Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Daire 2011/1512 Esas 2013/7 Karar
Karar Dilini Çevir:
AskeriYüksekİdareMahkemesi
Dairesi: 2. Daire
Esas No: 2011/ 1512
Karar No: 2013 / 7
Karar Tarihi: 03.01.2013

(926 S. K. m. 68, 82) (1632 S. K. m. 171) (Dış Kaynaktan Muvazzaf Astsubay Temin Yönetmeliği m. 1, 3, 9, 10) (Türk Silahlı Kuvvetleri Sınıf Okulları Yönetmeliği m. 2)

Davacı vekili, 27.10.2011 tarihinde Osmaniye 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi, 04.11.2011 tarihinde AYİM kaydına geçen dava dilekçesinde ve cevaba cevap dilekçesinde özetle; davacının dış kaynaktan muvazzaf astsubaylık adaylığı için açılan sınavda başarılı olduğunu, askeri öğrenciliğe alınmadığını, Ankara 14'üncü İdare Mahkemesinin 04.02.2011 tarihli kararı ile işlemin iptaline karar verildiğini, mahkeme kararı ile okula dönmesi nedeniyle ayrımcılığa tabi tutulduğunu, davacıya hak etmediği cezaların verildiğini ve disiplinsizlik nedeniyle okuldan çıkarıldığını belirterek okuldan çıkarılma işleminin iptaline ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davacının yürütmenin durdurulmasına ilişkin istemi, AYİM Nöbetçi Dairesinin 25.07.2012 gün ve 2012/26 Esas sayılı kararıyla reddedilmiştir.

Dava dosyasında mevcut bilgi, belge ve davacıya ait öğrenci şahsi dosyasının incelenmesi sonucunda; davacının Kara Astsubay Meslek Yüksek Okulunda tam disiplin notuyla öğrenime başladığı, 24.05.2011 tarihinde 'yatağını düzenli bulundurmamak' suçu nedeniyle bölük komutanı tarafından ikaz cezası verildiği, disiplin notunun kırılmadığı; 30.05.2011 tarihinde 'yatağını düzenli bulundurmamak' suçu nedeniyle bölük komutanı tarafından, bir hafta sonu izinsizlik cezası verilerek, 2 (iki) disiplin notunun kırıldığı; 01.06.2011 tarihinde 'eğitime hazırlıksız çıkmak' suçu nedeniyle bölük komutanı tarafından,iki hafta sonu izinsizlik cezası verilerek, 4 (dört) disiplinnotunun kırıldığı; 08.06.2011 tarihinde 'eğitime hazırlıksız çıkmak' suçu nedeniyle bölük komutanı tarafından, iki hafta sonu izinsizlik cezası verilerek, 4 (dört) disiplin notunun kırıldığı; 08.06.2011 tarihinde 'eğitimde ilgisiz ve cansız olmak' suçu nedeniyle bölük komutanı tarafından, üç gün oda hapsi cezası verilerek, 12 (oniki) disiplin notunun kırıldığı; 14.06.2011 tarihinde 'sorumluluk alanını düzenli bulundurmamak' suçu nedeniyle bölük komutanı tarafından, iki gün oda hapsi cezası verilerek 8 (sekiz) disiplin notunun kırıldığı; 27.06.2011 tarihinde 'dershaneler bölgesindeki sırasını düzensiz bulundurmak' suçu nedeniyle bölük komutanı tarafından, uyan cezası verilerek 1 (bir) disiplin notunun kırıldığı; 27.06.2011 tarihinde 'kılık kıyafeti bozuk olmak' suçu nedeniyle bölük komutanı tarafından, bir gün oda hapsi cezası verilerek 4 (dört) disiplin notunun kırıldığı; 15.06.2011 tarihinde 'eğitimde isteksiz, ilgisiz ve cansız davranmak' suçu nedeniyle bölük komutanı tarafından, üç gün oda hapsi cezası verilerek 12 (oniki) disiplin notunun kırıldığı, böylece 40 tam puan olan disiplin notunun -7 (eksi yediye) düştüğü, çıkarıldığı Kara Kuvvetleri Astsubay Meslek Yüksekokulu Yüksek Disiplin Kurulunun 08.07.2011 tarih ve 2010/2011 Eğitim Öğretim Yılı İçin/13 sayılı kararı ile okuldan çıkarılmasına karar verildiği, bu kararın 25.07.2011 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanı tarafından onaylandığı, 27.10.2011 tarihinde Osmaniye 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi, 04.11.2011 tarihinde AYİM kaydına geçen dava dilekçesi ile bu davanın açılmış olduğu anlaşılmıştır.

Öncelikle davada süreaşımı bulunup bulunmadığı değerlendirilmiştir. Kara Kuvvetleri Astsubay Meslek Yüksekokulu Yüksek Disiplin Kurulunun 08.07.2011 tarih ve 2010/2011 Eğitim Öğretim Yılı İçin/13 sayılı kararı ile okuldan çıkarılmasına karar verildiği, bu kararın 25.07.2011 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanı tarafından onaylandığı, davacının 08.07.2011 tarihinde geçici olarak okuldan uzaklaştırıldığı, davacı tarafından Adana 10'uncu Noterliği aracılığı ile davalı idareye gönderilen 19.08.2011 tarihli ihtarname ile 08.07.2011 tarihinde Yüksek Disiplin Kuruluna sevk edilmesi üzerine hakkında verilen disiplin cezasına ilişkin gerekçeli kararın yazılı olarak tarafına tebliğinin istenildiği, davalı idare tarafından 05.09.2011 tarihli yazı ile; Temmuz 2011 tarihinde disiplin puanının -(eksi) yediye düşmesi sonucunda disiplin notunun tamamını kaybetmesi nedeniyle okuldan çıkarılmasına karar verildiği, bu kararın 25.07.2011 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından onaylandığının davacıya bildirildiği, dava dilekçesine göre davalı idarenin bu yazısının 05.09.2011 tarihinde davacı tarafından tebellüğ edildiği, buna tarihe göre 60 günlük dava açma süresi dikkate alındığında 27.10.2011 tarihinde Osmaniye 1 'inci Asliye Hukuk Mahkemesinde kayda giren dava dilekçesi ile açılan bu davanın süresinde açılmış olduğu sonucuna varılmıştır. Üye Hakim Albay Coşkun GÜNGÖR, davacı tarafından Adana 10'uncu Noterliği aracılığı ile davalı idareye gönderilen 19.08.2011 tarihli ihtarname tarihinin tebellüğ tarihi olduğunu, bu tarihe göre 60 günlük dava açma süresinin 18.10.2011 tarihinde sona erdiği, bu nedenle 27.10.2011 tarihinde açılan bu davada süreaşımı olduğu gerekçesiyle çoğunluk görüşüne katılmamıştır.

926 sayılıTSK Personel Kanununun 68'inci maddesine dayanılarak hazırlanan Dış Kaynaktan Muvazzaf Astsubay Temin Yönetmeliğinin"Amaç"başlıklı 1’inci maddesi; "Bu Yönetmeliğin amacı, kendi nam ve hesabına en az iki yıl süreli yüksekokul, meslek yüksekokulu veya fakülteleri bitirenlerden Türk Silahlı Kuvvetlerinde muvazzaf astsubay nasbedilmek üzere temel askerlik ve muvazzaf astsubaylık anlayışı kazandırma eğitimine alınacaklarda aranacak nitelikler, bunların tabi tutulacakları seçme sınavları ile astsubay adaylarının yetiştirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir." hükmüne,

Aynı Yönetmeliğin "Tanımlar" başlıklı 3'üncü maddesi; "Bu Yönetmelikte geçen deyimlerden;

a)Muvazzaf Astsubay Aday Adayı: Nitelikleri itibariyle astsubay adayı olmak üzere başvuru hakkına sahip kişiyi,

b) Muvazzaf Astsubay Adayı: Kendi nam ve hesabına fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokullarını bitirenlerden Türk Silahlı Kuvvetlerinde muvazzaf astsubay nasbedilmeküzere temel askerlik ve muvazzaf astsubaylık anlayışı kazandırma eğitimine alınanları,

c)Temel Askerlik ve Muvazzaf Astsubaylık Anlayışı Kazandırma Eğitimi: Muvazzaf astsubay adaylarına verilecek temel askerlik eğitimi ile onlara muvazzaf astsubaylık anlayışını kazandırmak amacıyla yaptırılacak eğitimi ifade eder." hükmüne,

Yönetmeliğin "Astsubaylığa Nasıp" başlıklı 10'uncu maddesi; "En az iki yıl süreli yüksekokul, meslek yüksekokulu veya fakülteleri kendi nam ve hesabına bitiren ve muvazzaf astsubay olmak için başvurup, başvuruları uygun bulunanlardan temel askerlik ve muvazzaf astsubaylık anlayışı kazandırma eğitimini başarıyla bitirenlerin astsubaylığa nasıpları, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 28/5/2003 tarihli ve 4861 sayılı Kanunla değişik 82'nci maddesi ile Astsubay Sicil Yönetmeliğinin ilgili maddeleri esaslarına göre yapılır." hükmüne,

Yönetmeliğin "Yetiştirme" başlıklı 9'uncu maddesi; "Muvazzaf astsubay adaylarının yetiştirilmesiyle ilgili esaslar aşağıda belirtilmiştir:

a)Muvazzaf astsubay adayları, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda astsubay meslek yüksekokulu, sınıf okulu, okul veya eğitim merkezlerinde temel askerlik eğitimine ve muvazzaf astsubaylık anlayışı kazandırma eğitimine tabi tutulurlar.

b)Muvazzaf astsubay olabilmek için uygulanacak temel askerlik ve muvazzaf astsubaylık anlayışı kazandırma eğitimini başarı ile bitirmek gereklidir.

c) Askerlik hizmetini yerine getirmiş olanların temel askerlik ve muvazzaf astsubaylık anlayışı kazandırma eğitimine ilişkin esaslar ile eğitim süresinin ne kadar olacağı; ihtiyaçlar göz önüne alınarak kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönergelerde belirlenir.

ç) Uygulanacak olan eğitimin kapsamı, şekli ve üç aydan az olmamak üzere süresi; kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönergelerde belirlenir.

d)Çeşitli sebeplerle temel askerlik ve muvazzaf astsubaylık anlayışı kazandırma eğitiminin ders, eğitim yapılan toplam gün sayısının üçte birine katılmayanlar başarısız sayılırlar.

e)Sağlık sebebiyle temel askerlik ve muvazzaf astsubaylık anlayışı kazandırma eğitiminin ders, eğitim yapılan toplam gün sayısının üçte birine katılmayanlar müteakip eğitim döneminde eğitime katılırlar. Bu dönemde de sağlık sebebiyle başarısız olmaları halinde, başarısız sayılırlar.

f)Muvazzaf astsubay adayları, temel askerlik ve muvazzaf astsubaylık anlayışı kazandırma eğitimi süresince eğitim ve öğretim, disiplin ve diğer idari konularda; Türk Silahlı Kuvvetleri Sınıf Okulları Yönetmeliğinin bu Yönetmeliğe aykırı olmayan hükümlerine tabi olurlar." hükmüne,

Türk Silahlı Kuvvetleri Sınıf Okulları/Eğitim Merkezi Komutanlıkları Yönetmeliğinin "Disiplin esasları ve ceza hükümleri" başlıklı 2'nci maddesi; " (1) Disiplinin tesisi ile ilgili ilkeler şunlardır:
a)Subaylar, sözleşmeli subaylar, astsubaylar, sözleşmeli astsubaylar, uzman jandarmalar ve uzman erbaşlara disiplin amirlerince 22/5/1930 tarihli ve 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu ve 16/6/1964 tarihli ve 477 sayılı Disiplin Mahkemeleri Kuruluşu, Yargılama Usulü ve Disiplin Suç ve Cezaları Hakkında Kanun esaslarına göre ceza verilir.

b)Sözleşmeli/muvazzaf subay adayları, yedek subay adaylar ile sözleşmeli/muvazzaf astsubay adaylarının tabi olacakları disiplin esasları;

1)Her adayın okula kabulü ile birlikte 40 disiplin notu verilir. Belli cezalar karşılığı kırılan notlar bundan düşülmek suretiyle adayın o andaki disiplin notu ortaya çıkarılır. Bu disiplin notunun tamamının kaybedilmesi halinde adaylar disiplin kuruluna sevk edilir. Disiplin notunda hangi eylemlerden dolayı kaç puan düşüleceği yönergeler ile düzenlenir.

2) Adaylara; Uyarı, İzinsizlik, Oda hapsi cezaları verilir.

3)Adaylara verilen uyarı cezası karşılığında 1 disiplin notu, izinsizlik cezası karşılığında bir hafta sonu tatiline karşılık 2 disiplin notu, disiplin amirlerince verilecek oda hapsi cezası karşılığında her bir gün oda hapsi cezası için 4 disiplin notu, disiplin mahkemesince verilecek oda hapsi cezası karşılığında her bir gün için 5 disiplin notu kırılır.

(2) Adayların astlık ve üstlük münasebetleri yönergeler ile düzenlenir." hükmüne,
KKY 51-19 Astsubay Temel Askerlik ve Astsubaylık Anlayışı Kazandırma Eğitimi Yönergesinin 5'inci Bölüm, 2'inci maddesi;

"a. Disiplin amirleri, 1632 Sayılı Askeri Ceza Kanununun 171 'inci maddesine bağlı çizelgede belirtilen yetkiler dahilinde kursiyerlere ceza verebilecekleri gibi, işledikleri suçlar nedeniyle disiplin mahkemesine de sevk edebilir.

b.Muvazzaf/Sözleşmeli astsubay adaylarının (Uzman erbaş kaynaklılar hariç) tabi olacakları disiplin esasları;

(1) Her adaya, eğitim başlangıcında 40 disiplin notu verilir.

(2)Belli cezalar karşılığı kırılan notlar bundan düşülmek suretiyle adayın o andaki disiplin notu ortaya çıkarılır.

(3)Bu disiplin notunun tamamının kaybedilmesi halinde adaylar disiplin kuruluna sevk edilir.

(4)Adaylara, disiplin tecavüzlerinde hangi cezaların verileceği EK-A'da gösterilmiştir (Adaylar tarafından, EK-A listede yer almayan disiplin tecavüzleri işlendiğinde, disiplin amiri tarafından Askeri Ceza Kanunu hükümlerine göre uygun bir ceza takdir edilir).

(5) Adaylara; uyarı, izinsizlik, oda hapsi cezaları verilir.

(6) Adaylara verilen;

(a) Uyarı cezası karşılığında 1 disiplin notu,

(b)İzinsizlik cezası karşılığında bir hafta sonu tatiline karşılık 2 disiplin notu,

(c) Disiplin amirlerince verilecek oda hapsi cezası karşılığında her bir gün oda hapsi cezası için 4 disiplin notu,

(ç) Disiplin mahkemesince verilecek oda hapsi cezası karşılığında her bir gün için 5 disiplin notu düşülür.

c.Astsubay adaylarının hal, hareket, tutum ve davranışları ile disiplin derecesinin ölçüsü olan disiplin notundaki düşmeye göre şu işlemler uygulanır:

(1)Disiplin tam notunun 10'unu kaybeden kursiyere Bölük Komutanı tarafından,

(2)Disiplin tam notunun 15'ini kaybeden kursiyere Tabur Komutanı tarafından yazılı ikaz yapılır.

(3)Disiplin tam notunun 20'sini kaybeden kursiyere Öğrenci Alay Komutanlığı/Eşiti K.lıkça yazılı ikaz yapılır.

(4)Disiplin notunun tamamını kaybedenler disiplin kuruluna sevk edilirler. " hükmüne amirdir.

Görüldüğü üzere; kendi nam ve hesabına yüksekokul, meslek yüksekokulu veya fakülteleri bitirenlerden Türk Silahlı Kuvvetlerinde muvazzaf astsubay nasbedilmek üzere dış kaynaktan temin edilen muvazzaf astsubay adaylarının, muvazzafastsubaynasbedilebilmeleriiçintemelaskerlikvemuvazzafastsubaylık anlayışı kazandırma eğitimini basan ile bitirmeleri gerekmektedir. Öte yandan temel askerlik ve muvazzaf astsubaylık anlayışı kazandırma eğitimine katılan adaylara eğitimin başlangıcında 40 disiplin notu verilmekte olup, bu disiplin notunun tamamının kaybedilmesi halinde adaylar disiplin kuruluna sevk edilmektedirler. Sevk edilecek disiplin kurulu ise eğitimin icra edildiği Okul/Snf.Okl./Snf.Okl. ve Eğt.Mrk.K.lıklarının tabi olduğu mevzuat esasları çerçevesinde teşkil eden disiplin kurullarıdır. Yetkili disiplin kurulunca disiplinsiz olduğuna karar verilen adayların ilişikleri, söz konusu disiplin kurulu kararının K.K.K.nın onayını müteakip kesilmektedir. Adaylara; uyarı, izinsizlik ve oda hapsi cezalan verilebilmekte ve "uyan" cezası karşılığında 1 disiplin notu, "izinsizlik" cezası karşılığında bir hafta sonu tatiline karşılık 2 disiplin notu, "disiplin amirlerince verilecek oda hapsi" cezası karşılığında her bir gün için 4 disiplin notu, "disiplin mahkemesince verilecek oda hapsi" cezası karşılığında her bir gün için 5 disiplin notu düşülmektedir.

Davacının Kara Kuvvetleri Astsubay Meslek Yüksek Okulundan çıkarılma işleminin sebebi olan disiplin cezalarının tümünün yetkili disiplin amirlerince, yetkileri dahilinde ve mevzuata uygun olarak verildiği, davacıya savunma hakkı tanınıp savunmalarının alındığı, disiplin notunun kırılması ve notların toplanmasında maddi hata yapılmadığı, ceza verme işlemlerinde ceza kararlarını ağır derecede sakatlayacak ve hukuken yok hükmünde sayılmalarını gerektirecek, davacıya hissi nedenlerle ceza verildiğine ilişkin herhangi bir bilgi ve belge bulunmadığı, davacı vekili; davacının dış kaynaktan muvazzaf astsubaylık adaylığı için açılan sınavda başarılı olduğunu, askeri öğrenciliğe alınmadığını, Ankara 14'üncü İdare Mahkemesinin 04.02.2011 tarihli karan ile işlemin iptaline karar verildiğini, mahkeme kararı ile okula dönmesi nedeniyle ayrımcılığa tabi tutulduğunu, davacıya hak etmediği cezaların verildiğini belirtmiş ise de; davacıya ait öğrenci şahsi dosyasında mevcut belgelerden ceza kararlarında davacı ile birlikte yaklaşık otuz öğrencinin de cezalandırıldığı ve sırf davacıya yönelik cezalandırma yoluna gidilmediğinin tespit edildiği, hukuka aykırı olduğu beyan edilen hususların disiplin cezalarının yok hükmünde sayılmasını gerektirecek sakatlıklar olmadığı, disiplin notu eksi yediye düşen davacının Kara Kuvvetleri Astsubay Meslek Yüksek Okulundan çıkartılması işleminin tüm unsurlarıyla mevzuata ve hukuka uygun olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle;

Yasal dayanaktan yoksun DAVANIN REDDİNE,

03 OCAK 2013 tarihinde OYÇOKLUĞU ile karar verildi.


KARŞI OY GEREKÇESİ

Davacı İ...'ın 09.08.2009 tarihinde yapılan muvazzaf astsubaylık sınavında 90,369 puan alarak başarılı olması, devamında yapılan fizik kabiliyet ve yeterlik testi ile mülakat sınavında başarılı olması ve sağlık yönünden bir engelinin bulunmadığı yönünde rapor verilmesine rağmen güvenlik soruşturmasının olumsuz çıkması nedeniyle okula kaydının yapılmaması üzerine vekili aracılığıyla Ankara 14'üncü İdare Mahkemesi'nde açılan davada 04.02.2011 tarih ve 2010/662 Esas ve 2011/181 sayılı kararla işlemin iptaline karar verilerek davacının 25.04.2011 tarihinde okula kaydının yapıldığı, müteakiben disiplinsizlik sebebiyle de 08.07.2011 tarihli disiplin kurulu kararıyla okuldan çıkarıldığı görülmüştür.

Davacının Astsubay Meslek Yüksek Okulunda 40 tam disiplin notuyla öğrenime başladığı, bölük komutanı tarafından 1 aylık süre içerisinde 7 eylemi dolayısıyla cezalandırıldığı, bu kapsamda 30.05.2011 tarihinde "yatağını düzenli bulundurmamak" disiplin suçu nedeniyle bir hafta sonu izinsizlik cezası verilerek, 2 (iki) disiplin notunun 01.06.2011 tarihinde "eğitime hazırlıksız çıkmak" disiplin suçu nedeniyle iki hafta sonu izinsizlik cezası verilerek, 4 (dört) disiplin notunun, 08.06.2011 tarihinde "eğitime hazırlıksız çıkmak" disiplin suçu nedeniyle iki hafta sonu izinsizlik cezası verilerek, 4 (dört) disiplin notunun, yine aynı tarihte "eğitimde ilgisiz ve cansız olmak" disiplin suçu nedeniyle üç gün oda hapsi cezası verilerek, 12 (oniki) disiplin notunun, 14.06.2011 tarihinde "sorumluluk alanını düzenli bulundurmamak" disiplin suçu nedeniyle iki gün oda hapsi cezası verilerek 8 (sekiz) disiplin notunun, 27.06.2011 tarihinde "dershaneler bölgesindeki sırasını düzensiz bulundurmak" disiplin suçu nedeniyle uyarı cezası verilerek 1 (bir) disiplin notunun ve yine aynı tarihte "kılık kıyafeti bozuk olmak" disiplin suçu nedeniyle bir gün oda hapsi cezası verilerek 4 (dört) disiplin notunun kırıldığı, ayrıca 15.06.2011 tarihinde "eğitimde isteksiz, ilgisiz ve cansız davranmak" disiplin suçu nedeniyle tabur komutanı tarafından, üç gün oda hapsi cezası verilerek 12 (oniki) disiplin notunun kırıldığı, böylece yaklaşık 1 aylık bir kısa süre zarfına sıkıştırılarak (bazen de aynı gün iki ayrı eylemden olacak şekilde) verilen disiplin cezalarıyla okuldan ilişiğinin kesildiği anlaşılmıştır.

Davacının okuldan çıkarılma sebebi disiplinsizlik olduğuna göre bu husus değerlendirilmeden önce iç Hizmet Kanun ve Yönetmeliğinde yer alan bazı hükümlerin hatırlanmasında yarar görülmüştür.

İç Hizmet Kanununun disiplini tarifeden 13 üncü maddesi; "Disiplin; Kanunlara, nizamlara ve amirlere mutlak bir itaat ve astının ve üstünün hukukuna riayet demektir. Askerliğin temeli disiplindir. Disiplinin muhafazası ve idamesi için hususi kanunlarla cezai ve hususi kanun ve nizamlarla idari tedbirler alınır." hükmüne amirdir.
Kanunla tanımlanan disiplin kavramı incelendiğinde; bir yandan Kanunlara, nizamlara ve amirlere mutlak bir itaat aranırken, öte yandan astın ve üstünhukukunariayetaranmış,böylecedisiplinintekyanlıeylemve davranışlara tabi olmadığı ortaya konmuştur.

Disiplinin sağlanması için amir, üst ve astlar arasında olması gereken hareket tarzlarını belirten İç Hizmet Yönetmeliğinin bazı maddeleri incelendiğinde;

Yönetmeliğin 2 nci maddesi; "Tam ve sağlam bir disiplin için, amir ile maiyetin karşılıklı sevgi ve saygı ile birbirlerine itaat beslemeleri şarttır. Böyle olmayan disiplin tehlikeli olur ve sıkışık zamanlarda çabuk gevşer, bu muvaffakiyetsizliği ve felaketi doğurur. "

Yönetmeliğin 14 ncü maddesi; "Amir, maiyetine eşit muamele yapmaya ve haklarında adil hareket etmeye mecburdur."

Yönetmeliğin 17 nci maddesi; "Amirler maiyetine vazife verirken onların hususi hallerini, kabiliyetlerini ve işe dayanıklılıklarını düşünmelidirler."

Yönetmeliğin 20 nci maddesi; "Amirler, maiyetlerinin ruhlarına hakim olmalıdır. Onların resmi veya hususi işlerinde muvaffak olmalarını temin için mümkün olan yardımları yapmalı, onların haklarını korumalı, onlara candan bir baba ve büyük kardeş duygusu ile her türlü yardımda bulunmalıdır...."

Yönetmeliğin 23 ncü maddesi; "Amirler icabında hükmedecekleri cezanın cins ve miktarını yalnız yolsuzluğun ve kabahatin derecesi ile ölçmemeli, astın itaate, nizam ve intizama itiyadını göz önünde koyarak onun içtidat, ruhi haletini de hesaba katarak tayin etmelidir. Bu iş amirlerden maharet ve cesaret ister."

Yönetmeliğin 24 ncü maddesi; "Gerek cezanın ve gerekse mükafatın tesirli olabilmesi için daima haklı olarak ve tam zamanında verilmesi şarttır." hükümlerini amirdir.

İç Hizmet Kanun ve Yönetmeliğinin bu maddelerinde belirtildiği gibi, disiplin uygulamalarında; disiplinsizlik hallerinde ikaz veya ceza uygulaması ile kişinin ve/veya kamunun bozulan disiplininin korunması esas maksat olup, kişinin kurumdan ilişiğinin kesilmesinin gerekliliği ancak kişinin disiplin safahatı açısından tüm ikaz ve cezalara rağmen disiplinli hale gelememesi veya diğer bir ifade ile düzelmemesi halinde başvurulacak bir yöntemdir. Bu itibarla somut olayda davacının ceza safahatı itibarı ile disiplinli hale gelmeyeceği kanaatini haklı kılacak objektif sebeplerin bulunup bulunmadığı tespit edilmelidir.

Davacıya verilen savunma yazıları, davacının savunmaları ve bu savunmalar neticesinde verilen cezalandırma yazıları dikkate alındığında, davacının savunmalarında ileri sürdüğü hususlar araştırılmadan savunmalarına itibar edilmeyerek cezalandırıldığı, davacıya isnat edilen eylemler ile verilen disiplin cezalarında orantılılık bulunmadığı, eğitime hazırlıksız çıkmak ve eğitimde ilgisiz ve cansız olmak eylemlerinden dolayı 40 tam disiplin puanından toplam 32 disiplin puanının kırıldığı, söz konusu eylemlerin toplu eğitime ilişkin olduğu, kimi zaman bireysel eksikliği de olsa, toplu olarak yapılan eğitimlerde koordinasyon da dikkate alındığında eksiklerin olabileceği, bunların tekrarla veya bire bir eğitimle giderilmesinin mümkün olduğu, eğitimdeki motivasyonun devamı açısından derhal ceza vermek yerine sözlü olarak uyarıların yapılmasının daha yararlı olacağı, oysa davacının ilk yazılı savunmasının istendiği tarihte daha okulda bir aylık bir süresinin bile henüz geçmemiş olduğu, akabinde 1 aylık kısa bir süre de 8 eylemi dolayısıyla cezalar verilmeye devam edildiği, bu suretle verilen cezalarda ölçülülük ilkesine aykırı hareket edildiği değerlendirilmiştir.

Ayrıca disiplin kuruluna çıkarılmadan önce davacıya ASTTASAK Eğt.Tb. Komutanı tarafından 09.06.2011 tarihinde gönderilen ikaz yazısında 22 disiplin puanı kırıldığı için gerekli hassasiyeti göstermesi hususunda uyarıldığı, bu ikaz yazısından 4(gün) gün sonra ise, Bl.Komutanı tarafından 30 Mayıs 2011 tarihinden itibaren disiplin puanından 11 puan kırıldığı belirtilerek davranışlarında dikkatli olması gerektiği konusunda uyarıldığı görülmüştür. Bu ikaz yazılarının hem içerikleri, hem de kırılan disiplin notları itibariyle çelişkili oldukları ve bu konuda da özensizce hareket edildiği görülmüştür.

Öte yandan davacının işlemiş olduğu disiplin suçlarının nitelik ve niceliği dikkate alındığında eylemlerinin (yatağını düzenli bulundurmamak, eğitime hazırlıksız çıkmak, eğitimde ilgisiz ve cansız olmak, sorumluluk alanını düzenli bulundurmamak, dershaneler bölgesindeki sırasını düzensiz bulundurmak ve kılık kıyafeti bozuk olmak) esasen Türk Silahlı Kuvvetlerinde hizmet etmesine engel teşkil edecek derecede vehametarzetmediği, kişisel veya kurumsal disiplini düzelmez şekilde vahim derecede bozmadığı, bu yönüyle de davacının okuldan çıkarılma işleminde takdir yetkisinin ölçülülük ilkesine göre objektif kriterlere göre kullanıldığını söylemenin mümkün olmadığı kanaati hasıl olmuştur.

Diğer taraftan, her ne kadar Sayın Çoğunluğun gerekçesinde "davacıya ait öğrenci şahsi dosyasında mevcut belgelerden davacı ile birlikte yaklaşık otuz öğrencinin de cezalandırıldığı ve sırf davacıya yönelik cezalandırma yoluna gidilmediğinin tespit edildiği" belirtilmekte ise de, anılan disiplin cezasının manga eğitimi sırasında, manganın tabur komutanının vermiş olduğu emri bir bütünlük içerisinde uygulayamamasından kaynaklandığı, davacının bireysel olarak yaptığı bir eyleminden değil, toplu olarak eğitimde başarısız olmalarından dolayı verilen bir ceza olduğu, davacının söz konusu eğitim sırasında manga içerisinde kendisine düşen görevi yapıp yapmadığı hususunun tartışılmadığı, oysa davacının beyanına göre tabur komutanın "mermi geliyor" şeklindeki emrine binaen kendi üzerine düşeni gerekli siper alma yöntemi ile uyguladığını ileri sürdüğü ve ancak bu eylem dolayısıyla disiplin kuruluna çıkarılmadan hemen önce 04.07.2011 tarihinde söz konusu cezanın verildiği ve devamında disiplinsizlik sebebiyle okuldan ilişiğinin kesildiği anlaşılmıştır.

Bu itibarla olayda tesis edilen işlemin sebebi disiplinsizlik gibi görünmekte ise de, Ankara 14'üncü İdare Mahkemesi'nin iptal kararıyla okula alınan davacının usul saptırması yoluyla okuldan çıkarma işleminin amaçlandığı, dolayısıyla takdir yetkisininhukukaaykırıkullanılarak davacının okuldançıkarıldığı, bu nedenle sebep ve maksat unsuru yönünden hukuka aykırı olan işlemin iptali gerekirken, aksi yönde oluşan Sayın Çoğunluk görüşüne katılamadık. 03.01.2013 (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy