Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2011/1530 Esas 2012/419 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2011/ 1530
Karar No: 2012 / 419
Karar Tarihi: 18.04.2012

(1111 S. K. m. 35, 36, 86, 89)

Davacı vekili, 02.12.2011 tarihinde AYİM.'de kayda geçen dava dilekçesinde özetle; davacının Yakın Doğu Üniversitesi Hukuk Fakültesini ÖSYM tercihi ile kazanarak okuduğunu, 2009 yılında mezun olduğunu, 16.01.2009 tarihinde imzalanan Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC Hukukuna Göre Kurulmuş Olan Üniversitelerin Karşılıklı Tanınmasına Dair Milletlerarası Anlaşmanın Onaylanması Hakkında Kararın 23.02.2011 tarih ve 6165 sayılı Kanunla onaylandığını, bu anlaşmaya göre; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hukukuna göre kurulmuş olan üniversitelerin ön lisans ve lisans diplomaları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bakımından denklik işlemine tabi tutulmaksızın Türkiye Cumhuriyetinde de geçerli olduğu, ancak bunun için, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişilerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hukukuna göre kurulmuş olan bir üniversitedeki lisans veya ön lisans programına, Türkiye Cumhuriyeti üniversitelerindeki lisans ve ön lisans programlarına öğrenci yerleştirmeye ilişkin olarak Türkiye Cumhuriyeti hukukuna göre her yıl yapılan sınav sonuçlarına göre yerleştirilmiş olmaları şartının arandığını, davacının kanuni ve milletlerarası anlaşmadaki şartları taşıdığını, 2010 yılında ALES sınavına girdiğini ve halen İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Uluslararası Ticaret Hukuku Programında yüksek lisans eğitimine devam ettiğini, İstanbul Barosunda avukatlık stajına başladığını, askere şevkinin tehirini talep ettiğinde, davalı idare tarafından diploma denklik işlemlerinin devam ettiği bildirilerek sevk tehiri işleminin yapılmadığını, denklik belgesinin aranmaması gerektiğini belirterek işleminin yürütmesinin durdurulmasına ve iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davacının yürütmenin durdurulmasına ilişkin talebi AYİM 2'nci Dairesinin 08.02.2012 gün ve 2011/1530 Esas sayılı kararı ile kabul edilmiştir.

Dava dosyasındaki bilgi ve belgelerin incelenmesinden; 1984 doğumlu olup, 2004 ÖSYS Ek Yerleştirme Sonuçlarına göre kaydını yaptırdığı KKTC Yakın Doğu Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 2008-2009 akademik yılı bahar döneminde mezun olan davacının, 23.08.2011 tarihli dilekçe ile idari müracaatta bulunarak avukatlık stajının bitiş tarihi olan 26.05.2012 tarihine kadar askere şevkinin tehir edilmesini talep ettiği, Bursa ASAL Blg.Bşk.lığının 05.09.2011 tarihli yazısı ile lisans denklik işlemlerinin tamamlanmamış olması nedeniyle sevk tehiri işleminin yapılamadığının bildirildiği, sonrasında iş bu davanın süresinde açıldığı anlaşılmıştır.

1111 sayılı Askerlik Kanununun 35/E maddesi; (Ek bent: 17/02/1947 -5010/1 md.; Değişik bent: 27/06/1984 - 3031/2 md.) Aşağıda belirtilen yükümlülerin askere celp ve şevkleri, Milli Savunma Bakanlığınca 33 yaşını doldurdukları yılın sonuna kadar tehir edilebilir.

1.13 Aralık 1960 tarihli ve 160 sayılı Kanun kapsamına giren kurumlarda görevli olup hizmetinin özelliği sebebiyle şevkinin tehirine ihtiyaç duyulan kamu personeli,

2. Devlet veya kendi hesaplarına yurt içinde veya yurt dışında staj, yüksek lisans, ihtisas veya doktora yapanlar,

3. (Ek bent: 23/07/1999 - 4418/1 md.) Sporcuların aktif spor hayatının aşağıda belirtilen şartlarda devam etmediğinin belgelendirilmesi kaydıyla;

a) Olimpiyat Oyunları, Dünya ve Avrupa Şampiyonalarında ilk üç dereceye giren sporcular ile bu dereceleri alan takımların kadrolarında yer alan sporcular,

b) A Büyükler Milli Takım kadrolarında yer alan sporcular,

c) (Değişik alt bend: 13/06/2001 - 4679/1. md.) Türkiye profesyonel 1 inci ve 2 nci futbol liglerinde yer alan takımların kadrolarında bulunan profesyonel futbolcular,

d) (Değişik alt bend: 13/06/2001 - 4679/1. md.) Üç ve daha fazla ligi bulunan diğer spor dallarında en üst iki ligde yer alan takımlar ile en az iki ligi bulunan spor dallarında en üst ligde yer alan takımların uluslararası kuralların öngördüğü sayıdaki sporcuları,

(Değişik fıkra: 23/07/1999 - 4418/1 md.) Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek esaslar çerçevesinde, yukarıda belirtilen kamu personeli hakkında bağlı oldukları bakanlığın; Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Türkiye Büyük Millet Meclisi gibi herhangi bir bakanlığa bağlı veya ilgili bakanlığı bulunmayan kurum personeli ile staj, yüksek lisans, ihtisas veya doktora yapanların ilgili kurum amirinin; üçüncü bentte yer alan sporcular için ilgili bakanlığın teklifi üzerine, sevk tehiri işlemi yapılabilir.

(Değişik fıkra: 21/07/1999 - 4414/3 md.) Bu Kanunun 86'ncı maddesine tabi olup haklarında soruşturma açılanlardan ceza alanlar ile 89'uncu maddeye tabi olanların şevkleri tehir edilmez. Ancak 89'uncu maddeye tabi olan yükümlülerden, sevk tehiri işlemine neden olan staj, yüksek lisans, ihtisas ve doktora öğrenimine başlangıç tarihleri, bakaya kaldıkları tarihten önce olanların sevk tehiri işlemi yapılabilir.

Askere celp ve şevki tehir edilenler, tehir müdettinden önce sevk tehirine sebep olan çalışmalarını bıraktıklarında, tehir teklifini yapan makamlar tarafından, durum, iki ay içinde Milli Savunma Bakanlığına bildirilir. Bu yükümlülerin sevk tehir işlemleri Milli Savunma Bakanlığınca iptal edilir. hükmüne,

1111 sayılı Askerlik Kanununun 36'ncı maddesi; Ertesi seneye bırakılanlar, erteleme süreleri dolmadan kendi istekleri ile veya ertesi seneye bırakılma sebeplerinin ortadan kalkması halinde o yıl askere sevk edilebilirler.

Ancak son yoklama sırasında lise veya dengi okulu bitirerek yurt içinde veya yurt dışında daha yüksek bir okula aynı yıl içerisinde giremediklerinden askerliklerine karar alınanların istekleri halinde askere celp ve şevkleri iki yıl geri bırakılır.

Üç yıl veya daha aşağı öğrenim veren yüksek okullardan mezun olanlarla, öğrenim gördükleri fakülte ve yüksek okulları bitiremeyerek ayrılanlardan, ayrıldıkları yıl askerliklerine karar alınanlardan öğrenime devam etmek isteyenlerin askere celp ve şevkleri bir yıl geri bırakılır.

İki ve üçüncü fıkralarda durumları açıklananlar müteakip yılın Aralık ayının son gününe kadar bir yüksek öğrenim kurumuna girdiklerine dair belge getirmeleri halinde haklarında alınan karar, askerlik meclisi toplu değilse idare kurullarınca ertesi seneye terk şeklinde değiştirilir.

Ertesi seneye terk edilenlerden mezun olanlar ile çeşitli nedenlerle okulları ile ilişiği kesilenlerin bu durumları fakülte ve yüksek okullar tarafından iki ay içinde kayıtlı bulundukları askerlik şubelerine bildirilir.

(Ek Altıncı Fıkra:20.11.2007-5713/1 md.) Dört yıl ve daha uzun süreli yüksek öğretim kurumlarından yahut bunların dengi olduğu kabul edilen okullardan mezun olan yükümlülerin askere şevkleri, istekleri halinde mezuniyet tarihinden itibaren iki yıla kadar, yüksek lisans eğitimini tamamlayanların ise bir yıla kadar tehir edilebilir. Yurt dışındaki öğrenim kurumlarından mezun olanlara, talepleri halinde, denklik işlemlerini tamamlayabilmeleri için ayrıca bir yılı geçmemek üzere sevk tehiri hakkı tanınabilir. Buna ilişkin usul ve esaslar Millî Savunma Bakanlığınca belirlenir. hükmüne amirdir.

Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC Hukukuna Göre Kurulmuş Olan Üniversitelerin Karşılıklı Tanınmasına Dair Milletlerarası Anlaşmanın Onaylanması Hakkında Karar 23.02.2011 tarih ve 6165 sayılı Kanunla uygun bulunmuş olup, anılan Kararın 2'nci maddesi; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hukukuna göre kurulmuş olan üniversitelerin ön lisans ve lisans diplomaları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bakımından denklik işlemine tabi tutulmaksızın Türkiye Cumhuriyetinde de geçerlidir. Ancak bunun için, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişilerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hukukuna göre kurulmuş olan bir üniversitedeki lisans veya ön lisans programına, Türkiye Cumhuriyeti üniversitelerindeki lisans ve ön lisans programlarına öğrenci yerleştirmeye ilişkin olarak Türkiye Cumhuriyeti hukukuna göre her yıl yapılan sınav sonuçlarına göre yerleştirilmiş olmaları şarttır. hükmünü içermektedir.

Davacının 2004 yılında yapılan ÖSYS sonuçlarına göre kaydını yaptırdığı KKTC Yakın Doğu Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olduğu, Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC Hukukuna Göre Kurulmuş Olan Üniversitelerin Karşılıklı Tanınmasına Dair Milletlerarası Anlaşmanın Onaylanması Hakkında Kararın 2'nci maddesine göre, denklik işlemine tabi tutulmamasının gerektiği, 1111 sayılı Askerlik Kanunu'nun 35/E maddesi uyarınca askere şevkinin ertelenmesi gerekirken askere şevkinin tehir edilmemesi işleminin mevzuata uygun olmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Davacı....'ün askere şevkinin tehir edilmemesi İŞLEMİNİN İPTALİNE,

18 NİSAN 2012 tarihinde OYBİRLİĞİ ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy