin yapılmamış olmasının hukuka aykırı olduğunu, Dz.K.K.lığı dışında TBMM Kültür Bakanlığı, Üniversiteler ve Belediyeler gibi bir çok kurum bünyesinde çalışan memurların sınıf değişikliğinin yapıldığını ve bu personelin özlük haklarının iyileştirildiğini; hakkında tesis edilen işlemin hukuka aykırı olduğunu belirterek dava konusu işlemin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Dosyada bulunan bilgi ve belgelerden; Erciyes Üniversitesi Yozgat Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden 15.07.2002 tarihinde mezun olan davacının, MSB.lığı Arşiv Müdürlüğü Belge Araştırma ve Hizmet Sunma Kısmında 'Belge Araştırma uzmanı' unvanıyla görev yaptığı; 2010/1092 sayılı Bakanlar Kurulu kararı uyarınca arşivci unvanının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36'ıncı maddesinin 1'inci fıkrasının Teknik Hizmetler Sınıfı başlıklı II numaralı bendi kapsamına alınmasına karar verilmesi sonrasında, 07.01.2011 tarihli dilekçe ile GİH olan hizmet sınıfının THS olarak değiştirilmesini talep ettiği; davacının bu talebinin dava açma süresi içinde cevap verilmemek suretiyle reddedilmesi üzerine AYİM'de süresinde işbu davanın açıldığı anlaşılmıştır.

Dava konusuna ilişkin mevzuat incelendiğinde;

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Tesis edilen sınıflar başlıklı 36'ncı maddesi; Bu Kanuna tabi kurumlarda çalıştırılan memurların sınıfları aşağıda gösterilmiştir.

I - GENEL İDARE HİZMETLERİ SINIFI:

Bu Kanunun kapsamına dahil kurumlarda yönetim, icra, büro ve benzeri hizmetleri gören ve bu Kanunla tespit edilen diğer sınıflara girmeyen memurlar Genel idare Hizmetleri sınıfını teşkil eder.

II - TEKNİK HİZMETLER SINIFI:

Bu Kanunun kapsamına giren kurumlarda meslekleriyle ilgili görevleri fiilen ifa eden ve meri hükümlere göre yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar, jeolog, hidrojeolog, hidrolog, jeofizikçi, fizikçi, kimyager, matematikçi, istatikçi, yöneylemci (Hareket araştırmacısı), matematiksel iktisatçı, ekonomici ve benzeri ile teknik öğretmen okullarından mezun olup da, öğretmenlik mesleği dışında teknik hizmetlerde çalışanlar, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi veya bölümlerinden mezun şehir plancısı, yüksek şehir plancısı, yüksek Bölge Plancısı, 3437 ve 09/05/1969 tarih 1177 sayılı Kanunlara göre tütün eksperi yetiştirilenler ile müskirat ve çay eksperleri, fen memuru, yüksek tekniker, tekniker teknisyen ve emsali teknik unvanlara sahip olup, en az orta derecede mesleki tahsil görmüş bulunanlar, Teknik Hizmetler sınıfını teşkil eder.

…

ORTAK HÜKÜMLER

…

G) Bu maddede sayılan sınıfların ve fıkraların kapsamının tayininde, benzeri veya eşdeğer öğrenim veya hizmetler; ilgili Bakanlık veya kuruluşun teklifi üzerine alakalı öğretim kurumu ile Milli Eğitim Bakanlığının muadelet tevsiki ve Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Dairesinin mütalaası alınarak Bakanlar Kurulunca tespit olunur.... hükmünü,

Aynı Kanunun Bir sınıftan başka bir sınıfa geçme başlığını taşıyan 71'inci maddesi; Memurların eşit dereceler arasında veya derece yükselmesi suretiyle sınıf değiştirmeleri caizdir. Bu şekilde sınıf değiştireceklerin geçecekleri sınıf ve görev için bu Kanunda veya kuruluş kanunlarında belirtilen niteliklere sahip olmaları şarttır. Bu durumda sınıfları değişenlerin eski sınıflarının derecesinde elde ettikleri kademelerde geçirdikleri süreler yeni sınıflardaki derecelerinde dikkate alınır.

Kurumlar, memurlarını meslekleri ile ilgili sınıftan genel idare hizmetleri sınıfına veya genel idare hizmetleri sınıfından meslekleri ile ilgili sınıfa, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle atayabilirler.

Eski sınıflarında, görev alacakları yeni sınıfa göre memurluğa daha yüksek bir derece ve kademeden başlamış olup da sınıf değiştirenlerin yeni görevlerindeki ilk ilerleme süreleri eski sınıflarında kazandıkları derece ve kademelere tekabül eden süre kadar uzatılır ve bu süre tamamlanıncaya kadar kendilerine sınıf değiştirmeleri sırasında bulundukları derecede kademe ilerlemesi verilmez. hükmünü içermektedir.

10.12.2010 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 2010/1092 Karar sayılı Bakanlar Kurulu Kararında; 'Folklor araştırmacısı, kütüphaneci, arşivci, kitap patologu ve sosyolog unvanlarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36'ncı maddesi birinci fıkrasının Teknik Hizmetler Sınıfı başlıklı II numaralı bendi kapsamına alınması; Maliye ve Milli Eğitim Bakanlıkları ile Devlet Personel Başkanlığının görüşlerine dayanan Adalet Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığının teklifleri üzerine, adı geçen Kanunun 36'ncı maddesinin Ortak Hükümler bölümünün G bendine göre, Bakanlar Kurulunca 27.09.2010 tarihinde karar verilmiştir.' hükmü düzenlenmiştir.

MY 71-1(B) Türk Silahlı Kuvvetler Arşiv Yönergesinin 'Arşivlerin Teşkilatı, Fiziki Yapısı ve Arşiv Personelinin Özellikleri' başlıklı 10'uncu Bölüm f. Arşiv Personelinin Özellikleri' ...

(2) Arşiv Uzmanı; üniversitelerin arşivcilik, kütüphanecilik, tarih, bilgi ve belge yönetimi, dokümantasyon ve enformasyon bölümlerinden mezun olmuş, arşivcilik yöntem ve teknikleri ile arşiv faaliyetleri konusunda özel olarak yetiştirilmiş, arşivlerde en az on yıl görev yapabilecek kişilerden seçilir...' düzenlemesi;

MSY: 89-l(B) MSB Arşiv Müdürlüğü Özel Yönergesinin İkinci Bölüm, MSB Arşiv Müdürlüğünün Görev ve Sorumlulukları başlıklı ' 8. Belge Araştırma-İnceleme, Tercüme ve Yayın Geliştirme Kısmının Görev ve Sorumlulukları. ... 1. Arşiv Müdürlüğünde bulunan Osmanlıca tarihi nitelikteki belgeleri yeni Türkçe'ye çevirip, bilgisayar ortamına aktarmak ve basıma hazır hale getirmek. 2. Askeri ve sivil makamlar ile şahısların müracaatlarına yazılı cevap vermek. 3. Arşiv Müdürlüğünden yararlanmak isteyen yurtiçi ve yurtdışındaki araştırmacılara, gerekli iznin alınmasını müteakip bilgi vermek ve refakat etmek. 4. Tarihi nitelikteki arşivlik malzemenin tasnifini, depolanmasını, korunmasını sağlamak ve katalog çalışmalarını yapmak...' düzenlemesi yer almaktadır.

Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri ve açıklamalar itibariyle dava konusu olay değerlendirildiğinde; MY 71-1(B) Türk Silahlı Kuvvetler Arşiv Yönergesine göre, üniversitelerin tarih bölümü mezunlarının da arşiv uzmanı olarak seçilebileceklerinin düzenlendiği, davacının da tarih bölümü mezunu olduğu, davacının 'belge araştırma uzmanı' unvanıyla yaptığı görevin kapsamına bakıldığında ise; görevlerin 'arşivcilik faaliyetleri' olduğu hususunun açık olduğu, esasen, bu hususun davalı idarece de kabul edildiği, dolayısıyla, davacının görev yaptığı MSB Arşiv Müdürlüğünde ifa ettiği hizmetler itibariyle 'arşivcilik faaliyetleri' ile uğraştığı konusunda tereddüt bulunmamaktadır.

Davalı idarece sunulan savunmalarda; davacının sınıf değişikliğinin 'TMK'da belirtilen kadrolar itibariyle mümkün olmadığı' ileri sürülmekte ise de; 10.12.2010 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 27.09.2010 tarih ve 2010/1092 karar sayılı Bakanlar Kurulu kararının '...arşivci unvanlarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36'ncı maddesi birinci fıkrasının Teknik Hizmetler Sınıfı başlıklı II numaralı bendi kapsamına alınmasına ... adı geçen Kanun'un 36'ncı maddesinin Ortak Hükümler bölümünün G bendine göre karar verilmiştir' hükmüyle 'arşivci' unvanlı görevlilerinin teknik hizmetler sınıfına geçirilmesi konusunda idareye bir takdir yetkisinin bırakılmadığı anlaşılmaktadır.

Her ne kadar davacının 'arşivci' unvanı taşımadığı anlaşılmakta ise de; MSB.lığı Arşiv Müdürlüğünde ifa ettiği görevlerin niteliği itibariyle 'arşivci' unvanlı kamu görevlileri ile aynı görevleri yaptığı, dolayısıyla, TMK'daki unvanının 'belge araştırma uzmanı' olarak geçmesinin, belirtilen Bakanlar Kurulu Kararı kapsamı dışında sayılmasını gerektirmediği, kadrolarda geçen unvanların, hizmet ihtiyacı ile uyumlu hale getirilmesi idarenin sorumluluğunda ve yükümlülüğünde olan bir husus olduğu, öte yandan, davacının, 657 sayılı Kanun'un 36'ncı maddesinin Teknik hizmetler sınıfının düzenlendiği H'nci bendinde sayılan bölümlerden birinden mezun olmamasının da, Bakanlar Kurulu Kararından istifadesine engel olmadığı, zira 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36/G maddesinin 'Bu maddede sayılan sınıfların ve fıkraların kapsamının tayininde, benzeri veya eşdeğer öğrenim veya hizmetler;... Bakanlar Kurulunca tespit olunur ' hükmü uyarınca, davacının ifa ettiği arşivcilik hizmetinin, 'Teknik hizmetler' kapsamında olduğunun tespiti konusunda Bakanlar Kuruluna yetki verildiği, söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca, idarenin, arşivcilik hizmetleri gören kamu görevlilerini 'teknik hizmetler' sınıfına geçirmesi konusunda 'bağlı yetki' içerisinde bulunduğu, idarenin bu konuda bir takdir hakkının bulunmadığı, Bakanlar Kurulunun, kanun dairesinde tanınan yetkiye istinaden çıkardığı 27.09.2010 tarih ve 2010/1092 Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca; 'arşivcilik' hizmetleri ifa eden davacının, GİH sınıfından teknik hizmetler sınıfına geçirilmesi gerekirken, aksi yönde tesis edilen işlemin hukuka aykırı olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Davacı......'nın sınıf değişikliği talebinin reddedilmesi İŞLEMİNİN İPTALİNE,

09 MAYIS 2012 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy